Afganistanul s-a dovedit din vechime ca un finalizator al imperiilor care au incercat sa-l cucereasca si sa-l supuna, nu, imperiile nu au fost ingropate in Afganistan, dar blestemul cumplit, final si fatal al decaderii lor a fost pus pe fruntea lor ca o pecete implacabila. De la Imperiul Machedon al lui Alexandru cel Mare, la Imperiul Mongol, la Imperiul Britanic, Imperiul Sovietelor si acum Hyperimperiul American toate au ratat cucerirea si au dobandit pecetea blestemului Hunducus, asa cum l-a cunoscut si Alexandru Macedon.

CIMITIRUL IMPERIILOR
de Eric S. Margolis 19 iulie 2021

Războiul condus de SUA în Afganistan pare să este pe incheiere, și nici o zi nu’i prea devreme. Tatăl Americii, Benjamin Franklin, a scris cu înțelepciune: „Fără război bun; nu’i nici o pace rea.”
Cu toate acestea, timp de 20 de ani, Statele Unite au purtat un război total împotriva acestui stat mic, îndepărtat, sărăcit, ale cărui singurele arme erau vechile puști AK47 și curajul nemărginit al poporului său feroce.
În prima mea carte despre Afganistan, „Războiul din vârful lumii”, scrisă după ce am fost pe teren cu războinicii anti-sovietici „mujahedini”, i-am numit „cei mai curajoși oameni de pe pământ”.
Acum, aproximativ 21 de ani mai târziu, repet acest titlu.

În ultimele două decenii, mujahedinii naționaliști afgani s-au confruntat cu întreaga putere a imperiului american: valuri de bombardiere grele B-1 și B-52; flote de drone ucigașe, atacuri aeriene constante de la bazele aeriene americane din Afganistan, Asia Centrală și Golf; 300.000 de trupe de mercenari afgani finanțate de SUA; până la 120.000 de militari americani și NATO și alți mercenari plătiți de SUA; brutala poliție secretă afgană condusă de comuniști, poliția guvernamentală regulată, milițiile tadjică, hazara și uzbecă, au lovit echipele trimise de SUA și Marea Britanie, plus foamete și boli. Folosirea torturii de către forțele occidentale a fost agresivă.

Toate acestea pentru a apăra guvernele marionetă afgane instalate de SUA, a căror principală activitate a fost protejarea comerțului cu opiu , care a făcut din Afganistan cel mai mare exportator mondial de opiu/morfină care a fost transformat în heroină. Un alt moment mândru pentru Washington, care, în anii 1970 a fost până la urechi în comerțul cu opiu Indochina, și mai târziu în america centrală de afaceri cocaină.

Afganistanul a fost un război al minciunilor, susținut de puternica mass-media americană și britanică. Președintele George W. Bush, un om de o ignoranță profundă, a lansat acest război pentru a acoperi faptul că a fost prins dormind de atacurile din 11 septembrie. Bush a dat vina pe Osama bin Laden, fost aliat al SUA, și guvernul taliban din Afganistan pentru 11/9, deși afganii nu au fost implicați în aceasta.

Singura dovadă a implicării lui bin Laden a fost o serie de videoclipuri false care cred că au fost făcute de serviciul de informații condus de comuniștii din Afganistan sau de foștii săi șefi KGB. Când am subliniat ca aceste videoclipuri au fost falsuri, CNN m-a Pus pe lista neagră de la difuzare La fel și CBC TV din Canada și lanțul Sun după ce am avertizat că trupele canadiene sunt trimise în Afganistan sub pretexte false.

Oficial, SUA au avut pierderi de 31.376 de morți și răniți grav în Afganistan; Canada a pierdut 158 de morți; Marea Britanie 456 morți; Afganii dumnezeu mai știe câți. Estimările variază de la 100.000 la un milion. Potrivit surselor, două milioane de afgani au murit în timpul ocupației sovietice de zece ani. Aproape orice mișcă a fost bombardata.
Costul cunoscut pentru acest război inutil a fost de 2 trilioane de dolari SUA, plus sute de milioane în plăți secrete pentru a angaja „voluntari” de la aliații SUA pentru a lupta în Afganistan. Acest lucru a fost facut cu împrumuturi de bani ascunse în datoria federală a SUA.

