• Comentariul domnului   AKRITAS 

  superioritatea civilizatiei europene occidentale….e o gluma buna….

  „…Caci acest tineret s-au fost dus într-o tara bolnava în privirea vietii sociale: Clasele superioare putred de bogate au ajuns acolo la o rafinare de placeri nemaipomenita…”
  „…Altfel vin patura dupa patura in tara noastra, cu ideile cele mai ciudate, scoase din cafenelele frantuzesti sau din scrierile lui Saint-Simon di ale altoor scriitori care nu erau in toate mintile….”

  asadar, unde constatam superioritatea occidentului in scrierile lui Eminescu : in idei CIUDATE, ale unor indivizi care NU ERAU IN TOATE MINTILE, aduse dintr-o TARA BOLNAVA IN PRIVINTA VIETII SOCIALE….

  „TOATE CAILE EUROPEI SANT LIPSA DE MILA SI MINCIUNA ” – Sfantul Nicolae Velimirovici

  Emil Cioran către Constantin Noica:
  „Atitudinea ta părtinitoare față de popoarele Occidentului, ale căror defecte nu le distingi prea clar, este efectul distanței: eroare de optică sau nostalgie a inaccesibilului. […] . Faptul că – privitor îndepărtat – ai asupra ei o viziune fantasmagorică e cît se poate de firesc: cum eu o cunosc îndeaproape, este de datoria mea să risipesc iluziile pe care ți le-ar putea întreține. Nu vreau să spun că o detest în mod absolut – știi doar că am o slăbiciune pentru monstruos […] . E prea puțin spus că nedreptățile abundă în această societate; e chiar chintesență a nedreptății.
  De bunurile pe care le etalează, de opulența cu care se împăunează – delicii și belșug de suprafață – se bucură doar trîntorii, profitorii, experții în mîrșăvie, ticăloșii mai mari sau mai mici. Sub lustrul aparent se ascunde o lume a dezolării, de ale cărei detalii am să te cruț.”
  (Istorie și utopie, Paris 1960 și București 1992, pg 15-16)
  si Eminescu, si Sf. Nicolae Velimirovici, si Emil Cioran au avut de-a face cu „superioritatea” civilizatiei occidentale…deci stiu bine ce vorbesc….dar sa aflam si parerea unuia de-al lor, sa vedrm ce spune despre „naravurile” bizantine :
  „Ortodoxia adăposteşte un potenţial enorm, care atunci când va ieşi din nou la iveală în toată splendoarea sa, va fi una dintre cele mai minunate forţe ale binelui care există în lume…Biserica Ortodoxă este un organism viu şi are un potenţial imens de a asigura binele de care are nevoie lumea.” (Dr. John Thatcher – Centrul de ştiinţe bizantine din Dumbarton Oaks – SUA). https://deveghepatriei.wordpre…
  deci iata domnule despre „naravurile” Bizantine, despre ortodoxie ca aparatoare a SUFLETULUI, OMENIEI, a UMANITATII, ca parte a simfoniei bizantine….pentru binele poporului crestin….popor crestin aparat de akritai, graniceri la frontiere in fata invaziilor pagane….deci akritai pentru credinta, pentru neam, pentru patrie domnule, atribuit cu totul românesc in contextul civilizatiei bimilenare ORTODOXE BIZANTINE, a „Bizantului dupa Bizant”….si nu in contextul unei „civilizatii” materialiste occidentale „paine si circ”, a civilizatiei in care omul este lup pentru om, a civilitatiei : CHINTESENTA A NEDREPTATII….fara AKRITAI, dar cu LUPI IN BLANA DE OAIE….akritai sant redusi la tacere, iar lupii zburda linistiti imbracati in blana de oaie pentru ca asa dicteaza „civilizatia superioara” occidentala : stat de „drept”, politica „corecta”, babilonie, materialism, individualism, lacomie, banul ca temelie, desfrau, decadenta….ce sa mai o civilizatie „superioara” dar….cu totul BOLNAVA cum zicea Eminescu… sa mai continuam cu exemple….pai le gasiti si in scrierile lui N. Paulescu, care apara Biserica ortodoxa…asa cum o apara si Stefan cel Mare si Sfant ca un adevarat akritas bizantin, asa cum noi toti acum trebuie sa fim niste akritai pentru apararea legii stramosesti si a pamantului natal fata de „civilizatia” occidentala, in care am ajuns in zile de ticalosie in care ne-am instrainat cu totul de gandirea si avutul stramosesc.
  asadar ortodoxie -bizant, versus „civilizatia superioara” a occidentului….pai nu se compara nici macar cu cea de pe ulita Fanarului….