De la corectitudine politică la extremism
Eu cred că lumea a luat-o razna. ( scrie o DOAMNĂ)
Mă gândesc că mâine voi afla de la TV că au interzis umorul. Pentru că este incorect politic.Nu doar că l-au interzis, dar l-au încadrat la infracțiuni și sunt pasibilă de închisoare dacă îndrăznesc să glumesc.
O viață fără umor. Trăiți-o voi pe asta.Mă îngrozește cât de fulminant s-a întâmplat.Ceea ce trebuia să fie un instrument de ajutor în respectarea drepturilor umane și evitarea discriminării, corectitudinea politică, se prefigurează a deveni amenințarea secolului.Denaturată și exploatată în scopuri radicale, sub privirile smerite ale marilor decidenți mondiali, care contribuie la diseminarea semințelor unor false adevăruri îmbrăcate în haina egalității și echității, corectitudinea politică ( incorectitudine umană ) ne amenință la orice pas. Bănuiesc că ați auzit vestea care frizează absurdul, despre scoaterea clasicelor desene animate Peter Pan, Pisicile Aristocrate și Dumbo din grila pentru copii deoarece au sădită sămânța rasismului adânc ( în fundul cui ? ), pe undeva. O știre care șade pe același raft al nonsensului cu schimbarea titlului celebrei cărți „Zece negri mititei”, de Agatha Christie, în „Erau 10”( sau mai bine 10 angloafricani?) din motive similare.
Trăim în era în care dacă vei spune o glumă despre negri sau despre rromi vei risca să fii lapidat în piața publică de o armată de protestatari sau trimis la închisoare în baza legii anti-țigănismului și alte anti-, pentru că e clar că ești rasist. Nu mai există și varianta umorului. Nu pe spinarea discriminaților. Remember Charlie Hebdo. Dar să nu intrăm pe terenul și mai alunecos al discuțiilor despre imigranți, refugiați, libertăți religioase sau opțiuni culturale.
Asta îmi amintește de un episod din Seinfeld și de celebra replică:
„Nu că ar fi ceva în neregulă cu asta”, adăugată după orice frază interpretabilă. Și câte nu pot fi interpretabile.
Nu degeabă există o expresie despre căutatul nodului în papură.
În curând, și dacă un evreu va face o glumă despre evrei, va fi acuzat că își trădează poporul!!! ( ce-ar mai păți Mircea Crișan !?)
Și mai degrabă de alții, nu de evreii lui. Nici autoironia nu va mai fi permisă.
Iată cum un lucru menit să fie benefic și să ajute la armonizarea unei societăți ajunge să o dezbine și mai tare.Oameni echilibrați, care militează pentru drepturi egale și sunt împotriva discriminării, ajung alergici la termenul de corectitudine politică după ce văd pe ce făgaș au luat-o lucrurile. Căci de la corectitudine până la radicalism nu mai e un pas, ci un milimetru.De fapt, suntem deja acolo. Joe Biden ( dovedind demență senilă ) a semnat ieri un act care prevede ca sportivii transgender să poată participa la competiții sportive pentru că nu se pot face discriminări pe bază de sex. Corect politic, desigur.
Dar ce implicații are un asemenea act?Un băiat care se consideră fată poate concura cu fete, deși legile naturale nu pot pune semnul egalității între capacitățile fizice ale unui bărbat și cele ale unei femei.
Cum ar fi să vedem un jucător de tenis declarat transgender care lasă tenisul masculin pentru cel feminin?Iată o luptă corectă politic și  greșită din toate celelalte puncte de vedere.
Dar în culise oare cum vor sta lucrurile când un sportiv transgender va împărți vestiarul cu colege care nu se simt confortabil pentru că  biologia ( ba nici chiar anatomia ) nu știe ce e aia corectitudine politică? Biologie? Dacă nu e corectă politic, aia nu mai e biologie.
Eu zic să scoatem și biologia în afara programei școlare, că îi învață pe copii tot felul de prostii, cum ar fi că băieții au penis și fetele vagin.
Ba chiar în afara legii.Înțeleasă și folosită greșit, această corectitudine politică – gândită să servească idealul apropierii dintre oameni – devine dispută între forțe extremiste, deservește în loc să ajute,  iar acolo, unde trebuia să existe echilibrul, spațiul se golește într-un ritm înfiorător.Nu sunt rasistă, nu sunt xenofobă, nu sunt homofobă.
Cred că oamenii au dreptul să facă alegeri proprii atâta timp cât nu afectează libertățile și alegerile celorlalți, pe principiile lui Stuart Mill.
Însă când corectitudinea politică ajunge stindardul unor indivizi care văd răul acolo unde nu există, ba mai mult, au tendința de a transforma în rău și ce este bun, atunci pe mine această noțiune mă pierde. Unde se pune stop?
 Și ar mai fi o întrebare , analizând în spirit absolut democratic , aici unde majoritatea decide , cine apără majoritatea de excesul și mizeria așa zisei (in)corectitudini politice ?


Excelent articolul, indiferent cine l-a scris!

*
Nota redacției – edictul semnat de Joe Bideu dă întreaga măsură a decadenței occidentale