Călin Kasper: O întrebare pentru ION CRISTOIU

Intrebarea mea este si mai enigmatica. Doi ani de zile Ion Cristoiu s-a ocupat de Legiune, s-a documentat asiduu la biblioteca, a adunat material despre Capitan, ceea ce l-a facut intr-un interviu al doamnei Voda sa se exprime admirativ la adresa Capitanului. A afirmat chiar ca a scormonit prin toate ungherele arhivelor, dar n-a gasit nimic compormitator la adresa lui Zelea Codreanu. Deci, ar fi putut scrie o carte interesanta despre Legiune, o carte in care ar fi fructificat rodul unei munci atat de indelungate.

Ei, si dupa acesti doi ani pierduti prin biblioteci, Cristoiu n-a scos nicio carte! Ce l-a impiedicat pe Ion Cristoiu sa o publice? A fost cumva despagubit pentru munca lui, i-a cumparat cineva cartea, cu intentia de a NU vedea lumina tiparului? Cine puteau fi aceia, interesati sa nu apara o carte in care legiunea sa fie prezentata altfel decat o fac cei ce-o acuza de toate relele din lume?

E foarte normal ca un om enigmatic sa vada in tot ce-l inconjoara numai enigme, chiar si acolo unde explicatiile cele mai banale ar putea fi date. Am sa iau cea mai enigmatica intrebare, desigur cea care poarta numarul 13. „Cine l-a convins pe Victor Ponta să nu mărească numărul de secții de votare din străinătate, gest fatal, asemănător convocării de către Nicolae Ceaușescu a mitingului din 21 decembrie 1989?”

Ponta stia deja din primul tur ca diaspora se prezentase masiv la vot si ca ea vota aproape exclusiv contra lui. Si atunci, ca sa impiedice acest eveniment nedorit, a refuzat sa mareasca numarul de sectii de vot din strainatate.

Aceasta strategie da de cele mai multe ori rezultatele dorite. Eram copil cand, impreuna cu un var de-al meu intr-un sat de munte, dupa cate o ploaie zdravana care transforma ulita intr-un parau, ne puneam sa facem un stavilar din pietris si nisip. Atat timp cat digul era mai inalt ca apa, rezista. Dar cum reusea suvoiul sa faca o mica bresa in stavilarul nostru, in cateva clipe ni-l spargea, de nu mai ramanea nici urma de el.

Asa a fost si cu votul din diaspora. Nimeni nu putea prevedea ca masura obstructionista, in loc sa linisteasca apele, le va infuria si mai tare. Greseala asta o fac toti cei care cred ca masurile lor sunt suficiente pentru a tine fortele contrare in frau. Asa a gandit Ceausescu la mitingul cel de pomina, asa a gandit si Victor Ponta, cu sectiile lui de vot. Strategia nici unuia din ei n-a fost gresita. Au avut insa ghinionul ca stavilarul ridicat de ei sa fie mai slab decat puterea apelor.