Ce urmează? SUA încearcă să găsească o modalitate de a rămâne angajate în Afganistan prin atacuri aeriene de la bazele sale din Golf și, eventual, altele noi baze în Asia Centrală. Prima putere militară a lumii pur și simplu nu poate îndura umilința înfrângerii din Afganistan, în special de către o grămadă de războinici musulmani de munte. Toți acei experți americani și britanici care au susținut războiul afgan își ascund acum fețele, așa au făcut după dezastrul din Irak.

Partidele de războinici ai Americii încearcă să găsească modalități de a menține conflictul, ridicând alarme false cu privire la școlarizarea fetelor, traducători și drepturile femeilor. Dar nu auzim nimic de la acești ipocriți pro-război despre uciderea, violarea și uciderea a mii de femei în India în fiecare an.
Câți americani dezinformați știu că talibanii au fost o mișcare religioasă formată pentru a opri violarea femeilor afgane și tâlharii în timpul războiului civil din 1990, dupa plecarea sovieticilor?
Am fost acolo și l-am văzut.

Ce urmează? Pe măsură ce puterea SUA scade, CIA va încerca să consolideze mișcările separatiste din rândul minorităților tadjică și uzbecă din Afganistan. Iranul va înarma și finanța minoritatea șiită Hazara.
Tadjikistanul dominat încă de comuniști și Uzbekistanul își vor sprijini frații etnici din Afganistan. Cel mai important, India va intensifica intrigile din Afganistan, unde puternica sa agenție de informații, RAW, este din ce în ce mai activă.

Între timp, Pakistanul sprijină în liniște talibanii care, la fel ca un sfert dintre pakistanezi, sunt de etnie paștună. China nu știe inca ce să facă în Afganistan: dorește să blocheze extinderea influenței indiene în subcontinent, dar se teme profund de islamul militant și de influența sa crescândă în Xinjiang.
Deci, americanii inca nu au văzut ultima nebunie din Afganistan, una dintre cele mai mari nebunii ale politicii externe a SUA. Pentru a-l parafraza pe marele Talleyrand, războiul SUA din Afganistan „a fost mai rău decât o crimă, a fost o greșeală.”

Articol dedicat prietenei mele dragi și războinicei pentru adevăr, contesa Pamela de Maigret,ce a murit pe 12 iulie 2021.

Sursa: https://ericmargolis.com/2021/07/victory-in-afghanistan
Traducerea si introducerea CD

Eric S. Margolis (n. 1942) este un jurnalist și scriitor american. Timp de 27 de ani, încheindu-se în 2010, a fost editor colaborat al lanțului de ziare Toronto Sun, scriind în principal despre Orientul Mijlociu, Asia de Sud și Islam. El contribuie la Huffington Post și apare frecvent în emisiunile de televiziune canadiene, precum și pe CNN.
Un multinațional, el deține reședințe în New York, Paris, Toronto și Banff, Alberta, Canada.
Eric Margolis deține diplome de la Școala de Servicii Externe a Universitatii Georgetown, Universitatea din Geneva, Elveția și Programul MBA al Universității din New York.
Este afiliat la mai multe organizații, inclusiv Institutul Internațional de Studii Strategice din Londra și Institutul de Studii Regionale cu sediul în Islamabad, Pakistan

Margolis își identifică politic ca fiind „Eisenhower Republican”. Deși convingerea sa politică internă este moderat conservatoare (este un anticomunist și un susținător al capitalismului), opiniile lui Margolis cu privire la Orientul Mijlociu sunt puternic în contradicție cu cele ale neoconservatorilor

Margolis este cel mai bine cunoscut din reportajele sale despre Palestina și Kashmir. Mama lui Margolis, Nexhmie Zaimi, a fost, de asemenea, o jurnalistă care a petrecut mult timp în Orientul Mijlociu documentând situația dificilă a palestinienilor în anii 1950. Influența ei, plus rolul lui Margolis ca corespondent străin în Orientul Mijlociu și călătorind cu mujahedinii în timpul războiului sovieto-afgan, la investit pe Margolis cu un interes puternic în lumea musulmană. Într-o rubrică din ianuarie 2009 intitulată „Eradicarea Hamas”, Margolis a numit Războiul din Gaza o „campanie de soluții finale” din partea Israelului și a numit Hamas o mișcare revoluționară populară care a apărat drepturile palestinienilor „curățați etnic” în 1948. ~ Wikipedia