Fw: Cum gîndește situația actuală din Ucraina un sfătuitor al lui Putin: Serghei Karaganov
|
08:19 (acum 3 ore)
|
![]() ![]() |
||
|
De la: Alexandru Tudorica
Date: vin., 29 apr. 2022 la 17:06
Subject: Cum gîndește situația actuală din Ucraina un sfătuitor al lui Putin: Serghei Karaganov
De la: Ionescu Cristian
SOARTA UCRAINEI a fost decisă! PLANUL secret al lui PUTIN, dezvăluit!
Toată lumea se întreabă ce urmează după încheierea războiului din Ucraina. Cum va arăta viitorul pentru această țară bombardată încontinuu de ruși de mai bine de o lună de zile. Unul dintre cei mai apreciați consilieri politici de la Moscova, considerat eminența cenușie a Kremlinului, un fel de Henry Kissinger al rușilor, afirmă că soarta Ucrainei este deja decisă, iar Vladimir Putin va face totul pentru îndeplinirea planului pe care îl are.
Despre ce este vorba? Spargerea Ucrainei în mai multe state, noile entități urmând a roi în jurul sferei de influență ruse.
Sergey Karaganov este convins că Putin nu se va opri indiferent de câte sancțiuni vor impune statele occidentale.
Cine este Sergey Karaganov
Strategia „Țarului” a fost dezvăluită de Sergey Karaganov, fost consilier prezidențial al lui Boris Elțîn și Vladimir Putin. În prezent, acest analist respectat inclusiv în Vest conduce think tank-ul rus Consiliul pentru Politică Externă și de Apărare.
Numele lui Karaganov este asociat cu o serie de idei revoluționare în politica externă rusă și aici menționăm doar „Doctrină Karaganov” privind drepturile etnicilor ruși care trăiesc în străinătate. Se spune despre el că este omul care îl influențează pe Serghei Lavrov, ministrul de Externe. În relația cu Kremlinul, l-a consiliat pe Putin și convins să dezvolte conceptul „Eurasia mare”, insistând pe o apropiere a relațiilor economice și militare cu China.
În urmă cu câteva zile, intervievat de jurnaliștii britanici ai publicației New Statesman, acest vultur al politicii externe ruse a susținut că Occidentul trebuie să înțeleagă un singur lucru din războiul din Ucraina – anume că lunga domnie a Americii în politica globală a luat sfârșit!
Pentru a înțelege mai bine ce se întâmplă la granița României, Național vă prezintă în continuare cele mai importante declarații făcute de Karaganov în cotidianul The Statesman.
- De ce Rusia a invadat Ucraina?
- De 25 de ani, oameni ca mine spun că, dacă NATO și alianțele occidentale se extind dincolo de anumite linii roșii, în special în Ucraina, va exista un război. Mi-am imaginat acest scenariu încă din 1997. În 2008, președintele Putin a declarat că, dacă aderarea Ucrainei la Alianță a devenit o posibilitate, atunci nu va mai exista Ucraina. Nu a fost ascultat. Deci, primul obiectiv este de a pune capăt extinderii Nato. Au fost adăugate alte două obiective: unul este demilitarizarea Ucrainei, celălalt, denazificarea; creșterea ultra-naționalismului în Ucraina (…) începe să semene cu Germania în anii 1930. Există, de asemenea, un scop, acela de a elibera republicile din Donbas după opt ani de un constant bombardament ucrainean.
(…) Războiul cu Ucraina era inevitabil, poate peste trei sau patru ani, și ar fi putut avea loc chiar pe teritoriul rus. Deci, probabil, Kremlinul a decis că, dacă trebuie să lupți, să luptăm pe teritoriul altcuiva, pe teritoriul unui vecin și al unei țări frate, cândva parte a Imperiului Rus. Dar adevăratul război este împotriva expansiunii occidentale.
- La 25 februarie, Putin a cerut armatei ucrainene să-l răstoarne pe Zelenski. Mai recent, însă, pare să sugereze că este interesat să negocieze cu Zelenski. S-a răzgândit Kremlinul?
- Este un război și suntem în ceața specifică războiului, astfel încât opiniile se pot schimba. La început, poate unii au crezut că armata ucraineană va aranja un fel de lovitură de stat, astfel încât să avem o putere reală la Kiev cu care să negociem. Președinții recenți, și mai ales Zelenski, sunt considerați marionete.
- Care credeți că va fi obiectivul final în acest moment?
- Nu știu care va fi rezultatul acestui război, dar cred că va implica împărțirea Ucrainei, într-un fel sau altul! Sperăm că va mai rămâne ceva numit Ucraina la sfârșitul războiului. Dar Rusia nu își poate permite să «piardă». Și dacă există cel mai mic sentiment că pierdem războiul ăsta, atunci cred că există și o mare posibilitate de escaladare a conflictului. Acest război este un fel de război-proxy între Occident și restul pentru o viitoare ordine mondială; iar Rusia este, așa cum a fost în istorie, punctul culminant al «restului». Mizele elitei ruse sunt foarte mari – pentru noi este un război existențial.
- Ați vorbit despre demilitarizarea Ucrainei, dar se pare că un astfel de obiectiv nu ar fi atins dacă Occidentul continuă să furnizeze Ucrainei arme. Credeți că Rusia va fi tentată să oprească acest flux și să riște,
astfel, o ciocnire directă cu NATO? - Absolut, există o probabilitate tot mai mare de ciocnire directă! Și nu știm care ar fi rezultatul. Poate că polonezii ar lupta, ei sunt întotdeauna dispuși. Ca istoric, eu știu că Articolul 5 din tratatul NATO este lipsit de valoare. Conform Articolului 5, care permite unui stat să solicite sprijin din partea altor membri ai Alianței, nimeni nu este efectiv obligat să lupte în numele altora! De asemenea, știu din istoria strategiei nucleare americane că este puțin probabil ca SUA să apere Europa cu arme nucleare (…) Este un scenariu abisal și sper că se poate ajunge la un fel de acord de pace între noi și America și între noi și Ucraina înainte de a merge mai departe în această lume incredibil de periculoasă.
- Dacă Putin vă cere sfatul, i-ați spune că Articolul 5 trebuie luat în serios sau nu?
