CD
1.341 aprobate
denitsoc@gmail.com
149.102.242.167
ATACMS – CEA ULTIMA PILULA AMERICANĂ PENTRU UCRAINA
De Scott Ritter
Ucraina a cerut ca ATACMS, o rachetă ghidată cu combustibil solid cu o rază de acțiune de 300 de kilometri, să fie inclusă pe lista de arme de care Ucraina a pretins că are nevoie pentru a executa cu succes atât de-aclamata sa „contraofensivă”. Acum, odată cu „contraofensiva”, care este în desfășurare de mai bine de trei luni, zbârnaind în gol in fața unei apărări rusești care se dovedeste mai capabilă decât credeau inițial planificatorii militari NATO care i-au ajutat pe ucraineni să o creeze, secretarul de stat al SUA. Antony Blinken, a anunțat brusc că administrația Biden se gândește să inverseze cursul în problema furnizării Ucrainei cu ATACMS.
Nu s-a spus în ce măsură administrația Biden a abordat problema unui al treilea război mondial cu Rusia și dacă ATACMS era încă considerat a fi un declanșator probabil pentru inițierea acestuia.
O teorie care se îndreaptă spre Washington, DC, este că administrația Biden, după decizii succesive de achiziție de arme (HIMARS, M-1 Abrams și F-16) părea să depășească așa-numitele „linii roșii” rusești fără a genera reacții apreciabile a Rusiei. Ei cred că rușii ar permite, de asemenea, introducerea ATACMS să aibă loc fără a provoca o criză asemănătoare unui al treilea război mondial.
Analiza de bază a acestei evaluări mizează că președintele rus Vladimir Putin blufează când vine vorba de așa-numitele „linii roșii” și că SUA pot furniza Ucrainei armele de care are nevoie pentru a urmări cu succes contraofensiva sa blocată.
Există două probleme majore cu această evaluare. În primul rând, face anumite presupuneri despre așa-numitele „linii roșii” ale Rusiei și despre consecințele care s-ar acumula asupra Ucrainei și a partenerilor săi occidentali dacă aceste linii ar fi depășite. Până în prezent, Rusia a articulat doar două „linii roșii” definitive când vine vorba de operațiunea militară specială împotriva Ucrainei în curs.
Prima este implicarea directă a forțelor SUA și/sau NATO în conflict, fie prin punerea cizmelor pe teren în Ucraina, fie intervenind în Belarus. A doua a fost orice situație militară care amenința supraviețuirea existențială a națiunii ruse.
În ambele circumstanțe, președintele Rusiei, Vladimir Putin, a decretat că Rusia va folosi toate mijloacele pe care le are la dispoziție pentru a răspunde amenințării, inclusiv armele nucleare.
În al doilea rând, se presupune că ATACMS este o tehnologie care schimbă jocul a cărei prezență pe câmpul de luptă va avea un impact semnificativ și grăitor asupra capacității forțelor armate ucrainene de a prevala în lupta împotriva dușmanilor lor din Rusia. ATACMS este un sistem vechi de 50 de ani, pe care armata americană a încetat să-l cumpere în 2007. În timp ce ATACMS a fost beneficiarul unui program de prelungire a duratei de viață, conceput pentru a împiedica eșecul rachetei odată lansată din cauza bătrâneții, rămâne un system în vârstă cu capacități limitate.
Dacă este angajat de Ucraina, ATACMS va fi vizat de armele antirachetă rusești care vor intercepta racheta înainte de a-și atinge ținta și vor bloca sistemele de ghidare folosind capabilități de război electronic considerate a fi printre cele mai eficiente din lume.
Nu există nicio îndoială că o rachetă ATACMS este capabilă să provoace daune și daune considerabile oricărei ținte pe care o poate lovi. Dar realitatea este că majoritatea rachetelor ATACMS vor fi doborâte înainte de a-și atinge ținta, un fapt de care planificatorii militari din Pentagon sunt prea conștienți.
Pe scurt, ATACMS este antiteza unei arme „magice” menite să întărească capacitatea militară ucraineană. Este, ca orice sistem de arme american care l-a precedat, o pastilă otrăvitoare, sortită să distrugă pe toți cei care o consumă.
Problema la îndemână nu este slăbiciunea sau lipsa de forță a Rusiei, ci mai degrabă labilitatea americană care, atunci când este combinată cu o strategie care a fost întotdeauna de a provoca un rău maxim Rusiei, cu cel mai mic risc pentru SUA atunci când vine vorba. victimelor americane și ale NATO.
