Al treilea razboi mondial va dura 5 ani?
De Petru Romoșan

Cine si cand va castiga razboiul mondial? (sau Jamais deux sans trois)

Avem doua intrebari la care toti desteptii planetei nu au reusit inca sa dea raspunsuri multumitoare. Cat va dura razboiul (si eventual cat de mult se va extinde acest razboi, economic deja mondial)? La aceasta intrebare oarecum surprinzatoare avem totusi un raspuns chiar daca fara argumente consistente sau probe indiscutabile dar care apartine unei autoritati confirmate.
Un foarte respectat intelectual francez, Emmanuel Todd, cel care a anuntat intr-o carte (La chute finale, decembrie 1976) caderea URSS cu vreo 15 ani inainte de 1989-1991, bazandu-se pe mortalitatea infantila in crestere rezultata din statisticile oficiale sovietice a afirmat recent (sfarsitul lui 2022 si inceputul lui 2023), de mai multe ori deci, ca razboiul in curs va dura cinci ani si ca acest razboi este de fapt al treilea razboi mondial (doar economic deocam-data), care depaseste deja cu mult razboiul circumscris din Ucraina.De altfel, Ucraina a primit din SUA si din Occident in 2022 peste 100 de miliarde de dolari in bani, armament, in instruc -tori, informatii, sateliti etc.
Singurul sau argument direct prezentat cu oarece umor e acela ca si anterioarele doua razboa-ie mondiale au durat cam cinci ani. Desigur argumentatia generala a lui Emmanuel Todd e mult mai sofisticata si merita urmarita.
A doua intrebare si cea mai importanta la care multa lume asteapta un raspuns este : cine va
castiga razboiul ? E evident pentru toata lumea care gandeste ca razboiul se duce intre SUA si
Rusia si ca aproape nu mai conteaza cine l-a provocat (SUA cu NATO) sau cine l-a inceput
(Rusia).Ucraina nu e decat locul unde acest probabil razboi mondial a inceput si se desfasoara
deocamdata limitat incepand din 24 februarie 2022.
Ucraina, cu sutele de mii de morti si de raniti, cu distrugerile de infrastructura si economice in general, cu pierderile teritoriale, cu multele milioane de refugiati, spre vest si spre est, a pierdut deja razboiul si chiar poate disparea ca tara. Emmanuel Todd afirma, de asemenea, ca razboiul nu se poate incheia decat cu infrangerea unuia dintre combatantii principali, SUA sau Rusia.
Nimeni nu poate castiga razboiul – amandoi combatantii sunt puteri nucleare – dar cineva il va pierde: SUA sau Rusia.
În cazul in care Rusia va pierde razboiul cu SUA, NATO si UE, Vladimir Putin va fi inlaturat de la putere si Rusia, cea mai intinsa tara de pe Pamant,va fi impartita in mai multe republici mai mici (cel putin in trei, dupa Zbigniew Brzezinski, The Grand Chessboard: American Primacy and Its Geostrategic Imperatives 1997) „republici” care vor fi inghitite de capitalul american sioccidental in general. Doar asa SUA si tarile din Europa de Vest (Marea Britanie, Franta, Italia etc.) isi vor putea plati datoriile si vor putea continua sa domine restul lumii (trei sferturi…).
Europa Centrala si de Est nu intra la socoteala decat ca un teren extins unde se va desfasura
razboiul dintre SUA, NATO si UE pe de o parte si Rusia si China pe de alta parte.
Dimpotriva, daca SUA si NATO vor pierde razboiul cu Rusia si China, dolarul va pierde
„exorbitantul privilegiu”,acela de moneda de rezerva si de schimb mondiala,bursele america-ne si occidentale se vor prabusi mai rau decat in 1929-1933, euro va disparea chiar inaintea
declasarii dolarului,UE si NATO se vor destrama,vor disparea iar SUA se va scinda: Texasul,
Florida, state din Midwest vor obtine independenta. La fel ca New York, California si altele,
probabil.
