Listă cu 25 de lucruri pe care ar trebui să le știe toată lumea

 

   1.  Apa superalcalină (PH de 8.3, 8.5 sau chiar mai mare) este o păcăleală. Nu are  niciun efect pozitiv dovedit.

   2. Detoxifierea este făcută tot  timpul în corp de către rinichi, ficat, plămâni, piele, organe ce scot  toxinele (a se citi cu precădere produși de metabolism) într-un mecanism   controlat cu precizie. Nu există suculețe sau alimente pentru detox. Detoxul  promovat peste tot nu are niciun sens.

   3. Dieta fără gluten impusă celor  care nu au boală celiacă este o manipulare grosolană, fără efecte benefice   dovedite. Din contră.

   4. Vaccinurile nu provoacă autism.  Nu există nicio relație de cauzalitate dovedită între vaccin, vaccinare și  apariția autismului.

   5. Antibioticul nu are nicio valoare în viroză, pentru că acolo e vorba de  infecție virală. Antibioticele nu pot acționa  asupra virusurilor.

   6. Șocul electric extern nu se dă în asistolie, adică  atunci când inima nu mai bate. Este indicat în tulburări maligne de ritm, de  tip tahicardii ventriculare instabile, tahicardii atriale instabile,  fibrilație ventriculară (mai ales).

   7.  Inima, plămânii, creierul nu dor, pentru că nu au nociceptori (receptori de  durere) propriu-ziși.

   8.  Nu se poate umbla oricum la imunitate și ar fi dezastruos să fie mai intensă decât e  normal. Imunitatea e un complex de procese fine prin care organismul rezistă  în lumea asta plină de bacterii și virusuri nu toate prietenoase. Totul se  menține în echilibru prin acțiuni de tipul identifică, izolează, elimină,  omoară la care concură poate mii de molecule.

   9.  Dexametazona fiole nu are indicație de administrare în nebulizator. E  recomandată des, dar este o improvizație fără fundament.

   10. Pulsul nu înseamnă frecvență  cardiacă. Pulsul este percepția curgerii pulsatile a sângelui prin presiunea  exercitată la nivelul unei artere, comprimate între degetele examinatoare și  un plan relativ dur, propriu al organismului, fie el osos sau muscular.  Frecvența cardiacă înseamnă numărul de bătăi pe minut.

   11. Sportul nu este neapărat necesar pentru slăbire. Crucial este aportul de  calorii, din păcate mult subestimat în zilele noastre. Slăbim prin alimentație, sportul ne ajută să  ne menținem sănătoși.

   12.  Homeopatia nu are nicio dovadă științifică de eficacitate și, prin urmare,  poate fi considerată o păcăleală.

   13.  Venele nu sunt albastre și nici nu conțin sânge albastru. E doar un fenomen  optic, lumina roșie fiind absorbită în vas, iar cea albastră  respinsă.

   14.  Înlocuitorii de zahăr nu sunt  alternative perfecte. Ei cresc riscul de diabet, boli cardiovasculare sau   neurologice.

   15.  Nu se anulează riscurile dacă cineva fumează doarcâteva țigarete pe zi. Trebuie renunțat la fumat.

   16.  Sunt oameni care ne spun că toate afecțiunile din lume sunt practic date de  statul în curent (de aer), dar nu există niciun fundament științific care să  susțină acest lucru.

   17.  Sucurile de fructe nu sunt neapărat sănătoase.  Cantitatea mare de fructoză/zaharoză poate conduce la steatoză hepatică,   obezitate, boli metabolice.

   18.  Carnea roșie nu este cancerigenă. Totul depinde de doză. Atenționările actuale  ale OMS sunt exagerate și ar trebui revizuite.

   19. Vaccinul antigripal nu se face  doar categoriilor speciale (copii, vârstnici, pacienți cu afecțiuni cardiace  sau pulmonare), el fiind recomandat și persoanelor sănătoase.

   20.  Evitarea proteinelor în cancer, susținând că ele hrănesc celulele canceroase,  este o enormitate. Proteinele sunt deosebit de importante pentru funcționarea  normală a corpului și nu trebuie evitate.

   21.   Alcoolul nu este neapărat toxic. Doza e regină și aici. Aproximativ 20 de grame (alcoolul se exprimă în grame) pe zi sunt cardioprotectoare.

   22.  Folosim, simultan sau alternativ, toată masa creierului. Afirmația cum că ne  folosim doar 10% din creier este o utopie.

   23.  Apar neuroni noi în mai multe zone din creier. Cine spune că ne naștem cu un  număr de neuroni și nu mai apare niciunul pe parcursul vieții, greșește cumplit.

   24.  Suplimentele alimentare nu au nicio valoare în prezența unei diete sănătoase și în lipsa  unor carențe identificate de medic. Ele nu cresc imunitatea, nu ne apară de  boli, nu ne fac mai puternici, ci doar ne subțiază
 buzunarele.

   25.  Medicii nu pot trata orice. Depinde mai ales de tine să previi niște  afecțiuni, să  mănânci sănătos, să faci mișcare, să rămâi în  echilibru, să stai în  normoponderalitate.

*

Nota redacției: Text ne-semnat, anonim, din folclorul internaut