Pe scurt, deciziile luate de Statele Unite cu privire la furnizarea de echipamente militare au fost făcute cu un puternic aspect politic intern, determinat de presiunile acumulate din interiorul establishment-ului american care este generată de „nevoile” ucrainene care sunt dictate mai mult de nevoia să-și liniștească stăpânii occidentali decât să genereze capacitatea de câștigare a războiului.
ATACMS, precum HIMARS, M-1 și F-16, sunt pur și simplu echivalentul bomboanelor răspândite deasupra cornetului de înghețată ca să fie linse, ăsta este sprijinul militar al SUA pentru Ucraina.
Lipsesc din această ecuație sutele de mii de bărbați ucraineni care au fost mutilați și uciși din cauza acestei posturi labile americane și milioanele de vieți ucrainene care au fost strămutate și perturbate din cauza unei strategii americane care încearcă să facă rău Rusiei, până la ultimul ucrainean.”
Politicienii și experții americani se bucură de faptul că politica SUA a fost un succes, având în vedere numărul victimelor rusești care au fost provocate doar prin cheltuirea banilor. Dar nimeni nu vorbește despre morții ucraineni, răniții ucraineni, victimele ucrainene, pentru că în SUA și Europa, poporul ucrainean pur și simplu nu contează. Sunt resurse care trebuie cheltuite la fel de casual ca dolarii și euro alocați de așa-zișii reprezentanți principiali ai democrației occidentale.
Posibila furnizare a ATACMS Ucrainei este doar cea mai recentă manifestare a inumanității când vine vorba de măcelul slavilor – ucraineni și ruși deopotrivă – într-un conflict conceput, facilitat și susținut de așa-numitul Occident Colectiv.
Sursa: https://t.me/geopolitics_live/5218
Traducerea CD
GERMANIA – SOFERUL DE DUMINICA
– Merkel Memorial
De Dirk Maxeiner –17septembrie, 2023
https://www.theinteldrop.org/wp-content/uploads/2023/09/ScreenHunter-34098.jpg
Prăbușirea bruscă și neașteptată a unui monument ecvestru al lui Merkel din Palatinatul Superior a invitat tot felul de asociații politice. Acum o sarcină minunată se află în fața artistului proiectant: să continue povestea.
A fost o noapte senină și răcoroasă în Palatinatul Superior, cu vânt slab și o temperatură de aproximativ 10 grade. Mica comunitate bavareză Freudenberg a dormit în somnul celor drepți. La ultimele alegeri de stat, CSU a obținut 39,05 la sută în circumscripție, Alegătorii Liberi 14,77 la sută, SPD 14,20, AfD 11,18 și Verzii 10,19 la sută. Totul părea bine și la Rangersgaß 21 din cartierul Etsdorf.
Acolo, într-o fostă clădire de școală, artistul întreprinzător Wilhelm Koch a construit modestul, dar de succes „Muzeul Templului”, „numit și Glyptothek Etsdorf” sau „Templul Europei”, „ca simbol al a 2500 de ani de democrație și spirit civic”, potrivit la o descriere a muzeului.
În fața intrării, o statuie ecvestră stă de pază în întuneric. Pe spatele unui cal nobil, înalt de 2,7 metri, stă dreaptă și cu crucea apăsată, Angela Merkel, formând cu mâinile celebrul romb. Nu are frâiele în mână și, prin urmare, calul pare puțin dezorientat. Evident, nu știe unde să meargă și, prin urmare, arată ca 80 de milioane de cetățeni germani în timpul domniei doamnei Merkel.
La un moment dat în timpul nopții, trebuie să se fi întâmplat. Un trosnet slab anunță o moarte iminentă, crăpăturile se întrec prin statuie, calul și călărețul se prăbușesc brusc, un morman de moloz rămâne pe gazon de parcă un cutremur de magnitudinea 9 ar fi lovit Palatinatul Superior. Cu toate acestea, zona este considerată a fi destul de stabilă din punct de vedere tectonic. Deci ce s-a întâmplat?
Un șofer de camion de pe A6 de la Praga la Nürnberg, care trecea pe acolo a intonat imnul național cu fanfara lui de TIR?
Doamna Merkel a speriat o sirena din ziua avertismentului federal?
Oare Henric al XIII-lea Prințul Reuss și-a trimis acoliții cu o arbaletă sau o săgeată otrăvită?
Sau a citit un Freudenberger cancelarului lui Hubert Aiwanger ultimele sondaje electorale?
