De curand, am ca vecin un vechi cunoscut, fugit de comunismul din Suedia; Odata
mi s-a ‘destainuit’: „m-am saturat de comunistii astia suedezi”…; am ramas cu gura cascata.. si el mi-a argumentat: nu poti sa faci nimic de capu’ tau, nu poti sa gresesti, nu poti sa te simti si tu singur… peste TOT domneste Ordinea si Legea; de ex. – daca intri cu un 4×4 al tau in oras (!) si n-ai platit rovigneta… amenda iti vine in 3 zile si este foarte mare.., daca gresesti, deh. ca tot omu’…, platesti de-ti sar capacele
Deci vecinul meu s-a saturat de aceasta permanenta pseudo-‘Securitate’ care obliga la Ordine si Respect…, in rest va las pe voi sa judecati unde-i mai bine: acolo sau aici –
eu zic ca aici, aici poti sa faci ce vrei, sa omori si sa stai 3 ani la mancare gratis, sa furi (e
 bine sa furi mult ca sa ai ce spagi sa dai la cei care te vor judeca) s.a.m.d. Alegeti…, vai noua! Suedia…o tara la superlativ….legislatia lor….visul la Rai…al omenirii…. Suedia, tara in care politicienii nu au privilegii, nu se bucura de imunitate, iar alegatorii se prezinta la vot in proportie de peste 80%. In topul 2013 al celor mai fericite tari, Suedia figureaza pe locul 5, dupa Danemarca, Norvegia, Elvetia si Olanda, in timp ce Marea Britanie este abia pe locul 22, iar Romania pe locul 90.Tarile „fericite” au in comun mai multe lucruri, printre care un venit mare pe cap de locuitor, o viata sanatoasa si, mai ales, absenta coruptiei la nivelul liderilor, explica John Helliwel, profesor de economie la Universitatea British Columbia. De asemenea, implicarea oamenilor in viata „cetatii” este tratata cu foarte mare seriozitate. Reportajul „Suedia – Taramul politicienilor fara privilegii” („Sweden – Land of Politicians Without Privileges”), difuzat de televiziunea braziliana TV Bandeirantes, ne prezinta o lume despre care, obisnuiti cu situatia din Romania, ne e greu sa credem ca exista cu adevarat … !!!

Cateva date generale:

Suedia este o monarhie constitutionala. Din 1971, Parlamentul tarii este unicameral si are 349 de membri, alesi prin vot direct si proportional, ei reprezentand 9,2 milioane de cetateni. Regele Carl al-XVI-lea Gustaf indeplineste doar functii ceremoniale, cele
politice fiind preluate de Purtatorul de Cuvant al Parlamentului.
Statul este conceput ca un sprijin pentru toti cetatenii sai, care sunt tratati echitabil
prin intermediul unor servicii sociale consistente, bazate pe o economie solida. Aceste
servicii sunt asigurate tuturor gratuit, indiferent de venituri sau clasa sociala. In schimb,
taxele sunt mari, dar ele se intorc sub forma de pachete de asistenta sociala.
Aceasta relatie intre stat si cetateni face ca alegerile sa fie extrem de importante
pentru suedezi. Conform statisticilor, peste 30% dintre ei sunt membri in diverse partide si peste 80% sunt membri de sindicat. Prezenta la alegerile organizate la fiecare 4 ani este de peste 80%. Suedezii considera dezbaterile politice si prezenta la vot esentiale pentru democratie. 
Fara privilegii sau lux pentru politicieni. Tara este condusa de clasa politica, nu de rege, iar suedezii sunt extrem de implicati si de atenti la activitatea depusa de cei carora le dau votul, motiv pentru care acestia nu au privilegii si nici nu beneficiaza de conditii de lux. Pana in 1990, in Suedia nici nu existau locuinte puse gratuit la dispozitia parlamentarilor. Acestia obisnuiau sa doarma pe canapelele din birourile lor, situate in cladirea Parlamentului. In prezent, parlamentarii suedezi au la dispozitie garsoniere detinute de stat, cu o suprafata de circa 40 de metri patrati. Singura camera este folosita atat ca living, cat si ca dormitor. Spalatoria este comuna, iar demnitarii trebuie sa se programeze din timp daca vor sa isi spele asternuturile. Sunt si parlamentari care traiesc intr-un spatiu chiar mai mic, de doar 18 metri patrati. In aceste cazuri, inclusiv bucataria este impartita in comun. Nu exista personal de serviciu, iar regulile sunt stricte: „Pastrati curatenia”. Biroul unui parlamentar are circa 18 metri patrati. Demnitarii nu au secretare sau consilieri, nici masini de serviciu cu sofer.
„Eu ii platesc pe politicieni. Nu vad niciun motiv pentru care banii platitorilor de taxe
sa fie folositi pentru a le oferi politicienilor o viata de lux”, explica un suedez in reportajul
televiziunii braziliene. Resedinta oficiala a premierului suedez nu depaseste circa 300 de metri patrati. Nici acesta nu beneficiaza de personal de serviciu. Mai mult, purtatorul de cuvant al guvernului a declarat ca premierul isi calca singur camasile si isi spala singur rufele, la fel ca orice simplu cetatean.

