Nota redacției: cum de nu s-au auto-sesizat Alexandru Florian și liderii evreimii de pretutindeni pentru aceste favoruri acordate celor care se declară urmașii sașilor naziști din Transilvania?! 
*
*
Un comentariu bine documentat
*
*

Să o iau pe rând, adică încep cu ce e mai uşor.
Pentru a vedea articolul menţionat la primul link ar trebui să accesaţi referinţahttp://www.turnulsfatului.ro/2… si acolo se citesc următoarele:
Clădirea Muzeului Astra va fi trecută în proprietatea FDGR Sibiu
Clădirea din Piaţa Mică, nr. 11, în care funcţionează muzeele Franz Binder şi Emil Sigerius, dar şi o parte din birourile Complexului Naţional Muzeal Astra va fi trecută în proprietatea Forumului Democrat al Germanilor din România, filiala Sibiu.
În prezent, Consiliul Judeţean Sibiu este proprietar al clădirii cu subsol, etaj, parter înalt şi mansardă, construită pe un teren de 526 de metri pătraţi. Clădirea a fost, însă, retrocedată către FDGR Sibiu, iar în şedinţa de joi a CJ Sibiu, se va supune aprobării demararea demersurilor de schimbare a proprietarului şi în actele cadastrale.
Retrocedată din 2012
Comisia specială de retrocedare a unor bunuri imobile care au aparţinut comunităţilor a decis retrocedarea clădirii în discuţie în martie 2012. FDGR a solicitat retrocedarea acestui imobil arătând că este ”succesorul de drepturi al Grupului etnic german din Transilvania”. Înfiinţat în 1940, Grupul respectiv a deţinut şi clădirea din centrul Sibiului. Dar a fost scos în afara legii de către Regele Mihai I în octombrie 1944, iar toate bunurile au fost trecute în proprietatea Statului Român pe motiv de colaborare cu Germania hitleristă.
Consiliul Judeţean Sibiu a atacat în instanţă decizia Comisiei de retrocedare de la Bucureşti. Reprezentanţii CJ au susţinut că înainte ca imobilul să fie preluat de stat altcineva era proprietar şi nu Grupul etnic german, iar clădirea a fost extinsă cu mai bine de 50%, deci nu mai poate fi retrocedată. Dar atât Curtea de Apel Alba Iulia, cât şi Înalta curte de Casaţie – unde s-a judecat recursul – au dat dreptate FDGR. ”În privinţa calităţii de persoană îndreptăţită la restituire, se constată că prin Decizia nr. 5559/04.12.2009, pronunţată de ÎCCJ, instanţa supremă a reţinut că prin sentinţa nr. 2790/2007 pronunţată de Judecătoria Sibiu şi devenită irevocabilă la data de 20.09.2007, a fost constatată calitatea Forumului Democrat al Germanilor din Sibiu de succesor în drepturi al Grupului Etnic German. (…) OUG nr. 83.1999 dispune în sensul că imobilele care au aparţinut comunităţilor minorităţilor naţionale din România şi care au fost preluate în mod abuziv, cu sau fără titlu, de statul român, de organizaţiile cooperatiste sau de orice alte persoane juridice, în perioada 6 septembrie 1940 – 22 decembrie 1989, se restituie foştilor proprietari”, se arată în sentinţa dată în 2014 de Curtea de Apel Alba Iulia.
”Nu se va schimba nimic”
Preşedintele FDGR la nivel naţional, Paul Porr, spune că schimbarea proprietarului clădirii nu va afecta muzeele de aici. ”Nu se va schimba nimic, nici pentru cetăţeanul din Sibiu sau turistul de afară, aşa cum nu s-a schimbat nici în cazul Muzeului Brukenthal, retrocedat Bisericii. Adică va rămâne muzeu, cu acelaşi preţ de intrare, probabil că va rămâne acelaşi director. Acum se procedează la o simplă formalitate, în sensul că se aplică o sentinţă judecătorească”, arată Paul Porr. El spune că, dacă se va negocia vreo chirie, aceasta va fi una simbolică, ”de genul a 50 de lei pe lună”.