- S-ar putea ca Articolul 5 să funcționeze, iar țările să se ralieze una în apărarea altuia. Dar împotriva unei țări nucleare ca Rusia… mă întreb, oare o vor face?! Să spunem așa: dacă SUA intervin împotriva unei țări nucleare, atunci președintele american care ia această decizie este un nebun! Nu suntem la 1914 sau 1939, acesta ar fi un pericol mai mare decât a fost atunci. Deci, nu cred că America ar putea interveni (…), iar Articolul 5 nu presupune obligații automate.
- Care a fost reacția dvs. la comentariul președintelui Biden că președintele Putin nu poate rămâne la putere?
- Președintele Biden face adesea tot felul de comentarii. După aceea, este corectat de colegii săi consilieri, așa că nimeni nu ia în serios declarația asta.
- Putin a susținut că Ucraina nu există ca națiune (…) Există sau este doar o parte a Rusiei?
- Nu sunt sigur dacă există o rezistență civilă masivă în Ucraina, așa cum sugerezi, mai degrabă decât doar niște tineri care se alătură armatei. În orice caz, nu știu dacă Ucraina va supraviețui, deoarece are o istorie foarte limitată a statalității și nu are o elită de construire a statului (…) Voi fi fericit dacă ucrainenii vor avea guvern eficient, viabil, spre deosebire de situația din ultimii 30 de ani. Ei au fost perdanții absoluți după prăbușirea URSS din cauza lipsei unei elite de construire a statului.
- Dacă va exista o împărțire, secțiunea controlată de Rusia ar păstra o independență sau ar fi absorbită?
- S-ar putea să existe un fel de absorbție, care s-a și întâmplat, de altfel, în republicile din Donbas. Indiferent dacă cei de acolo vor fi independenți sau nu, cred că ar putea fi. Desigur, există apeluri pentru referendumuri acolo, dar cum ai putea organiza referendumuri în timpul unui conflict, nu știu. Deci, judecata mea ar fi că o parte din Ucraina va deveni un stat prietenos cu Rusia, iar alte părți pot fi împărțite. Polonia va prelua cu bucurie unele părți din vestul Ucrainei, poate și românii și maghiarii, pentru că minoritatea maghiară din Ucraina a fost suprimată împreună cu alte minorități. Dar suntem într-un război complet; este prea greu de prezis.
- Se spune că Rusia va cădea sub controlul chinez…
- Influența economică a Chinei în Rusia și asupra Rusiei va crește, asta e clar! China are majoritatea tehnologiilor de care avem nevoie și are mult capital, deci nu există nicio îndoială în acest sens. Dacă Rusia ar deveni un fel de țară satelit, conform tradiției chineze a Regatului lor Mijlociu, mă îndoiesc. Dacă m-ați întreba cum aș descrie Rusia într-un singur cuvânt, acela este suveranitate. I-am învins pe cei care au căutat să ne conducă, începând cu mongolii, apoi Carl al XII-lea al Suediei, apoi Napoleon și Hitler. De asemenea, recent, am avut ani de dominație occidentală aici, a fost copleșitor. Și totuși, vedeți ce s-a întâmplat: Rusia s-a revoltat împotriva tuturor! Așa că nu mă tem ca Rusia să devină parte a unei mari Chine (…) Dar sunt foarte îngrijorat de dominația economică copleșitoare a Chinei din următorul deceniu. Oameni ca mine au spus că trebuie să rezolvăm problema Ucrainei, că trebuie să rezolvăm problema NATO astfel încât să putem fi într-o poziție puternică față de China. Acum va fi mult mai dificil pentru Rusia să reziste puterii Chineze.
- Credeți că America beneficiază de acest război?
- În acest moment, da, pentru că marii perdanți sunt Ucraina și Europa, mai ales dacă UE va continua cu această misterioasă poftă de independență față de energia rusă.
- Ce s-ar califica drept înfrângere a Rusiei în Ucrainei?
- Nu știu. Avem nevoie de victorie. Nu cred că, chiar dacă am cuceri toată Ucraina și toate forțele militare ale Ucrainei s-ar preda, ar fi o victorie pentru că atunci vom rămâne cu povara unei țări devastate; una devastată de 30 de ani de conducere ineptă a elitei politice și apoi, desigur, devastarea în urma operațiunii noastre militare. Deci, cred că la un moment dat avem nevoie de un fel de soluție care să se numească pace și care să includă de facto crearea unui fel de guvern pro-rus viabil pe teritoriul Ucrainei și o securitate reală pentru republicile din Donbas.
- Dacă actualul impas ar continua ani de zile, ar fi o înfrângere?
- Impas înseamnă o operațiune militară uriașă. Nu, nu cred că este posibil. Mă tem că ar duce la escaladare pentru că lupta la nesfârșit pe teritoriul Ucrainei nu este viabilă.
- Ce înseamnă „escaladare”, este a doua oară când o pomeniți?
- Ei bine, escaladarea în acest context înseamnă că, în fața unei amenințări existențiale – și asta înseamnă o non-victorie sau o presupusă înfrângere – Rusia ar putea escalada. Și există zeci de locuri în lume în care ar avea loc o confruntare directă cu Statele Unite ale Americii.
- Vă temeți că aceasta ar putea fi renașterea puterii occidentale și a puterii americane?
- Nu cred. Problema este că, în ultimii 500 de ani, fundamentul puterii occidentale a fost preponderența militară a europenilor. Această fundație a început să se erodeze din anii ’50 – ’60 încoace. Apoi, prăbușirea URSS a făcut să pară, pentru o vreme, că predominanța occidentală a revenit, dar acum este eliminată deoarece Rusia va continua să fie o putere militară majoră, iar China devine o putere militară de primă clasă.
(…) Civilizația occidentală ne-a adus tuturor mari beneficii, dar acum oameni ca mine și alții pun la îndoială fundamentul moral al civilizației occidentale. Din punct de vedere geopolitic, Occidentul va experimenta suișuri și coborâșuri (…) Șocurile continue vor însemna, desigur, și că democrația în forma sa actuală în majoritatea țărilor europene nu va supraviețui deoarece, în circumstanțe de mare tensiune, democrațiile se ofilesc întotdeauna sau devin autocratice. Aceste schimbări sunt inevitabile.
