Centrul European de Studii Covasna – Harghita

 

Revista Presei Maghiare

Nr. 06 / 15-31.03.2012

 

 

Pământul Secuiesc la Hungexpo

Standul Pământ Secuiesc, amenajat în cadrul expoziţiei Călătorii 2012 dela Hungexpo, nu a avut niciodată atâţia vizitatori ca acum. Standul a avut o imagine cu totul nouă şi a fost amenajat, pentru prima oară, sub forma unei insule, deschis în toate cele patru laturi.

Trei Scaune a fost reprezentat de Asociaţia pentru Turismul Judeţului Covasna şi de autoguvernarea din Târgu Secuiesc, iar ceilalţi 6 expozanţi au fost birouri turistice şi întreprinzători din judeţul Harghita.

Standul Pământ Secuiesc a fost amplasat lângă standul României, iar ofertele turistice au venit aproape în exclusivitate din partea expozanţilor maghiari, majoritatea din regiunea noastră.

In mijlocul standului scria Pământul Secuiesc, inclusiv cu caractere runice.

Vizitatorii au luat în special pliante. Au avut succes broşura care ne prezintă judeţul, Trei Scaune, 7 hotare, tipăriturile Trei Scaune, marea putere a apelor minerale, respectiv Almanahul evenimentelor de pe Pământul Secuiesc şi ilustratele colorate.

Din păcate, întreprinzătorii nu profită nici acum cu adevărat de posibilitatea de a-şi populariza gratuit spaţiile de cazare.

Expoziţia Călătorii 2012, organizatăla Budapesta, s-a încheiat pe 4 martie. De joi şi până duminică, expoziţia şi manifestările derulate în paralel au avut aproximativ 50.000 de vizitatori. La cel mai important târg de turism al regiunii au participat peste 500 de expozanţi din 22 de ţări, pe un spaţiu expoziţional de 22.000 mp.

Sursa: cotidianul Szekely hirmondo, nr. 52 din 15.03.2012,

 

 

Mesaj din Bodvaj / Trebuie să învăţăm să ne solidarizăm

Drumul înzăpezit spre Bodvaj a îngreunat circulaţia, mai multe autobuze s-au împotmolit, iar mulţimea care se îndrepta spre furnal a fost ţinută în loc. Din acest motiv, manifestările memoriale au început cu o întârziere de o oră şi jumătate. Cei care au luat cuvântul au evocat memoria predecesorilor noştri care au dat dovadă de devotament în lupta pentru libertate, constituind un exemplu demn de urmat. Au fost evidenţiate credinţa în viitor şi spiritul de sacrificiu al eroilor.

Preşedinta Asociaţiei Culturale Benedek Elek din Băţanii Mari, învăţătoarea Mihaly Reka, a subliniat efectul unificator exercitat de Bodvaj, menţionând: fără niciun apel, călăuzită de o voce lăuntrică, populaţia din Bazinul Baraolt se adună, an de an, la furnalul din Bodvaj, pentru a-i omagia pe strămoşii noştri care şi-au sacrificat viaţa în revoluţie.

Csige Sandor Zoltan, consul la consulatul general al Ungarieila Miercurea Ciuc, a transmis mesajul lui Orban Viktor, după care a urmat cuvântarea rostită de Balazsi Denes, primarul din Brăduţ. Ca să fim demni de strămoşii noştri, trebuie să renunţăm la interesele noastre personale meschine şi, în interesul comunităţii, să învăţăm să ne solidarizăm – a spus Balazsi.

Csige Sandor Zoltan a evidenţiat mărinimia tinerilor din martie şi a elogiat modul în care au acţionat ei în interesul naţiunii. Balaicz Zoltan, viceprimarul din Zalaegerszeg, i-a salutat pe participanţi parafrazându-l pe Wass Albert şi a vorbit despre tinerii care au fost convinşi că vor reuşi să schimbe destinul naţiunii. Dăinuirea noastră pe aceste meleaguri poate fi asigurată doar dacă vom fi capabili să gândim raţional în momentele importante, iar ura va fi înlocuită de colaborare. Nemes Elod, preşedintele judeţean al CNMT, a accentuat: trebuie să continuăm munca demarată în urmă cu 164 de ani, deoarece poate fi sesizată şi în prezent o asuprire similară celei exercitate pe atunci – azi se urmăreşte să ni se impună intonarea, în fiecare dimineaţă, a imnului altuia. In interesul asigurării viitorului nostru, trebuie să edificăm o comunitate şi în interesul supravieţuirii, trebuie să muncim aici, acasă. Kisgyorgy Tunde a vorbit, în numele PCM, despre devotamentul şi credinţa celor care au luptat pentru dreptatea lor până la ultima picătură de sânge. Marton Arpad, deputat UDMR, a elogiat meritele lui Gabor Aron. Keresztes Zoltan, preot catolic din Micloşoara, a evidenţiat, în binecuvântarea sa, rolul regelui nostru Stefan cel Sfânt, care i-a dăruit credinţă naţiunii noastre.

