Programele spion israeliene reprezintă o amenințare la adresa tuturor libertăților de pretutindeni
22 iulie 2021 la 16:19 | Publicat în: Articol , Asia și Americi , Israel , Orientul Mijlociu , Opinie , SUA
Această ilustrație fotografică de studio arată un smartphone cu site-ul web al grupului NSO din Israel, care conține programe spion „Pegasus”, expus la Paris pe 21 iulie 2021. [JOEL SAGET/AFP via Getty Images]Această ilustrație fotografică de studio arată un smartphone cu site-ul web al grupului NSO din Israel, care conține programe spion „Pegasus”, afișat pe 21 iulie 2021 [JOEL SAGET/AFP/Getty Images]
Amy AD22 iulie 2021 la 16:19
butonul de partajare pe facebookbutonul de partajare pe Twitterbutonul de partajare redditbutonul de partajare whatsappbutonul de partajare a e-mailuluipartajați acest buton de partajare
În 1974, Richard Nixon a fost pus sub acuzare după ce a fost surprins și-și bate oponenții la hotelul Watergate într-unul dintre cele mai explozive scandaluri din secolul al XX-lea. În comparație, Proiectul Pegasus – o dezvăluire de anvergură și șocantă a șaptesprezece instituții de presă și Amnesty International – este un focos termonuclear pentru petarda lui Nixon.

Pegasus este un produs al unei companii israeliene, NSO Group. Şefii de stat şi liderii opoziţiei din Franţa până în Africa de Sud până în Pakistan au programul spion Pegasus pe telefoane. Pe lângă politicieni, lista celor 50.000 de ținte Pegasus furnizată de Amnesty include apărători ai drepturilor omului, activiști și jurnaliști. Clienții Grupului NSO variază de la agresori cunoscuți ai drepturilor omului până la state care se consideră democrații liberale.

Exploatând vulnerabilități în special în aplicația populară iMessage de la Apple iPhone, programul spion Pegasus este implementat atunci când o legătură este deschisă, de obicei din neatenție. Odată ce Pegasus infectează un telefon, acesta este nedetectabil și poate accesa mesaje, conturi de rețele sociale, microfon pentru a asculta conversațiile și camera pentru a filma. De asemenea, este raportat că puteți accesa serviciile de localizare și vă puteți monitoriza mișcările cu acuratețe exactă. Pe scurt, Pegasus transformă dispozitivele pe care ne bazăm zilnic în arme care ne monitorizează 24/7 în numele oricui poate plăti pentru el.

Incursiunile lui Pegasus și NSO fac o lectură deosebit de sumbră, dar sunt departe de singurele forme de supraveghere intruzivă pe care le experimentăm și nu trebuie să fii jurnalist sau politician de campanie pentru a fi o țintă. Tehnologiile intruzive sunt de obicei testate mai întâi pe cei mai neputincioși, înainte de a fi lansate pentru a ne include pe ceilalți.

Citiți: Numărul de telefon al președintelui francez printre lista țintelor Pegasus ale NSO

În SUA, firma de sonerie Ring s-a asociat cu 400 de forțe de poliție pentru a furniza o mulțime de date de supraveghere agențiilor de aplicare a legii, într-un an în care poliția americană a fost supusă unui control sever pentru violență rasială instituționalizată. Sistemul de supraveghere „Offender 360” de la Microsoft – care este pe cât de sinistru ar părea – este unul dintre multele pachete testate în vastul sistem penitenciar al Americii.

Între timp, fondatorii Grupului NSO au apărut din Unitatea umbrită 8200 a Forțelor de Apărare Israelului. Infama unitate de comunicații a câștigat recunoaștere după ce s-a dezvăluit că era folosită pentru a spiona, manipula și șantaja palestinienii prin utilizarea tehnologiei avansate. Palestinienii au fost forțați să lucreze cu statul israelian prin amenințări de a-și expune sexualitatea sau alte schelete din dulap. Companiile de securitate israeliene și producătorii de arme își comercializează în mod obișnuit produsele ca fiind superioare, datorită faptului că au fost testate în luptă pe populațiile brutalizate din Gaza și restul teritoriilor palestiniene ocupate.

Testate pe câmpul de luptă, tehnologiile de supraveghere sunt apoi cel mai frecvent utilizate la graniță. Una dintre ironiile scandalului Pegasus este că atunci când apărătorii drepturilor omului sau activiștii fug din statele care îi spionează și caută azil în altă parte, vor da din nou direct în complexul industrial de supraveghere.

Microsoft colaborează îndeaproape cu US Immigration Customs Enforcement (ICE) pentru urmărirea și monitorizarea migranților și, astfel, aprofundează supravegherea populației generale. La fel face și Thomson Reuters, care oferă software care permite verificări îmbunătățite ale antecedentelor prin compararea bazelor de date de la furnizorii de servicii medicale cu înregistrările telefonice și plăcuțele de înmatriculare. Aceste firme au continuat să opereze cu ICE, în timp ce vorbeau despre justiția rasială, chiar dacă administrația Trump a separat în mod infam copiii migranți de familiile lor și i-a pus în cușcă. Investitorii Microsoft și Thomson Reuters cer acum o mai mare atenție a contractelor.

Citește: Prietenii lui Khashoggi, familia vizată de Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite folosind programul spion pentru Israel, dezvăluie scurgerea de date

Aceasta este departe de a fi pur și simplu o problemă americană. Ceea ce a fost numit „ complexul industrial de frontieră și supraveghere ” traversează lumea. Firme americane de tehnologie precum IBM și industria militară israeliană sub formă de companii de arme precum Elbit se întâlnesc din nou la granița europeană. Agenția de frontieră a UE, Frontex, împreună cu statele membre individuale, construiesc o rețea din ce în ce mai avansată de tehnologie de supraveghere. Această rețea de sisteme de urmărire, AI și biometrie, „pereți inteligenți” și forța brută de modă veche controlează un sistem care a fost responsabil pentru aproximativ 2.000 de decese la granița europeană doar în ultimul an. Acesta a fost răspunsul Nordului Global la creșterea refugiaților alimentată în mare parte de cei care fug de ororile războiului civil sirian.

Complexul de supraveghere-industrial este o amenințare pentru noi toți. Fie că este vorba despre un jurnalist care încearcă să protejeze identitățile avertizorilor; un politician de opoziție angajat cu informații confidențiale; o victimă a războiului și a sărăciei care fuge în siguranță; sau un ONG pentru drepturile omului în domeniu, scandalul Pegasus a ajutat la ridicarea capacului asupra cât de mulți dintre noi suntem la cheremul unor corporații întunecate care exercită o putere imensă fără aproape nicio responsabilitate. Dacă se poate face ceva cu această expunere a unei amenințări atât de răspândite și comune, este ca oamenii din medii și contexte extrem de diferite să realizeze că avem cu toții interesul să lucrăm împreună pentru a cere socoteală industriei de supraveghere. Scandalul Pegasus nu este o excepție, dar dacă cei implicați rămân necontestați, riscă să devină norma.

Opiniile exprimate în acest articol aparțin autorului și nu reflectă neapărat politica editorială a Middle East Monitor.