Sorin
33 aprobate
sorin.filip5780@yahoo.com
89.44.79.65
”Phobia” semnifică o ”frică irațională, anormală sau obsesivă (de ceva)”. dar nu există rusofobie la anglofoni.
Au cu siguranță ”timor” (=înv.temoare) față de ruși, pentru că sunt o forță nucleară bine înarmată, dar Ucraina este într-un joc de șah momentan. Mă gândesc că democrații americani au mai multe motive să ațâțe un război între ruși și ucrainieni, unul fiind de a îndepărta atenția americanilor de rând de la dezastrul economic administrat de partidul ăsta demagog. Al doilea motiv ar putea fi că se încearcă uzura armatei rusești într-un conflict crâncen la granițele sale și slăbirea influenței sale în Levant, astfel să rămână Iranul, mai nou o putere nucleară, izolat de Rusia. Aceste două state au devenit foarte apropiate conform unor analiști politici, ceea ce supără Israelul, care ar vrea să nu aibă doi actori mari în politica Orientului.
Pe site-ul ziarului Adevărul se inoculează ideea că Ucraina va fi un nou Afganistan pentru Rusia, dar comparația e ridicolă. Cât privește România nu cred c-ar trebui să ne implicăm prea mult, Ucraina nefiind un vecin bun de-a lungul istoriei, iar NATO sau UE n-au ce căuta într-un conflict extern. Ar trebui totuși mărit bugetul armatei și numărul soldaților profesioniști (nu voluntari), concomitent cu investirea unor bănuți în tehnică militară modernă, să nu ne prindă un nou război cu izmenele în vine. Dacă vrei pace, pregătește-te de război! (Sī vis pācem, parā bellum!)
Tratatele nu valorează nici cât hârtia pe care sunt tipărite și s-a văzut asta; apoi Ucraina a profitat de slăbiciunea noastră în trecut, ba chiar participând activ la subminarea intereselor noastre, pe lângă faptul că ocupă fără drept niște ținuturi istorice care ne aparțin. Nu văd de ce n-am fi și noi mai oportuniști în viitor.
Aș zice că o problemă-cheie nu este dacă Occidentul poate descuraja „invazia” rusească în teritoriile ucrainene, sau dacă aceasta chiar va avea loc, sau bugetul mărit al unei armate românești total ineficiente în cazul unui conflict major, forțe militare care n-au reprezentat altceva în ultimii 32 de ani decât grupări însărcinate cu păzirea heroinei afgane în folosul CIA, ori cu protecția câmpurilor petroliere irakiene spre avantajul corporațiilor americane de extracție, prin urmare, sunt de părere că altele ar fi prioritățile. Ce se întâmplă după toate aceste acuzații la adresa administrației de la Kremlin?
Sancțiunile economice occidentale ar provoca probabil un răspuns asimetric. Tucidide susținea că națiunile merg la război din frică, interes sau mândrie. Mândria include naționalismul, un curent foarte puternic în politica rusă. Emoția îi poate influența acțiunile liderului rus, deși este cunoscut drept o persoană extrem de echilibrată, de ponderată. Un răspuns occidental ostil însă, din partea SUA, ar conduce la o alianță și mai strânsă între Moscova și Beijing. În timpul desfășurării Jocurilor Olimpice, a căror ceremonie de deschidere are loc pe 4 februarie și la care președintele Rusiei va fi oaspete de onoare, Vladimir Putin și Xi Jinping vor semna o serie de acorduri majore, dintre care unul ar putea transforma relația deja foarte puternică dintre China și Federația Rusă într-o adevărată alianță militară. Cu Rusia și China acționând ca o unitate, la care se mai adaugă și armatele statelor membre ale Organizației pentru Cooperare de la Shanghai, întreaga „ecuație” devine mai mult decât un simplu pol geopolitic. În comparație, SUA împreună cu cei 29 de pitici ai NATO nu prea se adună într-un conglomerat demn de-a contracara puterile tehnologice și militare ale Eurasiei și iarăși ne vom plânge că lumea a devenit din nou unipolară și că România se va vedea pusă-n situația să-și schimbe „stăpânul”, oricât n-ar conta înțelegerile politice nici cât hârtia pe care au fost tipărite, după cum afirmați, totuși polaritatea ar putea fi inversată de această dată.
