Un irlandez cere

protejarea tradiţiilor din România!

 

Raluca Nechiti 06 Decembrie 2012, Ora 00:00, 5 comentarii
Peter Hurley, un irlandez îndrăgostit de România, a pornit un protest inedit, prin care vrea să atragă atenţia autorităţilor asupra protejării culturii din ţara noastră. Supărat că tradiţiile sunt înlocuite de kitch, Hurley vrea să meargă pe jos de la Cimitirul Vesel din Săpânţa, Maramureş, până la Muzeul Ţăranului din Bucureşti.
  • Irlandezul
Peter Hurley
s-a stabilit în
România în
urmă cu 17 ani
  • Hurley parcurge zilnic
aproximativ 30 de kilometri
Stabilit de 17 ani în România, irlandezul Peter Hurley a reuşit să îi surprindă până acum pe maramureşenii care “l-au adoptat”. Din 2010 organizează un festival inedit dedicat satului, “Drumul lung spre Cimitirul Vesel” de la Săpânţa, fiind încântat că Maramureşul este zona în care se păstrează cel mai bine tradiţiile.
Tocmai de aceea, a fost foarte supărat să descopere că în unele zone kitch-ul câştigă tot mai mult teren în faţa culturii.

Are de mers 600 de kilometri

“Într-o zi, am participat la un eveniment cultural care era aşa de dezamăgitor… Erau foarte multe lucruri care pot fi catalogate drept kitsch şi cred că în România este un foarte mare risc acum. Este o ţară care este în drum spre a face un fel de kitsch cultural”, ne-a explicat Peter Hurley. Chiar dacă şi mulţi alţi români gândesc la fel, irlandezul a fost cel care a şi făcut ceva în acest sens. În semn de protest, omul a plecat de acasă, de la Săpânţa, pe jos şi vrea să străbată distanţa de peste 600 de kilometri pentru a ajunge la Muzeul Ţăranului Român din Capitală.
Merge cam 30 de kilometri în fiecare zi, se cazează la meşteri populari de pe traseu, iar până acum a reuşit să parcurgă aproape 200 km, ajungând la Bistriţa. “Vreau să intru în Bucureşti înainte de Crăciun. Am mers, în general, cât mai departe de drum, pe cărări şi poteci”, a mai spus Peter Hurley.