Posibil că există încă oligoelemente ale lui Kaiser-Wilhelm
Artistul, care s-a repezit dis-de-dimineață, nu crede în astfel de acte răutăcioase de sabotaj și afirmă că doamna Merkel și calul ei pur și simplu nu au mai rezistat „presiunii interne. Statuia ecvestră de o tonă și jumătate a fost imprimată din beton ușor reciclat de către compania „additive tectonics”, care este specializată, printre altele, în proiecte de artă. Cu toate acestea, materialul probabil nu era potrivit pentru o ședere mai lungă în aer liber, ceea ce obligă din nou la comparație cu politica germană.
Capul calului se rupsese deja în primăvară, iar rombul lui Merkel căzuse și el simbolic la pământ. Totul a fost apoi lipit la loc de Wilhelm Koch și vopsit în alb, suferind astfel o nouă răsturnare artistică. Dincolo de considerațiile de artă, desigur, există și întrebarea sobră a calității structurale a statuilor ecvestre.
Astfel, din 62 de monumente ecvestre ale Kaiserului Wilhelm I ridicate în jurul anului 1900, 16 au supraviețuit până în zilele noastre, dar restul nu au căzut deloc, ci au fost îndepărtate, topite sau distruse (mai ales după 1945). Bronzul topit poate fi reciclat, de exemplu pentru medalii de victorie, clopote sau chimvale de tobe. Deci, în sunetul trupei tale preferate, s-ar putea să mai găsești oligoelemente ale lui Kaiser Wilhelm.
Prăbușirea completă a calului și călărețului este o lovitură artistică de noroc, la urma urmei, opera este astfel din nou subiect de contemplare și diferite interpretări. Ceva mai bun nu i s-ar fi putut întâmpla lui Wilhelm Koch. A fost suficient de inteligent pentru a-și poziționa statuia drept „ambivalentă” încă de la început.
În orice caz, nu trece drept cult pur la Merkel; tocmai datorită stării sale actuale, îmbătrânește mult mai bine decât adresele de jubilație jurnalistice și politice adunate în mod obișnuit. O minge pe care partea adversă o ridică cu un excelent simț al răutății
Apropo, aceste adrese de aplauze sunt, de asemenea, foarte valoroase din punct de vedere artistic, gândiți-vă doar la serenada de ziua lui Udo von Kampen a omului ZDF pentru Merkel. De asemenea devotament au fost zece minute de aplauze în picioare și „omagiu pentru cei de neegalat” la conferința partidului CDU (reagere cu 96,7 la sută) sau acordarea celui mai înalt ordin al Republicii Federale lui Merkel (Steinmeier o onorează pe Merkel: Două păsări). cu o cruce).
De asemenea, o amintire durabilă este docu-drama de serviciu public „Ore de decizie, Angela Merkel și refugiații”.
Iar acum Angela Merkel se prăbușește singură în fața tuturor, o minge pe care adversarul o ridică cu un excelent simț al ticăloșiei. „Nu mai poate rezista presiunii interne: statuia lui Merkel s-a prăbușit”, scrie Focus, „figura lui Merkel a căzut de pe un cal în timpul nopții”, spune „Junge Freiheit”, „este aparent o pierdere totală ireparabilă”.
Rezumând: „Întregul simbolism cu care a fost ridicată statuia ecvestră a fostului cancelar Merkel s-a transformat în opusul ei: mai întâi a primit zgârieturi, acum s-a prăbușit de la sine”.
Ce se va întâmpla acum cu rămășițele Angelei călare nu a fost încă decis, potrivit creatorului acesteia, dar ar trebui să fie surprinzător dacă nu a continuat problema într-un fel.
În acest context, mi-a plăcut destul de mult statuia lipsită de respect a lui David Černý „Cal”, care face aluzie la statuia din Praga a Sfântului Wenceslas.
În el, un cal mort este suspendat de copitele lui de tavan, iar bunul Wenceslas călărește pe burtă (vezi mai sus și imaginea de plumb din partea de sus a acestei postări).
Oricum, ce folosință va avea pe viitor rombul de călărie mă face destul de curios. Am notat deja Palatinatul Superior pentru o plimbare de duminică. De asemenea, am fost foarte impresionat de „Întâlnirea cu mașini de tuns iarba” a artistului, pe care o găsesc de-a dreptul convenabilă „Călărețului de duminică: „Un gest simbolic împotriva grădinăritului alocat mental și o întâlnire de fenomene ascunse peisagistic-arhitecturale și -cultivante” motoristice”.