Sursa: cotidianul Haromszek, nr. 6541 din 15.03.2012, autor Hecser Laszlo

 

 

Ziua sărbătorii naţionale comune

Există câteva cauze comune care se leagă de identitatea noastră maghiară şi de care noi, cei din Trei Scaune, putem fi extrem de mândri. Sărbătorirea zilei de 15 martie în Trei Scaune ne plasează regiunea – din punct de vedere naţional şi internaţional – în rândul exemplelor naţionale. De ce şi în ce mod?

In data de 15 martie, masele de participanţi îşi arată şi îşi evaluează puterea. Ieşirea oamenilor pe străzi cu miile nu doar simbolizează solidaritatea, ci o şi întruchipează şi o validează. Masele de oameni, formate din persoane de diferite apartenenţe şi din diferite generaţii, analizează şi aprofundează mai bine ideea potrivit căreia suntem mulţi şi suntem împreună în fidelitatea noastră faţă de principiile libertăţii, în consecvenţa luptei pentru obţinerea acestora.

După dictatura comunistă, sărbătorirea primului martie liber în Trei Scaune, mai exactla Sfântu Gheorghe, a fost exemplară nu numai la nivel naţional, ci şi în Bazinul Carpatic. Merită să ne amintim că puterea provizorie dela Bucureştine-a ocrotit din cauza caracterului în masă al festivităţii. Pentru a putea fi validată această ocrotire,la Sfântu Gheorgheau fost organizate chiar şi două acţiuni de deplasare cu elicopterul. Înaintea de acestea, o parte a conducătorilor maghiari provizorii dela Bucureştiau fost de părere că ieşirea în stradă include multe necunoscute, este vorba despre un mare risc ce ar putea degenera cu uşurinţă în atrocităţi. Tocmai din această cauză, acolo unde maghiarii nu au un sentiment al siguranţei ca atare, se recomanda ca festivităţile să aibă loc în incinta bisericilor şi în locuri comunitare închise.

Festivitatea din 15 martie, de la monumentul eroilor din Parcul Elisabeta, a continuatla Stadionulmic. Din oraş şi din împrejurimi au participat zeci de mii de persoane. Festivităţile pline de demnitate, care au chemat în stradă şi în pieţe mase uriaşe de oameni, au reprezentat baza festivităţilor ce au urmatla Târgu Secuiesc,la Covasna,la Baraoltşi în comunele mai mari. La noi maghiarii, sărbătoresc împreună indiferent de ideologii şi de coloratura politică.

In decursul celor 22 de ani, festivităţile au devenit din ce în ce mai fastuoase şi mai strălucitoare. Participarea formaţiunilor păstrătoare de tradiţii şi programele culturale şi sportive atrag mii de oameni la festivităţile organizate în Trei Scaune. Ziua de 15 martie a devenit cea mai preţioasă sărbătoare populară şi naţională a maghiarilor din Bazinul Carpatic.

Sursa: cotidianul Haromszek, nr. 6541 din 15.03.2012, autor Sylvester Lajos

 

 

Bilanţul de patru ani al PCM

In numele fracţiunii PCM, Fazakas Tibor i-a cerut preşedintelui CJ Covasna, Tamas Sandor, retragerea, rectificarea şi reînaintarea hotărârii consiliului judeţean, referitoare la referendumul de pe Pământul Secuiesc. Fazakas a declarat că în instanţa din România nu au şanse de câştig în faţa prefecturii, lucru dovedit de faptul că zilele trecute, Curtea de Apel Braşov a acceptat contestaţia prefecturii, anulând astfel hotărârea referitoare la posibilitatea declarării zilei de 15 martie drept zi liberă. Tocmai din această cauză, ar fi mai corect ca documentul să fie înaintat în forma rectificată – a declarat vicepreşedintele organizaţiei naţionale a PCM.