Actualul manager al CNM Astra, Ciprian Ştefan, spune că, totuşi, unele modificări vor urma. ”Am discutat deja cu reprezentanţii FDGR de a reorganiza această clădire pentru funcţionarea muzeelor Franz Binder şi Emil Sigerius. Deci un nou muzeu modern, în centrul Sibiului. Din punct de vedere legal nu ştiu exact cum vor sta lucrurile, dar nu cred că se pune problema vreunei chirii, deoarece ar fi conflict de interese, având în vedere că FDGR este reprezentat în Consiliul Judeţean Sibiu”, declară Ştefan.
”Trebuie pusă în aplicare acea sentinţă definitivă. FDGR urmează să încheie un contract de administrare cu Consiliul Judeţean Sibiu, astfel încât clădirea de la nr. 11 să rămână Muzeului Astra. Vrem să amenajăm acest muzeu din fonduri europene sau norvegiene. De aceea am şi alocat în buget o sumă de bani pentru efectuarea studiilor de fezabilitate, după ce clădirea va trece din nou în administrarea noastră”, Ciprian Ştefan, managerul CNM Astra
Grupul Etnic German
Grupul etnic german a fost înfiinţat în noiembrie 1940, reprezentând comunitatea saşilor. Astfel de grupuri etnice germane au fost înfiinţate în mai multe ţări, arată prof. univ. dr. Cornel Sigmirean, din cadrul Universităţii ”Petru Maior” din Tîrgu Mureş. ”În momentul în care Hitler a preluat puterea în Germania, sigur că simpatiile au mers către el. Hitler a acordat o atenţie specială pentru toate grupurile şi organizaţiile politice germane din Europa centrală. Şi cele din Cehia şi Ungaria şi, într-adevăr, şi Grupul etnic german din Transilvania au urmat, într-un fel, politica germană. Nu înseamnă că s-a identificat întru totul cu politica lui Hitler, dar a devenit asociat al Germaniei”, arată Sigmirean. Ţinte ale unor procese după încheierea celui de-al doilea război mondial, aceste grupuri au fost scoase în afara legii, după cum s-a întâmplat şi în România. ”Sigur că aceste grupuri au fost acuzate în urma unor procese. La noi a fost un proces al întregului grup etnic, căci în 1945 a început deportarea lor în Uniunea Sovietică. Adică aplicau politica lui Hitler împotriva evreilor”, aminteşte profesorul Cornel Sigmirean.

19 opinii

Gyuntar dela Ooy
28 iunie 2016 la 20:59
Nu pot sa spun decât ca ma ” bucur “
ALTU
28 iunie 2016 la 22:03
Dragi sibieni, votaţi în continuare Forumul German. Votaţi şi nici nu ştiţi măcar ce este, dar votaţi ca să vă exercitaţi dreptul de vot. Ţineti-o tot aşa!
ALTU
28 iunie 2016 la 22:03
Dragi sibieni, votaţi în continuare Forumul German. Votaţi şi nici nu ştiţi măcar ce este, dar votaţi ca să vă exercitaţi dreptul de vot. Ţineti-o tot aşa!
DJ Fodor
28 iunie 2016 la 22:52
WTF!…n-au loc sasii jegosi din fdgr de Muzeul Astra acum????tz-ai dreaq de babalaci besinosi gen astrid,porr,boetesc si mutalaul sas-slugoiul lui merkel!
MaimuticaMaimuticaMaimutica
29 iunie 2016 la 0:11
Prostule, cladirea lor le-a apartinut pe drept, de ei este construita ! Limitatule.
Dar regatul Romaniei la 1918-20 cate a ”incasat” din tot Ardealul? Toata infrastructura, cai ferate, companii, mici afaceri, banci, societati asigurare….cred ca cumulat o suma incalculabila actualmente ! Amintesc doar fundatia Gojdu…sute de milioane de euro acum numai pe cladiri in Ungaria toata si Ardeal(Banat, Crisana, Maramures, Transilvania).
ISTORIC:
La sfârşitul sec. XVII, casa care exista pe acest loc aparţinea comitelui Valentin Frank von Frankestein; După moartea lui Frank a devenit propietatea comesului Johan Zabanius Sachs von Harteneck care a fost decapitat în anul 1703. După moartea lui, casa a fost confiscată de stat până în anul 1864, când a cumpărat-o Universitatea Saxonă.
A fost sediul la Cartea Funciară (înfiinţată în 1789) si la contabilitatea cezaro-crăiască.
În 1865 casa va fi cumpărată de Reuniunea Cetăţenilor şi Meşteşugarilor (Burger- und Gewerbeverein) care o demolează.
