Nicușor Dan, despre Codul Urbanismului: Este o lege pentru șmecheri care va legaliza hoția din urbanism și construcții.
Apel la Ciolacu și Ciucă, liderii coaliției PSD-PNL, și la deputații liberali să retragă „elementele nocive” din proiect
ANALIZE • ALINA MIHAI
Primarul Capitalei Nicușor Dan a avut, duminică, o ultimă intervenție înainte ca proiectul de lege Codul urbanismului să intre la vot în Camera Deputaților. El a cerut ”responsabilitate” de la coaliția PSD-PNL, pentru a elimina ”elemente extrem de nocive” și a amintit de campania de acum 2 ani și jumătate în care împreună cu PNL a convenit asupra unor condiții de viață, de mediu în orașe, de legalitate, de o competiție corectă, ”iar acum exact aceste principii se încalcă”.
Amendamentele PSD „extrem de nocive” la Codul urbanismului, enumerate de primarul Capitalei sunt: pierderea regimului de protecție al mai multor spații verzi și autorizarea constucțiilor anulate de PUZ-uri. ”În cuvinte puține se legalizează hoția din urbanism și construcții”, a acuzat el.
”Fac apel către liderii coaliției, dl Ciolacu și dl Ciucă, să privească cu responsabilitate acest proiect de lege pentru că de el depinde cum vor arăta orașele și satele din România în viitor. (…) Domnule Ciolacu, dacă doriți ca mulți români să se întoarcă în țară, mulți care au plecat că nu mai suportau nedreptatea, și un parlament pentru șmecheri, nu mai dați legi pentru șmecheri, așa cum este în acest moment proiectul urbanismului”, a acuzat primarul general.
– ”Mii de spații verzi din București sunt în pericol”. Cartierul Drumul Taberei, proiectat în anii 60, în perioada comunistă, nu este urbanismul perfect, dar vedem mult spațiu verde, vedem o școală și o grădiniță, și așa arată un cartier post-comunism în care nu vedem niciun centimetru pătrat de spațiu verde, nu vedem școală sau grădiniță. Noi avem o legislație care de multe ori nu a fost respectată dar este corectă în ceea ce privește spațiile, dar protejează spațiile verzi, chiar dacă ele nu sunt în Planul urbanistic general ele au fost proiectate pentru a fi spații verzi între blocuri. În proiectul de Cod al Urbanismului, acestă interdicție pentru spațile verzi care nu sunt prevăzute în documentația de urbanism dispare. Astfel aceste mii de spații verzi sunt în pericol. Nu este doar o chestiune teoretică, în Cartierul Floreasca, au apărut 30 de clădiri pe spațiile verzi, cu încălcarea legii.
– „PMB va fi obligată să răscumpere pe bani mulți terenuri pentru a le amenaja ca spații verzi”. În lg 24/2007 a spațiilor verzi urbane, avem o prevedere că dacă cineva introduce un teren din extravilan în intravilan, sau zonă industrială-construibilă, trebuie să ofere fiecărui locuitor 20 mp de spațiu verde. Deci acest dezvoltator ar fi trebuit ca pentru fiecare locuitor, prin legea existentă, să asigure 20 mp de spațiu verde, există o recomandare europeană ce va deveni obligatorie, de 26 mp. Ce se va întâmpla prin acest Cod al urbanismului, iar atunci autoritatea locală va fi obligată să răscumpere terenuri din București să le amenajeze spații verzi pe care dezvoltatorii nu le-au amenajat.
– „Sancțiune unitară pentru cei care construiesc pe spații verzi. Se ajunge le 25.000 de lei”. În legea 24/2007 legea spațiilor verzi urbane, există o sancțiune pentru schimbarea destinației unui spațiu verde care este proporțională cu mp. În proiectul de cod al urbanismului este modificată cu o amendă unitară care este între 50.000 și 500.000 lei. Ceea ce înseamnă că dacă plătește jumătate din minim, în 15 zile, ajunge la 25.000 de lei.
– ”Dacă un proprietar de casă se trezește cu un panou că se construiește un bloc de 14 etaje lângă casă, nu mai poate contesta”. A patra chestiune legată de principiul legalității care în opinia mea este cea mai gravă, dacă un PUZ este anulat și, dacă în intervalul când a fost în vigoare în baza lui se emite o autorizația de construire, și nu este contestată, prin efectul legii rămâne în vigoare. Adică un proprietar de casă se trezește cu un panou că vecinul lui construiește un bloc de 14 etaje, avocatul constată că nu a fost contestat, ghinion nu mai ai dreptul să contești, cineva a anulat PUZ-ul înaintea ta.
