A greșit Ludovic Orban când a anunțat ruperea legăturii cu Klaus Iohannis?

Autor: Adrian Lambru

Faptul că a anunțat ruperea legăturii dintre el și Klaus Iohannis ar fi reprezentat cea mai mare greșeală a lui Ludovic Orban, dar nu că a afirmat asta acum, ci că ar fi spus-o prea târziu. „Dacă Ludovic Orban ar fi întors partidul împotriva lui Iohannis acum câteva luni, probabil că alta ar fi fost soarta sa astăzi” – scrie strictsecret.ro.

“Între Ludovic Orban și Klaus Iohannis nu mai există nici un parteneriat. Demisia mea din funcția de președinte al Camerei Deputaților va fi luni la prima oră pe masa președintelui Florin Cîțu” – declara Ludovic Orban după aflarea rezultatului votului.

Conform sursei menționate, dușmanul principal al Partidului Național Liberal nu ar fi social-democrații, așa cum au afirmat majoritatea membrilor din conducerea partidului, ci însuși Presedintele României. „El vede acest partid doar ca pe un breloc politic”.

Viitorul PNL

Viitorul Partidului Național Liberal nu s-ar vedea foarte bine. Chiar dacă Ludovic Orban a pierdut și nu mai este președinte, acesta ar avea în spate aproape 2000 de voturi care ar putea înclina balanța în Parlament.

Strictsecret.ro susține faptul că „mai important este faptul că, lângă el (Ludovic Orban – n.r.), stau foarte mulți senatori și deputați care nu se simt confortabili cu Florin Cîțu și care vor încerca, alături de Orban, să pună tălpi Guvernului și funcționării parlamentare a PNL”.

De la extaz la agonie

„Dintr-un punct de vedere, pare trist să-l vezi pe Ludovic Orban plecând cu capul plecat de la congres, dar să nu uităm că și-a băgat singur Cîțul în casă, Florin a fost alegerea lui ca premier. Și știți vorba aia: pe cine nu lași să moară nu te lasă să trăiești? E reală” – notează strictsecret.ro.

Ceea ce unii membrii de la conducerea liberalilor, în frunte cu Klaus Iohannis, nu ar înțelege ar fi detestarea resimțită în rândul românilor la adresa lor. Asta s-ar putea vedea și în scăderea partidului în sondaje din ultimul timp.

„Ăștia trăiesc într-un soi de spectru autist politic în care își imaginează că au injectate în creiere misiuni providențiale date de Dumnezeu pentru a conduce țara” – observă autorul articolului.

Care ar fi pericolul cel mai mare?

Amenințarea cea mai mare acum nu ar veni din faptul că Florin Cîțu este noul președinte al liberalilor, ci posibila influență nelimitată a președintelui Iohannis asupra conducerii țării. „Ați văzut azi la Iohannis zâmbetul tâmp-relaxat? Ne arată că îl doare în cot de poporul său, îl doare în cot și de țară”.

„Pericolul cel mai mare pentru noi este că, dacă nu se întâmpla ceva în următoarele luni, Ioannis va dobândi puterea totală în România. Iar asta e foarte periculos”.