Andrei Plesu comite niste erori care la nivelul pregatirii lui sint grave.

El scrie “Lingvistica şi folcloristica românească sînt opera unor fondatori „alogeni“: Moses Gaster, Lazăr Şăineanu, Heimann Hariton Tiktin.”

Oare nu stie ca in 1866 la infiintarea sa, Academia s-a numit Societatea Literara Romana, iar membrii fondatori erau in mare masura lingvisti, dintre care Ion Heliade Radulescu (presedintele), Ioan Caragiani, Dimitrie Cozacovici (plus Alexandru Mocioni) erau aromani? De peste un secol si jumatate academicienii lingvisti si folcloristi sint aromani, alogenii au fost citeva exceptii.

Anton Pann, nascut in Bulgaria, era aroman nu bulgar.

Ghiculestii erau aromani din Albania, nu erau „cam greci”.

Da, I. L. Caragiale era aroman, singe aroman avea si N. Iorga, dupa cum aroman a fost si C. Noica (desi nu stiu cum se numea un strabunic al lui invocat de Plesu).

Nu contest arhitectii straini pe care i-a mentionat Plesu, fiindca realmente nu ii cunosc, dar el stie cite cladiri importante au fost proiectate in Bucuresti si in tara de marii arthitecti aromani Dimitrie Maimarolu, Arghir Culina, Constantin Ioțu, Gheorghe Simota, Constantin Joja, Duiliu Marcu și alții?

In rest sint si eu de acord, multi alogeni au avut o contributie importanta in dezvoltarea Romaniei pe diferite planuri, dar Klaus Iohannis nu poate fi inclus printre acestia.

 

Dan Cristian Ionescu