Suedia este impartita in 21 de comitate conduse de cate un birou administrativ
numit de guvern impreuna cu un consiliu ales de cetateni. Pe teritoriul Suediei sunt 290 de localitati. Nici primarii si guvernatorii nu au dreptul la resedinte oficiale gratuite, iar consilierii nici macar nu au salariu lunar sau un birou propriu, asa ca lucreaza de acasa.

„Suntem alesi sa reprezentam cetatenii si, la fel ca ei, avem propriile noastre slujbe”, a
explicat o consiliera. Doar parlamentarii, care lucreaza la elaborarea legilor, se considera
ca exercita un serviciu public pentru care trebuie sa fie remunerati cu salarii lunare. Un
parlamentar suedez castiga aproape dublul venitului net al unui profesor
.
Fara indemnizatii speciale. Parlamentarii care nu domiciliaza in capitala nu primesc bani in plus pentru costurile suplimentare, cum ar fi plata unei eventuale chirii sau
pentru a avea asistenti la cabinetele parlamentare din localitatile de origine. Acolo, multi
dintre ei lucreaza de acasa si utilizeaza sediile partidelor sau bibliotecile publice pentru a
se intalni cu alegatorii. Toate calatoriile cu avionul ale parlamentarilor trebuie sa fie aprobate si rezervate la agentia de turism din cadrul Parlamentului, nefiind alocate indemnizatii speciale.

Fara imunitate. Politicienii suedezi nu sunt privilegiati in fata legii si nu se bucura de niciun fel de imunitate. Mona Sahlin a cumparat o ciocolata si alte cateva obiecte personale cu credit cardul guvernamental si a platit scump – si-a pierdut postul de vicepremier. Scandalul a fost celebru in anii ’90, fiind cunoscut sub numele de „cazul Toblerone”. Sahlin si-a compromis cariera politica, fiind nevoita sa demisioneze din functia de lider al Partidului Social Democrat.

Transparenta si control cetatenesc Cetatenii sunt foarte atenti la modul in care Parlamentul isi foloseste puterea. Transparenta activitatii parlamentare are radacini in Constitutie. Fiecare cetatean are dreptul sa verifice cheltuielile politicienilor, actele contabile emise de guvern si declaratia de impozit pe venit a premierului.
Mai mult, functionarii trebuie sa puna la dispozitia doritorilor corespondenta zilnica
si emailurile oficiale ale prim-ministrului, orice cetatean avand acces la aceste informatii.
In sala calculatoarelor este posibil chiar sa studiezi traseul unor documente, cum ar
fi cheltuielile guvernamentale sau detaliile unei licitatii publice. De exemplu, unul din rapoartele cu cheltuielile premierului a inclus si pranzul luat impreuna cu presedintele Bancii
Centrale, precizandu-se chiar si ce au mancat si au baut cei doi.
Administratia Parlamentului suedez tine socoteala cheltuielilor in rapoarte ale membrilor, depozitate intr-o singura incapere. Exista dosare individuale pentru fiecare dintre cei
349 de demnitari, precum si pentru Purtatorul de cuvant al Parlamentului.
Orice suedez poate veni sa studieze dosarele sau poate cere informatiile prin intermediul Internetului.
Principiul transparentei este inclus in Constitutia suedeza de mai bine de 200 de
ani. El face ca excesele de putere sau cazurile de coruptie sa fie extrem de rare in
aceasta tara. Transmiteti mai departe la TOTI cei pe care-i cunoasteti ! Trebuie transmis pe TOATE retelele TV. Trimiteti la presa scrisa si vorbita, pentru a fi adus la cunostinta tuturor !