Revizionisti frustrati de la Budapesta prin oameni-cheie plantati in Ardeal continua politica pasilor marunti pentru Reabilitarea unor criminali de razboi

 
Reabilitarea personalitatii unor exponenti ai iredenstismului maghiar e inca o tactica marsava menita sa mentina mereu vie in sufletul maghiarimii din Romania zazania impotriva romanilor. Lucru la care UDMR contribuie din greu.Asa s-a ajuns ca in Bihor sa existe o casa memorial  ”.
Asa se ajunge ca, in Romania de azi, un criminal de razboi care a fost stigmatizat de istoria mondiala in Muzeul Holocaustului din Washington, sa fie omagiat, iar scrierile sale impartite copiilor din liceele oradene.
Este vorba despre contele Wass Albert, acuzat de uciderea a doi tarani romani si a doua tinere evreice din satul clujean Sucutard si de asasinarea cu sange rece a familiei preotului greco-catolic Andrei Bojor (11 persoane). Dar Wass Albert a fost banuit de implicare in masacrul de la Sarmas si in deportarea evreilor din judetul Somes.“Operele” sale, donate de ultranationalistii din Uniunea Tinerilor Maghiari (UTM) din Oradea, sunt citite azi de elevii oradeni si vandute in librarii.Creatiile literare ale acestui criminal de razboi au fost publicate de editura la care actionar majoritar este chiar fostul vicepremier Romaniei, Marko Bela, unul dintre exponentii radicalismului maghiar, care s-a erijat in protectorul imaginii lui Wass si promotorul reabilitatii imaginii sale.
Criminal omagiat in Transilvania
Sunt cercuri extremiste ce viseaza la redobandirea hegemoniei maghiare in Bazinul Carpatic”, recunoaste istoricul maghiar Horvth Dezs in cartea sa “Wass Albert – portret neretusat”. Cum tinta visata este demult pierduta, extremistii unguri s-au gandit sa se razbune prin omagierea in Romania a lui Wass Albert, criminal de razboi, documentat ca atare.Propaganda a inceput prin ridicarea a trei busturi ale lui Wass, in Odorheiul Secuiesc si in curtea a doua biserici, unul in Reghin si celalalt din Lunca Muresului. Apoi, liderii UDMR au depus in 15 martie, de ziua Ungariei, jerbe si coroane la bustul criminalului.
In Oradea, reabilitarea lui Wass s-a materializat prin distribuirea in mai multe licee a unor carti care prezinta activitatea, cica literar-artistica, a lui Wass. Curentul exista de mult timp, fiind “intretinut” in fiecare an. Scriitor si poet, cu ghilimelele de rigoare, Wass s-a remarcat doar prin textele supurand de ultranationalism si sovinism.Dupa 1989, sub influenta unor cercuri revizioniste maghiare, atat in Ungaria, cat si in Romania, a inceput editarea romanelor si a volumelor de nuvele a lui Wass Albert. Tot ceea ce s-a petrecut dupa 1989 in jurul activitatii scriitoricesti a lui Wass este un exemplu elocvent de cult al personalitatii unui exponent de frunte al ultranationalismului maghiar, aparut si dezvoltat ca o consecinta a conjuncturii politice. Mai exact, un exemplu de cum se rastoarna ordinea valorilor estetice.
In ultimii 15 ani, intr-o anumita parte a presei ungare si in presa maghiara din Romania s-a dezvoltat un astfel de cult nemarginit pentru Wass Albert, menit a induce in mentalul conationalilor imaginea unui mare maghiar, simbol al luptei pentru refacerea Ungariei Mari.
“Acest fapt dovedeste ca nu pe baza performantelor literar-artistice si a realelor valori estetice sunt cotati unii creatori de arta, ci pe baza unor interese politicianiste desuete”, o spune chiar ungurul Horv?th Dezs?, recunoscand implicarea extremistilor unguri in popularizarea asa zisei opere literare a lui Wass.“Este evident ca, daca Wass Albert nu ar fi fost condamnat la moarte, in 1946, pentru crime de razboi, si daca, in timpul sederii sale indelungate in SUA, el nu ar fi continuat propaganda iredentista impotriva Romaniei, pe baza careia isi revendica muntii sai din Ardeal, cu certitudine, acest cult nu s-ar fi creat in jurul sau.