Balint Jozsef, preşedintele filialei din Sfântu Gheorghe, a apreciat drept o consecinţă pozitivă faptul că PCM a stimulat activitatea celor de la putere, reuşind astfel să realizeze în ultimii patru ani mai mult decât a realizat înainte. Un aspect negativ este faptul că divergenţele s-au amplificat, iar adversarii politici au devenit duşmani – a declarat Balint.

Kulcsar Terza Jozsef, preşedintele filialei judeţene a PCM, a declarat că la vremea respectivă, UDMR a încercat să facă tot posibilul pentru a împiedica înregistrarea lor, însă nu a reuşit.

Fazakas Tibor a atras atenţia asupra faptului că în urmă cu câteva zile, în data de 12 martie, ar fi trebuit să aibă loc referendumul în cadrul căruia cetăţenii şi-ar fi putut exprima opinia în legătură cu înfiinţarea unităţii administrative denumite Pământul Secuiesc. La somaţia prefecturii, consiliul judeţean nu a retras şi nu a reînaintat hotărârea, ci a decis să-şi caute dreptatea în instanţă. In opinia politicienilor PCM, în momentul de faţă este sigur că în astfel de probleme, instanţa românească nu va decide niciodată împotriva prefecturii. Această cale poate fi bună pentru obţinerea de capital politic, însă nu va duce la rezultate. Fazakas a declarat: ieri şi-a înregistrat la consiliul judeţean petiţia în care îi cere preşedintelui să adopte o decizie în acest sens. Rezultatele recensământului şi rezultatele alegerilor din Slovacia ne avertizează că trebuie să luăm de îndată măsuri, trebuie să luptăm pentru autonomie, deoarece doar aceasta poate garanta dăinuirea maghiarilor.

Sursa: cotidianul Haromszek, nr. 6541 din 15.03.2012, autor Farkas Reka

 

 

L-a iubit, după care l-a mâncat

Destinul facultăţii maghiare din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş pare, la o primă vedere, soluţionabil în baza hotărârii de marţi adoptate la presiunea UDMR.

Cunoscând manevrele naţionaliştilor români care lucrează la cucerirea spirituală definitivă a Transilvaniei, nu ne putem aştepta la prea multe lucruri bune în perioada următoare. Să ne pregătim aşadar ca nici eventuala remaniere guvernamentală românească să nu promită nimic bun.

Malformaţia ideologică cea mai absurdă o reprezintă situaţia în care studenţii români au ieşit în stradă în interesul studenţilor maghiari, deoarece conform credinţei şi convingerii lor – au fost educaţi în acest spirit – în cazul în care tinerii maghiari se privează de cunoştinţele dobândite în limba română şi de aplicarea practică a acestora, îşi provoacă singuri rău, deoarece nu se vor putea integra corespunzător în societate.

Refrenul nu este o noutate. Această practică a reprezentat unul din pilonii de bază ai asimilării maghiarilor. Încă din grădiniţă trebuiau înfiinţate grupe mixte. In ceea ce priveşte întemeierea familiilor, s-a insistat asupra glorificării căsătoriilor mixte.

Din punctul de vedere al dimensiunii sociale, malformaţiile actuale ale acestui principiu sunt partidele mixte, universităţile şi şcolile superioare mixte.

Este vorba despre un ataşament asemănător celui din cazul văduvei negre: îşi iubeşte atât de mult partenerii, încât îi şi mănâncă.

Sursa: cotidianul Haromszek, nr. 6541 din 15.03.2012, autor Sylvester Lajos

 

 

Pentru ziua de 15 martie, când s-au împlinit 164 de ani de la revoluţia ungară şi lupta pentru libertate de la 1848-49, Sfântu Gheorghe a îmbrăcat straie de sărbătoare. Stâlpii de pe străzile principale au fost împodobiţi cu cocarde şi drapele roşu-alb-verde. La manifestarea centrală care a început la ora 16:00, cei 6.000 de participanţi au fost întâmpinaţi de un soare puternic. Manifestarea a început cu defilarea Fanfarei Kovats Andras din Reci, a stegarilor Echipei de Cercetaşi dr. Kovacs Sandor şi a Regimentului 11 de Husari Secui. In cuvântarea sa, primarul Antal Arpad a arătat: de 164 de ani, 15 martie reprezintă gândirea la unison şi devotamentul, sentimente de care avem nevoie.

