Alo, Ludovic? Te caută Lukaşenko!
30 septembrie 2020 Ioan Buduca

Un hâtru cu multă experienţă zicea că Firea ar fi pierdut şi dacă ar fi câştigat. Ştia şi cum se putea face tărăşenia: când reprezentantul PNL şi cel al USR în secţia de votare se pot înţelege, iar reprezentantul PSD nu are aliaţi, pesedistul nu are cum să împiedice ca în teancurile voturilor pentru candidaţii fără şanse să fie depuse multe buletine cu ştampila aplicată pe Firea. Asta e metoda de bază a unei posibile fraudări. Una secundară ţine de scanarea proceselor-verbale. Unele procese-verbale (nu multe) pot fi scanate în fals: pui hârtia cu rezultatele falsificate peste semnăturile de pe hârtia cu rezultatele aşa-zis corecte (cât de corecte, dacă ţinem cont de metoda de bază?).

La ora actuală se ştie că cererile pentru renumărarea voturilor au fost respinse. Iată că o fraudare este uşor de făcut când PSD nu are aliaţi la numărătoarea şi la scanarea voturilor. De altfel, primarul PSD de la sectorul 1 pare că ar fi încercat să falsifice nişte scanări după ce s-ar fi prins că a fost furat la tencuire.

Una peste alta, renumărarea tuturor buletinelor de vot din secţiile bucureştene ţinea de necesitatea democratică cea mai stringentă. Ducă-se pe pustii! Nu e întâia oară când judecătorii de la birourile electorale ţin spatele unei presupuse fraude. Amintiţi-vă de prezidenţialele din 2009. Atunci chiar judecătorii de la CCR au fost pregătiţi să nu admită renumărarea necesară.
Metoda tencuirii frauduloase a buletinelor de vot nu are succes decât atunci când doi candidaţi au şanse aproape egale, dat fiind că nu poţi pune mii de buletine unde nu le este locul.

Uluitor: Orban descria cum pot fi falsificate voturile înscrise în procesele-verbale, dar zicea că nu ar trebui renumărate buletinele de la acest scrutin. Ceea ce te face să gândeşti că ştia ceva periculos pentru PNL şi USR.

Renumărarea voturilor la sectorul 1 risca să scoată la lumină un modus operandi aplicat la nivel naţional. Şi atunci Belarus scria pe tricourile noastre electorale.

Metoda tencuirii frauduloase n-a putut fi aplicată la alte alegeri, când PSD avea aliaţi în secţiile de votare. Tencuiam noi fraudulos, tencuiau şi ei. Rezultatul final nu era influenţat. Dar acum am putut tencui fals fără ca ei să poată ţine ritmul cu noi.

La sectorul 1, numai din renumărarea proceselor-verbale comparativ cu scanările la câteva secţii s-a ajuns deja la sute de voturi în plus pentru fostul primar. Per total, ar putea fi câteva mii. Iată care era principalul argument pentru renumărare.
PNL e supărat foc pe USR din pricină că a răscolit rahatul la sectorul 1 şi apăruse riscul de a fi dezvăluit un modus operandi cu caracter penal.

În 2009, la prezidenţiale, CCR a admis doar o renumărare a voturilor nule. Pe vremea aceea nu se vorbea despre fraudarea de la operaţiunea de separare pe teancuri a buletinelor pentru că nu existase încă situaţia izolării unui candidat (partid) aşa cum a existat acum, la localele din 2020, când aliaţii Puterii şi-au putut lua curajul de a păcăli reprezentanţii PSD.

Metoda „scanările Maradona” a putut fi exersată şi la europarlamentare fără riscuri, căci se ştia că Dragnea a decis să nu facă numărătoare paralelă… Poate, poate scăpa aşa de mâna lungă a Statului Paralel.