Sionistii au hotărât înființarea statului Israel de la mijlocul sec XIX. Faptul că evreii nu se îngrămadeau să populeze noul stat este simplu de explicat. Pe de o parte, majoritatea nu aveau nicio legătură, în afară de religie, cu teritoriul Palestinei ei fiind nesemiti. Pe de altă parte, sionismul nu era considerat că reprezintă interesele evreilor, era considerat mai degrabă socialist, extremist și extrem de segregationist.
Evreilor le-a convenit comunismul în primii ani, indiferent unde s-a instaurat pentru că au fost, sub o formă sau alta, în vârful puterii.
Îmi aduc aminte din copilărie unde o familie de evrei conducea „Alimentara” care la origine fusese afacerea lor nationalizata. Ei au fost pastrati iar fostul patron a devenit „șef”. Mai pot da exemplu și o croitorie care se află în aceeași situație, fostul patron devenise „șef”. În orașele mici evreii își pastrasera și afacerile și meseriile liberale. Nu comunismul cu confiscarea proprietății a dus la exodul evreilor, ci „epurarea” evreilor din funcțiile de conducere din PC și avantajele oferite de Israel imigranților evrei în special a celor din Europa de Est și Europa Centrală.
Cel mai mare jaf bancar din istoria României din 1959 condus de Ioanide a fost opera unor comuniști evrei, toți intelectuali, din care 2 profesori universitari, trecuți pe linia moarta. Autorii jafului au fost comuniști ilegalisti care pusesera umărul la instaurarea comunismului în România, deci știau bine ce este comunismul și cu ce se mananca. Ei au recunoscut că erau membrii ai mișcării sioniste și banii erau destinați acestei mișcări. În realitate dorisera discreditarea guvernului Dej și rocada la conducerea Partidului.
Un lucru care nu se spune este faptul că evreii care ajungeau inițial în Israel lucrau în Kibut care nu sunt altceva decât niște cooperative comuniste. Dacă pentru evreii din Rusia sovietică ar fi părut ceva normal pentru restul avea rolul de pregatire ideologică. Israelul e un stat în care nu individul contează ci statul contează. În fapt, Israelul a fost și a rămas un stat socialist iar kibut-ul a jucat și joacă un rol important dpdv economic, politic, militar și educational. Spun și educational pentru că sunt folosite pentru tineri că niște tabere de vara.
De ce a incurajat Israelul imigrația evreilor ashkenazi? Pentru că sionistii erau de acest rit și aveau o problemă de „identitate” în fața sefarzi și a celor solomonici (etiopieni). Practic devenind majoritari și – au impus autoritatea și nu au pus la îndoială sionismul și doctrina lui rasista și extremista. A critica sionismul este sinonim cu a critica Israelul și a deveni antisemit.Israelul a primit timp de o jumatate de secol compensații de la Germania oficial, neoficial și de la alte state acuzate de Holocaust și a putut să directioneze banii din „industria Holocaustului” către incurajarea imigrarii în paralel cu politica de expulzare a palestinienilor și de trecere pe linie moarta a evreilor sefarzi și solomonici.
URSS a creat în Extremul Orient o Regiune Autonomă Evreiasca de dimensiunea Belgiei cu mult înainte de proiectul Israel. Deși, este una dintre cele mai bogăta regiuni evreii nu s-au ingramadit să migreze. Explicația este simplă proiectul nu a fost susținut decât de URSS.

*

Nota redacției: Totdeauna când se petrece un eveniment major, cum ar fi înființarea Israelului, sunt mai multe cauzele care duc la rezultatul respectiv, la fel cum sunt mai multe și efectele pe care le produce sau urmărite prin evenimentul respectiv.