Coronavirus: investigații privind „uciderea omului” și „punerea în pericol a vieții altora” după mai multe plângeri împotriva autorităților publice

Șeful statului, care este iresponsabil penal și membrii guvernului, a căror responsabilitate revine Curții de Justiție a Republicii, nu sunt preocupați de această anchetă.

Un întreprinzător mută sicriul unei victime Covid-19 pe 5 aprilie 2020 în Mulhouse (Haut-Rhin).
Un întreprinzător mută sicriul unei victime a Covid-19, pe 5 aprilie 2020 în Mulhouse (Haut-Rhin). (BOZON SEBASTIEN / AFP)

Justiția va examina modul în care statul a gestionat criza Covid-19 . Procurorul de la Paris, Rémy Heitz, a anunțat marți, 9 iunie, deschiderea unei vaste investigații preliminare cu privire la gestionarea criticată a pandemiei din Franța, care vizează în special șefii „omucideri involuntare” sau „punând în pericol viața „alții” .

Această anchetă, un răspuns judiciar la majoritatea plângerilor primite de parchetul din Paris în timpul închisorii, „nu este acolo pentru a defini responsabilități politice sau administrative” , a explicat Rémy Heitz, „ci pentru a descoperi posibile infracțiuni „de către factorii de decizie naționali. Cu toate acestea, ancheta nu a vizat șeful statului, care a fost iresponsabil din punct de vedere penal sau membrii guvernului, a căror responsabilitate revine Curții de Justiție a Republicii. A primit alte 80 de reclamații cu privire la gestionarea Covid-19, unele dintre ele vizând miniștrii Sănătății Agnès Buzyn și Olivier Véran, precum și primul ministru.

Subiectul măștilor și testelor din centrul anchetei

Procurorul de la Paris și-a grupat investigațiile într-un „sondaj de pălărie”, o aglomerare de 13 proceduri dedicate plângerilor de la asociații sau organizații sindicale și o paisprezece care cuprinde 33 de reclamații, marea majoritate fiind persoane fizice, care rezultă din plângeri standard de pe site-ul web. plaintecovid.fr.

Aceste investigații, încredințate Oficiului Central pentru combaterea daunelor aduse mediului și sănătății publice (Oclaesp), se referă la principalele nemulțumiri exprimate de la începutul epidemiei: protecția la locul de muncă, asigurarea măștilor și teste etc. Ancheta este deschisă pentru „omucideri involuntare”, „răni involuntare”, „punând în pericol viața altora”, „eșecul voit de a lupta împotriva unui dezastru”, „eșecul de a ajuta o persoană în pericol”.

Reclamațiile sunt „cel mai adesea” stabilite „împotriva persoanelor fără nume” (reclamații împotriva lui X) „În mare parte”. Ei vizează de fapt „diferite organe ministeriale, structuri sau departamente, precum și funcționari administrativi, decidenți publici” .

Ehpad-ul nu este afectat

„Dacă există defecțiuni penale, acestea sunt foarte probabile – este o ipoteză – greșeli neintenționate. Cu toate acestea, legea stabilește condiții precise pentru a stabili aceste infracțiuni: necesită dovada unei „ culpe calificate ” care nu este o simplă neglijență sau neglijență „, a declarat procurorul.

Combinarea acestor investigații va permite astfel, potrivit procurorului, crearea unui fond documentar comun privind starea cunoștințelor științifice. Deoarece „pentru acest tip de infracțiuni, Codul Penal spune că responsabilitățile„ factorilor de decizie ” trebuie evaluate în funcție de mijloacele și cunoștințele pe care le aveau la momentul luării deciziilor”, subliniază Rémy Heitz.

Acest sondaj național nu se referă la Ehpad, care face obiectul sondajelor locale până în prezent, inclusiv două la Paris , dar și la Nanterre sau Grasse (Alpes-Maritimes).