CD
136 aprobate

denitsoc@gmail.com
75.57.36.95

 

AFACERI AFGANE
de Zamir Awan publicat pe 22/07/2021

La trei personae, Zalmay Khalilzad, Sher Muhammad Abbas și Ashraf Ghani, în 1957 li s-au acordat burse americane. Astăzi, unul dintre ei este ambasadorul SUA în Afganistan, celălalt este șeful talibanilor, iar al treilea este președintele Afganistanului.
Ce coincidență!(?)
Soarta afganilor este în mâinile lor.

Zalmy Khalilzad a jucat un rol semnificativ în reconcilierea facțiunilor afgane și a luptat din greu pentru o stabilitate polticală. Fiind un cetățean american și reprezentând guvernul SUA ca ambasador, rolul său este crucial. Administrația SUA îl sprijină pe deplin, iar inima sa este pentru Afganistan; sinceritatea lui este dincolo de orice îndoială.

Sher Muhammad Abbas, cel mai patriot și autentic afgan, conștient de cultura, tradițiile și interesele afgane. El, seful Talibanilor, este omul care se opune tuturor forțelor străine și a vrut să scape de toate intervențiile străine și crede că afganii sunt capabili de conducerea afacerile lor pe cont propriu.
În prezent, el este o persoană foarte puternică și are cele mai mari mize în Afganistan. Talibanii controlează peste 80 % din Afganistan și aproape toate orașele importante. Ei sunt foarte aproape de Kabul și sunt capabili să captureze Kabulul în orice moment convenabil. Există foarte puțină rezistență din partea trupelor guvernamentale, iar majoritatea se predau și se alătură talibanilor. Talibanii au capturat, de asemenea, arme moderne și mașini de război de la baza aeriană Bagram, pe care trupele americane le-au lăsat în întunericul nopții într-un mod foarte hazardat. Nu au putut in graba lor disperata sa predea controlul bazei comandantului trupelor guvernamentale si talibanii au profitat de oportunitate si au intrat imediat in baza..
Talibanii sunt geniali și așteaptă o nuanțare adecvată pentru a intra în Kabul și a declara totala independenta. Din punct de vedere militar, ei pot captura Kabulul în orice moment, dar din punct de vedere politic, ei așteaptă până când vor fi recunoscuți internațional. Ei au învățat o lecție amară în trecut când, în anii 1990, și-au stabilit guvernul si doar câteva țări le-au recunoscut legitimitatea și nu au reușit să convingă si restul lumii, influentat de americani car eaveau ganduri precise de interventie.

De data aceasta, s-ar putea juca inteligent și să aștepte până când legitimitatea lor este recunoscută la nivel internațional și s-ar putea să nu se confrunte cu o soarta similară în viitor.
Talbanii sunt oameni cu înaltă calificare și inteligență; ei înțeleg economia, știința, tehnologia, politica etc., pe lângă educația religioasă. Ei pot stabili un guvern durabil și își pot scoate țara din criză, iar obținerea prosperității pentru omul obișnuit este planul lor. Mass-media occidentală a proiectat o imagine distorsionată a talibanilor și i-a respins ca fiind sălbatici, cruzi și ignoranți, ceea ce este greșit și doar o parte a războiului hibrid împotriva Afganistanului.

Regimul taliban din anii 1990 a fost una dintre cele mai bune epoci din istoria recentă a Afganistanului, unde situația legii și ordinii a fost excelentă, drogurile au fost eliminate, rata criminalității a fost minimă, doar livrarea a fost instantanee, iar publicul se poate relaxa și dormi fără teamă.
Talibanii se află într-o strânsă interacțiune cu statele vecine și cu comunitatea internațională și vor prelua controlul cu acordul comunității internaționale într-o manieră formală legitimă.

Președintele Ashraf Ghani și fostul președinte Hamid Karzai au fost susținuți de americani și nu au rădăcini în societate. Amândoi lucrau la planul și instrucțiunile americane. Chiar dacă unele dintre declarațiile lor în mass-media nu au exprimat propriile convingeri și s-a confirmat că a fost presiunea americană,

Categoric, ambele guverne marionetă au fost pentru uciderea talibanilor în numele Americii și dăunează intereselor afgane tot timpul. Ele nu au putut echilibra între interesele americane și interesele afgane. Rolul lor a fost la fel ca rolurile președintelui Noor Muhammad Turakey, președintelui Hafizullah Amin, președintelui Babrak Karmel și președintelui Dr. Najeeb sub ocupația fostei URSS din Afganistan.
Președinții afgani s-au bucurat de sprijinul american și au condus țara timp de două decenii, acest lucru ar trebui să fie suficient și lăcomia lor ar trebui să se încheie. Ei nu trebuie să se gândească la nicio parte în viitoarea configurație politică din Afganistan. Chiar, se crede că acestia nu pot să trăiască în Afganistan caci se confruntă cu crime de război împotriva propriului popor.

Declarațiile recente ale guvernului afgan și diversele afirmații sunt complet absurde. Când au fost susținuti de forțe din 46 de țări (SUA și aliați) și 150.000 de soldați străini, echipați cu arme avansate de ultimă generație, cele mai sofisticate tactici de război, utilizarea celor mai avansate tehnologii, dar tot nu au putut conduce mai mult de 30% din țară. Acum, când trupele străine au fost evacuate și tot sprijinul străin a fost perturbat, orice susține guvernul afgan sunt doar prostii.
Chiar daca guvernul afgan se apropie de India pentru ajutor militar. Imaginați-vă, toate cele 46 de țări avansate nu au putut câștiga războiul afgan, dar India ar putea fi eficientă, este un mare semn de întrebare.
Afganistanul este numit cimitirul marilor imperii și lasă India să se confrunte cu aceeași soartă în Afganistan.

Rolul Indiei în Afganistan a fost obținerea de beneficii economice și utilizarea solului afgan împotriva Pakistanului. Există suficiente dovezi că India a menținut 17 consulate în Afganistan, de-a lungul frontierei cu Pakistan, pentru a efectua acte teroriste în interiorul Pakistanului. Odată cu retragerea trupelor americane, majoritatea consulatelor indiene sunt închise, iar cetățenii indieni, în special notorii RAW (Agenția de Informații a Indiei), părăsesc Afganistanul.
India a ajutat guvernul afgan în uciderea talibanilor și acum ar putea talibanii să permită Indiei să rămână în Afganistan sub conducerea lor?

Victoria este destinul talibanilor.
Este timpul să discutăm despre modul în care acestia fac din Afganistan un stat stabil, pașnic și prosper.
Este timpul să discutăm despre crimele de război comise în ultimele două decenii în Afganistan.
E timpul să obtinem compensațiile de război.
Cine a distrus Afganistanul are responsabilitatea de a reconstrui Afganistanul. Să le urăm oamenilor din Afganistan un viitor pașnic și prosper. Ei nu sunt poporul unui Dumnezeu mai mic, și să sfarsim odata suferința lor de patru decenii.

Sursa: https://orientalreview.org/2021/07/22/three-important-players-in-the-afghan-affairs

Traducerea CD

ZAMIR AHMED AWAN professor, Sinologist (ex-Diplomat), Editor, Analyst, Non-Resident Fellow of CCG (Center for China and Globalization), National University of Sciences and Technology (NUST), Islamabad, Pakistan