surena surena_surena@outlook.com 86.122.243.249
Sorin după cum ți-am spus ești dezinformat și dezinformator. Dimitri Peskov, purtătorul de cuvânt sl lui Putin, vocea lui Putin a spus clar: |
surena surena_surena@outlook.com 86.122.243.249
Sorin după cum ți-am spus ești dezinformat și dezinformator. Dimitri Peskov, purtătorul de cuvânt sl lui Putin, vocea lui Putin a spus clar: |
Desi nu-i sunt fan, il cred pe dl Macron ca in urma razboiului Rusia-Ukraina NATO va intra in moarte clinica.
Ba mai mult, cred ca se vor isca conflicte in acest NATO deprecated si ca urmare anglo-americanii se vor retrage din NATO. Se va isca manipulatoriu si diversionistun curent nationalist european (ceva de genul : Europa prin ea insasi) si NATO va deveni strict european. In acel moment Europa continentala se va regasi intre Rusia si Anglo-americani ca intre ciocan si nicovala. Basca ca in sud arabii nord-africani si africanii vor sta cu ochii ca peprada.
Prevad ca un nou Hitler nazist sa va ivi ca sa apere vechiul pamant al Europei si ata le va trebui pradatorilor : Rusia de la est, anglo-americanii de la vest si arabii si negri de la sud vor face terci din Europa continentala care n-are nici arme nucleare, nici flota militara cu care sa se opuna flotei anglo-americane sinici reteaua de sateliti ruso-anglo-americana cu care sa-i urmareasca pe atacatori. Astfel ca Europa multi-seculara si chiar milenara visceral antisemita va fi aneantizata de-a pururi. Vi se pare u scenariu hazardat ? Mie nu. Deja sunt primele semne evidente : invest Brexit-ul, in est razboiul de denazificare care va fi urmat de denazificarea fostelor tari comunist-europene. Cine sa se opuna la denazificare ? Imi pare ca visul lui Petru cel mare se va implini si Imperiul Tzartist al dlui Putin sau al urmasului saude a ajunge pana la Atlantic pentru denazificarea absoluta a Europei.
Citat
„și afgane in lupta cu insurgenții ”
Zici de aia pe care a pierdut-o Rusia in Afganistan? Ca de-acolo au plecat cu coada intre picioare, americanii au parasit ei Afganistanul dupa ce au iesit talibanii din grotele din Pakistan, de unde-i trimisesera si i-a asigurat Pompeo ca le lasa tara.
Citat:
„Când ai experiența acelor războaie să adopți tactica americană ce s-a dovedit ineficientă în cazul trupelor guvernamentale irakiene”
Adica aia in care in 5 saptamani armata irakiana de un milion de cioloveci si intesata cu armament rusesc a luat bataie cu strigate si a capitulat? Cand bubuiau tancurile rusesti prin desert ca mamaliga cand fierbe si le cadeau avioanele ca mustele? Cu tot Irakul ocupat, iar Saddam agatzat in carlig? Intr-o tara necunoscuta, nu familiara, cum e Ucraina pentru rusi.
Nu-i vorba, invazia Irakului am criticat-o si eu totdeauna, a fost o mare farsa si declarata ilegala si de catre ONU, dar ce ai incercat tu acolo sa spui nici macar de gluma nu-i buna. Pretindem iar ca albul e negru?
Odată ce ai folosit ” ” nu mai este nevoie de „citat . Apoi dacă mă citezi nu o faci pe bucățele…să scoți fraza din context. Asta ține de bona fidae în discuția noastră.
Sorine compari mere cu pere.
Invazia sovietică în Afganistan a fost diferită de cea americană. Lăsând la o parte că mujahedinii ( nu erau insurgenți) au fost sprijiniți de SUA, în Afganistan sovieticii au reușit câteva operațiuni militare ce constituie și azi obiect de studiu în academiile militare. Problemele sovietice în Afganistan s-au datorat în special deciziilor politice eronate de Moscova, a modului în care au înțeles tovarășii să ducă războiul, a carențelor în aprovizionarea trupelor cu echipament montan, a utilizării relativ reduse a trupelor speciale. Un alt lucru pe care îl neglijezi este faptul că războiul din Afganistan a fost considerat nedrept în URSS, chiar militarii nu înțelegeau ce caută ei acolo. În plus, răniții și mai târziu soldații retrași nu erau bine priviți de populație, ceea ce a dus la frustrarea veteranilor la sfârșitul războiului.
