Domnule profesor ION COJA, cum îi permiteți lui Surena să fie atât de obraznic cu dumneavoastră?!

Pe mine nu m-a supărat cum vorbește despre mine, apelativele la care recurge. M-au deranjat abaterile textului de la regulile de ortografie și de punctuație. Precum și raționamentele greșite.

Dar informația că ați fost secretar PCR la facultate nu vă deranjează? E o minciună sfruntată!

Aici omul nu minte, ci preia o minciună aflată pe Wikipedia. Cred că se folosește prea des de Wikipedia!… Numai că Wikipedia nu te învață să gândești corect, ci îți dă doar informații, nu totdeauna corecte. Dar mai precizez o dată: la facultate și la Universitate am avut secretari PCR niște colegi admirabili. Nu mă jignește cu nimic afirmația că aș fi fost secretar PCR! Regret că nu-i adevărată, că nu am fost și eu sculă mai mare în PCR!… Nu mi se potrivea totuși!

Despre ce raționamente greșite ar fi vorba?

Individul pune la îndoială faptul că la Moscova de 7 Noiembrie 1989 cineva ar fi purtat lozinca „Proletari din toate țările, iertați-ne!” Și-mi cere dovedesc că așa a fost, să merg la arhiva sovietică unde se păstrează transmisia TV a acelui miting!! Ca și când televiziunea sovietică ar fi fost o televiziune atât de obiectiva că nu e de conceput că n-ar fi transmis secvența invocată de mine!… Și pe care eu am pomenit-o ca pe o informație primită de la un coleg, care, probabil, dacă-mi aduc bine aminte, o auzise la Europa liberă!… Acest Surena îmi cere să probez afirmația făcută în urmă cu 30 de ani!… Pretenție de om nezdravăn! Sau de ins chitit să găsească nod în papură în textele mele!… Cât privește afirmația pusă în gura lui Antonescu despre inevitabila românizare a Partidului Comunist din România, cred că am găsit-o într-unul din volumele de documente care conțin stenogramele ședințelor de guvern, sunt vreo 15 volume mari, cu mii de pagini. Tot îmi propun să le recitesc, dar n-am s-o fac de dragul lui Surena, ca să-i demonstrez că am dreptate. Căci miza era nu afirmația lui Antonescu, cât procesul de românizare a PCR, proces care a marcat istoria anilor 1944-1989. Contestă Surena și acest proces?! Nu m-aș mira!

Vă repoșează că „ați prezentat denaturat și mincinos 7 Noiembrie 1989 la Moscova”! 

Nu cred că n-a înțeles despre ce este vorba! Înclin să le dau dreptate comentatorilor care îl acuză pe Surena că face treabă de mercenar, de persoană plătită ca să tulbure activitatea de pe site-ul acesta. Deranjează pe multă lume. În orice caz, se pare că sunt mai multe persoane care semnează cu același nume Surena. Unul dintre ei poate fi identificat după greșelile de ortofgrafie pe care le face. Alte texte sunt corecte din acest punct de vedere. Iar pe la începuturi, în primii ani pe site, Surena a fost un tovarăș de drum agreabil, bine informat și bine crescut. Revin: vor fi fiind mai mulți care se ocupă de site-ul nostru, de mine în special, sub firma Surena.

Nu mă mir, mă mir numai de dumneavoastră că vă dați seama abia acum! Nici măcar acum nu vă gândiți să-l excludeți din formație?

Cum să fac? I-am spus-o de mai multe ori, l-am dat afară, cum s-ar zice, dar omul nu prea reacționează ca un om de onoare când i se spune că nu mai este dorit într-o încăpere, într-un grup. Se face că nu pricepe! Nu-mi dau seama ce este în capul lui! Caz tipic de neobrăzare: îl dai afară pe ușă, iar el îți intră la loc pe fereastră!… Comportament de ins care trage beneficiile anonimatului! Mi se face silă!

A consemnat Petre Burlacu