72 de ani de la înființarea relațiilor diplomatice dintre Israel și România

Alexandru Ichim / 12 iun 2020 / 11:37 „DC NEWS”

Președintele Consiliului Județean Neamţ, Ionel Arsene, și ambasadorul Israelului la București au sărbătorit cei 72 de ani de la înființarea relațiilor diplomatice dintre Israel și România.

Ieri s-au împlinit 72 de ani de la înființarea relațiilor diplomatice dintre Israel și România. Cu această ocazie, am comemorat-o pe Viorica Agarici, fostă președintă a Crucii Roșii Roman, care cu prețul vieții, în urmă cu 79 de ani, în Gara din oraș a oprit „Trenurile morții”, salvând de la moarte evreii condamnați la pieire.

Alături ne-a fost Excelența Sa David Saranga, ambasadorul Israelului la București, și profesorul Iancu Wexler, președintele Comunității Evreilor din Roman.

Depunerea de coroane la bustul Vioricăi Agarici, pe peronul Gării Roman, și la Cimitirul Evreiesc, m-a emoționat profund. Au fost momente de reîntoarcere în timp, amintindu-mi de suferință și curaj, de nedreptățile suferite de unii semeni și de obligațiile noastre de a nu repeta greșelile trecutului! Atrocitățile nu trebuie să mai aibă loc vreodată”, a scris Ionel Arsene pe pagina sa de Facebook. 

*

Nota redacției – Viorica Agarici nu a intervenit „cu prețul vieții”! Ci cu acordul Autorităților de stat, al generalului Ion Antonescu. Nu și-a pus nici măcar în primejdie funcția, pentru că politica statului român față de evrei nu era de distrugere sau de anihilare. Pentru ce s-a întâmplat la Iași în iunie 1941 comunitatea evreiască ar trebui să ne aducă mulțumiri și să-și ceară iertare pentru minciunile anti-românești scornite pe acest subiect!