Antal Arpad: In anul 1848, revoluţionarii au ştiut exact pentru ce luptă: pentru patria ungară, libertatea ungară, pentru progres, pentru progresul Ungariei. Doamnelor şi domnilor, dragi prieteni, şi azi avem această obligaţie. Să creăm lumea în care dorim să trăim. Să creăm condiţiile pentru ca generaţiile următoare să aibă în continuare un cămin. Să punem piatra de temelie a unei lumi în care merită să trăim, în care este bine să trăim. Să creăm o lume de care putem fi mândri, care este a noastră pentru că am construit-o noi, este rezultatul muncii noastre, ca atare ţinem la ea. 1848 a fost anul marilor vise, al proiectelor îndrăzneţe şi al marilor acţiuni. Azi, în 2012, avem şi noi vise, nu iluzii. Oamenii incapabili de acţiune îşi fac iluzii, în schimb cei activi îşi materializează visele. Visul este un obiectiv care poate fi atins doar dacă muncim mult şi conştient pentru el. Si eu am un vis: să avem un Pământ Secuiesc puternic, înfloritor, bogat, care poate să stea pe propriile picioare pentru că îl susţinem noi, locuitorii lui. Visez la un Pământ Secuiesc care să fie un cămin sigur pentru cei care trăiesc aici, în care ne putem păstra limba, tradiţiile, valorile, cultura. Tot ceea ce ne face pe noi, maghiarii, să fim secui. Visul meu este să vină ziua în care Pământul Secuiesc ciopârţit să se unească din nou şi să se împlinească visul nostru secular, acela de a putea fi din nou împreună cu toţii. Nu vom ceda. Visul meu este ca oraşul nostru, Sfântu Gheorghe, să fie un oraş european înfloritor, dezvoltat, în care e bine să creşti, în care poţi să-ţi formezi o familie, în care e bine să-ţi creşti copiii, în care există posibilitatea desfăşurării muncii oneste. Muncesc pentru un oraş pe care îl iubesc la fel mămicile, copiii, taţii şi bunicii. Care le aparţine tinerilor şi bătrânilor. Visul meu este ca Pământul Secuiesc să devină o regiune autonomă, iar Sfântu Gheorghe să devină oraşul viitorului, capitala Pământului Secuiesc.

Crainic: După cuvântarea lui Antal Arpad, au luat cuvântul studentul Albert Nagy Akos, câştigătorul concursului de oratorie, şi Bajtai Erzsebet, soţia ambasadorului Ungarieila Bucureşti, Fuzes Oszkar. Aceasta a transmis mesajul premierului ungar Orban Viktor. Intre cuvântări au fost cântate cântece paşoptiste şi au fost prezentate dansuri populare. Manifestarea a luat sfârşit cu intonarea imnurilor ungar şi secuiesc.

Sursa: postul de radio Slager Radio din 15.03.2012, autor Kovacs Blanka

 

 

Smaranda Enache: eludează legea prin trucuri ieftine

Senatul şi rectoratul sunt instituţiei sunt responsabile pentru tensiunea invită şi situaţia creată prin trucuri ieftine şi jalnicela Universitateade Medicină şi Farmacie dela Târgu Mureş(UMF) – a afirmat Smaranda Enache în cadrul unei conferinţă de presă de miercuri.

Conducătoarea LPE este de părere că nula Bucureştişi nu printr-o hotărâre de guvern trebuie înfiinţatăla Târgu Mureşsecţia maghiară prevăzută în lege, ci ar fi bine ca Senatul şi Rectoratul UMF să se aşeze la masa tratativelor şi să soluţioneze cazul la nivelul universităţii, mai precis să introducă în charta universităţii caracterul multicultural al instituţiei. Următorul pas ar fi înfiinţarea secţiei maghiare a UMF.

Considerăm important ca universitatea să-şi păstreze statutul multicultural şi să ia fiinţă o linie maghiară; aşa ar fi corect, aşa ar fi conform cu normele europene şi cele româneşti privind minorităţile – a exprimat Smaranda Enache poziţia Ligii Pro Europa, regretând totodată faptul că senatul universităţii s-a izolat de acest lucru şi a încins spiritele atât în presa naţională cât şi în cea internaţională.

Ar putea fi influenţată şi relaţia cu Ungaria

Conducătoarea LPE nu consideră exclus nici faptul că aceste conflicte care lezează drepturile minorităţilor vor avea un efect şi asupra relaţiei dintre România şi Ungaria, sau chiar asupra aderării României la spaţiul Schengen.