In doua sau in maxim trei saptamani incepe asediul Odesei si pentru asa ceva Ucraina e obligata din ratiuni militare sa elimine Transnistria . Desantul Ciuca -Ciolacu-Citu ascunde o dubla lovitura pentru interesele Ucrainei: eliminarea Transnistriei si implicarea directa a Romaniei in conflict….
In momentul inceperii asediului Odesei armata ucrainiana se va trezi atacata din trei directii : dinspre Nikolaev, de pe Marea Neagra si dinspre Transnistria. Pentru asa ceva singura solutie pentru ucrainieni e un carnagiu cu aruncarea in aer a depozitelor din Cobasna… pentru care Rusia va gasi motivatia perfecta pentru alte anexari teritoriale si pentru propaganda pe zona Moldovei.
Rusii si ucrainienii isi vor consuma fortele pe Odesa in cel mult trei saptamani.
VIA UT ROMA imp.
Ideologia unui „nou Atlantis” aparține numai celor din cadrul religiilor mistice şi a societăţilor secrete care promovează această idee a democratizării omenirii și care să lumineze naţiunile !
G. Bush: „… Când fondatorii noştri au declarat noua ordine a tuturor veacurilor, ei acţionau
într-un veac al speranţei care trebuie
să se împlinească.”
[ George Bush – „Inauguration Speech” ]
„…Visul luciferic al unui „nou Atlantis” se încearcă a fi împlinit acum prin America, dovezile există deja și sunt incontestabile!
Dar cine, și ce mecanisme sinistre au acţionat în timp, împingând această naţiune spre împlinirea acestei ample agende ?
Nu e simplu să urmărești și să descoperi încrengătura societăţilor secrete, dar dacă ne întoarcem la descoperirile din Scripturi pe care Dumnezeu le-a dat în vechime profeţilor Săi, vom descoperi cu adevărat o imagine de ANSAMBLU a istoriei umane; felul cum „taina fărădelegii” s-a infiltrat și a lucrat în creștinism de-a lungul istoriei !
CODUL PROFEŢIEI !
Pentru înţelegerea cărţii Apocalipsa, avem o cheie în Daniel. Cele două cărţi merg împreună. Foarte mulţi cred că principala cheie pentru a dezlega şi înţelege codul profetic al Scripturii se găseşte în visul lui Nebucadneţar (Daniel 2)… unde avem schița sumară și generală a PATRU imperii:
1. Capul de AUR(Babilonul)
2. ARGINT(Medo-Persia)
3. BRONZ (Grecia)
4. FIERUL (Roma)
Degetele picioarelor reprezintă momentul despărţirii imperiului roman în ZECE părți (anul 476, regatele europene, invazia barbară).
Imperiul roman continuă și în Evul Mediu, căci fierul se împletește cu LUTUL, tronul Romei, rămas vacant… a fost preluat și continuat prin papi, până în zilele noastre!
Așadar, imperiul roman apare descris complex, divers și longeviv, el va continua până la revenirea Mântuitorului, căci piatra care lovește și distruge statuia pentru totdeauna reprezintă pe Iisus Hristos care va instaura Împărăția veșnică la revenirea Sa.
Simbolurile pe care le găsim în cartea Apocalipsei sunt luate din întreaga Scriptură și din cartea lui Daniel. Când ucenicii au întrebat, Iisus a răspuns că ar trebui să studiem cartea lui Daniel dacă vrem să înțelegem semnele sfârșitului (Mat. 24).
Mai mult, Apocalipsa lui Ioan ne vine în
ajutor, completează cartea Daniel semnalând prezența Americii la evenimentele finale!
„Apoi am văzut ridicându-se din pământ
o altă fiară, care avea două coarne ca ale unui miel… lucra cu toată puterea fiarei dintâi înaintea ei…” (citește Apoc. 13:11-12).
Așadar Apoc. 13 descrie DOUĂ fiare gigant!
Dacă reușim să înțelegem că a doua fiară este America, Apocalipsa devine practic pentru noi o carte deschisă !
Un extras interesant
din presa americană a anilor 1903:
“Când Statele Unite va conduce lumea, Biserica Catolică va conduce lumea..”
[ Arhiepiscopul Quigley, 1903 “The Chicago Tribune” ]
Așadar, după ce Roma păgână se creștinează, Sfântul Imperiul Roman continuă și în Evul Mediu… dar puterea politică a sistemului papal devine puternic eclipsată în Epoca Revoluției Franceze. Este momentul când Papalitatea primește „rana de sabie”, deci dispare pentru o vreme, însă imediat după aceasta profeția ne semnalează ridicarea unei alte puteri mondiale. Este vorba de Statele Unite ale Americii ! Ea este prezentă astăzi în toate colțurile globului !
„Apoi am văzut ridicându-se din pământ
o altă fiară, care avea două coarne ca ale unui miel… lucra cu toată puterea fiarei dintâi înaintea ei…” (citește Apoc. 13:11-12).
Coarnele „ca de miel” pot simboliza
o națiune creștină, tinerețe și nevinovăție !
În urmă cu 400 de ani, Bacon credea că Atlantis era chiar America. Bacon era capul francmasoneriei şi a rosicrucianismului. La acel moment, mulţi dintre rosicrucianişti
s-au alăturat francmasoneriei. Preşedintele George Bush jr. vorbea despre modul cum ar putea să ducă democraţia altor ţări.
Dar America era Republică.
„America n-a fost niciodată democraţie”
[ Dr. Stan Monteith, Host& founder,
Radio Liberty ].
https://youtu.be/vJCtP6jouJQ
Criza financiară globală: sancțiunile occidentale sunt o oportunitate pentru Rusia
Publicat la 29.04.2022 la 15:15
Vladimir Poutine.
AFP
DISTRIBUIE ACEST ARTICOL:
Autor(i): Catherine Roman, pentru FranceSoir
-A _+ A
CRONICĂ — În urma sancțiunilor impuse de Occident, Statele Unite nu izolează Rusia, ci izolează Occidentul (10% din umanitate) de restul lumii. Având în vedere apropierea rapidă a crizei financiare internaționale, o consecință a politicilor iresponsabile ale Fed și ale Băncii Centrale Europene desfășurate începând cu 2008, excluderea Rusiei față de Occident ar putea face posibilă ajustarea politicii și a economiei sale. cu câteva luni înainte de furtună. În plus, aceste sancțiuni au dat naștere la conștientizarea faptului că sistemul economic mondial care a apărut din acordurile de la Bretton Woods în 1944 se apropia de final.
