grigor.victor@yahoo.com 188.27.145.86
În răspuns la Sorin. Pai, chiar noi, poporul rom^an, suntem rezultatul a doua actiuni de globalizare: PAX ROMANA si PAX CHRISTIANA , una politica si cultural- lingvistica, cealata moral- religioasa, amandoua pornite, in epoci diferite, din acelasi centru _Roma. Oricine este in masura sa analizeze obiectiv si apoi sa compare realizarile Imperialismului Roman cu realizarile altor imperialisme mai noi, ajunge la concluzia lui GM Cantacuzino care zicea:” Ce sunt realizarile imperiilor coloniale de azi pe langa eforturile Romei?”…” Roma nu doar exploata, dar convingea prin formele marete ale civilizatiei sale. Religia ei era pamanteasca, rationala si simpla. Era in acest crez o filosofie a muncii si a fericirii, care pot fi considerate ca doua constante ale ideologiei ei. N-a pus intrebari cerului, a vrut sa organizeze pamantul cat mai nobil posibil si a facut-o. A fost o civilizatie a tehnicii, nu a stiintei. Roma a avut pasiunea constructiei, caci tot ce faceau romanii era facut pentru a dura: constructia era o afirmatie civilizatiei, cea mai nobila marturie poate a unui imperativ organizare avand drept tel final armonizarea lumii prin forme elocvente si impunatoare. Aceasta ambitie n-a avut-o decat Roma in tot decursul istoriei omenesti. Si nu numai de a construi utilitar, dar de a construi ca la Roma, pe tot intinsul imperiului…pentru a impinge cat mai departe de zidurile sale amenintarile barbariei”. Incearca cineva sa compare azi imperialismul rusesc cu cel al Romei? Se pare ca unii oameni sunt ispititi azi sa vada in mongolul Putin un nou August, incat utilizeaza, in mod absolut hilar, aproape acelasi tip de discurs pe care anticii i-l dedicau nepotului lui Caesar: ” Ursita a inviorat si impodobit viata umana dandu-ne pe August, daruindu-i din belsug virtuti, pentru a face din el binefacatorul oamenilor, salvatorul nostru, pentru noi si cei ce ne vor urma, spre a ne impotrivi razboiului si a face sa domneasca ordinea peste tot”…intelegeti acum de ce nu e permis in Imperiul Rusesc( cea de-a treia Roma!) sa numesti razboi „interventia speciala” ce se desfasoara in Ucraina? |
Să ascultăm și concurența:
„La Moscova, cetate eternă,
Roșul drapel e în bernă
Triste sunt fețele proletarilor,
Nu mai e Gheorghi Dimitrov, fiul bulgarilor.”
Scrisă de un anume Aurel Baranga (cine mai știe azi de el?)
„Incearca cineva sa compare azi imperialismul rusesc cu cel al Romei?”
Doamen fereste! E ca si cum l-ai compara pe Terente sau pe Ramaru cu Vladimirescu.
Nea Grigore , pai atunci de ce te mai vaicaresti aici ca nu iti place regimul ? Ar trebui sa radiezi de fericire !
Tot ce e in jur este regim eclesiastico-politic roman. Bazat pe prințipurile si metodele Romei . Inclusiv aceasta vaccinare pe care o condamnati ca metoda criminala , este tot o metoda de mortificare romana . Aha, deci voi romanizatii , iubiti ceea ce huliti ? Pai inseamna ca va meritati soarta ! Voi cautati scuze opresorilor vostri !?
Atunci , mundus vult decipi , ergo decipiatur ….
Nicusor, cand ai sa cresti mai mare ai sa intelegi ca nu poti scapa de globalizare. Trebuie insa sa urmezi si sa sustii acel proiect care este in acord cu natura noastra umana, nu cu niste idei abstracte despre om. Specific spatiului european, adica a celui greco-romano-crestin, este MASURA. Spiritul non-european n-are simtul masurii, semitii, germanicii, slavii ( care au ajuns mai tarziu in lumea civilizatiei europene) indienii sau mongolii nu au auzit de METRON ARISTON, nici de MEDEN AGAN, nici de EST MODUS IN REBUS sau de NE QUID NIMIS. Arta lor plastica originara utilizeaza numai” compozitia unitara” ( Heinrich Wolfflin) bantuita de „horror vacui”( frica de elemente de alt tip sau de gol) care uniformizeaza tiranic toate elementele intregului, neputand intelege tipul de organizare numit „compozite multipla” in care elementele componente sunt diferite ca forma iar factorul unificator este dat de raporturile lor armonice, care, la randul lor , se bazeaza pe masura. De aceea ei aleg fie un model egalitarist absolut, fie unul bazat pe caste suprapuse, fara capacitatea comunicarii intre ele ( modelul societatii indiene medievale). Noua ideologie „liberala”, la care adera azi smintitele elite politice ale lumii, nu provine din patrimoniul cultural european clasic, ci din corpul ideologic al nihilismului modern, cel mai mare inamic al clasicismului, deci ea nu reprezinta spiritul european: nici pe cel grecesc, nici pe cel roman, nici pe cel crestin. Ea se aseamana in scopuri si , de un timp si in mijloace, cu despotismul de tip asiatic. Asa se explica si concordia deplina ce domneste intre elitele politice ale marilor puteri atunci cand vine vorba de luarea unor masuri drastice in vederea stoparii unor calamitati pandemice , se pare, provocate anume in acest scop. Deci solutia nu este anarhia de tip tribal, sau vreo alta forma moderna de nihilism, ci revenirea la adevaratele valori specifice adevaratei civilizatii, adica ale unei civilizatii de tip european.