Invazia SUA în Afganistan a avut loc în condiții diametral opuse. Atitudinea poporului american erau una pozitivă pentru că războiul era considerat drept, împotriva unor teroriști ce au atacat civili în America. Populația afgană sătulă de fundamentalismul talibanilor i-a primit ca pe niște eliberatori. Nicio țară nu a ajutat cu arme pe insurgenții talibani, vorbim de arme moderne. În plus toate serviciile, inclusiv ruse au colaborat cu NSA, CIA etc.. Și cel mai important amănunt alături de americani au fost și trupe OTAN ori Georgia și au fost sprijiniți și de mujahedinii din Liga Nordului. Atenție! Mujahedinii nu sunt insurgenți. Rusia și alte state exsovietice din Asia Centrală le-au oferit bazele militare a.î să se asigure logistica Armadei Americana.
Armada Americana cu serviciile private de securitate, cu imensa armată guvernamentală afgană a însemnat 500000 de militari iar talibanii nu au avut mai mult de 50000 în primul an, după care forțele lor s-au tot redus. În antiteză cei 100000-120000 de sovietici sprijiniți de 35000 de afgani din armata loială regimului luptau împotriva a 250000 de mujahedini, circa 85000 în 1988-1989. Compară cei 85000 cu cei ~ 15000 de talibani în 2021.
Pierderile în rândul civili au fost imense în timpul invaziei sovietice (1 milion), dar și cei 50000 de civili (dacă îi credem pe americani sau de 4-5 ori mai mari după alte surse), 60000 de militari afgani, 5000 americani și 1100 OTAN din perioada americană sunt imense având în vedere superioritatea militară, informațională și sprijinul popular acordat americanilor. Nu mai vorbim de tipul de abordare total diferit prin care sovieticii, respectiv americanii și aliații lor au înțeles să lupte în Afganistan.
În altă ordine de idei, retragerea sovietică a fost una organizată și nu o brambureala și repetarea la scară mult mai tragică a fugii din Saigon. Retragerea din Kabul reprezintă un coșmar pentru armata americană ce a întrecut dezastrul din Saigon.
Atunci când amesteci mere cu pere rezultatul este un ghiveci, așa arată și comentariul tău Sorine, un ghiveci.
Nu ai spus că ai fost de acord cu invadarea Afganistanului de americani, dar nu mai contează. Ce contează este modul cum SUA a negociat cu talibanii, cum și-a tratat slugile din OTAN și cinismul cu care a abandonat populația Afganistanului. Nu mai vorbesc că au susținut un regim „democratic” afgan corupt ( nici armata și poliția nu o plăteau corect) cu care au furat împreună fondurile pentru reconstrucția Afganistanului. Bomboana de pe colivă a fost fugă din Kabul. Tu poți să o numești și retragerea strategică, nu contează, contează impresia „artistică” lăsată.
P.S M-am referit la eșecul forțelor guvernamentale irakiene sau afgane la cele pregătite, instruite de americani în luptele cu insurgenții, adică statul islamic și talibanii. Dacă erai atent îți dădeai seama, dar din dorința de a-mi da imediat replica fie nu citești cu atenție, fie nu te concentrezi.
P.S.S Faptul că talibanii, la un moment dat cu 5000 de oameni, s-au folosit de relieful Afganistanului și nu numai că au rezistat, dar au și ocupat Afganistanul văd că este motiv de frustrare și batjocură (au ieșit din grote) pentru tine. Cred că ești ofticat și de modul cum au luptat românii în față unor inamici net superiori. Data viitoareamericanii să le explice cum trebuie să se bată…
Specific si „Citat cutare…” pentru ca am remarcat cateodata ca lumea nu face diferenta intre un text al meu (de exemplu) si cel dintre ghilimele, daca nu fac o specificatie expresa.
Eu u am comparat mere cu pere, am comparat invazie cu invazie. Trupe regulate vs trupe regulate si intr-un caz si in celalalt. Mere cu pere e sa compari o astfel de campanie militara cu un conflict cu forte de gherila care nu se angajeaza in confruntare directa, ci lupta pe sistemul hit and run. Ori aici, nu avem ce compara. Ucraina vs Irak, avantaj colosal americanii.
