CNSAS solicită Curții de Apel să constate că Mugur Isărescu a fost colaborator al Securității
FacebookTwitterg+EmailDE ȘTEFANIA BRÂNDUȘĂ / ȘTIRI / Publicat: Marţi, 16 iunie 2020, 08:37 / Actualizat: Marţi, 16 iunie 2020, 08:34 / 7 comentarii
CNSAS solicită Curții de Apel să constate că Mugur Isărescu a fost colaborator al Securității
ARTICOLE RELAȚIONATE
Avocatul Gheorghe Piperea prezice un „coktail contra poporului român” prin alianța „de dreapta” Isărescu-Iohannis-Orban: Corporațiile vor fi protejate, iar băncile salvate, căci sunt prea mari să fie lasate să falimenteze Avocatul Gheorghe Piperea prezice un „coktail contra poporului român” prin alianța „de dreapta” Isărescu-Iohannis-Orban: Corporațiile vor fi protejate, iar băncile salvate, căci sunt prea mari să fie lasate să falimenteze
Isărescu despre curs: Nu pot să neg că nu am intervenit, că e prea evident, dar nu comentez că am intervenit Isărescu despre curs: Nu pot să neg că nu am intervenit, că e prea evident, dar nu comentez că am intervenit
Colegiul CNSAS a aprobat săptămâna trecută nota în care este constatată calitatea lui Mugur Isărescu de fost colaborator al Securității, scrie ziare.com.
Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) urmează să sesizeze Curtea de Apel București, pentru a constata situația în care se află guvernatorul Băncii Naționale a României. Viitoarea decizie a Curții de Apel va putea fi atacată cu recurs la Înalta Curte de Casație și Justiție.
„Colegiul a aprobat Nota de Constatare și a dispus introducerea la Secția de contencios administrativ și fiscal a Curții de Apel București a acțiunii în constatare pentru stabilirea calității de colaborator al Securității, pentru următoarea categorie de persoane: – art. 3 lit. q (guvernatorul Băncii Naționale a României, președinte, vicepreședinte de banca și membrii consiliului de administrație din sectorul bancar) – 1 persoană”, se arată în comunicatul dat de instituție după ședința de marțea trecută a Colegiului.
Procedura de verificare a CNSAS vine ca răspuns la solicitarea avocatului Gheorghe Piperea. Acesta a posta recent pe pagina sa de Facebook: „În urmarea cererii formulate de Asociația Parakletos (n.r. condusă de Ghoerghe Piperea), guvernatorul BNR, domnul Mugurel Constantin Isărescu, va fi supus unei proceduri de re-verificare a calității de fost colaborator/lucrător al fostei Securități comuniste, așa cum rezultă din adresa pe care tocmai am primit-o de la CNSAS, cu numărul P 187/17 si 63/19.
Amintim că, la începutul lunii trecute, Senatul a votat modificarea OUG 24/2008, privind accesul la propriul dosar și deconspirarea Securității. Ca urmare, șefii BNR vor putea fi verificați de CNSAS dacă au colaborat cu securitatea, senatorii eliminând din lege prevederea care excludea conducerea BNR de la obligația de a fi verificată de CNSAS.
Daniel Zamfir, care a inițiat proiectul de modificare a legislației în vigoare, a postat, atunci, pe Facebook: „Senatul a votat în unanimitate propunerea pe care am făcut-o de modificare a OUG 24/2008, privind accesul la propriul dosar și deconspirarea Securității. Din prevederile OUG 24/2008 erau exceptate de la depunerea declarației pe propria răspundere, precum și de la verificarea la cerere a statutului de colaborator al Securității persoane alese și numite în funcții publice. Astfel, funcții precum Avocatul Poporului, membrii CNA, membrii conducerii Curții de Conturi, ai Consiliului Concurenței, ai Consiliului Legislativ, rectorii, prorectorii, decanii, prodecanii și multe alte categorii nu vor mai fi exceptate de la respectiva declarație, iar orice persoană poate solicita verificarea celor nominalizați mai sus. P.S. Era să uit: În categoria celor de mai sus se încadrează și membrii CA al BNR”.
Noile reglementări au fost promulgate de președintele Klaus Iohannis.
Toate aceste mișcări vin pe fondul faptului că, la începutul lunii martie 2017, cotidianul România Liberă a scris că Mugur Isărescu a dat note informative la Securitate, sub numele de cod „Manole”.
Sub numele de cod „Manole” s-a ascuns, inainte de 1989, actualul guvernator al Bancii Nationale a Romaniei, care se afla in evidentele UM 0195, adica sub controlul Contraspionajului Extern din Centrala de Informatii Externe, scria Romania Libera .
Investigatia din Romania libera care il deconspira pe guvernatorul BNR Mugur Isarescu este sustinuta de documente in facsimil provenite din arhivele CNSAS, secțiunea dedicată Institutului de Economie Mondială (IEM).
Doua dintre aceste documente arata clar ca identitatea reala a sursei ”Manole” este Mugur Isarescu. Legatura dintre sursa ”Manole” si Mugur Isarescu este… strada pe care locuiau amindoi in sectorul 6 din Bucuresti. Este probabil o scapare care a dus la deconspirarea sursei ”Manole”, de regula bine protejate de Securitate.
”Într-o „notă” din septembrie 1986, sursa „Manole” vorbește despre un eveniment care i s-a întâmplat chiar lui. Cu această ocazie, „Manole” își menționează adresa de domiciliu: strada Miron Constantinescu, nr. 33, blocul Z11. Într-un alt document al Securității, datat 1979, aceeași adresă îi este atribuită unui angajat al IEM identificat cu numele real: „Isărescu Constantin Mugurel (…), domiciliat în București, Str. Miron Constantinescu nr. 33, bl. Z11″ (facsimile 1 & 2)”, scriu jurnalistii de la Romania libera.
*
Nota redacției . Trebuie publicate notele date de Mugur Isărescu la Securitate: Și la care Securitate? Aia internă sau aia externă? Să faci servicii Țării în străinătate nu înseamnă automat colaborare politică cu Securitatea. Așa cum am povestit pe acest site, la un moment dat mi s-a propus să plec în străinătate ca lector de limba română. Dacă am înțele eu bine, urma să fac și niște servicii de propagandă culturală românească, iar eu am acceptat, dar până la urmă nu a ieșit nimic. Dar n-am respins ideea de a face servicii Țării în străinătate. Probabil că le-aș fi făcut într-o manieră mai personală. Dar le-aș fi făcut.
Repet, Mugur Isărescu trebuie taxat numai dacă a turnat la Securitate colegi sau cunoscuți, dezvăluind atitudinea lor anti-regim.
Nu mă deranjează dacă mugur isărescu a colaborat sau nu cu Securitatea. Eu am problemă cu mugur isărescu în calitate de prim ministru (22 decembrie 1999 – 28 decembrie 2000), funcție din care a semnat actul de desființare a industriei românești, așa bună sau rea cum era, acordul PSAL II cu Banca Mondială, acord ce conținea lista tuturor întreprinderilor de stat ce urmau să fie privatizate sau lichidate. Grav este că și-a trădat țara nu că a colaborat cu Securitatea.
Dl Mugur Isarescu a guverenat Banca Nationala pe vremea a numeroase guverne PSD si presedinti PSD ai Romaniei. A devenit omul rau doar sub presedintia Dlui Johannis ? Foarte ciudat !