Articol probabil fals
0 aprobate

truth@now.ro
138.199.7.161

 

Acelasi articol a fost publicat si la Cotidianul:
„Israelul” ia ultima suflare – analiză în publicația Haaretz
13 octombrie 2023(I.R.)
https://www.cotidianul.ro/israelul-ia-ultima-suflare-analiza-in-publicatia-haaretz/

Dorind sa verific/aprofundez subiectul, am ajuns la concluzia ca articolul e probabil fals. Am lasat un comentariu pe pagina respectiva si am notitifact prin email redactia. Nici o reactie.
Va trimit si dvs. in copie justificarea acestei concluzii.

*

Ceva nu e in regula cu acest articol si sint aproape sigur ca e fals:

1. Am vrut initial sa obiectez asupra ‘traducerii’ romanesti sub orice critica, dar am preferat sa ma concentrez pe substanta unui comentariu pe care am vrut sa il fac. Abia apoi, consultind sursa catre care directioneaza articolul, am constatat ca engleza lui este de fapt la fel de atroce, si de aici calitatea execrabila a traducerii romanesti. Raminea posibilitatea ca articol sa fi fost transpus in engleza din ebraica. Dar, din subsolul paginilor, reiese ca „Haaretz.com, the online _English_ edition of Haaretz Newspaper in Israel”. Asa ca, singura posibilitate ramasa este ca articolul sa fi fost publicat doar in versiunea tiparita, de uz local, a ziarului.

2. Dar, Ari Shavit:

a. este un scriitor de reputatie internationala, cartea lui ‘My Promised Land: The Triumph and Tragedy of Israel’ a fost pe lista New York Times Best Seller in 2013. O contributie atit de incendiara din partea lui nu ar fi fost restrinsa la circulatia locala si doar in limba locala a ziarului.

b. nu mai lucreaza la Haaretz din 2016, cind si-a dat demisia in urma unor acuzatii sexuale. A anuntat atunci ca ‘ia o pauza din jurnalism’ (Wikipedia, https://en.wikipedia.org/wiki/Ari_Shavit). O cautare generica dupa numele lui nu arata ca ar avea activitate recenta, iar ultimele stiri despre el dateaza din perioada 2017-2018, cind aparent, scandalul sexual s-a extins cu noi plingeri. Inspectia arhivei Haaretz dupa articol, nu reveleaza nimic cu acest titlu. De asemenea, cautarea dupa autor. La completarea casutei de cautare, motorul sugereaza combinatia nume plus titlul acestui articol, marturie ca multi altii au incercat sa faca verificarea.

c. Legaturile produse de Cotidianul directioneaza catre un articol dintr-un domeniu iordanian, dar datat 2022.06.25. O cautare mai insistenta arata ca acelasi articol apare cu data 2021.06.12, in contul ‘Badr K’ de pe LinkedIn (https://www.linkedin.com/pulse/israel-breathes-its-last-author-ari-shavit-source-haaretz-kandoul).

In urma cu 4 zile, in contextul curent, articolul a reaparut pe Twitter, cont Hend F Q (https://twitter.com/LadyVelvet_HFQ/status/1711542919788712000) legind la domeniul iordanian unde leaga si Cotidianul. Tot in aceste zile, articolul reapare pe LinkedIn, si alte citeva surse obscure.

Un articol la Countercurrents din 11 octombrie semnat de un anume M. Adil Khan, zis a fi ‘academic and former senior policy manager of the United Nations’, preia portiuni din ‘articol’, amestecind opinii proprii cu cele ale lui ‘Shavit’ intr-un mod care atribuie fara a cita, afirma fals ca articolul este recent, il desemneaza incorect pe Shavit jurnalistul drept ‘human rights activist’. (https://countercurrents.org/2023/10/is-israel-taking-its-last-breath/)

Concluzia mea e ca foarte probabil acest articol este un fals. Sper ca redactia va da dovada de mai multa diligenta in viitor.