Repet, strict militar. Dpdv moral, etic, legal si tot ce vrei, invazia Irakului a fost o atrocitate. In primul rand motivele au fost fabricate, in al doilea a generat un numar colosal de victime, in al treilea, a fost declarata ilegala si in sfera crimei de razboi de catre ONU. Nu a existat nici o rezolutie in favoarea acelei actiuni.
Ma tot surprinzi…cand vorbeam de China, de evolutia ei economica si militara, tu imi tot dadeai cu maretia neegalata si intangibila a SUA, care, spuneai tu, se vede in nivelul si numarul inovatiilor si….un punct specificat de tine…bugetul militar, net superior oricarei alte tari, inclusiv a Chinei. Si mai ziceai ca, acolo se vede adevarata putere si economica si inovativa a unei natiuni, pentru ca cercetarea in domeniul militar de high-endul in domeniul tehnologiei tarii respective si ca, ceea ce acum plamadeste armata dpdv tehnologie, peste un timp de va deveni uzual in lumea civila. Asta era tot recent, decembrie anul trecut. Ziceai asa sau nu?
Acuma vad ca nimic nu mai fac bine. Nici eficienta militara nu mai au. Pai cum ai ajuns la schimbarea asta de perceptie?
Ti-am raspuns la majoritatea pe topicul original (la care tu mi-ai scris textul de mai sus).
Precizari pe care le-as mai face: vezi ca Rusia nu a fost nciciodata furnizor de cereale pentru Europa. Ucraina da, apoi Canada, Brazilia, SUA, India. ..Rusia never.
https://www.cbi.eu/market-information/grains-pulses-oilseeds/trade-statistics
Iar de masini si utilaje, sper ca n-ai vorbit serios :)))) . UE import de masini si utilaje de la rusi…
Aurul pe care il colectezi intern, de la celelalte banci nu valreaza nimic fara active straine. Poti doar sa te inchizi in prorpiul catun, cum a fost Romania anilor ’80, sa pretinzi ca dolarul e 4,25 lei, cand in realitate era 30 de lei. Cand pe perechea de blugi pe care reusea sa ti-i aduca careva de dincolo, 50 de dopari bucata, tu ii plateai 1500 de lei. dar cand deschizi bursa la liber, cazi in cap si-ti poti duce bancnota la toaleta.
Cu „plata in ruble” ti-am spus, e istorie. Am crezut si eu o data ca se tine Putin tare, dar….keine Änderung für diejenige, die russischer gas erhalten. Ramane tot o treaba interna intre Gazprom-Bank si tara mama, dupa ce a primit valuta de la europeni, sa-si faca ei conversia si sa trimita banii in Rusia.
https://www.t-online.de/finanzen/unternehmen-verbraucher/id_91936414/russisches-gas-deutschland-kann-weiter-in-euro-bezahlen.html
Adica pepsi. Am crezut ca are si Putin o data „oo”, dar neah, a mers la cacialma, ca de multe ori pina acum.
Oricum, cum spuneam, dupa estimarile Germaniei, doua treimi din import va fi schluß la finele anului asta, iar restul pina in vara lui 2024. Adica Rusia pierde de 10 ori cat cumpara China.
Unde mai face Rusia pas inainte….aaa, da: masinile personale ale poporenilor rusi duse la casat. Pentru ca sunt straine si nu vor mai avea piese de schimb, nu se mai furnizeaza. Dar Rusia merge inainte, Autovaz va scoate o masina a poporului, Lada Granta, fara electronica, adica fara ABS, ESP, airbaguri si fara filtre, care va indeplini normele de emisie corespunzatoare lui Euro2. Cu control unit si soft rudimentar. Un fel de Solentza scoasa in deceniul 2 al sec. 21.
Si astia vor ei sa suplineasca ei componentele de Airbus si Boeing care nu le vor mai fi livrate.
citat
” SUA va pierde acest proxy war prin intermediul Ucrainei iar OTAN chiar va intra în moarte clinică,”
Surena
” Nu mor caii cand vor cainii” :)))