– A cincea chestiune, un PUZ nu poate fi contestat decât într-o perioadă de 5 ani de la emiterea sa. Dau au exemplu PUZ-uri la Parcul Tineretului, din 2000 și 2010, prin anumite mecanisme juridice ele sunt în vigoare, pentru că după ce trec 5 ani, acestea nu mai poate fi contestate prin efectul legii. În București există 1000 de PUZ-uri, este imposibil să facă o analiză a acestor PUZ.
– „Ultima chestiune, este relația dintre PMB și primăriile de sector, în ceea ce privește emiterea de documentații de urbanism și de autorizații de construire pentru rețele”. În ceea ce privește emiterea de PUZ-uri, există mai multe amendamente depuse, în esență se dorește ca PUZ să nu mai fie votate de CGMB ci de CL sectoarelor. Când în sfârșit există o voința să se oprească haosul se încearcă mutarea acestor prerogative către CL de sector, care nu au această competență în aparatul de specialitate. Un exemplu din miile de exemple, un extras din PUZ-ul sectorului 2, unde este Clubul Bamboo, apoi limita lacului, prevede bloc de 14 etaje peste club, dar legea apelor prevede o fâșie de protecție pentru malul de lac, atunci s-a pus spațiu verde în lac, este un fals pe care instanța l-a constatat la PUZ Sector 2.
– ”Partea de autorizații de construire pentru rețele mutată la sectorare . În mod absolut ilogic, întrucât PMB gestionează termoficarea, relația cu Apanova, are transportul public, toate competențele de rețele sunt trecute la primăriile de sector, de ce? Pentru că nu am vrut să autorizăm construcții de rețele pentru construcții ilegale. Vă dau un singur exemplu, Kiseleff 45, denumit grădinile Versailles ale Bucureștiului, iar clădiri interbelice au devenit clădiri pe spațiul verde, eu am refuzat să emitem autorizația pentru conectare la rețele, pentru că ele vor deveni funcționale, dar trecând la primarul de sector, cu toată bunăvoința el neavând informații nu o să știe și să o să dea autorizația de conectare la rețele.
Context. Controversele asupra proiectului de Cod al urbanismului, inițiat de Ministerul Dezvoltării, în mandatul lui Cseke Attila (UDMR), au pornit la Senat, de la amendamentele depuse de grupul PSD. Astfel, parlamentarii puterii au vrut să introducă, în Parlament și nu de la Guvern, noi prevederi care afectează în mare parte planurile urbanistice pe care le are în intenție Nicușor Dan în București, iar dacă devin lege afectează și alte orașe. La București, un consorțiu de arhitecți și urbaniști, condus de Universitatea de Arhitectură şi Urbanism Ion Mincu, sunt în curs de elaborare a Planului Urbanistic General, care vizează, în special, să pună ordine în haosul construcțiilor dintre case, sau al celor cu regim de înălțime diferit, din București.
Dacă Codul urbanismului devine lege, în varianta PSD, va deveni legal să se ridice construcții pe spații verzi private – cum este Parcul IOR unde s-ar construi blocuri pe 11 ha din spațiul verde -, sectoarele vor avea libertatea să-și voteze propriile variante de PUZ-uri, iar clădirile construite ilegal, care încalcă regulamentul de construire a orașului, vor putea intra în legalitate, așa cum este Cathedral Plaza.
Întrucât proiectul a trecut tacit de Senat, PSD vrea, acum, să introducă modificările la Camera Deputaților. Amendamentele au fost transferate de PSD la Comisia de administrație din Camera Deputaților, unde va intra în dezbatere marți, 27 iunie, iar miercuri, în doar o zi, în plen la votul final. Totodată, partenerul de coaliție, PNL, este așteptat cu un punct de vedere. După rotativa guvernamentală, Ministerul Dezvoltării a revenit liberalului Adrian Veștea, care ar trebui să trimită un punct de vedere legat de amendamentele propuse.
Între timp, în București se anunță un protest în Piața Victoriei, organizat de Fundația Eco-Civica, cu marș până către sediul PSD din Bd. Kiseleff, pentru a atrage atenția asupra amendamentelor nocive introduse la noul Cod al urbanismului. ”Mari suprafețe de parc, cum ar fi IOR, Tineretului, Prisaca Dornei, Grozăvești, Poligrafiei și multe alte categorii de spații verzi vor putea fi construite, asta doar in București. Este ultima șansă de-a opri de la distrugere verdele orașelor”, se arată în mesajul de mobilizare la miting.
Si sa spuna Marele si Sublimul Adevar pe Nicușor Dan nu-l poti crede…