CD
1.414 aprobate

denitsoc@gmail.com
154.47.28.183

 

SUA SUNT PE CALE DE A INCONJURA CHINA
De M. K. Bhadrakumar

Întâlnirea miniștrilor de externe și ai apărării din India și SUA în format „2+2” a avut loc la New Delhi, 10 noiembrie 2023
Dacă Statele Unite sunt o putere în declin și ascensiunea Chinei este inevitabilă în Indo-Pacific; dacă Rusia se consideră o putere globală și este hotărâtă să îngroape ordinea bazată pe reguli dominată de SUA; dacă înfrângerea SUA și a NATO în războiul din Ucraina a devenit un fapt împlinit; dacă Canada a fost încurajată de SUA să se îngrijoreze de presupusa implicare a Indiei în uciderea lui Nijjar; dacă baia de sânge a Israelului în Gaza este de fapt un genocid – ei bine, factorii de decizie din India nu au auzit nimic din toate astea.

Acesta este mesajul care iese din 2+2 miniștri de externe și apărare americani și indieni reuniți la New Delhi pe 10 noiembrie.
Imaginea de ansamblu este că, după ce și-a revendicat cu îndrăzneală mantaua de conducere a Sudului Global la fel de recent ca în septembrie, într-un interval de peste două luni, India alunecă spre tabăra americană ca aliat indispensabil al SUA, aspirând chiar să fie un „centrul de apărare global” cu ajutorul Pentagonului.

Următoarele au fost câteva dintre concluziile de la întâlnirea 2+2:
• Partajarea tehnologiei referitoare la „provocările maritime, inclusiv în domeniul submarin”;
• co-dezvoltarea și coproducția sistemelor de mobilitate la sol;
• India va întreprinde întreținerea aeronavelor americane și repararea la mijlocul călătoriei a navelor navale americane;
• Investiția SUA în întreținerea, repararea și revizia din India a aeronavelor și vehiculelor aeriene fără pilot american;
• finalizarea unui acord de securitate a aprovizionării, care va aprofunda integrarea ecosistemelor industriale de apărare și va consolida rezistența lanțului de aprovizionare;
• crearea de noi poziții de legătură între cele două forțe armate ca urmare a aderării cu drepturi depline a Indiei la Forțele Maritime Combinate multinaționale, cu sediul în Bahrain;
• Maximizarea domeniului de aplicare a Acordului de Logistică și Memorandum de Schimb și identificarea pașilor pentru a spori accesul navelor navale americane către bazele indiene.

Fără îndoială, cele de mai sus sunt doar vârful aisbergului, în timp ce această tranziție extraordinară a politicilor indiene va rămâne în mare parte în spatele ușilor închise. SUA par extrem de încrezători că India este pregătită să intre într-o alianță exclusivă, ceva ce New Delhi nu l-a căutat niciodată cu nicio mare putere. Care este oferta pe care administrația Biden a făcut-o Indiei pe care aceasta din urmă nu o poate refuza?

În mod clar, o astfel de schimbare masivă în politicile militare ale Indiei trebuie să fie corelată cu postulatele fundamentale ale politicii externe. Acestea fiind spuse, în mod curios, numiți-o „consens bipartizan” sau orice altceva, principalul partid de opoziție din India aparent nu i-ar păsa mai puțin de schimbare. Acest lucru nu este surprinzător. Schimbarea se referă de fapt la o alianță în curs de dezvoltare India-SUA pentru a contracara China.

Cu siguranță, atât Rusia, cât și China înțeleg că politica externă a Indiei este în tranziție. Dar ei se prefac că nu observă și ar spera că este o aberație. În orice caz, nici Rusia, nici China nu pot opri India pe drumul său. Capacitatea lor de a influența politicile indiene s-a redus dramatic – a Moscovei în special – în mediul de securitate contemporan.

Miezul problemei este că India nu este extaziată de multipolaritatea în creștere în ordinea mondială. India este un beneficiar al „ordinei bazate pe reguli” și se simte mult mai confortabil cu o ordine mondială bipolară în care multipolaritatea, dacă este deloc, rămâne un fenomen marginal, în timp ce preeminența SUA va continua să prevaleze în deceniile următoare.

O astfel de paradigmă este percepută ca fiind avantajoasă pentru India pentru a-și naviga propria sa putere națională cuprinzătoare. Este o agendă ambițioasă care este și riscantă, deoarece politicile se schimbă la Washington pe măsură ce președinții vin și pleacă, interesele americane sunt redefinite și prioritățile se schimbă.

Astăzi, totuși, dorința Indiei de a se alinia cu SUA este mai evidentă decât oricând. Animosul împotriva ascensiunii Chinei a fost palpabil la întâlnirea 2+2. India a renunțat la orice pretenție reziduală și se îndreaptă către o relație deschis contradictorie cu China. QUAD-ul a devenit o locomotivă importantă. Cu siguranță, se poate aștepta un răspuns chinezesc – când sau sub ce formă, timpul ne va spune.

Acest lucru este posibil doar pentru că Delhi se simte în mod rezonabil sigur că concentrarea Washingtonului pe Indo-Pacific rămâne intactă sub administrația Biden, în ciuda angajamentului crescând cu China. Cele trei probleme regionale care au figurat proeminent la 2+2 au fost Afganistan, Ucraina și conflictul Palestina-Israel.

Declarația comună a dedicat un paragraf separat cu subtitlul Afganistan, care acuza implicit conducătorii talibani că nu au aderat la „angajamentul lor de a împiedica orice grup sau individ să folosească teritoriul Afganistanului pentru a amenința securitatea oricărei țări”.
Declarația comună continuă să reamintească în mod clar Rezoluția CSNU 2593 (2021), care „cere ca teritoriul afgan să nu fie folosit pentru a amenința sau ataca nicio țară sau pentru a adăposti sau antrena teroriști sau pentru a planifica sau finanța atacuri teroriste”.

Delhi face o abatere radicală de la încercările sale de a se angaja constructiv cu conducătorii talibani. Un motiv ar putea fi contribuțiile serviciilor de informații în sensul că Afganistanul devine din nou o ușă rotativă pentru grupurile teroriste internaționale.

O a doua posibilitate ar putea fi ca SUA și India să aibă un sentiment de exasperare față de apropierea crescândă a talibanilor de China și de spectrul transformării Afganistanului într-un centru al Inițiativei Belt and Road. Planul Beijingului de a construi un drum care să conecteze Afganistanul prin Coridorul Wakhan este o schimbare în geostrategie, care este profund consecință. Orice lucru care are legătură cu securitatea Xinjiang nu poate decât să fie o chestiune de interes necontenit pentru Delhi.

India nu poate numi insă războiul din Gaza un act de „autoapărare” atunci când Israelul a declanșat o operațiune militară atât de brutală împotriva civililor nefericiți și a distrus orașul Gaza la pământ – amintește de atacul de bombardament aerian comun britanic-american asupra orașului Dresda, capitala Saxoniei, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, în noaptea îngrozitoare de 9-10 martie 1945, ucigând peste 25 000 de civili germani.

Sursa: https://www.indianpunchline.com/india-us-are-on-pathway-to-contain-china

Traducerea: CD