Scrisul-s-a-nascut-in-europa-pe-valea-dunarii – scurt addendum
Textul despre care este vorba este prezentat într-o suma de alte texte despre Daci. Atrag atentia ca NU E NICI O LEGATURA INTRE CIVILIZATIA VECHII EUROPE DIN VALEA DUNARII INFERIOARE SI DACI. Dacii si fratii lor Traci sunt indo-europeni asezati în arcul carpatic cam pe la anul – 2000 î. e. n. adica vreo 3000 de ani mai târziu. Legatura cu Dacii este o exagerare nestiintifica, asa zisa patriotica nationalista, datorita aceluiasi teritoriu ocupat atât de Daci, cât si de pre-indo-europeni înaintea lor. Este regretabil.
Grecii, si ei indo-europeni, au venit în Europa aproape concomitent cu Dacii. Ei au descris populatia pre-existenta în vechea Europa si i-au numit „Pelasgi” (Pelasgos). Acestia au creat înaintea Grecilor (înainte de – 1500, când s-a creat civilizatia miceniana) atât civilizatia cretana (minoiana) si scrierea lor, cât si toate constructiile de piatra de tip menhir si dolmen (cu scop religios si astronomic) din aria atlantica si cea mediteraniana.  
DFL

Nota mea : Faptele sunt cunoscute si international recunoscute de mai multa vreme. Cercetatoarea americana Marija Gimbutas a publicat cercetarile sale, care cu 45 de ani mai înainte a scris pe larg despre cele relatate aici. In România s-au tradus o parte din lucraile Marijei Gimbutas despre acest subiect sub titlul obscur „Civilizatie si cultura” la editura MERIDIANE în 1989 (traducere Sorin Paliga), Bucuresti.
Cu toate acestea, situatia nu e bine cunoscuta de toti istoricii si prezentarea de comunicari pe aceasta tema la simpozioane internationale este insuficienta.
Observatie : In Mesopotamia si în Egipt, scrisul a fost practic concomitent inventat cam pe la – 3200 î. e. n., sub 2 forme diferite, adica aproape un mileniu si jumatate mai târziu decât în Transilvania (înca nu se instalasera indo-europenii în Europa). In cele 2 zone de mai sus, scrisul a avut o destinatie practica, deoarece aici populatia s-a îngramadit de-a lungul unor mari fluvii, înconjurate de desert, care au determinat o organizare statala si economica, fapt ce a impus scrierea ca o necesitate practica, spre deosebire de Transilvania, unde caracterul scrierii era sacru.
DFL 
 
Nota Redacției: Am primit pe E mail textul de mai sus. Nu mi-e clar dacă expeditorul, un fost coleg de școală tomitană, este și autorul.
În orice caz, important este să stabilim data – desigur aproximativă, a „sosirii” indo-europenilor în Europa, chestiune în care nu am nicio competență pentru a avea vreo părere!… Dacă există, bine confirmată, o asemenea dată, atunci discuțiile despre strămoșii noștri daci și romani ar trebui să capete acest punct de reper! Ignorat de cei care se grăbesc să înregistreze plăcuțele de la Tărtăria, de exemplu, ca moștenire traco-getică!
Personal agreez ipoteza că dacii, ca și celții și alți indo-europeni, au avut rezerve față de folosirea scrierii pentru a transfera semnelele lingvistice sonore în semne grafice vizuale. Și pornesc de la ideea că scrierea are și reversul ei negativ, astfel că reținerea față de folosirea scrierii, pentru mine, devine dovada unei subtilități și a unui rafinament care așteaptă să fie descifrat și înțeles de urmașii dacilor de azi și de mâine!…
i.c.