Sorin
1.496 aprobate

george-turle@t-online.de
78.94.7.50

 

Mihai, admir entuziasmul tau pentru Rusia ortodoxa (care, dupa parerea mea, face ortodoxismul de rusine), cu putearea ei pe care ti-o imaginezi si cu asa numitele ei „wunderwaffen”. Adevarut e ca la ei intotdeauna e o diferenta enorma, de ani lumina, intre propaganda si realitate.
Hipersonicele lor Kinzhal au putut fi interceptate de catre Patrioate, cu dovezi prezentate de catre ucraineni. Rusii isi inchipuie ca sunt in anii ’80, cand puteai citi doar Scanteia si analoagele ei si asa ramanea. Acum ai imagini satelit (inclusiv very high res.), ai filmari din drone, ai sisteme de comunicare ultrarapide.
Referitor la racheta aia electromagnetica, ii poti transmite tipului de pe vk.com, ca asta nu e deloc o gaselnita nici noua si nici ruseasca.
https://militaryembedded.com/radar-ew/sensors/raytheon-emp-missile-tested-by-boeing-usaf-research-lab

Altii faceau asa ceva din 2012, pe lauda rusilor nu poti pune baza nici macar acum. De ce? Simplu, pentru ca e plin de exemple in sensul asta.
-Su-57 era anuntat drept super-avion super-minune, au demarat proiectul in 2008, in 2010 au facut un zbor de test si au anuntat ca in 2017 vor avea minim 300 de bucati in dotarea armatei. Au ramas in pana de bani si au atras India in proiect, urmand sa-l dezvolte impreuna. India, binenteles, baga banul. Dupa ce au ajuns pe la 450 de milioane investitie,indienii si-au dat seama ca designul are bube si ca din ala nu iese avion de generatia a 5-a cat nu iese din caine slanina. S-au retras. Rusii i-au atras din nou in 2017, dar deja in 2018 s-au retras din nou. L-au perceput ca nu va ajunge, cu toata indulgenta, mai departe de un avion de generatie 4.5, dar nici asa nu au mers mai departe. Doi ani mai tarziu au incheiat contract cu francezii pentru Rafale.
Actualmente rusii au vreo 7 bucati de Su-57, toate inca cu probleme la motoare si cu sisteme radar AESA de generatia 1.
-Su-75 Checkmate…e probabil vor abandona proiectul Su-57 pentru asta, ar fi un uni-motor, vrut de generatia 5. I-au amanat pentru a cata oara primul zbor de test, acum cica la anul….tot la anul e din 2019.
-T-14 Armata, tancul super-minune pe care inca nu au reusit sa implementeze apararea activa si un stabilizator ca lumea pentru teava. Care se gripeaza in Piata Rosie in timpul unei parade militare. Se laudau in 2010 ca vor avea 3000 de bucati in dotare (in special pentru Divizia 1 de tancuri de garda (aia de si-aluat-o pe cocoasa in Harkov) ) pina in 2020, in 2023 au maxim 2 duzini si alea cu probleme. N-au nici macar o cerere in afara pentru el.
-BMPT2 Terminator…o duzina de bucati, IFV-ul pe care nu l-a mai vazut lumea, de neatins, de necuprins. 4 din ele distruse vara anului trecut in Donbas, doua acum in Avdiivka de catre drone FPV.
-Uran-9, cica un tanc drona….ramas in faza de prototip.
-S-400, minunea minunilor, care detecteaza si distruge si ceea ce nu exista, lovit si distrus aproape ca rutina de catre rachete HARM sau Himars. Una bucata in Belgorod, una in sudul oblastului Herson, doua in apropiere de Sevastopol. Nu mai vorbesc ca tintele pe care trebuiau sa le pazeasca, n-au avut paza. Adica aerodromul din Belgorod a fost lovit de mai multe ori, a fost lovit si Engelsul, aproape de Moscova, Portul din Sevastopol de multiple ori (prima data au luat radarele de la S-400, apoi portul). Adica sa ajunga ucrainenii, fara pic de forta navala, sa-ti distruga un submarin si o fregata nou-noutza acolo, sa-ti loveasca comandamentul militar naval din Sevastopol, asta numai reclama buna pentru antiaeriana ta nu poate fi.
-Se laudau ca au pus aparare activa Soft and Hard Kill APS pe toate T-90M-urile lor, pai dupa cum le merge in Ucraina, fie mint, fie sistemul nu functioneaza. Pai ai peste 50 de bucati (numai M) distruse sau avariate in Ucraina, astea find din cele pe care exista imagini sau filmari-drona, deci cu dovada directa adica gen
https://i.postimg.cc/SRXwnttr/1048-t90m-destr-01-10-23.jpg
https://i.postimg.cc/kGsz7H0t/1012-t90m-dam-aband-23-10-23.jpg
sau materiale video.

