Victor Grigor
316 aprobate

grigor.victor@yahoo.com
188.27.145.86

 

În răspuns la Sorin.

Pai, chiar noi, poporul rom^an, suntem rezultatul a doua actiuni de globalizare: PAX ROMANA si PAX CHRISTIANA , una politica si cultural- lingvistica, cealata moral- religioasa, amandoua pornite, in epoci diferite, din acelasi centru _Roma. Oricine este in masura sa analizeze obiectiv si apoi sa compare realizarile Imperialismului Roman cu realizarile altor imperialisme mai noi, ajunge la concluzia lui GM Cantacuzino care zicea:” Ce sunt realizarile imperiilor coloniale de azi pe langa eforturile Romei?”…” Roma nu doar exploata, dar convingea prin formele marete ale civilizatiei sale. Religia ei era pamanteasca, rationala si simpla. Era in acest crez o filosofie a muncii si a fericirii, care pot fi considerate ca doua constante ale ideologiei ei. N-a pus intrebari cerului, a vrut sa organizeze pamantul cat mai nobil posibil si a facut-o. A fost o civilizatie a tehnicii, nu a stiintei.

Roma a avut pasiunea constructiei, caci tot ce faceau romanii era facut pentru a dura: constructia era o afirmatie civilizatiei, cea mai nobila marturie poate a unui imperativ organizare avand drept tel final armonizarea lumii prin forme elocvente si impunatoare. Aceasta ambitie n-a avut-o decat Roma in tot decursul istoriei omenesti. Si nu numai de a construi utilitar, dar de a construi ca la Roma, pe tot intinsul imperiului…pentru a impinge cat mai departe de zidurile sale amenintarile barbariei”.

Incearca cineva sa compare azi imperialismul rusesc cu cel al Romei? Se pare ca unii oameni sunt ispititi azi sa vada in mongolul Putin un nou August, incat utilizeaza, in mod absolut hilar, aproape acelasi tip de discurs pe care anticii i-l dedicau nepotului lui Caesar: ” Ursita a inviorat si impodobit viata umana dandu-ne pe August, daruindu-i din belsug virtuti, pentru a face din el binefacatorul oamenilor, salvatorul nostru, pentru noi si cei ce ne vor urma, spre a ne impotrivi razboiului si a face sa domneasca ordinea peste tot”…intelegeti acum de ce nu e permis in Imperiul Rusesc( cea de-a treia Roma!) sa numesti razboi „interventia speciala” ce se desfasoara in Ucraina?