Petru Dincă petru_dinca@yahoo.com 78.96.85.121 |
Ca răspuns la Ion Coja.Domnule Coja,
unde a dispărut răspunsul pe care l-ați dat la scrisoarea mea deschisă, în care vă ceream să-mi demonstrați că termenii de mai sus, cărora eu le-am dovedit argumentat că au origine dacă, sunt de origine latină, așa cum susțin lingviștii latinomani de la academie? Și unde sunt toate celelalte comentarii (ale mele și ale dv-stră) care au urmat? Văd că, după ce v-am trimis dicționarul, le-ați șters pe toate. Chiar la asemenea manevră nu m-am așteptat, deși, din câte am citit despre d-ta, trebuia să mă aștept. Rușinos, domnule! Rușinos! Ai avut o șansă să faci, măcar o dată, ceva pentru lingvistica românească, dar ai ratat-o! Atât! * Nota redacției – N-am făcut nici un gest incorect, decât poate din greșeală, am șters și multe texte de ale mele, adică le-am pierdut. E bine că mi-ai scris din nou, nu mai aveam adresa dumitale de E mail. Am primit dicționarul dumitale și am avut o mare și plăcută surpriză. Cât am apucat să citesc nu am dat peste nicio exagerare. Te felicit. Aș vrea să-i trimit un exemplar din dicționar dlui Ioan Aurel Pop, cu recomandarea de a fi dumneata încadrat la Institutul de lingvistică al Academiei. Să discutăm mai mult pe internet, scrie-mi pe adresa ioncoja13@gmail.com Încă o dată felicitări pentru Dicționar. Admir tot ceea ce eu n-aș fi în stare să fac! |
Domnule Cristescu, mă bucur pentru faptul că, deși nu sunteți lingvist, vă preocupă etimologia. În faptul că acea comisie a stabilit că termenii de origine necunoscută din limba română ar fi de origine dacă este ceva adevăr. Dumneavoastră spuneți că le-am fi putut moșteni de la niște popoare care ar fi trecut pe aici. Cele care se califică sunt cele germanice și celtice. Ar fi putut să rămână câteva cuvinte, însă foarte puține, și numai termeni de mică importanță. Trebuie o conviețuire îndelungată, pentru împrumutul de cuvinte, ceea ce nu a fost cazul. Și sunt multe alte criterii care infirmă această ipoteză, pe care eu le-am dezvoltat în dicționar. În el, am demonstrat foarte amănunțit, pentru fiecare cuvânt în parte, originea dacă. Pentru că lingvistica așa procedează, nu se bazează doar pe o intuiție logică, așa cum e cea amintită mai sus. Ea e doar un punct de plecare. N-am înțeles de ce suntem noi latini născuți. Păi dacii, primii noștri strămoși, erau latini? Erau înrudiți cu ei, totuși, popor distinct, lucru stabilit de istorici. Nu știu pe ce surse vă bazați, poate mă lămuriți.
Domnule Coja, atunci îmi cer scuze pentru comentariul dur. Chiar vă rog să-l ștergeți, împreună cu răspunsul meu. Eram și sunt încă foarte supărat, pentru felul cum îmi este tratat dicționarul de anumiți lingviști. Dacă mi l-ar critica, nu m-ar deranja, pentru că e normal să și critici, cu argumente. Dar să te prefaci că nu există, nespunând nimic, e meschin. În ceea ce privește comentariile, ce puteam eu să cred, văzând că au dispărut? Dar nu v-am jignit, pentru că eu nu fac acest lucru. I-am criticat în prefață pe lingviștii de la Academie, dar am făcut-o obiectiv și elegant. Ultimul cuvânt îi aparține nepotului meu, pe care l-am consultat. Vă voi scrie un e-mail. Ce am citit eu despre dumneavoastră e ceea ce ați scris despre niște calomnii la adresa dumneavoastră.
Ar fi foarte interesant de fi vizualizate argumentele din dictionarul de cuvinte dacice. Chiar si un neica-nimeni ca mine, un alingvist, sunt curios cum s-au facut deductiile. Au fost fost argumente logice sau clasicele sofisme ? Asta cu atat mai mult cu cat istoria (sau cei ce au scris-o) nu ne-au lasat bob de limba geto-dacica.
Citeam mai demult ca o comisie de pe vremea lui Hasdeu a inventariat toate cuvintele din dictionarul limbii romane si cele pe care nu le-au gasit in nicio alta limba cunoscuta au fost declarate dacice. Ar fi corect ? Dar daca cumva cele cuvintear apartin altui popor care ne-a stapanit o vreme si care ulterior a pierit din istorie sau i s-a sters urma ?
Pana apar alte argumente stiintifice, plauzibie si persuasive, consider ca asa-zisele cuvinte dacice fac parte din din patrimoniul a ceea ce mai tarziu s-a numit limba latina. Noi suntem latini nascuti nu facuti cum insinueaza grecii si popoarele slave (rusii, bulgarii, sarbii si nu numai). Este interesul lor politic sa ne considere latinizati. „Prietenii stiu de ce !”.
Interesul poarta fesul !
Zic si eu, n-o luati in nume de rau. Parafrazand, pot spune : „Gura prostului adevar graieste !”.