I – Datoria globală și consecințele inflaționiste actuale
Confruntată cu bule speculative globale și recorduri de îndatorare rar atinse, Rusia, cu unul dintre cele mai scăzute niveluri de îndatorare la nivel internațional, nu va finanța economiile occidentale la marginea prăpastiei. Memento privind proiecțiile FMI în ceea ce privește datoria publică:
imagine1.jpg
Îndatorarea privată în Occident, și în special în Statele Unite, este cu greu mai liniștitoare pentru viitorul acestei zone. Consecințele inflaționiste rezultate din situația internațională și speculațiile vor forța FED și BCE să-și majoreze ratele dobânzilor, precum și să-și limiteze politica de „de relaxare cantitativă” (oferta masivă de lichiditate pe piață). Această creștere inexorabilă a ratelor dobânzilor va crește costul datoriei. Bulele financiare globale, care urmau să izbucnească într-o zi sau alta, ar putea, cu această ocazie, să facă acest lucru și să ducă la o gravă criză financiară internațională. Prin urmare, limitarea investițiilor și investițiilor rusești în Occident s-ar dovedi a fi un sfat bun.
Citește și: Rémi Tell: un pas înapoi pentru o luptă care trebuie structurată
II – Sancțiuni: un preț mare de plătit de către Occident, care poate să nu mai aibă mijloace pe termen scurt sau lung
1. Gaz
Desigur, țările europene, de departe principalii clienți ai Rusiei, își pot reduce achizițiile de gaze din Rusia, dar prețul hidrocarburilor este probabil să crească permanent. Ca urmare, găsirea de înlocuitori pe termen scurt pe piața mondială promite a fi dificilă, mai ales în vederea respectării mediului. Uniunea Europeană, care a importat puțin sub 40% din gazul său din Rusia în 2021, ar fi prima sancționată. Rusia ar putea compensa scăderea volumului livrărilor către Occident prin îmbunătățirea valorii hidrocarburilor sale exportate în alte țări. Ca atare, Germania nu intenționează să se descurce fără gazul rusesc înainte de jumătatea anului 2024. Un embargo european imediat asupra gazului rusesc ar putea costa Germania până la 5% din PIB în acest an, potrivit unei estimări a băncii centrale germane, ceea ce ar însemna un deficit de 180 de miliarde de euro pentru producţia naţională. Într-un astfel de scenariu, inflația deja galopantă ar putea câștiga 1,5 puncte în 2022 și 2 puncte în 2023.
2. Ulei
La prima vedere, să nu renunți la petrol din Rusia pare mai ușor decât să renunți la gaz. Petrolul este transportat în principal pe navă. Nimic nu împiedică un cisternă să-și schimbe destinația în funcție de comenzile pe care le primește. Exporturile rusești către Europa s-au prăbușit deja, dar Asia și-a revenit.
3. Diesel
O privire atentă asupra stării aprovizionării globale cu motorină este alarmantă. În timp ce majoritatea oamenilor văd rareori motorina ca ceva mai mult decât un poluant, este esențial pentru întreaga economie globală, așa cum sunt puține alte surse de energie. Directorul general al Fuels Europe a declarat recent: „Există o legătură clară între motorină și PIB, deoarece aproape tot ceea ce intră și iese dintr-o fabrică folosește motorină. Înainte de operațiunea specială din Ucraina, Rusia a furnizat între 60 și 70% din motorina Uniunii Europene. În 2020, Rusia a fost al doilea cel mai mare exportator de motorină din lume, după Statele Unite. La începutul crizei din Ucraina, stocurile globale erau deja la cel mai scăzut nivel din 2008. Astăzi, scena este pregătită pentru o criză fără precedent a motorinei,
Motorina este, de asemenea, folosită în unele centrale electrice și în echipamentele de construcții. Între ianuarie 2021 și ianuarie 2022, prețurile la motorină în Uniunea Europeană aproape s-au dublat, chiar înainte de sancțiunile legate de Ucraina. Pe 27 martie, CEO-ul Vitol, cea mai mare companie independentă de comercializare a energiei din lume, cu sediul la Rotterdam, a avertizat că raționalizarea motorinei în lunile următoare este din ce în ce mai probabilă. El a menționat că „Europa importă aproximativ jumătate din motorina din Rusia și aproximativ jumătate din motorina din Orientul Mijlociu. Acest deficit sistemic de motorină există. »
Citește și: Statele Unite: Colonelul Macgregor avertizează cu privire la implicarea periculoasă a americanilor în Ucraina
4. Îngrășăminte
Directorul OMC, Ngozi Okonjo-Iweala, spune că dacă exportul de îngrășăminte din Rusia și Belarus nu își revine rapid, lumea se va confrunta cu o criză alimentară, Rusia fiind cel mai mare furnizor de îngrășăminte din lume.
5. Grâu
Chiar dacă volumul recoltei din 2022 este de așteptat să fie mai mic decât în anii precedenți, Rusia este principalul exportator mondial de grâu. Sancțiunile aplicate Rusiei reprezintă, așadar, un risc major pentru aprovizionarea mondială cu grâu, în special pentru continentul african, care ar putea crea un val mare de emigrare a populațiilor africane în Europa.
6. Pământuri rare și alte resurse strategice
Rusia este unul dintre principalii furnizori de pământuri rare și deține oficial 20% din rezervele cunoscute ale lumii. Dar această estimare ar putea fi revizuită destul de brusc în sus datorită descoperirilor din regiunea Murmansk sau din Peninsula Kola. Vânătoarea de substanțe strategice nu se limitează doar la pământurile rare. Insulele Kurile nu conțin doar un zăcământ de reniu, un metal extrem de rar folosit în diverse domenii ale chimiei, ci și alte elemente rare precum germaniu, indiu, hafniu… Aceste zăcăminte sunt clasificate ca fiind strategice, prospectarea lor este limitată. încadrat. Prin urmare, rolul Rusiei ca furnizor de pământuri rare și metale rare pentru țările industrializate nu este de neglijat.