Cu alte cuvinte, acele osanale cu evidenta motivatie politica – pe care anumite cercuri, atat din Ungaria, cat si din Ardeal i le inchina lui Wass Albert, exagerand valoarea activitatii sale literare si declarandu-l ca fiind unul dintre cei mai mari clasici ai literaturii maghiare, unul dintre geniile conducatoare ale maghiarimii – sunt menite a reinvia spiritul nationalist in randul tineretului maghiar, a trezi constiinta maghiarilor ardeleni pentru lupta de refacere a Ungarii Mari. Acest cult care nu cunoaste limite il ridica pe Wass Albert deasupra marilor scriitori maghiari, desi este clar pentru toti cei care ii cunosc pe creatorii literaturii maghiare de importanta europeana din secolul trecut, ca el nu se bazeaza pe valori reale”,
Faptul ca Wass Albert este criminal de razboi a fost dovedit in mai multe randurinumele sau fiind citat la Muzeul Holocaustului de la Washington. In urma sedintei publice din 13 martie 1946, Tribunalul Poporului din Cluj, a dat verdictul: Wass Albert este criminal de razboi.Reproducerea textuala a actuui de acuzare emis atunci de instanta este elocventa: “Acuzatii Wass Andrei si Wass Albert din Sucutard sunt vinovati pentru ca au indemnat militarii maghiari sa ucida in ziua de 23 septembrie 1940 pe victimele Moldovan Iosif, Oasi Ioan, Mihaly Eszter si Mihaly Rozalia.
In luna septembrie 1940, in urma Dictatului de la Viena, si comuna Sucutard, ca si restul Ardealului de Nord, este ocupata de unitatile armatei ungare. Aici isi aveau domeniul contele Wass Albert si familia, care purtau ura neimpacata romanilor, care primisera de la statul roman, prin reforma agrara, o buna parte din mosia sa.Manat de aceasta ura sovina intervine prin locotenentul Pakucs, comandantul militar al comunei, sa fie arestat fostul primar roman Petru Marginean, in care acuzatul Wass Albert vedea pe principalul vinovat in aplicarea reformei agrare, arestand cu el si pe fata sa adoptiva, Muresan Maria, pe atunci eleva la Scoala Normala.La interventia sa, sunt arestati locuitorii romani Moldovan Iosif si Cat Ioan, care au avut indrazneala de a porni procesul penal impotriva contelui Wass Albert, pentru leziuni corporale. (…) In ziua de 22 august 1940, pe cand lumea iesise din biserica, cei patru arestati au fost dusi sub paza militara pana in comuna Taga, unde a doua zi dimineata au fost impuscati si aruncati in groapa comuna.Rolul si vinovatia acuzatilor Wass Andrei si Wass Albert, locotenent Pakucs si plutonier Polgar este precis aratat de catre martorii Rosenberg Iacob, Marginean Petru, Muresan Marioara, Moldovan Susana si altii indicati special in dosarul cauzei”.
Renegat de Ungaria!
Toata ce se intampla  in jurul lui Wass Albert este o realitate dureroasa incarcata de contradictii. Este mai putin cunoscut faptul ca, cu ani in urma, Wass Albert a solicitat Guvernului de la Budapesta redobandirea cetateniei maghiare pentru a se stabili in Ungaria. Executivul condus la acea data de Orban Viktor i-a respins cererea.Este relevant si faptul ca dupa moartea lui Wassin 1998, in capitala ungara, anumite cercuri au vrut sa ridice o statuie in memoria criminalului de razboi, insa forurile competente nu si-au dat acordul pentru aceasta initiativa.Totodata, autoritatile ungare nu au permis ca ramasitele pamantesti ale scriitorului decedat in America in 1998 sa fie inhumate in Ungaria”, mai spune istoricul maghiar. Paradoxal, in Ungaria, nu a avut loc de veci nici macar intr-un cimitir, dar in Romania a reusit sa se impuna ca “mare scriitor”.
Curentul iredentist a atins,gratzie lui Tokes si Oradea. Omul-cheie insarcinat sa faca zazanie era Nagy Jozsef Barna, diaconul Centrului  Reformat pentru romi din Oradea, sub patronajul direct al Eparhiei Reformate de pe langa Piatra Craiului, diriguita de  extremistul Tokes Laszlo. Amandoi cunoscuti revizionisti, considera ca Wass Albert nu este vinovat de nimic…
“Martorii oculari care au depus marturie la proces au declarat ca el nu era acolo, fiind plecat in munti, pentru ca atunci se trasau noile granite intre Romania si Ungaria”, spune Barna.  In America, trecutul lui este curat.
Dupa Revolutie, si familia lui Wass a crezut ca tatal va fi reabilitat in Romania. Se pare ca va fi reabilitat la cererea guvernului american”, mai spune diaconul. Omul care, in 2005, a vrut sa intre cu Wass cu tot in Cartea Recordurilor.Organizator al Maratonului literar-artistic Wass Albert, in care timp de cateva zile s-a citit si vorbit din si despre contele criminalBarna a trimis o depesa la Guiness Book pentru a-i fi omologat recordul de cel mai lung maraton literar. N-a primit nici azi raspuns, dar tupeu a avut, nu gluma.Nagy Jozsef Barna a declarat pentru GAZETA ca nu stie de faptul ca Wass apare la Muzeul Holocaustului din Washington. A atras de partea sa si cativa tineri care isi spun Uniunea Tinerilor Maghiari din Oradea, cu care a purces la promovarea in liceele oradene a unor volume de carti ale criminalului Wass.Mai trebuie mentionat si faptul ca Barna este presedintele organizatiei Tinerii Maghiari Ardeleni (EMI), care are printre principalele obiective revizuirea tratatului de pace de la Trianon, prin care Ardealul a fost realipit de trupul ciuntit al Romaniei.