Bineinteles, chiar daca nu recunoaste cu voce tare, toata lumea vrea sa stie cine va castiga al
treilea razboi mondial peste patru sau cinci ani.Fiecare se poate plasa astfel din timp de partea
invingatorului. Argumentele si atuurile fiecarui beligerant sunt binecunoscute, repertoriate si sunt destule de-o parte sau de cealalta. Cei care doresc sa castige lumea A – SUA, NATO si UE – au intocmit o lista lunga de avan-taje. La fel si cei care se pozitioneaza de partea Rusiei (si a Chinei), lumea B, adica aproape tot restul planetei. Propaganda de razboi atinge cote delirante. Aceasta propaganda e crezuta doar de cei ce-o fac. Dar pentru a raspunde pertinent la intrebarea populara cine va castiga razboiul, poate ca ar trebui sa raspundem mai intai la alte intrebari aparent secundare: 1. Cine ataca si cine se apara? si 2. Care sunt cei buni si care sunt cei rai ?
Desi Rusia e cea care a invadat Ucraina, partea rusofona deocamdata (februarie 2023), totusi
Rusia pretinde ca duce un razboi defensiv, de aparare. SUA si NATO sunt cele care au reusit sa se apropie periculos de frontierele sale, la cateva sute de kilometri de Moscova. Prin inte-grarea de facto (nu si de jure) a Ucrainei in NATO o foarte importanta linie rosie pentru Rusia a fost depasita.
Atat in primul cat si in cel de-al doilea razboi mondial cel care a atacat (Germania) a pierdut. Cine joaca azi rolul Germaniei? SUA sau Rusia? si deci care sunt cei buni si care cei rai? Dupa distrugerea Nord Stream 1 si Nord Stream 2 in apele internationale avem un inceput de raspuns.E vorba doar de 30 de miliarde de dolari investiti de Rusia dar si de Germania, Franta si Olanda (parteneri NATO ai SUA).
Prin depasirea liniei rosii in Ucraina a fost ignorata securitatea indivizibila a tuturor statelor,
securitate indivizibila pentru care s-au semnat tratate. Prin distrugerea Nord Stream, dreptul
international a fost calcat in picioare, in numele „regulilor” (hegemonice…) si s-a putut vorbi chiar de terorism.
Cine sunt cei buni si cine sunt cei rai ? E important de stiut pentru ca intotdeauna cei buni castiga si cei rai pierd. Asta ne-a invatat acum doua mii de ani Isus Nazarineanul. De doua ori Germania a fost capul celor rai si de doua ori Germania a pierdut.La fel s-a intamplat cu Napoleon la inceputul secolului al XIX-lea. si, de asemenea, cine ataca si cine se apara, dincolo de propaganda ? Rusia spune ca se apara. NATO a incercuit-o din toate partile. Mai lipseau doar Ucraina si Georgia.
Multi incearca sa-l identifice pe Hitler in aceasta hora si teribila deriva a umanitatii in întregul ei. Nimeni nu s-a gandit sa-l caute pe noul Napoleon. Poate ca imperiul american de azi seamana mai bine cu imperiul napoleonian. Am dat peste un citat din Hitler in exceptio-nala carte agenevezului Guy Mettan – Russie-Occident, une guerre de mille ans: „Tout ce que j’entreprends est dirigé contre la Rusie. Si l’Occident est trop bête et aveugle pour saisir cela, je me verrai contraint de battre d’abord l’Occident, et ensuite, après sa défaite, de me retour-ner contre l’Union soviétique.” (Tot ce intreprind eu este dirijat impotriva Rusiei.Daca Occi-dentul este prea idiot si orb ca sa inteleaga asta, ma voi vedea constrans sa inving mai intai
Occidentul, si dupa aceea, dupa infrangerea sa, sa ma intorc impotriva Uniunii Sovietice.)
Asemanarea declaratiei lui Hitler din 11 august 1939, cu zece zile inaintea semnarii Pactului
Ribbentrop-Molotov cu proiectul si declaratiile neoconservatorilor americani, de a ataca mai intai Rusia pentru a o neutraliza, inaintea Chinei care ar trebui sa urmeze, e izbitor.
Toate momentele importante ale vietii noastre pot fi luminate, puse in legatura cu proverbele
diferitelor popoare sau vorbele de spirit ale marilor oameni ai trecutului. Cultura si civilizatia
franceza sunt de o bogatie inepuizabila. De exemplu : Jamais deux sans trois. Rusia a fost
atacata la distanta de un secol de Napoleon si Hitler. Napoleon si Hitler au pierdut tot. Rusii
pretind ca sunt atacati pentru a treia oara, dupa Napoleon si Hitler, de America. Jamais deux
sans trois ar veni din secolul al XIII-lea.