Comentariu de pe site, semnat
BULACHE
Nota redacției: Care dintre noi n-a avut un coleg sau prieten cu acest cognomen fabulos: Bulă sau Bulache?!
dumitrache  85.186.122.153

Haideti sa pornim de la un fapt cunoscut: Vestita bucata de servetel de la Yalta, pe care Churchill a scris, cu manuta lui, Romania – 100% URSS. Eram deja vanduti, domnilor, caci nu cred ca-si inchipuie nimeni ca americanii si englezii si-ar fi sacrificat propriile interese numai pentru a ne lua pe noi sub aripa. De altfel, vedem astazi ce inseamna cu adevarat „protectia” occidentala, dar asta este alta discutie…Urmare a acelei intelegeri, Romania NU PUTEA AVEA un alt sistem social decat cel impus de catre Moscova (iarasi, nu vreau sa extindem discutia in legatura cu cine detinea, de fapt, controlul, acolo). Ca atare, singura modalitate de a face ceva in favoarea neamului era din interior. Au incercat ceva si destui legionari parasutati de catre CIA, dar sansele erau nule de la bun inceput. De aceea, as trage o prima linie de demarcatie intre conducerea statului roman si tipul de societate in care acesta a actionat, tip pe care nu l-a putut alege. De altfel, a existat o incercare de liberalizare a micii initiative, prin ceea ce se numea mandatariat, incercare la care s-a renuntat pentru ca „unii se imbogateau prea mult” – citatul este din Pavel Corut. In fapt, cel acuzat de catre diversi ca a omorat oameni la colectivizare a lasat destul camp liber initiativei in raport cu preceptele ideologiei bolsevico-moscovite, si as da aici exemplu cooperativele mestesugaresti, care erau, in fond, niste asociatii private, precum si situatia din zonele montane si submontane, care nu au fost niciodata cooperativizate (aici imi vin alte idei, de unde propensiunea asta pentru retrocedari in astfel de zone, care au ramas in proprietate privata tot timpul?).
Mai departe, in ceea ce priveste asa-zisa industrializare fortata, Ceausescu nu a facut decat sa anticipeze cerintele pietelor disponibile Romaniei (CAER) si sa incerce sa acapareze alte piete de desfacere, pentru care practica niste conditii comerciale extrem de convenabile, tocmai pentru a mentine acele relatii comerciale si a obtine accesul la diverse resurse pe care dorea sa nu le exploateze din Romania (petrol, gaze, minereuri)…Si as face aici o referire directa la una din ideile lui Adrian: Una din liniile de forta a propagandei antistatale a fost punerea sub semnul intrebarii a oricarei decizii economice de acest gen. La concret, mi-amintesc de niste discutii ale Europei Libere, in care-l faceau praf pe Ceausescu pentru ca aducea minereu de fier tocmai din Australia. Evident, baietii uitau convenabil sa ne spuna ca, chiar si in aceste conditii, otelul romanesc era competitiv. Si fac aici o alta paranteza: In cadrul unei lucrari de laborator de Rezistenta Materialelor, in care am vazut distributia statistica a sarcinii de rupere a otelurilor, ni s-a spus si ca, in cazul productiei militare, zece mostre de material s-au rupt exact la aceeasi valoare. Cei cu formatie tehnica pot intelege ce inseamna asta din punctul de vedere al calitatii unui material.
Revin la subiect si spun ca economia de la nivelul lui 1989 era competitiva cam in toate domeniile ei (inclusiv productie de echipamente pentru centrale nucleare), iar acest lucru nu mai putea fi tolerat de catre un capitalism ce, in imposibilitatea de a se extinde, era pe cale sa intre in colaps. caderea blocului est-european a amant colapsul pana in 2008, cand a debutat actuala criza, tinuta in frau prin datorii ale statelor, care umfla si mai tare bula financiara ce sta sa explodeze…
Mai departe, ca au fost sau nu evrei, indivizii ce au servit intereselor de desfiintare a resurselor industriale ale Romaniei nu sunt decat niste infractori, temporar facuti scapati de „independenta” noastra Justitie, chioara la tot ce se intampla.