Editarea genelor este noul nume pentru Eugenie? „Intră Bill Gates”
De F. William Engdahl

Articolul incisiv și atent cercetat de F. William Engdahl, scris pentru prima dată cu previziune pe 24 iunie 2018, cu un an și jumătate înainte de atacul crizei covid.

***

O nouă tehnologie majoră, cunoscută sub numele de Gene Editing, a câștigat o atenție semnificativă în ultimele luni. Avocații săi susțin că va revoluționa totul, de la producția agricolă la tratamentul bolilor. Nimeni altul decât Bill Gates tocmai a apărut într-un articol din revista americană de politică externă Foreign Affairs laude promisiunea de editare genetică . Cu toate acestea, o investigație mai atentă sugerează că nu totul este atât de ideal cu editare genetică. Noi studii revizuite de colegi sugerează că ar putea provoca cancer. Întrebarea este dacă această tehnologie, care este foarte controversată, este puțin mai mult decât o modalitate ascunsă de a introduce manipularea genetică a OMG-urilor prin intermediul unei alte tehnici.

Revista științifică, Nature Studies, a publicat două studii care sugerează că tehnicile de editare genetică pot slăbi capacitatea unei persoane de a lupta împotriva tumorilor și „ar putea da naștere cancerului, stârnind îngrijorări cu privire la siguranța terapiilor genetice bazate pe CRISPR”. Studiile au fost realizate de Institutul Karolinska din Suedia și de firma farmaceutică Novartis. Celulele ale căror genomuri sunt editate cu succes de CRISPR-Cas9 au potențialul de a însămânța tumori în interiorul unui pacient, după cum au descoperit studiile. Acest lucru ar putea face ca unele celule CRISPR să bifeze bombe cu ceas, potrivit cercetătorilor de la Institutul Karolinska și, într-un studiu separat, al Novartis .

CEO-ul CRISPR Therapeutics, Sam Kulkarni , a recunoscut că rezultatele sunt „plauzibile”. El a adăugat,

„Este ceva la care trebuie să fim atenți, mai ales că CRISPR se extinde la mai multe boli.”

Având în vedere miza, acesta este un răspuns deosebit de nonșalant.

Genele scoase din sticlă

Problema editării genelor pentru a tăia sau modifica ADN-ul unei plante, animale sau potențial ființe umane nu este în niciun caz matură, cu atât mai puțin testată complet sau dovedită sigură, așa cum sugerează cele două noi studii. CRISPR, de departe cea mai citată tehnologie de editare a genelor, a fost dezvoltată abia în 2013. În 2015, la o conferință TED de la Londra, geneticianul Jennifer Doudna a prezentat ceea ce este cunoscut sub numele de CRISPR-Cas9, un acronim pentru „Clustered regularly-interspaced short palindromic repeats”. Este o platformă de editare a genelor care utilizează o proteină derivată din bacterii, Cas9, care se presupune că permite inginerilor genetici să țintească și să rupă dubla catena ADN într-o locație precisă dintr-un anumit genom pentru prima dată.

Tehnica are, de asemenea, probleme semnificative. S-a demonstrat în mod repetat că doar o mică minoritate de celule în care este introdus CRISPR, de obicei de către un virus, au genomul editat conform intenției.

În China, oamenii de știință au folosit embrioni umani dați de donatori de embrioni care nu ar fi putut duce la o naștere vie, pentru a edita o anumită genă. Rezultatele au fost un eșec grav, deoarece celulele testate nu au reușit să conțină materialul genetic dorit. Cercetătorul principal Jungiu Huang a declarat pentru Nature.

„De aceea ne-am oprit. Încă credem că este prea imatur .”

O formă mai nouă de editare a genelor, cunoscută sub numele de unitatea genetică, așa cum am observat într-un articol anterior, are un potențial alarmant de a deveni un monstru Frankenstein .

Guvernul SUA sprijină o nouă manipulare genetică periculoasă a plantelor și animalelor
Editarea genelor Gene Drive, care este finanțată în mare măsură de DARPA al Pentagonului , își propune să forțeze o modificare genetică să se răspândească într-o întreagă populație, fie că este vorba de țânțari sau potențial oameni, în doar câteva generații.

Omul de știință care a sugerat pentru prima dată dezvoltarea de unități genetice în editarea genelor, biologul de la Harvard, Kevin Esvelt, a avertizat public că dezvoltarea editării genelor în combinație cu tehnologiile de acționare genetică are un potențial alarmant de a merge prost. El observă cât de des se încurcă CRISPR și probabilitatea de apariție a mutațiilor de protecție, făcând agresive chiar și impulsurile genice benigne. El subliniază,

„Doar câteva organisme proiectate ar putea modifica irevocabil un ecosistem.”

