ȘOVINISM MAGHIAR LA TÂRGU-MUREȘ. O profesoară din Cluj a fost jignită, înjurată și agresată verbal in autobuzul 44 de soviniști maghiari „CE CAUȚI ÎN TÂRGU-MUREŞ, DACĂ NU ŞTII SĂ VORBEȘTI UNGUREŞTE?”

Cotidianul Cuvântul Liber din Târgu Mureș a publicat în paginile sale un scurt mesaj al unei profesoare românce de Cluj-Napoca aflată în vizită în Târgu Mureș. Cele relatate de aceasta sunt o dovadă în plus a șovinismului maghiar care există în Transilvania. În acest caz nu a fost vorba de vreun politician UDMR sau PCM ci de simpli cetățeni de etnie maghiară.

Redăm mai jos scrisoarea publicată de redacția Cuvântul Liber:

„Mă aflu de câteva zile într-o vizită familială, de la Cluj-Napoca în Târgu-Mureş, unde m-am întors de decenii, în amintirea anilor de şcoală trăiţi cu emoţie şi respect la fostul Liceu «Unirea».

Într-o scurtă călătorie cu autobuzul nr. 44, în data de 5 august, între orele 10-11, am trăit un incident agresiv, etnic, neaşteptat şi inacceptabil oriunde ne-am afla în România. Vroiam să-mi cumpăr bilet de călătorie, dar nu se remarca prezenţa unui casier.

Am întrebat-o pe o cetăţeancă, cum aş putea proceda.

Mi s-a replicat explicativ în limba maghiară. În maşină se vorbea tare, ostentativ, de majoritatea călătorilor în limba maghiară.

I-am replicat «doamnei» că nu înţeleg ce mi-a răspuns.

Contrariată, m-a admonestat că nu ştiu să vorbesc ungureşte, altfel, ce caut în Târgu-Mureş? Atunci eu am întrebat-o dacă suntem în Ungaria sau în România.

Nu mi-a răspuns.

Agresivei unguroaice vârstnice i s-au asociat şi alţii de teapa ei, precizând că drepturile minorităţii maghiare sunt necesare şi imperative.

Cam un sfert de oră am fost comentată în colectivitatea lor, nimeni nu mi-a luat apărarea.

Se pronunţau repetat, cuvântul «ţigan», cu referiri la persoana mea, şi alte opinii depreciative, pe care le-am intuit, amintindu-mi unele cuvinte ştiute din anii de şcoală, din fosta Regiune Autonomă Maghiară.

Mă simt copleşită de nedreptatea istorică şi actuală asupra românilor ardeleni, amplificată de legi privilegiate, abuzive, iresponsabile, făcute de inculţii politicieni actuali, trădători de ţară.

Am avut ocazia să cunosc şi alte ţări din lume (SUA, Canada, Germania), unde limba oficială este limba naţională, obligatorie pentru toţi cei care vor să fie cetăţeni ai acelor ţări. Pe lângă drepturi, în echilibru, există obligaţii netârguite după interese politice.

Cer introducerea, în Constituţie, a unui articol privind retragerea cetăţeniei tuturor acelora care aduc prejudicii României, însemnelor naţionale şi limbii române”.

Sursa: cuvantul-liber.ro