Denumită iniţial “Casa Asociaţiei Micilor Meseriaşi” (Burger- und Gewerbeverein-Haus), actuala clădire a fost construită între anii 1865-1867 de constructorul Gärtner şi inaugurată la 24 noiembrie 1867, devenind sediul administrativ al acestei asociaţii, precum şi un loc destinat desfăşurării unor activităţi diverse, cum ar fi cele de club, bibliotecă, şcolarizare a calfelor şi expoziţii de produse meşteşugăreşti.
Un cititor
29 iunie 2016 la 8:17
Ca sa fie foarte clar: NIMIC din tara NU a apatrinut vre-unui sas, secui, ungur, rege, etc. TOTUL a fost luat cu forta in trecutul mai indepartat sau mai apropiat (terenuri pe care s-au construit cladiri, resurse din care au provenit banii pentru cladiri, etc …)
Asa cum toti neavenitii cer dreptul de proprietate pentru diverse imobile, ar trebui sa ceara si romanii dreptul de proprietate al terenurilor care au fost luate cu japca acum 100, 200, 300, …. ani !!!
MaimuticaMaimuticaMaimutica pentru stiinta ta, istoria incepe inainte de sec. XVII ….
MaimuticaMaimuticaMaimutica
29 iunie 2016 la 13:57
Prostul nu e prost destul, pana nu e si fudul ! :))))
Esti prost rau baietule, in fapt iti convine ciordeala romaneasca in Transilvania !
Istoria sasilor si nu numai, colonisti din aproape tot centrul si vestul Europei incepe prin secolele 12-13….Pe atunci in sud, valahia, se cam termina regatul Bulgar :)))
Cei drept, niciodata cei ce se intituleaza romani n-au fost in stare de vreo civilizatie, in afara de pastorit si stat la sat…altfel cum iti explici ca regii Ungariei au chemat colonisti din Europa, cu o anume civilizatie, economie, program arhitectural, sa apare linia Carpatilor?
De erati asa multi si tari, ante secol 18, sau chiar secol 13, nu crezi ca ramaneau ceva semne de civilizatie romaneasca/valaha??? Dar esti prea bou ca sa vezi mai departe de buzunarul si interesul tau de parvenit !
ALTU
29 iunie 2016 la 10:46
si cele 80 de miliarde de euro pe care germania trebuie sa le plateasca statului roman unde sunt? s-au sters? sasii astia revendica o gramada de cladiri, austriecii au pus mana pe gaz, petrol, banci, etc….vad ca stramosii nostri au murit degeaba in razboaie. tot ce avem este o linie care se niumeste granita. in rest nimic
ALTU
29 iunie 2016 la 13:19
Au dat ordin să se construiască! Cu slugi români și bani luați cu japca de la români! Votați în continuare Forumul!
Schwartz R.
28 iunie 2016 la 23:42
Grupul Etnic German a fost in si de fapt filiala Partidului National-Socialist in Romania ! Aceste doua organizatii au fost condamnate la Nurnberg , asa ca FDGR nu avea nici un drept sa revendice nimic in numele unei organizatii fasciste . Trebuie sa multumim Tribunalului Sibiu ca a dat o decizie ” istorica ” in favoarea unui Forumului German , fapt nemaintalnit in nici o tara beligeranta din al doilea razboi mondial . Astfel Johannis a devenit fuhrerul imobiliarelor luate cu japca in cardasie cu justitia …Iar pe acest prof. Sigmirean l-ati pus intr-o situatie penibila pt. a explica un jaf total ilegal in dreptul international . Dar in Sibiu s-a putut …
Chris
29 iunie 2016 la 0:24
foarte bine!
