CD
142 aprobate

denitsoc@gmail.com
75.57.36.95

 

 

 

LASATI-NE ÎN PACE!
Iftekhar A Khan August 1, 2021

După retragerea forțelor de ocupație din Afganistan, un joc nou se joaca acum, ghicitul cu ce armie va urma in Afganistan? [India, Turcia si-au anuntat déjà voluntariatul..].
Va supraviețui guvernul lui Ashraf Ghani? Dacă da, pentru cât timp?
În caz contrar, talibanii și forțele insurgente vor prelua în curând controlul asupra Kabulului și își vor stabili constituirea mandatului asupra întregii țări? Comentatorii ambelor mass-media mainstream, controlate de interesele corporative ale Occidentului, și mass-media independentă privesc situația din Afganistan în felul lor.

Fără îndoială, cea mai modernă și brutală armată americană și-a pierdut războiul împotriva rezistenței și voinței insuportabile a poporului afgan.
Șeful Statului Major al Apărării din Marea Britanie, Sir Nick Carter, citat de BBC, a declarat că ne retragem trupele din Afganistan, chiar dacă nu am fost înfrânți. El a trebuit să se confrunte cu o situație jenantă atunci când mama celui mai tânăr soldat britanic care și-a pierdut viața în Afganistan, a întrebat: „Ce am câștigat din toate acestea?” Se referea la atacul asupra unei țări sărace. O mamă singură, Lucy Aldridge, și-a pierdut fiul, William Aldridge, în Afganistan. Avea dreptul să întrebe în ce scop a fost percheziționat Afganistanul și ce au obținut forțele multinaționale de raid în cele din urmă. Cu toate acestea, Afganistanul și-a menținut istoria de a fi cimitirul imperiilor: Imperiul Britanic în secolul al XIX-lea, sovieticii în secolul al XX-lea și, în cele din urmă, americanii – bunii samariteni – în secolul 21.

Cu toate acestea, situația emergentă din Afganistan este cea mai sumbră pentru guvernul președintelui Ashraf Ghani, ca să spun așa. Forțele insurgente aka talibanii câștigă rapid teren și par să nu se confrunte cu nici o rezistență. Ei controlează 80% din masa terestră.
În ceea ce privește Armata Națională Afgană a lui Ghani, aceasta se prăbușește sub presiunea crescândă a forțelor insurgente.
Peste 1 000 de soldați și ofițeri au trecut în Tadjikistan pentru a-si salva viețile, potrivit Comitetului național de securitate al Tadjikistanului. În ultima vreme, 46 de soldați ANA, inclusiv cinci ofițeri, au trecut în Pakistan, în zona Chitral, pentru a se refugia. Acestor soldați le-a lipsit avut curajul să facă față atacului insurgenților și au decis să abandoneze punctul de trecere a frontierei pe care trebuiau să-l păzească.

Experții americani în informații anticipează că guvernul lui Ghani va cădea în șase luni. Predicția pare nefondată având în vedere ritmul în care forțele insurgente câștigă putere, iar armata afgană își pierde voința de a riposta. Lupta împotriva propriului popor este întotdeauna o bătălie pierdută pentru orice armată însă echipată.
Fără îndoială, cea mai modernă și brutală armată americană și-a pierdut războiul împotriva rezistenței și voinței insuportabile a poporului afgan.

Când forțele americane au eliberat baza aeriană Bagram, care a fost centrul operațiunilor sale în ultimele două decenii, a fost un indiciu clar pentru ANA că va trebui să supraviețuiască pe cont propriu. Fără sprijinul fizic și financiar al trupelor străine, Armata Nationala Afgană este obligată să se prăbușească mai devreme decât s-a anticipat.
Atta Noori, analist la Kabul, a declarat: „Forțele afgane și-au pierdut moralul. Ei sunt confuzi – în aproape fiecare district pe care talibanii îl capturează, trimit o echipă de bătrâni să vorbească cu soldații și să-i facă să se predea. Este o situație de urgență pentru guvernul afgan”.

Ca alternativă, purtătoarea de cuvânt a talibanilor, Suhail Shaheen, a fost intervievată recent de Naila Mahsud cu privire la educația femeilor din Afganistan. El a spus că nu va exista nici o restricție asupra educației adolescentelor atâta timp cât acestea poartă Hijab în școli, colegii și la locurile de muncă. Vom studia în detaliu sistemul din alte țări, ar fi Malaezia, pentru a ne asigura că activitățile în aer liber ale femeilor noastre nu au fost reduse, a continuat el. Unul ar trebui să sprijine Suhail Shaheen în cazul în care voința majorității afganilor este permis să prevaleze.

În orice caz, nicio putere străină nu are dreptul să dicteze unei națiuni independente să trăiască. Când George Bush a ordonat un atac asupra Afganistanului, a făcut parte din misiunea de emancipare a femeilor afgane.
Au fost femeile eliberate sau au rămas în giulgiurile lor albastre, ca parte a preferințelor culturale și personale?
O societate își schimbă cultura și valorile treptat cu timpul și nu brusc sub constrângere. Motivele puterilor imperiale de a ocupa țări lipsite de apărare sunt întotdeauna diferite de modul în care apar în presa scrisă și în alte mijloace de informare în masă.

Afganii au câștigat războiul de două decenii doar pe baza puterii lor de voință. Alte națiuni, inclusiv cele învecinate, ar trebui să se abțină de la a dicta să se guverneze singure. Lasă-i pe afganii curajoși să-și găsească propriul echilibru.
Tot ce trebuie să ceară națiunilor intrusive este:
Lăsați-ne în pace în loc să ne demonizați, vă rog!

Scriitorul este un editorialist din Lahore și se poate ajunge la pinecity@gmail.com
Sursa: https://dailytimes.com.pk/799719/leave-us-alone – Daily Times din Pakistan

Traducerea CD