carolina gunderode
30 aprobate

google.bex
caroline.gunderode@gmail.com
109.133.42.42

 

 

 

https://www.francesoir.fr/videos-lentretien-essentiel/eric-denece
„Les Américains pourront accéder à toutes les données personnelles des Européens” Eric Denécé

„Americanii vor putea accesa toate datele personale ale europenilor” Eric Denécé
Publicat la 30.03.2022 la 19:27
Eric Denécé, directorul Centrului Francez pentru Cercetare în Informații, pe platoul nostru din 29 martie.
Pardesiu Xavier / FranceSoir
DISTRIBUIE ACEST ARTICOL:
Autor(i): FranceSoir
-A _+ A

În acest interviu esențial, l-am primit pe Eric Denécé, directorul Centrului Francez pentru Cercetare în Informații, pentru a comenta acordul privind transferul către Statele Unite a datelor cu caracter personal ale europenilor încheiat la summitul european din 25 martie între președintele Comisiei, Ursula von der. Leyen și președintele american Joe Biden. „ A trecut aproape neobservat ”, deplânge politologul, care ne oferă și analiza sa asupra crizei ruso-ucrainene.

Eric Denécé începe prin a aminti că un prim schimb privind transferul de date cu caracter personal ale cetățenilor din Europa către Statele Unite a fost invalidat de Curtea de Justiție a Uniunii Europene în iulie 2020. Aceasta a considerat că garanțiile de securitate în prelucrarea datelor erau nerespectat în Statele Unite, în special în temeiul legii americane privind Foreign Intelligence Surveillance Act. Prin acest text, „ Americanii pot săpa în datele pe care le transmitem după cum doresc, folosind argumentul securității naționale, care deschide ușa tuturor abuzurilor ”, avertizează politologul care consideră că Ursula von der Leyen a profitat de criza ucraineană să adopte acest acord, oricât de nedrept, din moment ce ne amintește: „Nu există reciprocitate de date cu americanii. Și să insistăm asupra beneficiului pe care americanii îl vor obține: „ Știm că toate exploatarea NSA din 2002 în numele luptei împotriva terorismului a fost folosită pentru război economic și nu pentru lupta împotriva atacurilor. »

Fostul ofițer de informații din timpul Războiului Rece a revenit și el la discursul părtinitor al presei mainstream asupra conflictului ruso-ucrainean: „ Astăzi suntem în managementul percepției, nu mai este adevărul care contează ”, crede el, adăugând că autoritățile tind, cu sprijinul canalelor de televiziune, să agraveze artificial crizele, precum cea a Covid-19, „ pentru a atinge obiective specifice ”. Dacă se întreabă dacă aceste manipulări se fac în direcția intereselor europene sau americane, pentru el, pe dosarul ucrainean, nu există nicio îndoială că statele europene acționează în direcția singurelor interese ale acestora din urmă în detrimentul propriilor lor. .

Eric Denécé evocă și jocul diplomatic al europenilor și al turcilor. Dacă vocea primului a fost complet lăsată deoparte, Serghei Lavrov judecând că Uniunea Europeană nu mai poate fi considerată un „Stat care garantează încrederea”, cei din urmă au reușit să se retragă din joc. Într-adevăr, Rusia acum un dispreț pentru Europa, despre care ea crede că este total aliniată cu interesele americane, și asta, pe toate subiectele. Pentru ei, „ nu doar că am devenit auxiliari ai americanilor, dar ne-am asumat și toate eșecurile societății americane cu cinci sau zece ani întârziere: wokismul, corectitudinea politică, mass-media care sunt mainstream… ”, explică el.

În plus, politologul reamintește că UE nu numai că nu a făcut presiuni asupra președintelui ales Zelensky să pună în aplicare acordurile de la Minsk, pe care Franța și Germania trebuiau să le asigure respectarea participând la negocieri, dar dă arme ucrainenilor. într-un mod flagrant, „ o formă absolut scandaloasă de cobeligerență ”, crede el, și fără discernământ, care prezintă riscul ca acestea să ajungă în mâinile grupărilor teroriste și criminale.

În sfârșit, Eric Denécé va sublinia lipsa de respect a statului de drept a statului american: „ În 30 de ani, americanii au restabilit tortura (au făcut-o la Guantanamo), au validat tortura de către avocații lor de la justiție, au impus sancțiuni extrateritoriale. asupra tuturor partenerilor lor, au încălcat dreptul internațional atât în ​​Kosovo, declarând război unei țări care nu le-a făcut nimic, au invadat Irakul în 2003, forțele lor sunt dislocate în 177 de țări din întreaga lume, au un buget de apărare nouă și un jumătate din bugetul Rusiei… „Și să precizăm că aceștia acționează sistematic în direcția propriilor interese, sfidând pe cele ale aliaților lor:Putem avea încredere într-o națiune care decide peste noapte că Cuba devine o țară cu care putem face afaceri atunci când companiile franceze au fost sancționate pentru că au făcut afaceri cu Cuba ceva timp mai târziu. Sau Iran, sau Venezuela, sau Arabia Saudită ”. „ Sunt imprevizibili ”, conchide el.

Autor(i): FranceSoir