Așadar, nu ar trebui să ne așteptăm să aibă loc vreo acțiune militară între 4 și 20 februarie 2022, când în mod tradițional intervalul reprezintă un timp de pace în lume. Dacă vor exista provocări, atunci acestea vor aparține occidentalilor, iar rușii cu siguranță vor fi pregătiți să le răspundă suficient de dur, în vreme ce obiectivul SUA de a împiedica China să-și îndeplinească visul de a deveni supremație militară și economică globală va fi TOTAL anulat. Pe un astfel de raționament mizez, atunci când susțin că instructorii militari americani (deghizați în consilieri NATO) nu vor îndemna, deocamdată, trupele ucrainene să atace Novorusia. Dacă totuși nu se vor abține și vor face o asemenea greșeală, gestul va constitui atât capăt de linie pentru statalitatea Ucrainei cât și ruinarea completă a economiei SUA.
Cât încă mai au loc negocieri, războiul rămâne departe: Lavrov și Blinken s-au întâlnit la Geneva https://www.youtube.com/watch?v=uIcXryB9Ml4
Dacă Ucraina nu așteaptă ”mutarea” lui Putin și atacă intempestiv Novorusia, se repetă istoria din Georgia. Le vor fi de ajuns șase zile ca să ocupe toată Ucraina și ca Putin să se afișeze triumfător la Beijing pe 4 februarie?
China se pregătește deja pentru un război adunând peste jumătate din rezervele de cereale ale întregii lumi și mărind rezervele de aur. Nu m-ar mira ca Rusia și China să aibă deja un acord secret sau să inițieze niște acțiuni militare majore simultan, forțând SUA și aliații ei să se împartă în două, poate trei dacă intră și Iranul în horă, ori să aleagă o emisferă.
Rusia nu s-ar simți încurajată să ceară ca NATO să se retragă pe granița dinainte de 1997, adică să părăsească România și Bulgaria, dacă nu ar avea un plan mai detaliat pus în discuție cu ”aliații” ei. Declarația lui Serghei Riabkov la întrebarea dacă se simte Rusia intimidată de Ucraina este „Nu ne este frică de nimeni, nici măcar de SUA”.
Reamintesc de pactul Stalin-Hitler dinaintea celui de-al doilea război mondial. S-ar putea repeta între Putin și Xi Jinping, însă după un început promițător, care putere va împlânta cuțitul în spatele celeilalte?
Citesc tot felul de profeții, unele mai fanteziste decât altele, dar sunt vreo două care prevăd ocuparea Siberiei de către China până la Urali. (https://evz.ro/china-va-recupera-siberia-in-ce-masura-constientizeaza-rusia-locul-sau-istoric-ce-spun-cifrele-analiza.html)
NATO a venit cu un sprijin masiv in tehnica militara pentru Ucraina si in schimb Rusia a cerut ca Romania si Bulgaria sa fie retrase din NATO si asa ceva inseamna ca in negocieri rusii ameninta cu apocalipsa nucleara. Dovada in sine o reprezinta convoaiele cu camioane rusesti si exercitiile din 2016:
https://www.capital.ro/rusia-isi-pregateste-populatia-pentru-un-razboi-nuclear.html
Cea mai mare parte din camioanele rusesti sunt cu cabine inchise construite special pentru razboiul chimic, biologic sau nuclear. De la inceput rusii au avut grija sa expuna tehnica :
https://twitter.com/i/status/1481246660588093441
Suntem la un pas de apocalipsa nucleara si negocierile in sine vin pentru limitarea interventiei militare ruse in Ucraina care e mai mult decat inevitabila. Razboiul era previzibil de la inlaturarea lui Ianukovici si ei acum negociaza de fapt impartirea Ucrainei si limitarea interventiei…