III – Înlocuirea produselor occidentale cu produse rusești și noul sistem financiar global: un pariu câștigător
1. Înlocuirea produselor occidentale cu produse rusești
În fața sancțiunilor, Rusia a reacționat rapid prin înlocuirea produselor sancționate cu produse locale. Printre exemple se numără Coca-Cola, care va fi înlocuită cu RuCola (o băutură de la Cernogolovka), YouTube care a blocat canalele rusești de media RT și Sputnik devine Rutube în Rusia, „Unchiul Vanya” îl va înlocui pe McDo. În ceea ce privește motorul de căutare/curierii rusești Yandex, acesta poate înlocui Google, iar suspendarea activităților IKEA este completată de compania de mobilă Hoff, care cooperează cu 400 de companii, dintre care 85% sunt rusești. Pentru alte produse, va dura ceva mai mult pentru a găsi înlocuitori, dar mărcile care au părăsit piața rusă vor avea puține probleme să-și găsească locul acolo, mai ales dacă sancțiunile ar dura.
2. Un nou sistem financiar global
Înghețarea activelor rusești în Occident și amenințările cu o posibilă confiscare a proprietăților aparținând Rusiei, sau concetățenilor săi, arată lipsa de fiabilitate a băncilor și a altor instituții în principal americane și europene. Consecințele pentru aceste entități financiare ar putea fi enorme, cu o pierdere a credibilității internaționale și o retragere, sau cel puțin o scădere pe termen lung a depozitelor și investițiilor comunității internaționale în aceste instituții și țări respective.
În acest context, comunitatea economică eurasiatică (Belarus, Kazahstan, Kârgâzstan, Rusia, Tadjikistan precum și Armenia pentru anumite prevederi) și China sunt în proces de creare a unui nou sistem financiar global, care să aibă o monedă de referință al cărei curs ar fi stabilit, printre altele, dintr-un coș de valute ale statelor membre fondatoare. Acest nou sistem își propune să înlocuiască sistemul Bretton Woods după, în special, sancțiunile ilegale din dreptul internațional impuse Rusiei în urma operațiunii speciale din Ucraina, așa cum s-a menționat mai sus.
De asemenea, există sisteme de plată care vizează ocolirea rețelei SWIFT:
– Rusia știe de șapte ani că guvernele occidentale amenință că vor deconecta băncile rusești de la rețeaua SWIFT (care este o companie conform legislației belgiene și care se prezintă printre altele ca neutră și de încredere). Iată de ce, între timp, rușii și-au dezvoltat propria rețea, SPFS, care ar putea fuziona cu rețeaua chineză CIPS.
– Banca rusă Vnesheconombank (VEB) și Banca Centrală a Indiei au înființat, de asemenea, o platformă de internet în acest an pentru a înlocui sistemul SWIFT între băncile lor naționale.
În concluzie, structurile rusești au câteva luni în față pentru a se adapta înaintea crizei financiare globale majore care se profilează și ar trebui să profite de sancțiunile impuse lor pentru a transforma și dezvolta producția locală. Odată implementată, experiența rusă ar putea ajuta alte țări să facă față efectelor negative ale situației globale.
Surse principale: Rețeaua Voltaire (Thierry Meyssan), New Eastern Outlook (F.William Engdahl), Les Echos, Christian de Perthuis, La Tribune, AFP, Alexandra Latsa.
Autor(i): Catherine Roman, pentru FranceSoir
https://www.francesoir.fr/societe-economie/crise-financiere-mondiale-sanctions-chance-russie
DISTRIBUIE ACEST ARTICOL:
Joe Biden inaugurează în liniște un „Comitet de dezinformare a guvernului”
Publicat pe 29.04.2022 ora 17:30
Adevarul suntem noi!
AFP
DISTRIBUIE ACEST ARTICOL:
Autor(i): FranceSoir
-A _+ A
„Războiul este pace. Libertatea este sclavie. Ignoranța este puterea.” a scris George Orwell în 1984… în 1949. Joe Biden pare să fie inspirat de această faimoasă distopie din trei motive. În primul rând, pentru că Statele Unite continuă să-și mărească bugetul pentru arme pentru Ucraina fără să ia în considerare cu adevărat opțiunea diplomației. Și pentru că democrații americani sunt în mare parte adeptați în gestionarea crizei Covid-19 prin măsuri draconice . În sfârșit, cel mai recent, pentru că secretarul de stat pentru Securitate Internă Alejandro Mayorkas a inaugurat pe 28 aprilie, în fața Congresului, un „ Comitet guvernamental pentru dezinformare”știri false din Rusia. Internauții au deja plăcere să critice acest „Ministerul Adevărului”!
Adevarul suntem noi!
Agenția de presă Associated Press raportează că „Departamentul pentru Securitate Internă își intensifică eforturile pentru a contracara dezinformarea din Rusia, precum și informațiile înșelătoare conform cărora traficanții de persoane circulă pentru a viza migranții care speră să ajungă la granița dintre SUA și Mexic”. Această misiune va fi îndeplinită de „Comitetul guvernamental pentru dezinformare”, înființat la câteva zile după ce Elon Musk a cumpărat Twitter, susținând că vrea să restabilească acolo „libertatea absolută de exprimare” . Moment îndoielnic!
Citește și: Twitter: Elon Musk zboară spre alte ceruri… și cade în cioc
Consiliul va fi condus de „expert în dezinformare” Nina Jankowicz . O alegere batjocorită de câțiva utilizatori de internet, în special din cauza unui videoclip TikTok în care tânăra de 33 de ani a împins melodia să lupte împotriva știrilor false :
Într -o diatribă pentru cei mai puțin caustici , FoxNews o îndreaptă pe Nina Jankowicz, „vânătoarea de dezinformare” . Potrivit lui Tucker Carlson, ea a numit carcasa laptopului lui Hunter Biden un „produs al campaniei Trump”. Și în octombrie 2020, ea a scris: „Alegătorii merită context, nu un basm, despre un atelier de reparații de laptopuri”. Astăzi, cazul este descoperit și dovedit: Hunter Biden este implicat într-o schemă gigantică de a crea laboratoare de arme biologice în Ucraina.
Citește și: Laboratoarele de arme biologice din Ucraina confirmate, familia Biden compromisă
Nina Jankowicz este, de asemenea, autoarea cărții How To Lose the Information War: Russia, Fake News, and the Future of Conflict (Bloomsbury/IBTauris) și a consiliat deja mai multe țări (inclusiv Ucraina) cu privire la comunicarea strategică pentru o înțelegere cu Rusia.
