Publicăm comentariul lui Surena la textul despre „Problema ofensei” la legionari, pentru a-i face și noi un scurt comentariu.

S-a vazut onoarea legionarilor cand majoritatea au trecut la comunisti.
Capitane nu fi trist! Garda merge-nainte, prin Partidul Comunist. Parca asa suna cantecelul vesel din anii 50?
Omul nou legionar a devenit omul nou comunist. Cei care au fost nostalgici au ramas sa infunde inchisorile comuniste, Canalul si marginalizarea pana la sfarsitul vietii. Cei care au supravietuit au fost din nou umiliti, marginalizati si ridiculizati iar azi cantecelul e un pic schimbat :” Cesusescu nu fi trist! PCR merge-nainte prin comunistii convertiti (in legionari).”
P.S „Detest extremele atat de dreapta cat si de stanga” -Eugen Ionescu -„poet ratat si dezechilibrat” condamnat in ’46 in contumacie pentru jignirea adusa glorioasei Armate romane, reabilitat in 1963 printr-un recurs care a constata ca nu e nici ratat, nici deezchilibrat si nu a jignit Armata romana.

*

Nota redacției: Pe site-ul nostru, comentariile lui SURENA au stârnit reacții vii și controverse. Multe din comentarille sale le-am pus pe prima pagină, considerându-le interesante, incitante, informate și erudite chiar. M-au derutat la vremea lor comentariile pe marginea prestației regelui Mihai, căruia nu i-a găsit decât merite, niciun păcat, nicio greșeală. La fel lui Djuvara. Iar acum acest comentariu de factura cea mai joasă, ca nivel intelectual! „Majoritatea legionarilor au trecut la comuniști”, afirmă Surena, inconștient. „Omul nou legionar a devenit omul nou comunist”! Nici nu mă ostenesc să aduc vreo dovadă, vreun argument împotriva acestei aberații, vecină cu blasfemia. Omul nou legionar s-a împlinit în sute și mii de cazuri, ale legionarilor care s-au jertfit, jertfa vieții chiar, când a fost nevoie, fără să pregete. S-au jertfit mulți dintre ei aidoma sfinților creștini. Eram tînăr când am luat cunoștință de jertfa legionară și mulțumesc Domnului că am avut reacția normală dinaintea comportamentului plin de demnitate și eroism al legionarilor, care se împliniseră ca oameni după chipul Omului Nou. După modelul Căpitanului.

Marele merit nu este al Căpitanului, cu programul său de edificare interioară a camarazilor săi, care vor să-i vină alături. Un program exigent la maxim, fără rabat, fără nici urma de înțelegere și acceptare a lichelismului, a minciunii, a dezordinii sufletești. Cu programul său te întrebi și te miri cum de a făcut atâția aderenți. În 1946, la o plenară a CC al Partidului Comunist, în discuția privind relația comuniștilor cu celelalte partide din țară, Lothar Rădăceanu, lider comunist, afirmă: „Să nu uităm că jumătate din România a fost legionară!”

Performanța aceasta nu a mai fost atinsă de niciun partid politic din România. De la această realitate trebuie să plecăm în comentariile noastre pe seama legionarilor. De aceea afirm că meritul excepțional pentru succesul neverosimil al Mișcării Legionare revine poporului român, din rândurile căruia s-au atașat sute de mii, milioane de tineri, s-au atașat la un program de edificare morală extrem de sever, de pretențios! Da, am făcut prea puțin pe acest site dacă colegi ca Surena pot face un asemenea comentariu pe subiectul atât de dureros al jertfei legionare…

Nu e mai puțin adevărat că în cazul lui Surena nu cred că au lipsit informațiile, ci e vorba de „nepotrivire de caracter” la mijloc. Domnul Surena, aș zice eu, nu are organ moral, sufletesc, cu care să perceapă excelența Mișcării Legionare. Nu este singurul! Sunt multe minți luminate la care nu au găsit nici un răsunet imboldurile vieții legionare. Un exemplu lămuritor este însuși Neagu Djuvara, în tinerețe legionar, demisionar apoi din motive de oportunism, când legionarii au pierdut guvernarea.

Mi-e greu să înțeleg poziția lui Surena, din păcate sunt prizonierul unei metehne mai vechi: acord credit total omului cu care fac cunoștință. Îs gata să-l urc pe un piedestal dacă prima impresie este pozitivă. Apoi, cu trecerea timpului, tot scad din înălțimea piedestalului, spre sincera mea dezolare…

i.c.