Cine are dreptate?

 

Pe site-ul nostru, la textul publicat deunăzi sub titlul Scurtă radiografie a mizeriei a apărut, sub semnătura Nicu, a domnului Lae B., un comentariu din care citez:

 

„Stimate domn, la potentialul industrial si agricol pe care-l avea Romania inainte de ’89, exporturile facute atunci erau bagatela. Cum era posibil sa faci exporturi de $7-8 sau chiar $10 miliarde? Pai Singapore, Hong Kong sau Luxemburg faceau exporturi de zeci de ori mai mari. Daca astazi, cu capacitatea ei, Romania exportă in valoare de peste $50 miliarde, atunci cum de geniul Carpatilor cu acea putere economica reusea sa exporte atat de putin???”

 

La rândul meu, am făcut următorul comentariu la textul dlui Nicu, și invit colegii de site care se pricep la economie să „arbitreze”. Nu pentru a da un câștigător, ci pentru a vedea unde n-am avut dreptate eu sau respectabilul meu preopinent:

”Sunteți grăbit să trageți din orice informație concluzii defavorabile lui Ceaușescu și implicit românilor. Probabil că nu vă dați seama!…
Da, exportul azi este de 50 de miliarde de euro! Cifră astronomică, în comparație cu 1989! Dar uitați să precizați că deși acest export este așa de mare, importul este mult mai mare! Mai exact spus, nu uitați, ci omiteți să spuneți asta!
Nefiind specialist, am cerut unele explicații de la unul mai priceput ca mine și am aflat că:
În 1989 importam mult mai puțin ca azi, dar și mult mai puțin decât exportam în 1989!
Azi importăm piese și subansambluri pe care le montăm la un loc și exportăm produse din care nicio componentă nu este fabricată în România. Dar contează acel produs în întregime ca export! Vi se pare o mare ispravă?!…
Azi exportăm păduri întregi, înainte de 1990 nu aveam voie să exportăm bușteni sau cherestea, ci numai lemn prelucrat, adică mobilă!
Azi importăm piese pentru Dacia, le ansamblăm și exportăm o mașină întreagă! Dar cât din mașinile Dacia fabricate în 1989 erau piese fabricate în România? Cred că mult mai multe ca acum!
Deci: dacă azi balanța comerțului exterior este deficitară, iar până în 1990 a fost excedentară, fiți om corect și trageți concluzia care se impune.

Am fost și eu împotriva lui Ceaușescu! Am avut motive mai serioase decât mulți care îl înjură zi și noapte! Dar la un moment a trebuit să cedez în fața unor evidențe și să fac „ciocu mic”! Nu de frică, ci de rușine că l-am înjurat de prea multe ori fără să cunosc datele problemei!

 

Ion Coja