Ctitoria
voievodului român RADU CEL MARE,
Lăpușna, din Timoc, aflată în ruine,
A FOST ÎNCHISĂ de Biserica Ortodoxă SÂRBĂ, PENTRU CA ROMÂNII/vlahii
SĂ NU MAI POATĂ ȚINE SLUJBE ÎN EA.

http://www.rgnpress.ro/rgn_13/categorii/politic/10573-ctitoria-voievodului-roman-radu-cel-mare-lpuna-din-timoc-aflat-in-ruine-a-fost-inchis-de-biserica-ortodox-sarb-pentru-ca-romaniivlahii-s-nu-mai-poat-ine-slujbe-in-ea.html

Marţi, 17 Septembrie 2013
Timoc,Lăpușna

“În prezența mai multor credincioși, în fața bisericii abandonate Lapușnia,biserica ridicată de Voievodul român Radul cel Mare, în secolul XVI, preoții Bisericii Ortodoxe Române-Antonie Isac și Ștefan Șarampoi au slujit Sfânta Liturghie. Au fost prezenți, printre alți, și reprezentanți organizațiilor românești: dr. Predrag Balasevic, președintele Partidului Democrat al Românilor din Serbiea, Zavisa Jurj, președintele Asociației pentru cultura Românilor-Vlahilor din Serbia „Aridnae Filum” din Bor , și Dusan Prvulovic, președintele Comitetului pentru drepturile omului CHRIS din Negotin, transmite corespondentul Romanian Global News din Timoc.
Spre deosebire de anii precedenți, în acest an preoții din Biserica Ortodoxă Română și credincioși prezenți au avut parte de o surpriză neplacută. La ușa bisericii abandonate, acoperite cu buruieni și spini, a fost pus un lacăt!
În loc de a sluji liturgia în interiorul ruinelor falnicei biserici, pentru prima oară liturghia a fost slujită în afară zidurilor bisericii.
Biserică Lapușnia reprezintă o paradigmă a atitudinii Serbiei față de Românii timocenii, respectiv urmașii oamenilor, pentru căror nevoi religioase, stăpânul țărilor ungro-vlahe Radul cel Mare a ridicat această biserică acum câteva secole.
În teamă că ar putea afecta creșterea conștiinței naționale românești, biserica a fost lasată la ravagiile timpului și degradarea liniștită.
De la clădirea magnifică, au rămas doar ruinele care cu decenii au fost vizitate numai de ciobani care păzeau turmele lor în apropierea acestei clădiri.
După ce “Românii și-au amintit” și au început să ridice din cenușă, în mod literar, conștiința lor națională și identitatea, cei care în mod conștient au lăsat această biserica la ravagiile timpului, au pus la ușa bisericii lacăt.

Lacătul care trebuie să oprească pe urmașii lui Radu cel Mare de a revigora memoria acestui ctitor al acestei biserici, dar și la legătura cu Principatul vlah medieval și poporul care în prezent locuiește acolo.

O soartă aproape identică au avut și Vlahi, respectiv Români din Nord-estul Serbiei. Conștiința lor națională, sufocată într-un mod conștient, a început să semene cu biserica abandonată Lapușnia.
Numai că atunci când toată lumea a crezut că se va prăbuși și nu va rezista ravagiilor timpului, “de nicăieri” au apărut “niște tineri”, cu credința și dorința de restaurare a bisericii de Lapușnia, dar și de a restaura conștiința națională a acestui popor care a fost suprimată de decenii.

Răspunsul celor care de la o biserică magnifică, Lapușnia, au vrut să creeze o ruină, a fost “lacătul” sub forma inventării unei noi națiuni și unei noi limbi, “limbă vlahă”, după modelul lui Iosif Visarionovic Stalin din Republica Moldova.

“Lacătul” care se pune pe ușa trezirii conștiinței naționale a Românilor timoceni reprezintă obstrucții privind întroducerea limbii materne-române în școli, lucru pe care Serbia și l-a asumat în fața comunității internaționale.

Toată manipularea privind inventarea “standardizării limbii vlahe”, care pentru comunitatea științifică din Serbia nu este acceptabilă, este o încercare de a închide ușa spre păstrarea identități etnice a celor 300.000 de români/vlahi și aducerea ei la o ruină acoperită cu buruieni, precum biserica Lapușnia.

Situația legată de atitudinea administrației de stat și vârful Bisericii Ortodoxe Sârbe fața de Români, este simbolic prezentată de cuvintele unei bătrâne care s-a aflat în acea zi în apropiere și care zicea că este “păzitorul cheilor ale bisericii”.

La la întrebarea reprezentanților organizațiilor românești cine și din ce cauză a închis ruinele bisericii Lapușnia, ea a răspuns că biserica este închisă sub ordinul preotului din Bolievaț, adaugând că “Au venit niște Vlahi (cum zic sârbi) și au spus (referindu-se la biserică) că este a lor. Însă ai noștri spun că este a nostră. Aceasta este a noastră..Aicea este Serbia”.

Luni pe 16.09.2013. reprezentanți organizațiilor românești: Zavisa Jurj, președintele Asociației pentru cultura Românilor-Vlahilor din Serbia „Aridnae Filum” din Bor și Sinisa Vojinovic, președintele Consiliului Municipal al Partidului Democrat a Românilor din Serbia în Boljevac au vizitat sediul Bisericii Ortodoxe Sârbe din Boljevac și au discutat cu Părintele Ristibor Stevic, care a explicat că după slujba oficiată de Părintele Bojan Aleksandrovic anul trecut în Lapușnia, a primit ordin de la superiorii din Zaiecear să închide biserica. Așa că a recomandat reprezentanților organizațiilor românești să se adreseze conducerii Episcopiei Bisericii Ortodoxe Sârbe din Zajecar, care, ulterior după o conversație telefonică, au renunțat la primirea reprezentanțiilor menționați și le-au spus că trebuie să se adreseze cu o corespondență Episcopului Bisericii Ortodoxe Sârbe, Iustin.

Este evident mesajul acestui act de închidere a bisericii ruinate- a opri păstrarea în continuare a identități românești, să lăsam identitatea Română de a avea aceeași soartă ca și biserica Voivodului Radu , să dispară acoperită cu buruieni și abandonată de toți.

Însă se pune întrebarea, dacă acest lucru este potrivit unui stat modern în prezent, după cum Serbia se reprezintă și care prin protocolul din Bruxelles de la data de 01.03.2012. și-a asumat obligația privind îmbunătățirea drepturilor românilor/vlahilor din Timoc.”