Autonomia nu poate fi absolută, există legi care trebuie respectate – a spus Smaranda Enache, care a mai subliniat că nu trebuie considerată erou comunitatea care nu respectă legile şi îi instigă şi pe alţii la acest lucru – inclusiv pe acei câţiva reporteri români care au intrat într-o polemică aprigă cu Smaranda Enache în cadrul conferinţei de presă de miercuri. Unul dintre ei i-a adus ca exemplu pe românii care au emigrat în America şi care au avut capacitatea de a se adapta la legile de acolo. Replica liderei LPE a fost una fermă: aici au emigrat hotarele, nu maghiarii, ei nu sunt imigranţi şi nici legislaţia minorităţilor nu îi poate considera imigranţi.

Prin bunăvoinţă nu se poate rezolva?

Potrivit Smarandei Enache, cazul – de altfel, o problemă locală – poate fi soluţionat prin bunăvoinţă, corectitudine şi omenie. Răspunzând întrebărilor ziariştilor, Smaranda Enache a spus că nu se teme că evenimentele lui Martie cel negru se vor repeta, deoarece studenţii români nu au ieşit în stradă din proprie iniţiativă să protesteze faţă de înfiinţarea secţiei maghiare, ci au fost trimişi de cineva în stradă.

Sursa: www.szekelyhon.ro din 15.03.2012, autor Hajnal Csilla

 

 

Să fii maghiar e bine, să fim secui e de datoria noastră!

Pe data de 15 martie, atenţia maghiarilor de pretutindeni va fi ţintită asupra localităţii Petreni (jud. Harghita). Joi, ora 12:00, ora României, postul de televiziune Duna TV va difuza slujba de duminică, desfăşurată în cinstea revoluţiei şi luptei pentru libertate de la 1848-49.

Să fii maghiar e bine, să fim secui e de datoria noastră – a spus preotul unitarian Szekely Kinga Reka. Strămoşii noştri au plătit mult prea scump pentru ca noi să putem rosti cuvinte de mulţumire tot pe pământul natal şi tot în limba maghiară.

Redactorul Mucsanyi Janos ne-a declarat că redacţia emisiunilor cu caracter religios a postului de televiziune Duna TV se străduieşte să difuzeze slujbelor desfăşurate chiar şi în cele mai mici localităţi, în care televiziunea ajunge să fie prezentă doar foarte rar.

Sursa: www.szekelyhon.ro din 15.03.2012, autor Molnar Melinda

 

 

Sfânta Coroană a Ungariei în fotografii

Vernisajul expoziţiei desfăşurare în 14 martie, în sala mică a Casei de Cultură din Odorheiu Secuiesc, a fost îmbinată cu evenimentele festive.

Directorul Elekes Gyula a declarat: cele 70 de fotografii expuse fac parte din colecţia ilustraţiilor despre Sfânta Coroană Milenară, ale Universităţii Tehnice şi de Ştiinţe Economice din Budapesta şi sunt realizate de artistul fotograf Szelenyi Karoly.

Expoziţia a fost vernisată la ora 18:00, de Lakatos Mihaly, coordonatorul biroului teritorial al Centrului Cultural al Ungariei din Sfântu Gheorghe, şi de istoricul literar Kovacs Arpad, dela Centrul Judeţeande Resurse pentru Păstrarea Tradiţiilor Harghita, după care, la ora 20:00 a avut loc o prezentare susţinută de Rumi Tamas, curatorul expoziţiei Sfintei Coroane. Evenimentul se desfăşoară sub patronajul primarului municipiului Odorheiu Secuiesc, Bunta Levente, cu sprijinul Fondului Bethlen Gabor, respectiv al Institutul Balassi şi al Centrului Cultural al Ungariei din Sfântu Gheorghe.

Expoziţia poate fi vizitată timp de o lună.

Sursa: www.szekelyhon.ro din 15.03.2012, autor Simo Marton

 

 

Iar noi, belgienii transilvăneni?

Am aflat că România – căreia jumătate i-a parvenit sub numele de Transilvania şi, prin intermediul Trianonului, dela Ungaria- a obligat, şantajat zilele trecute Serbia, spunând că nu se va opune acordării statutului de candidată UE doar dacă aceasta va avea grijă de vlahii din Serbia, locuitori indigeni români.

Ii impune condiţii Serbiei acea Românie care i-a măcelărit pe evrei ca ieşită din minţi, şi înainte şi în timpul celui de-al doilea război mondial. Acea Românie care până şi în ziua de azi persecută cu violenţă sutele de mii de maghiari care i-au fost alipiţi. Acea Românie care nu a scos până acum nici o vorbă despre vlahii indigeni din sudul Balcanilor, deoarece a considerat că originea romană nobilă şi măcelărirea evreilor şi a maghiarilor sunt sarcina ei primordială. Iar acum impune condiţii.