Simulările computerizate ale lui Esvelt au calculat că o genă editată rezultată „se poate răspândi la 99% dintr-o populație în doar 10 generații și poate persista mai mult de 200 de generații ”.

În ciuda acestor avertismente și probleme, Departamentul Agriculturii din SUA a aprobat editarea genelor, fără nicio testare specială, pentru utilizarea în culturile agricole. Departamentul Agriculturii a decis că plantele modificate genetic sunt ca plantele cu mutații care apar în mod natural și, prin urmare, nu necesită reglementări speciale și nu ridică probleme speciale de siguranță, în ciuda tuturor indicațiilor contrare. Și DARPA a Pentagonului cheltuiește milioane de dolari pentru a-l cerceta.

Intră Bill Gates

Cel mai recent, fondatorul Microsoft Bill Gates , un susținător de lungă durată al eugeniei, controlului populației și al OMG-urilor, a susținut puternic editarea genelor. Într-un articol din revista din mai/iunie 2018 a Consiliului New York pentru Relații Externe, Afaceri Externe , Gates salută tehnologiile de editare a genelor, în mod explicit CRISPR. În articol, Gates susține că CRISPR și alte tehnici de editare genetică ar trebui utilizate la nivel global pentru a satisface cererea tot mai mare de alimente și pentru a îmbunătăți prevenirea bolilor, în special pentru malarie.

„Ar fi o tragedie să ratezi ocazia”, a scris el.

De fapt, Fundația Bill și Melinda Gates, care, printre alte proiecte, lucrează la răspândirea plantelor OMG în agricultura africană și care este un acționar major al Monsanto, acum Bayer AG, a finanțat proiecte de editare genetică timp de un deceniu .

Gates și fundația sa nu sunt deloc neutre în domeniul editării genelor și cu siguranță nu în aplicațiile aferente, extrem de controversate, Gene Drive. În decembrie 2916, la Cancun, Mexic, la Conferința ONU pentru biodiversitate, peste 170 de ONG-uri din întreaga lume, inclusiv Heinrich-Böll Stiftung german, Friends of the Earth, La Via Campesina și alții, au cerut un moratoriu asupra cercetării genetice.

Cu toate acestea, în interiorul ONU, pe site-ul lor dedicat, discuția online este dominată de ceva numit Grupul de experți tehnici ad hoc pentru biologie sintetică (AHTEG), un „grup de experți” aprobat de ONU în biologie sintetică. AHTEG este finanțat indirect de Fundația Bill & Melinda Gates prin intermediul companiei de PR, Emerging Ag, care desfășoară o campanie intensă de lobby pro-Gene Drive în cadrul ONU. Emerging Ag a recrutat aproximativ 60 de cercetători în biologie, inclusiv de la Bayer Crop Sciences, pentru a promova tehnologia de antrenare a genelor cu risc ridicat. Ei susțin nereglementarea la nivel american a editării genelor și a conducerii genelor, la fel ca Gates, și se opun cu fermitate oricărui moratoriu .

În articolul său despre Afaceri Externe , Gates susține:

„Editarea genetică pentru a face culturile mai abundente și mai rezistente ar putea fi o salvare de vieți la scară masivă… Timp de un deceniu, Fundația Bill & Melinda Gates a sprijinit cercetările privind utilizarea editării genelor în agricultură.”

El adaugă, fără dovezi,

„Există motive să fim optimiști că crearea de impulsuri genetice la țânțarii care răspândesc malaria nu va face prea mult rău, dacă este cazul, mediului înconjurător .”

Având în vedere că Fundația Bill & Melinda Gates, USDA și Pentagonul DARPA au implicat toate progresele energetice în editarea genelor și în special în aplicațiile extrem de riscante Gene Drive în specii precum țânțarii, trebuie să ne întrebăm dacă editarea genelor devine noul nume pentru eugenie în lumină. de faptul că tehnologiile OMG-urilor au fost opuse atât de energic de grupurile de cetățeni din întreaga lume.

Cercetarea științifică sinceră este, desigur, legitimă și necesară. Dar experimentarea nereglementată cu tehnologii care ar putea distruge specii întregi nu este cu siguranță același lucru cu plantarea unei varietăți de porumb hibrid.

*

F. William Engdahl este consultant de risc strategic și lector, este licențiat în politică de la Universitatea Princeton și este un autor de best-seller pe petrol și geopolitică, exclusiv pentru revista online „ New Eastern Outlook” unde a fost publicat inițial acest articol. El este un colaborator frecvent la Global Research.