Controlați rețelele sociale
Acest anunț vine într-un context foarte particular, care îi face pe mulți șefi de stat occidentali să spună că rețelele de socializare reprezintă un pericol pentru democrație. Emmanuel Macron, Barack Obama și Ursula von der Leyen în afiș. Primul consideră că este necesară „crearea unei ordini publice” online, „ca în stradă” , luând în considerare nimic mai puțin decât dezmembrarea definitivă a Facebook-ului . Al doilea asigură că aceste platforme sunt „una dintre cauzele majore ale slăbirii democrațiilor” și că dezvăluie „cele mai rele instincte ale umanității” . Cât despre Ursula von der Leyen, pur și simplu conduce Europa urmând steaua Americii.
În cele din urmă, pentru a-l cita din nou pe George Orwell: „Discursul politic este menit să dea minciunii accentul adevărului, să facă crima respectabilă și să dea aparența de solidaritate unui simplu proiect”.
Autor(i): FranceSoir
https://www.francesoir.fr/politique-monde/joe-biden-inaugure-un-comite-gouvernemental-de-la-desinformation
DISTRIBUIE ACEST ARTICOL:
ZIUA DE AZI PRIN PRISMA UNOR EVENIMENTE RUŞINOASE DIN ISTORIA ROMÂNIEI ÎN SECOLUL XX
de Gheorghe Cionoiu
Foarte puţini pretinşi patrioţi români au cunoştinţă de faptul că în 23 martie 1939 a fost semnat Tratatul economic româno-german prin care economia României a fost subordonată maşininăriei de război naziste. Asta se întâmpla după ce Anglia şi Franţa i-au făcut cadou Regiunea Sudetă lui Hitler în Conferinţa de la München ( (29 sept. 1938). Prin cedarea acestei regiuni, Cehoslovacia a pierdut linia de fortificaţii de la frontiera cu Germania. În 15 martie 1939 naziştii au ocupat restul Cehiei. Slovacia s-a declarat independentă, devenind însă în realitate o marionetă a Germaniei iar Transcarpatia a fost anexată de Ungaria. Armatele Germaniei naziste ar fi putut ataca URSS fără a tranzita teritoriul Poloniei, trecând prin (Slovacia,) Ungaria şi România. Conducerea URSS ştia asta şi i-a propus lui Hitler semnarea unui tratat de colaborare – celebrul Pact Ribbentrop-Molotov, pentru a întârzia atacul german asupra URSS, întrucât era evident că după semnarea acestui pact Hitler va ataca mai întâi Polonia şi apoi va intra în război cu Franţa şi Marea Britanie.
Foarte puţini oameni ştiu că în toamna anului 1940, după ce au ocupat în urma unei ofensive fulger Varşovia, naziştii au descoperit în arhiva Ministerului de Externe al Poloniei un document foarte interesant, un mesaj trimis în toamna anului 1938 ministrului polonez de externe de către ambasadorul Poloniei în SUA: „În 21 noiembrie 1938, acest ambasador polonez, contele Potocki, a raportat la Varșovia despre discuţia pe care o purtase cu două zile mai devreme cu ambasadorul SUA William C. Bullitt: „…Bullitt mi-a răspuns că statele democratice mai au neapărat nevoie de doi ani pentru a se înarma complet şi că în această perioadă Germania va avansa probabil cu ofensiva sa spre est. Dorinţa statelor democratice este ca acolo să se ajungă la confruntări militare între Imperiul German şi Rusia. Întrucât potențialul militar al Uniunii Sovietice nu este cunoscut, s-ar putea ca Germania să se îndepărteze prea mult de baza sa și să fie condamnată la un război lung și debilitant. Bullit consideră că statele democratice ar ataca abia atunci Germania şi ar forţa-o să capituleze. La întrebarea mea, dacă Statele Unite intenţionează să participe la un astfel de război, el a răspuns: „Fără îndoială că da, dar numai dacă Anglia și Franța lovesc mai întâi!”.” (traducerea unui fragment din cartea „Fremdbestimmt” – autor Thorsten Schulte)
Fără petrol românesc şi fără permisiunea de a tranzita teritoriul României, Hitler nu ar fi putut ataca direct URSS. Pretinşii patrioţi români, care nu prea ştiu istorie, condamnă vehement Pactul Ribbentrop-Molotov, susţinând că acesta repezintă o dovadă imbatabilă a agresivităţii specifice Rusiei.
Dacă ţinem însă cont de faptul că Tratatul economic româno-german a fost semnat cu cinci luni înaintea semnării pactului respectiv, situaţia e radical diferită. Convingerea mea fermă este că România a semnat tratatul respectiv pentru că aceasta a fost directiva trasată de oculta occidentală nemernicilor care conduceau ţara. Oculta occidentală a dorit un război între Germania şi URSS, pentru ca aceste mari puteri să se ruineze reciproc, iar România a fost un element cheie în înfăptuirea acestui obiectv. Titulescu, care a fost destituit din funcţia de ministru de externe în
vreme ce negocia semnarea unui tratat militar defensiv cu URSS, a afirmat după izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial că acesta ar fi putut fi evitat dacă tratatul militar defensiv cu URSS ar fi fost semnat.
Demn de menţionat e faptul că România, Cehoslovacia şi Iugoslavia fuseseră membre într-un pact militar defensiv îndreptat în primul rând împotriva revizionismului maghiar, Mica Antantă. E foarte discutabil dacă ar putea fi considerat acceptabil din punct de vedere moral faptul că România a semnat la opt zile după desfiinţarea Cehoslovaciei sub patronaj nazist un tratat economic cu Germania. Ca scuză străvezie ar putea fi acceptată afirmaţia că în momentul semnării tratatului respectiv Cehoslovacia nu mai exista şi că România a semnat acest tratat pentru a nu fi atacată de Ungaria şi Germania. Cu certitudine însă nu e scuzabil din punct de vedere moral faptul că România a permis aviaţiei germane să folosească spaţiul aerian românesc şi chiar aeroporturi din România pentru a bombarda Belgradul în cadrul atacului fulger german declanşat asupra Iugoslaviei în 6 aprilie 1941. Faptul că România a participat pasiv la această agresiune demonstrează că e foarte probabil că ar fi fost de acord şi ca hoardele naziste să atace URSS tranzitându-i teritoriul pentru a ocoli Polonia, dacă Pactul Ribbentrop-Molotov nu ar fi fost semnat.
