Auzi, stimate domn cultivat la cap!
Ai un obicei pe care l-am intalnit doar la persoanele care au citit mult, astia ca tine, doxa de carte! Una-doua sari la beregata! Comportament de om cu scoala, nu gluma!
In loc sa spui ce ai de spus, sa porti o discutie normala, te chinui sa balacaresti.
Puteam avea un dialog, eu cu varianta mea, tu cu a ta, le puneam cap la cap si vedeam ce iesea.
Dar tu, in loc sa gandesti, sari ca fript pt ca ai fost contrazis.
Mare prostovan!
Care a fost interesul nostru, desteptule? Sa avem armata de ocupatie timp de 14 ani? Sa ne moara in inchisori si chinuri toata elita?
Pai pt interesul tarii a facut regele 23 august sau DOAR pt a scapa de maresal pt ca a realizat ca, daca il lasa sa scoata tara din razboi, tot el va conduce?
Tot vii cu teorii si pareri, dar la memoriile celor care au trait acele vremuri nu apelezi?
Sau ti se pare ca Seicaru si Vasile Dumitrescu au fost niste terchea-berchea asa ca tine?
Gh Magherescu iti spune ceva? Dar istoricul Gh Buzatu?
Ori esti orb, ori esti prost, ori incerci sa duci discutia pe piste false.
Cine si cand a vorbit de a merge pe mana Germaniei, de tot repeti ideea asta cu razboiul total, pana la capat alaturi de Germania?
Cand ti-am spus ca l-am tradat pe Hitler?
Nu intelegi, prostule, ca nu asta voia maresalul, ci ca dorea MAI INTAI sa semneze armistitiul, APOI sa inceteze focul?
Ori inteligentul de rege ce a facut? A MINTIT ca are un armistitiu, a dat ordin sa se inceteze focul UNILATERAL si uita asa au ajuns peste 160.000 de militari romani in URSS. Sa-i treci si pe ei la pierderile noastre de dupa 23 august, apoi sa faci calcule. Si tot ca urmare a mintii luminate a regelui armata sovietica a intrat in toata tara, fara sa i se opuna nimeni.
Cu totul alta ar fi fost situatia, daca MAI INTAI ar fi semnat un armistitiu cu minime conditii.
Asa hai sa facem de capul nostru si da-o dracu de tara, nu?
Da prost esti!
Uite din nou ce a declarat MOCSONY STYRCEA – apropiatul regelui, inteligentule, nu al maresalului:

„In vineri 18 august (1944), dupa o zi in care fusesem de o activitate neobisnuit de febrila, pt ca presimteam ca in saptamana urmatoare vom asista la declansarea ofensivei sovietice, atat rational, intrucat atat Mike(regele), Ioani(Ioanitiu) si cu mine dadusesem din „situatiile”(cele primite de pe front si transmise aliatilor, in care aratau dispunerea si situatia trupelor romane – nota mea) ultimelor 3-4 zile, inca mai clar decat din acelea ale saptamanilor anterioare, ca deplasarile, de altfel din ce in ce mai neinsemnate, ale unor unitati din dispozitivul inamic in sens lateral de-a lungul liniilor dar altfel lipsa oricaror incercari de contacte cu ale noastre si apoi tacerea gurilor de foc rusesti tradau, pt noi care STIAM ca atacul urma sa fie omogen, aspectul umpluturilor de ajun intru ticsirea f constiincioasa a celor mai marunte goluri, asa ca ni se paruse a fi ultimul finisaj, cat si intuitiv – astfel incat pusesem toata ziua ordine in hartoagele Cancelariei si in ale mele particulare, arzand tot ce nu avea rost a fi pastrat in caz de evacuare…

Raportul zilei, care ca totdeauna descria situatia celei precedente, arata ca de-a lungul intregului front rusii pornisera la orele 24 fixe din noaptea de 16 spre 17 august un tir de artilerie grea sistematic, bogat, intens si neintrerupt asupra tuturor pozitiilor romano-germane cu o densitate, regularitate si precizie necunoscute pana acum si-l sustinusera cu aceeasi putere de foc si pe acelasi ritm toata noaptea si ziua urmatoare, ba chiar cu o tendinta de intensificare si accelerare catre amurg, a.i. comandamentul se astepta la atac in noaptea de joi sau vineri… Mai continea o fraza neclara care constituia elementul ce-l „afola” pe Robert (Bossy), cu sensul exprimat oarecum VOALAT, ca replica noastra era INSUFICIENTA pt a ingradi tirul inamic…

Va sa zica ni se daduse primul INDICIU al semnalului – prealarma… Foarte degajat l-am intrebat daca Sanatescu se si culcase sau puteam sa-l mai deranjez, dar Robert mi-a declarat ca plecase dupa dejun in excursie la Bran si s-ar intoarce prin Rucar (eu intelegand ca se dusese sa-i contacteze pe comandantul corpului de la Brasov si pe acei ai garnizoanelor de la Pitesti, Targoviste), ca regele ma asteptase pana la 10 cand a plecat „sus”(se refera la stana-locul de amor cu amanta) …Acest raport (urmatorul, nu cel mentionat mai sus) era intr-adevar babanisim, si pe cand Robert nu pricepea buna mea dispozitie, Emilian (Ionescu) a inteles prea bine ce ganduri si simtaminte ma animau.

Rusii nu se bornasera la o zi intreaga, ci mai adugasera alte 24 de ore de tocare mai rapida si mai intensa a pozitiilor noastre cu toate calibrele, dupa care trecura la atac, EXACT CUM LE CERUSEM SI NE FAGADUISERA, pe absolut toata lungimea frontului romanesc… Ambii ajutanti(regali) erau emotionati!!!, cu diferenta ca Bossy se afla la culmea nervozitatii, declarand ca nu se mai pomenise in istoria militara o asemenea stratagema, pe cand Ionescu(Emilian), f calm, a observat laconic ca, in aceasta forma, ofensiva parea evident menita sa produca decizia finala asupra armatei noastre. La ora 9 Mike(regele) a sosit singur la Peles direct de la stana, unde se vedea dupa ochii lui adanc cercanati ca luase un acont serios pt noptile in care se astepta sa doarma singur.

M-am scuzat de nerabdarea mea de a viola plicul cu pricina(cu raportul), la care facandu-mi cu ochiul a spus: Foarte grav dar cred ca-i mai grava situatia decat scrie in raport, ia sa vedem, si dupa ce-l citi de 2 ori a adaugat tragand cu coada ochiului la mine: Ai dracului sovieticii astia, ca sa atace asa, chiar peste tot in acelasi timp; sunt tare curios ce o sa mai zica dl conducator al statului si dupa asta.”

„…soldatii romani si sovietici se bateau si mureau absolut inutil din moment ce ne hotarasem SA CAPITULAM in clipa primirii semnalului rusilor sub forma declansarii unui gen de ofensiva f costisitoare pt ei si CERUTA DE NOI pe cuvantul COROANEI SI AL OPOZITIEI de a esi din razboi imediat depunand sau intorcandu-ne armele si ca, prin urmare, trebuia sa ne tinem de acest ANGAJAMENT, orice intarziere costituind o reala tradare si crima…”.

Acum vezi, tantalaule, cat de bine a colaborat regele tau cu sovieticii? Si pt ce?
Ca sa scape de maresal!