N-ar putea trece de Ucraina, oricat ar vrea, unde sa mai poata ajunge mai departe? Au vrut Donbas tot (Sloviansk, Kramatorsk cu jumatatea de Donetsk cu tot), never, cu toate termenele limita date de Putin de peste un an. Nu mai au „punga din Donbas”, ca au pierdut Harkovul (in special Izium), au vrut Hersonul, l-au pierdut, au vrut Odesa si apoi culoar terestru catre Transnistia, e un vis apus in eternitate.
Da, contraofensiva ucraineana a fost slaba, fata de ce asteptari ar fi fost, au primit si o serie de chestii neaparat trebuincioase tarziu. De pilda, cea mai mare durere de cap pentru ei in sud au fost nu campurile minate (alea iti dau batai de cap, dar o scoteau la capat), ci elicopterele de atac rusesti (in special KA-52-ul). Alea apareau si trageau in utilajele de deminare ucrainene sau tineau la repspect orice tentativa de deplasare semnificativa cu blindate. Ei, au venit niste ATACMS si alea din prima generatiesi au curatat complet aerodromul din Berdiansk. Care elicoptere au scapat de lovituri, le-au mutat langa Rostov-on-Don si la Yeisk, dincolo de Marea Azov. De acolo nu mai au suficienta autonomie sa zboare catre linia de contact din sud, sa execute ceva misiuni si sa se intoarca. Chestia e ca astea au venit in octombrie, daca le aveau din iunie, foarte probabil acum erau ucrainenii macar in Tokmak.
Cum-necum, slaba si sub asteptari aceasta contraofensiva, totusi nu ucrainenii au pierdut teren. De cate mobilizari mai au nevoie rusii? Medvedev se lauda ca de la inceputul anului mobilizeaza 40 de mii de oameni pe luna (pe el l-ainsarcinat Putin cu treaba asta). Inutil de precizat ca toti sunt trimisi pe front, e evident. Au avut mobilizarea din toamna anului trecut, au avut alte mobilizari semi-oficiale inainte de asta…toate astea doar ca sa-si tina linia frontului si sa nu mai piarda din „Aici e Rusia pentru totdeauna”. Au nevoie de mobilizare generala ca sa mai inainteze?

Legat de celelalte subiecte…nu vad scenariul in care Anglia sa sprijine vreodata Ungaria, nu mai vorbesc ca Ungaria e un cal troian al lui Putin in Europa, asa cum UDMR-ul e al Ungariei la noi.
Bulgaria sprijinita de SUA, dar noi nu…nici asta nu vad viabil, e o diferenta mare de pozitie geostrategica.
Ucraina sa invadeze pe altii? Dupa ce s-o termina treaba pe acolo au nevoie de 40-50 de ani sa-si revina. 30 ar fi un minim…economia lor, atata cata mai e, e tinuta pe perfuzii. Se vorbeste de „sutele de miliarde” bagate in Ucraina de catre vest, pai doar o parte e in ajutoare militare, restul e exact pentru a o mentine in viata, pentru a-si putea mentine sistemele de plati, plata pensiilor, sistemul medical, intretinerea si repararea infrastructurii, intretinerea unor sectoare industriale,atatea cate pot funtiona in conditiile date.

Partea buna (dpmdv,altora nu o sa le placa) este ca UE si SUA in fine s-au pus de acord sa foloseasca activele inghetate ale Rusiei pentru sprijinul Ucrainei. Adica e vorba de cele 350 de miliarde de dolari, acele „frozen assets”, un pic mai mult de jumatate din rezerva de moneda straina a Rusiei (rezerva de „frozen currency”). Cu alte cuvinte, se confisca. Dupa parerea mea, asta trebuia sa fi fost facuta de prin Mai anul trecut, de cant rusii au confiscat flota de aparate Boeing si Airbus care se gasea pe teritoriul Rusiei, desi leasingul expirase si trebuia sa o inapoieze. Pe teritoriul EU se gasesc cam 200 de miliarde din acele asseturi.