https://www.luju.ro/ultimele-zvarcoliri-ale-anei-presedinta-de-onoare-a-amr-judecatoarea-viorica-costiniu-o-pune-la-punct-pe-demisa-ministresa-a-justitiei-ana-birchall-nu-i-pasa-nimanui-ce-credeti-sau-de-ce-considerati-ca-siij-sa-nu-mai-functioneze-cum-prevede-legea-cum-se-c
ULTIMELE ZVARCOLIRI ALE ANEI – Presedinta de onoare a AMR, judecatoarea Viorica Costiniu, o pune la punct pe demisa ministresa a Justitiei Ana Birchall: “Nu-i pasa nimanui ce credeti sau de ce considerati ca SIIJ sa nu mai functioneze cum prevede legea… Cum se cere vulgului sa respecte legea, asa si ministrii, si csmistii-judecatori/procurori trebuie sa respecte legea… Toata mascarada generata prin abaterea de la principii promoveaza neincrederea in justitie”
DE GEORGE TARATA
15 octombrie 2019

La Consiliul Superior al Magistraturii au avut loc marti, 15 octombrie 2019, ultimele zbateri ale ministresei Justitiei Ana Birchall (foto 1), data afara de premierul Dancila si de PSD, dar tinuta contra naturii in post de presedintele Klaus Iohannis, cu incalcarea grava a legii. Aflata la cateva zile distanta de plecarea de la Ministerul Justitiei, in conditiile in care liderul PNL Ludovic Orban a anuntat ca nu ia in calcul sa o pastreze in cabinetul pe care il va forma, Ana Birchall s-a prezentat la sedinta de Plen a CSM, unde din nou, cu acelasi ton iritat, a militat pentru desfiintarea sau “reformarea” Sectiei pentru investigarea infractiunilor din justitie (SIIJ).
Problema este ca nimanui nu ii pasa de ce Ana Birchall crede ca SIIJ nu trebuie sa mai functioneze asa cum prevede legea. Mesajul i-a fost transmis de presedinta de onoare a Asociatiei Magistratilor din Romania, fosta judecatoare Viorica Costiniu (foto 2). Aceasta ii aminteste revocatei Ana Birchall ca asa cum oamenii de rand trebuie sa respecte legea, la fel trebuie sa o faca si ministrii, dar si judecatorii si procurorii din CSM, desigur cei care in prezent se lupta pentru desfiintarea SIIJ, in conditiile in care unii dintre ei au dosare in lucru chiar la SIIJ. Nu in ultimul rand, Ana Birchall, precum si membrii CSM care instiga la nerespectarea legii, ar trebui sa ia in serios si un alt mesaj transmis de fosta judecatoare Viorica Costiniu. Si anume ca orice act care impiedica functionarea unei institutii legale, cu buna stiinta, firezeaza penalul.

Iata mesajul transmis de judecatoarea Viorica Costiniu ministresei demise a Justitiei Ana Birchall:
“Cu parere de rau sunteti intr-o mare eroare! Si in calitatea dvs de ministru aveti obligatia sa respectati legea. Nu-i pasa nimanui ce credeti sau de ce considerati ca SIIJ sa nu mai functioneze cum prevede legea, in conditiile competentelor date de legea pe care guvernantii actuali au promovat-o si dovedita de a fi si constitutionala.
Daca se va aprecia ca se necesita modificari la lege, atunci si numai atunci si numai motivat (expunerea de motive) se va elabora un proiect de lege si cand acesta va fi adoptat si promulgat, publicat se vor modifica normele legate de existenta, competentele si functionarea SIIJ.
Pana atunci, cum se cere vulgului sa respecte legea, asa si ministrii, si csmistii- judecatori/ procurori trebuie sa respecte legea.
Toata mascarada aceasta generata prin abaterea de la principii, nauceste lumea si promoveaza neincrederea in justitie, in cei ce o realizeaza-judecatori/ procurori. Sectia functioneaza pe lege si nicio litera sau virgula asumata de ministru sau oricine altcineva din CSM nu au nicio valoare si putere normativa. Orice astfel de act care impiedica functionarea unei institutii legale, cu buna stiinta, frizeaza penalul. Ce exemplu se da omului de rand, justitiabilului cand de la nivelul autoritatii de stat se avanseaza instigatii la nerespectarea unei legii?
Cum sa nu respecti, in baza legii, a moralei, a deontologiei, pe cel care si-a castigat cinstit, prin munca, prestatie profesionala locul in ierarhia functiilor de conducere? Cat mai vrea politicul, pe carari dosnice, sa conduca justitia prin interpusii din sistem?
Sa nu amestecam apele! Principiile trebuie sa functioneze, altfel devenim pseudojuristi fara credibilitate! Am credinta ca nu amestecati lucrurile: una este existenta Sectiei IIJ, alta este competenta acesteia si nu in ultimul rand functionarea ei in baza legii! O opinie!
Ati facut lucruri bune cu informatizarea, si mai bune daca bugetul va pleca de la MJ la CSM ptr instante. Parchetul isi face singur bugetul, ICCJ isi face singur bugetul, instantele de ce sa aibe alt regim? Independenta politica fara independenta materiala O, nu putem vorbi de o justitie independenta,de o putere independenta a justitiei.
De ce intr-o institutie care are in competenta sa asigure buna functionare a instantelor si parchetelor (CSM) in lipsa unui proiect de lege trimis spre o eventuala avizare, se discuta: cum sa facem ca o institutie din sistem sa nu functioneze ca nu sunt eu, om politic care am facut legea si acum o contest de pe margine, de acord sa existe? Noaptea mintii! Si in politica trebuie sa existe morala!”