Sorin
47 aprobate
sorin.filip5780@yahoo.com
89.44.79.65
Sunt curios ce înseamnă ”fer” / ”cer” și ce etimologie are! Primul l-aș asemăna cu fier (semnul rămas la vite pe locul înfierat), dar asemănarea ar putea fi doar o coincidență. Sunt multe feluri în care era folosit cuvântul ăsta și nu cred că-i doar lat.ferrum. Vezi exemplu în expresia ”a avea fierul cuiva” (a semăna cu cineva).

Altă întrebare este ce sens are ”a trăi în buiestru” pentru autor? Pare că înseamnă belșug sau răsfăț, sens necunoscut, diferit de boiastră (vacă în călduri) sau buiestru, -aș (nărăvaș, neastâmpărat, zburdalnic). Secundul (poate și primul) ar putea fi coradical cu lat.fugō, -āre, dar de origine dacică. Sunt sigur că se va găsi vreun slavism care să-i nege paternitatea preromanică. Mă gândesc la sl.bui, buiac + *-ostь/ *-estь (Proto-Balto-Slavic *-astis). Un derivat neconvențional din buiac¹ ar putea explica și sensul cu care-l folosește acest domn Țuiac. (https://dexonline.ro/definitie/buiac)
Se presupune preluarea calopodului romanic cf. arh. pedestru, dar mai este ”loc agest, [loc] deschis vederii și frumos’’ la Moți.

Bogrea cita un text în revista Dacoromania, anul III, 1923, pag.813: ”Și oamenii, care strâng pământul acela (cu aur), au mare frică și osteneală, căci că încarcă cămile în buestri, parte muierească, și merg cu desagii în ceasul de miazăzi, când odihnesc furnicile. (Fisiologul vr. din veac al XVIII-lea, publicat de C.N.Mateescu, în revista Ion Creangă, IX, 9).”
Se vede că este eliminat *îm deoarece Anonimul Bănățean (sec.17) notează ”cu embuiestru”. Nu-mi aduc aminte definiția.

*

Nota redacție – Cred că este un sens metaforic, pe care l-ați înțeles foarte bine: „a trăi în belșug, în răsfăț”, cuvîntul de bază referindu-se la mersul calului relaxat, cu vădită plăcere.