Ştiam de mulţi ani de Masacrul de la Fântâna Albă (1 aprilie 1941) şi până în aprilie anul trecut (2021) nu m-am îndoit de veridicitatea tezei – naţionalist corecte din punct de vedere românesc – că sătenii bucovineni români care au format coloana care a fost oprită prin intervenţia sângeroasă a trupelor sovietice din marşul spre România ar fi luat decizia de a încerca să treacă frontiera în urma zvonului răspândit de NKVD, că sovieticii le vor permite să plece în România. Anul trecut am aflat însă că televiziunea ucrainiană a transmis un documentar în care istorici ucrainieni susţin că zvonul respectiv ar fi fost lansat de agenţi ai serviciilor secrete româneşti. Aşa-zişii patrioţi din România au fost foarte revoltaţi când au aflat această ştire, susţinând că teza istoricilor ucrainieni ar fi o minciună scandaloasă şi o batjocură faţă de memoria victimelor masacrului. Am citit pe facebook nenumărate mesaje de protest dar niciunul în care să fie propusă vizionarea documentarului respectiv şi apoi organizată o dezbatere referitoare la acesta. Interesant este faptul că Wikipedia în limba engleză indică doar varianta istoricilor ucrainieni ca sursă a zvonului care i-a determinat pe ţăranii români din satele bucovinene să încerce să forţeze frontiera într-o coloană în fruntea căreia se aflau oameni care purtau însemne religioase, deşi se ştia că în URSS comuniştii lichidaseră mii de preoţi ortodocşi şi religia fusese practic interzisă.
„On April 1, 1941, approximately 2,000[1][2][11] to 2,500[12] or 3,000[3][6][13] unarmed people from several villages (Pătrăuții de Sus, Pătrăuții de Jos, Cupca, Corcești, and Suceveni), carrying a white flag and religious symbols, walked together towards the new Soviet-Romanian border. There were rumors circulating that the Soviets would now permit crossing to Romania;[14] research by Ukrainian historians indicate such rumours had been spread by the Romanian intelligence services, which had sent agents across the Soviet border.[11] The Soviet border guards attempted to turn back the group several times, issuing a final verbal warning and firing shots in the air when the people arrived at Varnystia, near the border.[12][11] After the convoy pressed on, the border guards began to shoot,[12] reportedly after some members of the group fired.“ https://en.wikipedia.org/wiki/F%C3%A2nt%C3%A2na_Alb%C4%83_massacre
Sunt conştient că veridicitatea informaţiilor cu caracter istoric şi politic din Wikipedia e adesea discutabilă. Referitor la răspândirea zvonului care a condus la Masacrul de la Fântâna Albă, antagonismul dintre informaţia oferită de varianta în limba română şi cea în limba engleză a Wikipedia este evident – varianta în limba română precizează, conform aşteptărilor, că zvonul ar fi fost lansat de NKVD. Am constatat anterior că mai multe articole din Wikipedia în limba română referitoare la date istorice transmit informaţii falsificate în spirit naţionalist – un exemplu elocvent este cel referitor la bătălia de la Nicopole în care cruciaţii au fost înfrâţi zdrobitor. Varianta în limba română a articolului aferent îi crează lui Mircea cel Bătrân o imagine mult mai pozitivă decât cea care reiese din articolele în limbile germană şi engleză. Cred că în acest caz e evident că e mult mai puţin probabil că nemţii şi englezii ar fi vrut să-l denigreze pe Mircea decât că românii au falsificat informaţiile pentru a îi crea o imagine îmbunătăţită.
Faptul că Wikipedia în limba engleză indică agenţi ai serviciilor secrete româneşti ca sursă a zvonului transmis înaintea Masacrului de la Fâtâna Albă, că sovieticii ar fi fost dispuşi să le permită sătenilor bucovineni români să plece în România, nu înseamnă însă că acesta ar fi fost adevărul, dar e un motiv serios să punem sub semnul întrebării veridicitatea punctului de vedere general acceptat în România referitor al autorii zvonului.
Conform cunoscutului principiu „cui bono”/”cui prodest” ar trebui să ne întrebăm fără patimă cui a folosit Masacrul de la Fântâna Albă, dacă URSS sau mai degrabă România au avut nevoie de el ca instrument propagandistic.
Întrucât brutalitatea regimului sovietic faţă de propria populaţie este bine cunoscută, e puţin probabil că Stalin ar fi ordonat răspândirea zvonului pentru ca efectele acestuia să-i ofere un pretext pentru deportarea populaţiei din satele româneşti din teritoriile acaparate de la România în urma ultimatumului din vara anului 1940. Deportările în URSS (dar şi în România comunistă) – precum şi deportarea evreilor şi ţiganilor în Germania nazistă şi în multe din statele sale satelit – s-au făcut fără a dezbate public anterior utilitatea /necesitatea acestora şi fără a le confirma prin hotărâre judecătorească legalitatea. Localităţile a căror populaţie urma să fie deportată erau ocupate brusc de armată sau de forţe speciale (NKVD/SS) şi populaţia considerată ostilă era condusă la trenurile de marfă care mergeau spre stepele din estul îndepărtat (în URSS) sau spre lagărele de concentrare în Germania nazistă. Pe plan internaţional ştirea că au fost masacraţi într-un singur loc câteva mii de civili neînarmaţi are un impact negativ mai puternic decât ştirea că au fost deportaţi într-o regiune slab populată câteva zeci sau chiar sute de mii de oameni. Ideea că Stalin ar fi putut dori să exploateze propagandistic pe plan extern Masacrul de la Fântâna Albă e cu totul absurdă, pentru că era evident că acest masacru va intensifica sentimentele rusofobe ale românilor într-o perioadă în care conducerea sovietică ştia că se poate aştepta la un atac fulger al Germaniei naziste şi al aliaţilor săi împotriva URSS.
