Radu
224 aprobate
radu.g@yahoo.com

XI ȘI PUTIN VORBESC DESPRE CREȘTEREA SCO CA OCONTRA GREUTATE PENTRU NATO
Autorul Stefan Wolff

La summitul a 75-a aniversare a NATO s-a acordat, așa cum v-ați aștepta, multă atenție asupra războiului Rusiei împotriva Ucrainei. Este, fără îndoială, cea mai importantă provocare imediată pentru NATO, cu implicații mai largi pentru restul globului.
Cu toate acestea, dincolo de titlurile războiului din Ucraina, se profilează o provocare și mai semnificativă.

Nu există nicio îndoială că lumea vede Reconfigurarea Ordinii Internaționale existente. China și Rusia par să strângă împreună o alianță care se va înfrunta direct cu vestul colectiv.
Cea mai recentă manifestare a acestei schimbări a fost summitul Organizației de Cooperare de la Shanghai (SCO) din 3-4 iulie la Astana, Kazahstan.

SCO își are originile în mecanismul „Shanghai Five”, instituit de China, Rusia, Kazahstan, Kârgâzstan și Tadjikistan în 1996. Acesta s-a transformat cinci ani mai târziu în SCO, odată cu adăugarea Uzbekistanului.
Transparent, bazat pe cercetare, scris de experți – și întotdeauna gratuit.
India și Pakistanul s-au alăturat în 2017, Iranul în 2023 și Belarus a fost admis la summitul de la Astana săptămâna trecută. Afganistanul și Mongolia au statut de observator în OCS. Turcia, membru NATO, este unul dintre cei 14 așa-numiți parteneri de dialog din Asia, Orientul Mijlociu și Caucazul de Sud.

Există semne clare că China și Rusia au ambiții de a transforma SCO într-o contrapondere mai formidabilă spre vest. În loc să se concentreze asupra gamei de aproximativ 25 de documente și declarații adoptate la summit, dintre care majoritatea sunt – în cel mai bun caz – declarații de intenție, discursurile și declarațiile de presă ale celor doi lideri cheie spun o poveste mai bună a motivului pentru care SCO ar trebui luată mai mult. Serios.

Președintele rus Vladimir Putin și-a folosit comentariile de deschidere la o întâlnire cu omologul său chinez, Xi Jinping, pe marginea SCO, pentru a proclama succesul alianței lor. El a spus: „Relațiile dintre Rusia și China, parteneriatul nostru cuprinzător și cooperarea strategică trec prin cea mai bună perioadă din istoria lor”.
La rândul său, Xi i-a oferit lui Putin sprijinul puternic, menționând că Rusia și China „ar trebui să susțină în continuare aspirația inițială de prietenie de durată… și să depună eforturi neobosite pentru a proteja drepturile și interesele noastre legitime și pentru a proteja normele de bază care guvernează relațiile internaționale”.

În discursul său la summitul SCO, Putin și-a exprimat convingerea că „o lume multipolară a devenit realitate”. El a mai susținut că „Organizația de Cooperare de la Shanghai și Brics (blocul comercial care cuprinde Brazilia, Rusia, India, China, Africa de Sud) sunt principalii piloni ai acestei noi ordini mondiale”, adăugând: „Aceste asociații sunt motorii puternici ai proceselor de dezvoltare globală. și stabilirea unei veritabile multipolarități.”

Acest lucru a fost reluat în declarația lui Xi că „în noile circumstanțe ale noii ere, viziunea organizației noastre este larg populară și că statele membre SCO au prieteni în întreaga lume”.
Xi a continuat spunând că SCO trebuie „să aibă un set complet de măsuri în cadrul mecanismelor de cooperare în materie de securitate, deoarece mai multe linii de apărare ne vor oferi mai multă protecție”.

Acesta este poate cel mai clar indiciu de până acum că opiniile rusești și chineze despre SCO ca o viitoare contrapondere a NATO încep să convergă.
Există și alte semne (nu atât de) subtile că Rusia și China folosesc instrumente diferite pentru a-și consolida poziția relativă față de vest. Strategia pare să fie aceea de a încerca să slăbească NATO și să creeze o pană între SUA și membrii europeni. Există deja mișcări în curs de promovare a relațiilor cu statele membre ale NATO mai prietenoase cu Rusia și China, cum ar fi Ungaria și Slovacia.

Xi și Putin au subliniat atât ideea Eurasiei în declarațiile lor oficiale. Pentru ambii, aceasta înseamnă reducerea rolului SUA în regiune.
Pentru Putin, calea principală este „un nou sistem de garanții bilaterale și multilaterale de securitate colectivă în Eurasia”. Planul pe termen lung este „de a elimina treptat prezența militară a puterilor externe în regiunea eurasiatică”.

Pentru Xi, ruta este mai mult una economică, axată pe consolidarea legăturilor comerciale și de infrastructură între China și UE. China va face acest lucru prin promovarea inițiativei sale de centură și drum și a coridoarelor sale de transport – așa cum a făcut în timpul vizitei sale oficiale de stat în Kazahstan, în ajunul summitului SCO.

Dar ar fi o greșeală ca Occidentul să respingă SCO ca fiind nesemnificativ. Este mult mai mare decât NATO, atât ca teritoriu, cât și ca populație, precum și având o poziție semnificativă în Europa, prin Rusia și Belarus. Și țările sale reprezintă 30% din PIB-ul global.

Pe măsură ce China și Rusia devin mai strâns aliniate, influența lor în Eurasia va crește și se va extinde cu siguranță – cu excepția cazului în care Occidentul ia o pagină din cartea de joc a Moscovei și Beijingului și caută în mod activ să le despartă, în loc să le apropie din ce în ce mai mult, cum o face deocamdată.

*

Stefan Wolff este un beneficiar anterior al granturilor de la Consiliul de Cercetare a Mediului Natural din Regatul Unit, Institutul pentru Pace al Statelor Unite, Consiliul de Cercetare Economică și Socială din Marea Britanie, Academia Britanică, Programul NATO Știință pentru Pace, Cadrul UE Programele 6 și 7 și Orizont 2020, precum și Programul Jean Monnet al UE. Este administrator și trezorier onorific al Asociației de Studii Politice din Marea Britanie și cercetător senior la Centrul de Politică Externă din Londra.