America a importat peste 6 miliarde de dolari în bunuri din Rusia de la invazia Ucrainei

Regiune: 

Ca răspuns la atacul Rusiei asupra Ucrainei, președintele american Joe Biden a promis să izoleze și să „schilodească” economia rusă. Cu toate acestea, Moscova a reușit să-și mențină puterea economică, în parte exportând peste 1 miliard de dolari pe lună în lemn, metale, alimente și alte bunuri în SUA.

Peste 3.600 de nave din Rusia au ajuns în porturile americane din 24 februarie, potrivit statisticilor citate de Associated Press. În timp ce aceasta reprezintă aproape jumătate din transporturile din aceeași perioadă față de anul trecut, aceasta se ridică în continuare la peste 6 miliarde de dolari în importuri.

Numărul produselor rusești care intră în porturile americane sugerează că Biden nu își respectă angajamentul de a izola economia Moscovei. Din cauza așa-numitelor perioade de „lichidare” care permit companiilor să finalizeze tranzacțiile anterioare, unele dintre bunuri continuă să intre în țară mult timp după ce Casa Albă a anunțat sancțiuni pentru aceste produse, inclusiv petrol și gaze. Paradoxal, alte importuri rusești, cum ar fi îngrășămintele, au venit la cererea administrației Biden, care a îndemnat companiile americane să compenseze penuria.

Și în timp ce Casa Albă a confiscat mai multe iahturi de lux deținute de ruși bogați, cu legături lejere cu președintele rus Vladimir Putin, AP a constatat că firmele americane și europene importă milioane de dolari în metal de la o companie rusă care produce piese pentru avioanele de vânătoare ale Moscovei, subliniind o altă discrepanță ciudată în campania de sancțiuni a lui Biden.

În ciuda presiunilor diplomatice din partea Washingtonului, alți aliați americani își măresc legăturile economice cu Rusia. Turcia – membră NATO – și-a dublat importurile de petrol rusesc în acest an.

În timpul președinției lui Biden, el a luat mai multe măsuri pentru a consolida legăturile cu New Delhi, trupele americane fiind angajate în prezent în jocuri de război cu India la granița cu China. Dar, la fel ca Ankara, țara a crescut semnificativ și importurile de energie de la Moscova. Rupia indiană a devenit, de asemenea, o monedă majoră pentru comerțul cu diamante, permițând cumpărătorilor să ocolească sancțiunile americane.

Deși războiul economic occidental a fost menit să nege puterea militară a Moscovei și să o aducă la masa negocierilor, până acum nu a avut prea mult succes. În condițiile în care exporturile rusești de energie au depășit nivelurile de dinainte de război în ultimele luni și rubla care s-a raliat în raport cu dolarul, economia Rusiei pare să se fi descurcat mult mai bine decât o mare parte a Europei de când au izbucnit luptele iarna trecută.