E adevarat ca am distribuit carti cu opera lui Wass la mai multe licee cu profil maghiar din Oradea, cum ar fi Ady Endre, Lorantfy Zsuzsanna sau Szent Laszlo, sau la licee care au si catedra de limba maghiara, cum ar fi Mihai Eminescu sau Pedagogic”, recunoaste Bela Barta.”Intr-adevar, in liceul nostru s-au distribuit carti ale lui Wass Albert. Nu doresc insa sa comentez legalitatea acestei actiuni”, spune Adriana Savu, directoarea adjuncta a Liceului Pedagogic din Oradea.Nu la fel sta insa situatia si la Colegiul National “Mihai Eminescu”.
“Avem un regulament sever in ceea ce priveste intrarile si iesirile din institutie. Potrivit regulamentului interior, era nevoie de aprobarea mea pentru ca actiunea sa se poata desfasura.Va marturisesc, insa, ca nu stiu nimic despre acest fapt”, se arata nedumerit Eilender, care s-a cam enervat ca a fost “driblat” de colegii de la catedra de maghiara.Cum, de regula, pestele de la cap se impute, in spatele “afacerii Wass” sta ȚdiscretȚ si Marko Bela,  care impreuna cu Gyorgy Frunda, militau pentru reabilitarea criminalului de razboi.
Wass Albert este un scriitor foarte bun, eu fac parte din consiliul editorial care a editat operele lui Wass Albert, va recomand un roman al acestui scriitor care vorbeste extrem de frumos  despre romanii ardeleni”, declara Marko Bela .“Desi renegat in Ungaria, nu se stie cine a aprobat ca in municipiul Reghin si in satele invecinate, respectiv in gradinile parohiilor si in biserici, sa fie asezate busturi ale grofului maghiar, incalcandu-se astfel prevederile Ordonantei de Guvern 31/2002, care interzice cultul criminalilor de razboi, indiferent de apartenenta nationala”, sustinea istoricul Horvath Deszo.
Ordonanta de Urgenta nr. 31 / 2002 se refera la interzicerea organizatiilor si simbolurilor cu caracter fascist, rasist sau xenofob si a promovarii cultului persoanelor vinovate de savarsirea unor infractiuni contra pacii si omenirii.Din care citam: “Pentru prevenirea si combaterea incitarii la ura nationala, rasiala sau religioasa, la discriminare si la savarsirea de infractiuni contra pacii si omenirii, prezenta ordonanta de urgenta reglementeaza interzicerea organizatiilor si simbolurilor cu caracter fascist, rasist sau xenofob si a promovarii cultului persoanelor vinovate de savarsirea unor infractiuni contra pacii si omenirii”.Cum o infractiune presupune si o pedeapsa, legea spune ca “promovarea cultului persoanelor vinovate de savarsirea unei infractiuni contra pacii si omenirii sau promovarea ideologiei fasciste, rasiste ori xenofobe, prin propaganda, savarsite prin orice mijloace, in public, se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 5 ani si interzicerea unor drepturi”. Clar si fara echivoc.
UDMR este formatiunea politica ce e peste 25 de ani  mai pe fatza sau mi discret, a aplicat cu succes politica pasilor marunti in vederea atingerii obiectivelor sale. Fie ca este vorba de legea statutului minoritatilor, sau de autonomia locala si teritoriala a Tinutului Secuiesc, formatiunea etnicilor maghiari si-a urmarit cu ardoare scopurile si obiectivele  UDMR detine monopolul reprezentarii politice a populatiei de etnie maghiara din Romania, opunandu-se constant altor formatiuni, care au dorit sa se inscrie in viata politica din Romania. Aflata concret intr-o forma sau alta la guvernare timp de peste 20 de ani , incepand cu anul 1996, UDMR, prin politica pasilor marunti, cauta sa-si promoveze interesele clientelare.
Pe langa chestiunile politice, printre preocuparile UDMR s-a numarat si reabilitarea memoriei unor personaje controversate acuzate de crime impotriva pacii si impotriva umanitatii. Wass Albert este un astfel de personaj controversat, care a fost condamnat de catre autoritatile romane si americane pentru delicte grave savarsite impotriva umanitatii. (deak andrei)
*
Nota redacției Nu ne inspiră încredere tribunalul care l-a condamnat în contumacie pe Wass Albert. După informațiile mele, adevărații criminali, rămași în țară și ajunși mari comuniști, au dat vina pe câteva persoane care plecaseră din țară și nu au putut să se apere la proces. Au fost mai multe condamnări de acest fel, la adresa unor români și maghiari.