Sosirea Împăratului
Vezi articolul
2
Niciun comentariu aprobat
22.01.2022 la 18:54
Selectează comentariul PIF
2 aprobate
ioncoja.rox
paperclipss66@gmail.com
86.120.128.86
@ Sorin Filip

Ce șanse au SUA să câștige războiul?

Referitor la posibilitățile de asemănare între Pactul Ribbentrop-Molotov și posibilul acord încheiat sau care se va definitiva (probabil) imediat după 4 februarie între Putin și Xi, ezit să dau verdicte. Dacă în primul caz exista acel protocol secret între Germania nazistă și URSS (act adițional la acord a cărui existență a fost negată de sovietici până în 1989) prin care sovieticii căpătau țările baltice (Estonia, Letonia și Lituania) lăsând Polonia să fie împărțită între cele două state (Germania și URSS), condiția fiind ca Uniunea Sovietică să nu vină în sprijinul Poloniei dacă ar fi fost atacată de către armatele Wehrmachtului, în cazul Chinei lucrurile stau diferit. Anul trecut Lavrov a afirmat clar și concis (la fel și Maria Zaharova) că Rusia sprijină total politicile Republicii Populare Chineze în problema Taiwanului, prin urmare, care ar fi motivul trădării chinezilor? Asta, dincolo de opera lui Wagner, care însoțește expresia dumneavoastră! Desigur, or mai fi neînțelegeri între ei, rezultate în urma discuțiilor purtate departe de ochii și urechile presei ori ale serviciilor de intelligence, dar trebuie să acceptăm că între Moscova și Beijing se manifestă o excelentă legătură simbiotică, relație care NU se poate compara cu aceea din vremea Hitler-Stalin.

Cât despre mitul invaziei chinezilor în Siberia, citeam acum câțiva ani un excelent material scris de Serghei Glaziev, o strategie economică de fapt, prin care se demonstra că administrația de la Kremlin a luat în calcul o asemenea posibilitate și s-a pregătit corespunzător: ca o contrapondere tăvălugului chinez (dacă acesta s-ar fi manifestat cândva) V. Putin a creat Uniunea Economică Eurasiatică. Totuși, având în vedere tendințele demografice, nu există niciun motiv să ne așteptăm că o asemenea „năvălire” va avea loc. De ce fac o astfel de afirmație? Deoarece populația provinciilor chineze care se învecinează cu Rusia, zonele care ar fi de așteptat să exporte oameni, este deja stagnată. Dar de ce stă pe loc populația lor? Chiar s-o fi mutat toată lumea în Rusia? :) Ei bine, în regiunile care se învecinează cu Federația Rusă s-au observat schimbări naturale ale populației (adică rata la care nașterile depășesc decesele) care s-au prăbușit cu repeziciune. Pe măsură ce oamenii au din ce în ce mai puțini copii, populația Chinei a început ușor-ușor să îmbătrânească.
Numai că zonele care au hotar comun cu Siberia au îmbătrânit mult mai rapid decât celelalte provincii chineze în ansamblul lor. De fapt, dacă tendințele actuale vor continua, în următorii câțiva ani populația chineză de la granița cu Rusia va începe să se micșoreze. Și-atunci, dacă n-au chef de Extremul Orient Rus, unde se vor muta? Într-o țară care se urbanizează rapid, chinezii preferă să se stabilească în mare parte în orașele mari, în centre economice majore precum Beijing, Shanghai și Guangdong. Concluzia? Adevărul simplu (și destul de banal) este că nimeni nu pare să-și dorească să trăiască în Siberia de Est! Luând în calcul realitatea unei Chine care devine extrem de educată și urbanizată și, de asemenea, având în vedere inclusiv tranziția ei demografică n-ar exista niciun motiv să ne așteptăm la o cerere masivă a lor de a trăi într-un areal rural obscur, cu un climat îngrozitor și o economie subdezvoltată.
În rest, aveți dreptate! Marile puteri se pregătesc de război, doar că SUA, care bat tobele cel mai tare, pierd din vedere un aspect: NU pot câștiga un război modern al secolului 21 cu structura de forță a secolului 20!