E evident însă că în perspectiva apropiatei declanşări a războiului împotriva URSS, Masacrul de la Fântâna Albă a reprezentat pentru conducerea României un eveniment de o utilitate propagandistică imensă, un argument zdrobitor pentru mobilizarea cetăţenilor în vederea participării la aşa-zisa Cruciadă contra Comunismului. Masacrul de la Fântâna Albă putea face uitat faptul că în 1940 România fusese obligată să cedeze şi Ungariei (aliatului aliatului care conducea aşa-zisa viitoare cruciadă) o suprafaţă semnificativă a teritoriului ţării dar şi faptul că actualul mare aliat fusese inamic în Primul Război Mondial iar Rusia, predecesoarea URSS, aliatul care a ajutat România să îşi păstreze statalitatea prin sacrificiul miilor de soldaţi care au oprit alături de armata română ofensiva germană la Mărăşeşti.
Cred însă că nu e deloc întâmplător nici faptul că Masacrul de la Fântâna Albă, desfăşurat în data de 1 aprilie 1941 (ziua păcălelii), a fost urmat la doar cinci zile de atacul fulger al Germaniei naziste asupra Iugoslaviei. Faptul că România a permis aviaţiei germane nu doar să-i survoleze spaţiul aerian ci şi să folosească aeroporturi româneşti pentru decolarea unui număr semnificativ de avioane care au bombardat Belgradul e unul din cele mai ruşinoase momente din istoria ţării, având în vedere faptul că formal în momentul respectiv România şi Iugoslavia erau încă aliate, Iugoslavia fiind singurul vecin cu care României nu avrea diferende teritoriale în ajunul celui de-al Doilea Război Mondial. E evident faptul că Masacrul de la Fântâna Albă a reprezentat o ştire foarte potrivită pentru a abate atenţia de la participarea pasivă a României la bombardarea Belgradului. Propaganda şovină a putut chiar prezenta Iugoslavia ca ţară ostilă, filosovietică, cu o populaţie slavă, înrudită cu cea a autorilor Masacrul de la Fântâna Albă.
Faptul că Wikipedia în limba română nu conţine un articol referitor la atacul Germaniei asupra Belgradului e explicabil dar ruşinos.
https://de.wikipedia.org/wiki/Luftangriff_auf_Belgrad
La scurt timp după prăbuşirea regimului Ceauşescu, România a intrat în sfera de influenţă a Imperiului Transatlantic. Prin scenariul luptei contra teroriştilor au fost sacrificaţi aproape 900 de cetăţeni români. Acum este evident că autorii loviturii de stat din decembrie 1989 au folosit acest scenariu pentru a crea un pretrext pentru lichidarea cuplului Ceauşescu, căruia i-a fost atribuit propagandistic întreg răul suferit de populaţie în perioada socialistă şi pentru ca reprezentanţii nomenclaturii să poată fi percepuţi ca lideri ai aşa-zise revoluţii. Ticăloşia celor care au conceput şi transpus în practică scenariul luptei contra teroriştilor confirmă că nu e deloc exagerată teza că reprezentanţi ai serviciilor secrete româneşt (consiliaţi probabil de reprezentanţi ai serviciilor secrete naziste) ar fi răspândit zvonul care a condus în final la Masacrul de la Fântâna Albă.
Faptul că parlamentul României a acceptat în 1999 ca aviaţia NATO, care bombarda Iugoslavia, să îi tranziteze spaţiul aerian e o ruşine naţională. Deşi nu era membră NATO la vremea respectivă, România a făcut jocul Imperiului Transatlantic într-un mod la fel de josnic ca în 1941 când era aliata Germaniei naziste. Eu consider că e evident că România a jucat un rol decisiv în declanşarea celui de-al Doilea Război Mondial. Mă tem că nu e deloc exclus să contribuie şi la declanşarea celui de-al Treilea Război Mondial, dacă va interveni direct sau indirect în posibilulul viitor conflict dintre Rusia şi Ucraina.
Consider că există o similitudine evidentă între relaţia Kosovo/Iugoslavia/NATO şi relaţia Crimeea+Donbas/Ucraina/Rusia. Dacă NATO a avut dreptul să sprijine secesiunea teritoriului locuit majoritar de albanezi din Iugoslavia şi să îl transforme într-un stat marionetă al Occidentului şi Rusia are dreptul să sprijine secesiunea Crimeii şi a Donbasului şi încorporarea în sine a acestor teritorii locuite majoritar de ruşi. O pace durabilă între Rusia şi Ucraina nu este posibilă fără revizuirea frontierei dintre cele două ţări în acest sens. Dacă Ucraina refuză să accepte acest sacrificiu teritorial e foarte probabil că va pierde şi alte teritorii locuite în proporţie semnificativă de ruşi şi rusofili în urma unui război devastatator cu Rusia.
Cetăţenii români responsabili trebuie să conştientizeze faptul că Rusia are dreptul să îşi apere interesele în estul Ucrainei, că problema nu-i priveşte pe români şi că aceştia pot deveni victime ale Rusiei dacă jandarmul mondial va folosi bazele militare pe care şi le-a instalat în România pentru a interveni într-un viitor conflict ruso-ucrainian.
Consider că e imperios necesară organizarea de mitinguri în cadrul cărora să fie susţinute următoarele teze:
1. Ucraina şi Occidentul (ţările membre N ATO) trebuie să accepte secesiunea Crimeii şi a Donbasului şi unirea lor cu Rusia.
2. Ucraina şi Occidentul (atât ţările membre N ATO cât şi alianţa propriu-zisă) trebuie să se angajeze în scris că Ucraina, ale cărei frontiere vor fi revizuite conform punctului 1, nu va deveni membră NATO şi că în Ucraina cu frontierele astfel revizuite nu vor fi staţionate trupe şi baze militare ale vreunui stat NATO.
3. Acceptarea cerinţelor 1 şi 2 e unica soluţie de încheiere definitivă şi paşnică a conflictului. Cetăţenii responsabili din Ucraina şi ţările NATO trebuie să conştientizeze acest fapt şi să acţioneze în consecinţă
Sursa: https://gandeste.org/analize-si-opinii/ziua-de-azi-prin-prisma-unor-evenimente-rusinoase-din-istoria-romaniei-in-secolul-xx/124250
Articol de propagandă anti-românească. Când s-au mai dedat serviciile secrete românești la o manevră criminală de dimensiunea celei de la Fântâna Albă?!