Dirk Maxeiner este unul dintre editorii Achse des Guten (Axa binelui) și a publicat „Hilfe, mein Hund überholt mich rechts. Confesiunile unui șofer de duminică.” Ideal pentru negri, albi, roșii, verzi, galbeni, albaștri, toate identitățile de gen, precum și pentru proprietarii de câini și iubitorii de pisici, ca bujie pentru orice ocazie.
Sursa: https://www.theinteldrop.org/2023/09/17/germany-the-sunday-driver-the-merkel-memorial
Traducerea: CD
SUA RISCĂ UN GRAV RĂZBOI PE TEHNICĂ CU CHINA
– Dependența SUA de componentele chineze înseamnă că industria de apărare și infrastructura critică ar putea fi în curând pe linia focului
De David P. Goldman – 16 septembrie 2023
China are capacitatea de a provoca dureri tehnologice economiei SUA.
America nu are fabrici sau forță de muncă calificată pentru a înlocui importurile chineze care sprijină contractorii de apărare și infrastructura de bază, lăsând economia SUA vulnerabilă la vătămări în cazul unui război comercial total cu China, au declarat oficiali corporativi și guvernamentali.
De aceea, este puțin probabil ca oficialii administrației Biden să asculte apelurile de la șoimii antichinezi de a tăia complet sectorul semiconductorilor din China de tehnologia americană.
Un grup de 10 republicani proeminenți ai Camerei au scris Departamentului de Comerț al SUA pe 14 septembrie cerând oprirea exporturilor americane de tehnologie de cip către China, susținând că controalele la export impuse în octombrie 2022 au fost ineficiente si trebuiesc intarite.
Scrisoarea republicanilor a citat „rapoarte recente conform cărora Huawei Technologies Co. a dezvoltat un smartphone care conține cipuri de 7 nanometri (nm), capabile să suporte 5G, produse de Semiconductor Manufacturing International Corp. (SMIC), deținută de statul chinez. ”
„Suntem extrem de îngrijorați și perplexi de incapacitatea Biroului pentru Industrie și Securitate (BIS) de a redacta și aplica în mod eficient regulile de control al exporturilor împotriva infractorilor, în special China”, se mai spune în scrisoare.
“Semianalysis.com”, un website proeminent al industriei de cipuri, a declarat: „Sancțiunile SUA au eșuat.
A numit cipul de 7 nanometri al Huawei „incredibil din punct de vedere tehnic” și „un cip mai bine proiectat decât își dau seama majoritatea din Occident”, cu capabilități similare celor mai bune procesoare AI de la Nvidia și Qualcomm.
Acesta a remarcat că cipul a fost produs cu randamente ridicate, „fără acces la proprietatea intelectuală de ultimă oră din SUA și împiedicat în mod intenționat”.
Mate60 Pro de la Huawei are un cip de ultimă generație
Nimic cu excepția unei interdicții complete de export pentru fiecare categorie de echipamente semiconductoare ar opri progresul Chinei, a concluzionat website-ul.
„Jumătate de măsuri nu vor funcționa, dar un atac pe scară largă va face astfel încât costul replicării lanțului de aprovizionare cu semiconductori pe plan intern să fie aproape imposibil. Deși nu susținem în mod specific niciuna dintre acestea, este clar că Occidentul poate încă opri ascensiunea Chinei dacă se iau măsuri decisive”, a scris acesta.
SUA nu pot împiedica China să producă cipuri de ultimă generație, precum noul procesor Kirin 9000, dacă nu oprește fabricarea de semiconductori din China. Acest lucru ar presupune perturbarea masivă nu numai a industriei semiconductoarelor, ci și a zecilor de industrii care depind de aceasta, cu consecințe economice grave.
Este departe de a fi clar că SUA ar fi capabile să înroleze aliați precum Japonia, Coreea de Sud și Țările de Jos. Administrația Biden a acceptat cererile coreene de a-și menține fabricile de cipuri existente în China.
ASML din Olanda, principalul producător de mașini de litografie pentru producerea de cipuri, nu își va vinde cele mai avansate echipamente în China, dar continuă să vândă dispozitivele Deep Ultraviolet (DUV) pe care SMIC le-a folosit pentru a produce noul cip Huawei.
Chiar dacă SUA ar putea convinge alte țări să se alăture unui boicot total al echipamentelor de fabricare a cipurilor către China, SUA nu sunt singura țară care poate duce un război economic. Impactul perturbator asupra economiei mondiale ar fi incalculabil și un posibil rezultat ar fi paralizia infrastructurii critice din SUA.
