grigor.victor@yahoo.com 188.27.147.212 |
În răspuns la nicu cohen.Nicusor, cand ai sa cresti mai mare ai sa intelegi ca nu poti scapa de globalizare. Trebuie insa sa urmezi si sa sustii acel proiect care este in acord cu natura noastra umana, nu cu niste idei abstracte despre om. Specific spatiului european, adica a celui greco-romano-crestin, este MASURA. Spiritul non-european n-are simtul masurii, semitii, germanicii, slavii ( care au ajuns mai tarziu in lumea civilizatiei europene) indienii sau mongolii nu au auzit de METRON ARISTON, nici de MEDEN AGAN, nici de EST MODUS IN REBUS sau de NE QUID NIMIS. Arta lor plastica originara utilizeaza numai” compozitia unitara” ( Heinrich Wolfflin) bantuita de „horror vacui”( frica de elemente de alt tip sau de gol) care uniformizeaza tiranic toate elementele intregului, neputand intelege tipul de organizare numit „compozite multipla” in care elementele componente sunt diferite ca forma iar factorul unificator este dat de raporturile lor armonice, care, la randul lor , se bazeaza pe masura. De aceea ei aleg fie un model egalitarist absolut, fie unul bazat pe caste suprapuse, fara capacitatea comunicarii intre ele ( modelul societatii indiene medievale).
Noua ideologie „liberala”, la care adera azi smintitele elite politice ale lumii, nu provine din patrimoniul cultural european clasic, ci din corpul ideologic al nihilismului modern, cel mai mare inamic al clasicismului, deci ea nu reprezinta spiritul european: nici pe cel grecesc, nici pe cel roman, nici pe cel crestin. Ea se aseamana in scopuri si , de un timp si in mijloace, cu despotismul de tip asiatic. Asa se explica si concordia deplina ce domneste intre elitele politice ale marilor puteri atunci cand vine vorba de luarea unor masuri drastice in vederea stoparii unor calamitati pandemice , se pare, provocate anume in acest scop. Deci solutia nu este anarhia de tip tribal, sau vreo alta forma moderna de nihilism, ci revenirea la adevaratele valori specifice adevaratei civilizatii, adica ale unei civilizatii de tip european. |
Masura se castiga in timp istoric. Este suficient sa citesti Cei sapte contra Tebei, cand Tideus (tatal eroului Diomede din razboiul Troian) ranit de moarte tot se inversuna sa manance creierul dusmanului sau. Unde era aici masura? Ori in razboiul peleponesiac, cand cetati vechi au fost distruse din temelii? Sau cand romanii s-au macelarit cu migala intr-un secol de razboaie civile, tot in spiritul NE QUID NIMIS or fi fost?
Invers Panciatantra indiana si Cartea despre Tao chineza sunt impregnate cu simtul masurii.
Sa inteleg ca slavii si germanii nu sunt europeni, sunt un fel de asiatici? Aiurea!
Asa ca toate astea sunt prostii ca sa justifice stereotipuri de superioritate