Daccccc
29 iunie 2016 la 1:33
Bai limitatule în gândire tu chiar crezi ca tot ce zboară se mănâncă ?chiar crezi toate aberaţiile străinilor ca ei au fost primii în Dacia ?chiar crezi ca au fost ale lor sau nu cumva ne-am luat înapoi ce ne era de drept?aşa ceva aici am sters.Doar cu Ceauşescu am fost independenţi cateva țică ani pana la asasinarea lui
Ardeleanul
29 iunie 2016 la 8:35
asa trebuie ca sa fie ordine si discplina …….fiecare sa stie ca a fost si ce este a lui si fiecare sa stea la locul lui
la unii de-ai nostri nu le convine deoarece le-au placut sa li se dea pe gratis tot ce se poate si sa se si imbogateasca peste noapte f substantial ori a avea avere si a fi bogat asta inseamna sa ai radacini puternice si sa f f harnic si chibzuit in viata …….nu sa apari un parlit prin SIBIU UN PARLIT SI FARA CHEF DE LUCRU si sa stai sa primesti totul pe de-a moaca de la casa . masa si diverse ajutoare de pe spatele la cei care au muncit si si-au agonisit din mosi stramosi pe munca si sudoarea lor A fi farnic ,corect si cu coloana vertebrala este un mare atu …..pe care multi de-ai nostri romani nu-l agreaza Sant roman si am trait in Ardeal printre sasi de la care ai avut ce invata din greu daca ai vrut sa inveti si sa devi om care sa-ti faci tot ce-ti trebuie de la casa si……… fara sa astepti pomeni de la stat
Un cititor
29 iunie 2016 la 10:38
Ai dreptate ardelene. Deci, TOTI sasii, secuii, regii, etc sa inapoieze pamantul pe care l-au luat cu japca, in urma cu sute de ani de la romani si toate foloasele pe care l-au obtinut prin folosirea panamtului (luat cu japca) sau exploatarea locuitorilor de drept, inclusiv banii cu care au construit casele in cauza. Foarte corect …
Mai rau este ca, cei despre care vorbim, nici macar nu au “asteptat pomeni de la stat” ci au folosit forta ca sa se improprietareasca …
Inca o rugaminte ardelene: mai foloseste si semne de punctuatie, fiindca este extrem de dificil de urmarit ceea ce ai scris ….
Pentru a nu isca discutii: si eu sunt ardelean si sibian 100% ….
Zorro
29 iunie 2016 la 11:06
Eu sunt etnic german, insa nu sunt de acord cu aceste retrocedari in favoarea FDGR. Sasii care au mai ramas in RO sunt batrini, majoritatea traiesc imprastiati pe sate. Majoritatea dintre ei nu sunt membrii FDGR. In FDGR sunt actualmente mai multi romani decit sasi. Asta nu reprezinta nici o problema pentru mine, insa problema este, ce se intimpla cu aceste imobile? Ce se intimpla cu chiriile? Cui revin banii daca se vind aceste imobile? De fapt aceste cladiri apartin tuturor sasilor, si nu doar membrilor FDGR, care din punct de vedere a multor sasi sunt ai mai prapaditi sasi, in frunte cu unul care face treaba tare bine. Ar fi bine ca sasii sa ia vreo initiativa si sa se intereseze ce se intimpla cu aceste case, retrocedari, bani, etc. Sunt convins ca multe o sa iasa la suprafata de genul caselor mostenite cu acte false.
Rosu
29 iunie 2016 la 14:02
Istoria, bat-o vina! Trebe citita, este grea, plina de texte si cifre, cu poze putine. Mult mai usor este sa crezi in legende, folclor, filme, propaganda, lozinci. Convins ca daca urli destul de tare, n- ai nevoie de argumente.
Gheorghe
29 iunie 2016 la 14:03
Da’ nu se mai termina odata cu retrocedarile astea? Pe masura ce se cauta in arhiva orasului si se vede ca sunt case interesante ca arhitecura dar nerevendicate de nimeni, hopa apare fdgr ca sunt ale lor ! Bine zice Zorro, plus ca retrocedarea se refera doar la cladirile confiscate de comunisti, ori asta era confiscata de rege ptr colaborare cu nazistii (din articol)! Si Pedagogicul a fost retrocedat si acum e vai de el! Poate se asteapta ca Primaria sa investeasca banii romanilor, in repararea caselor sasilor :) Votati FDGR! :)))
MaimuticaMaimuticaMaimutica
29 iunie 2016 la 14:36
Ce contradictie faina ~ Jur ~! :))) Banii romanilor sa refaca casele sasilor? Dar sasii de care stat apartin?
Realmente, greu cu istoria, putine poze…cum scrie unul mai sus :))
Toanta
29 iunie 2016 la 23:04
Nu mi se pare corect ! Forumul german mai are cativa etnici germani. Si chiar de ar fi fost mii de sasi, nefiind mostenitor direct, ar fi trebuit sa fie alocat statului, comunitatii sibiene. Din fondurile sibienilor se va plati intretinerea acestei cladiri !