Discuția publică despre posibilele represalii ale Chinei împotriva controalelor suplimentare ale exporturilor din SUA s-au concentrat pe o posibilă interzicere a utilizării telefoanelor Apple de către oficialii guvernului chinez. Cu toate acestea, vulnerabilitatea americană este evidentă sub forma a mii de componente critice utilizate în infrastructura critică și industria de apărare din SUA.
SUA au importat 33 de miliarde de dolari în bunuri de capital din China pentru generarea și distribuția de electricitate în 2022, articole care nu mai sunt fabricate în SUA.
Înlocuirea producției interne cu aceste articole ar presupune timpi lungi de livrare și costuri exorbitante, spun oficialii industriali. În cazul unui război comercial la scară largă, o interdicție chineză asupra componentelor critice ar putea paraliza infrastructura de bază a SUA.
„Vulnerabilitatea lanțurilor de aprovizionare pentru infrastructura critică este acută și autoprovocată. SUA și aliații săi și-au permis să devină captivi ai cartelurilor chineze care controlează producția de componente electronice, magneți de mare putere, plăci de circuite imprimate, computere, drone, metale cu pământuri rare, turbine eoliene, celule solare, telefoane celulare și baterii cu litiu…
De fapt, aproape fiecare element al rețelei inteligente digitale bazate pe tehnologie depinde de componentele fabricate din China”, a scris în aprilie Brien Sheahan, un fost oficial de top al reglementărilor energetice din SUA.
Contractorii americani de apărare depind, de asemenea, foarte mult de China.
Într-un interviu din 19 iunie pentru Financial Times, CEO-ul Raytheon, Greg Hayes, a declarat că compania sa are „câteva mii de furnizori în China și decuplarea” este imposibilă. Putem reduce riscul, dar nu putem decupla”, adăugând că el crede că acesta este cazul „pentru toată lumea” în producția din SUA.
Hayes a adăugat: „Gândiți-vă la comerțul de 500 de miliarde de dolari care merge din China în SUA în fiecare an. Peste 95% din materialele sau metalele pământurilor rare provin din China sau sunt prelucrate în China. Nu există alternativă. Dacă ar trebui să ne retragem din China, ne-ar lua mulți, mulți ani pentru a restabili această capacitate fie pe plan intern, fie în alte țări prietene.”
Raytheon produce rachete de croazieră Tomahawk, rachete aer-sol Maverick, rachete antitanc Javelin și alte elemente de bază ale arsenalul american.
Între timp, încercările americane de a reduce dependența de lanțurile de aprovizionare străine pentru bunuri critice au stagnat. TSMC din Taiwan, cel mai mare producător de cipuri din lume, a acceptat subvenții în numerar și credite fiscale de 15 miliarde de dolari de la administrația Biden pentru a construi o fabrică în Arizona, dar lipsa de forță de muncă calificată a întârziat fabricarea până în 2025.
Aceleași blocaje ar împiedica eforturile SUA de a înlocui componentele chineze în infrastructura critică. SUA se confruntă cu o pungă de aer în oferta de forță de muncă calificată în următorii doi ani.
„Adevărul este că 22% dintre muncitorii de producție calificați existenți se vor pensiona până la sfârșitul anului 2025. Acest lucru ar putea duce la până la 2 milioane până la 3,5 milioane de locuri de muncă neocupate în producție până în 2025”, potrivit companiei de consultanță HBK.
Capitalul american al echipamentelor de producție a rămas stagnant din 2000, conform calculelor Rezervei Federale.
Comenzile din SUA pentru echipamente de producție au fost constante, între 1,5 și 2 miliarde de dolari pe lună, aproximativ jumătate din nivelul de dinainte de recesiunea din 2008.
Pe măsură ce rata de creștere a capitalului de producție s-a prăbușit, deficitul comercial al Americii a crescut.
Este adevărat că China depinde în continuare de Occident pentru o mare varietate de echipamente de fabricare a cipurilor, în timp ce SUA depind de China pentru un număr mare de intrări de bunuri de capital. Ambii sunt capabili să se rănească unul pe celălalt.
Întrebarea este dacă o vor face.
Oficialii administrației Biden sunt foarte conștienți de vulnerabilitățile americane și sunt reticenți în a împinge războiul tehnologic împotriva Chinei până la represaliile chineze.
Chiar și cu o mobilizare totală, SUA ar dura câțiva ani pentru a construi o capacitate de producție flexibilă suficientă pentru a înlocui componentele chineze esențiale.
Sursa: https://asiatimes.com/2023/09/us-at-grave-risk-of-china-tech-war-retaliation
Traducerea: CD