De când a devenit membră UE, Ungaria nu s-a folosit niciodată de dreptul ei la veto. Nici chiar atunci când România ar fi putut fi obligată să respecte legile!

Sursa: cotidianul Szekely hirmondo, nr. 53 din 16.03.2012, autor Czego Zoltan

 

 

Festivitate de comemorare la Baraolt şi la monumentul din Veczer / In urmă cu 22 de ani a existat încă primăvară adevărată

In centrul oraşului Baraolt, primul moment festiv a fost organizat de către elevii Grupului Şcolar Szabo David. Poate că acesta a fost singurul loc în care festivitatea a fost apolitică. Cuvântările susţinute în apropiere de biserica romano-catolică s-au transformat uneori în dure lupte politice, acest lucru generând nemulţumirea unora.

La fel ca de multe ori în anii trecuţi, la monumentul dela Veczers-au spus cuvinte şi idei care nu au fost deloc potrivite zilei sfinte de 15 martie.

Primarul oraşului Baraolt: Credem faptul că maghiarii doresc o schimbare. In locul politicii otrăvite şi greşite, dorim desfiinţarea luptelor, dorim crearea unei alternative naţionale, o unei adevărate schimbări de regim în Transilvania. Obiectivul nostru nu poate fi altul decât amplificarea majorităţii morale maghiare transilvănene. 15 martie reprezintă pentru noi un exemplu al solidarităţii.

Szep Bela, PPMT: Indiferent de simpatia faţă de partidele politice şi de ideologia asumată, trebuie să ne străduim să existe armonie în problemele naţionale cheie. Sărbătorile noastre naţionale ne oferă posibilitatea să putem evalua evenimentele din ultima perioadă şi în afara evidenţierii eşecurilor să ne putem concentra asupra viitorului. Să nu uităm de una din cele mai importante şi mai inevitabile obiective ale noastre şi anume autonomia teritorială şi culturală. Noi toţi trebuie să ne dorim acest lucru, pentru ca ea să fie înfăptuită.

Szabo Miklos, Consiliul Naţional Secuiesc: Poporul secuiesc are nevoie de autonomie teritorială deplină. Consiliul Naţional Secuiesc are propriul său obiectiv şi propria sa credinţă şi toţi paşii săi se îndreaptă spre asigurarea unui viitor mai liniştit şi mai liber. Eu personal am curajul de a spune că viitorul a început şi că Pământul Secuiesc are şanse în privinţa înfăptuirii autodeterminării, după integrarea naţională.

Albert Almos, senator UDMR: Noi în momentul de faţă trebuie să lucrăm pentru modernizarea localităţilor maghiare. Trebuie să luptăm şi să activăm în interesul dreptului de proprietate, pentru instituţii, pentru locuri de muncă, pentru ca tinerii să nu fie nevoiţi să se mute în altă parte ca să-şi întemeieze un viitor şi o familie.

Nagy Jozsef, preşedintele filialei UDMR Baraolt: Ne aflăm la răscruce de drum nu numai la figurat ci şi la propriu. Nu este totuna pe ce drum vom progresa.

Szilagyi Sandor, vicepreşedintele organizaţiei PCM Baraolt: Pământul Secuiesc nu dispune nici în momentul de faţă de dreptul la autodeterminare.

Krizbai Imre, preot reformat din Baraolt: Aş fi dorit să aud faptul că renunţămla Bucureştişi că ne apucăm să luptăm pentru autonomie. Aceasta ar fi lupta noastră adevărată!

Sursa: publicaţia săptămânală Erdovidek, nr. 11 din 16-22.03.2012

 

 

Sfântu Gheorghe a sărbătorit / Când este bine să fii maghiar

Pe o vreme frumoasă, Sfântu Gheorghe a avut o sărbătoare frumoasă. Anul acesta sărea deja în ochi dacă cineva nu purta în piept cocarda în culorile naţionale. Organizatorii i-au chemat pe oameni la sărbătoarea comună, iar apelul a şi ajuns la foarte multe persoane: Sfântu Gheorghe a avut o sărbătoare plină de demnitate, care s-a desfăşurat într-o atmosferă bună şi care a fost condimentată cu culori specifice. Nu au lipsit nici momentele tradiţionale: fanfara din Reci, husarii, cercetaşii care purtau drapelele revoluţiei. Programul cultural care s-a desfăşurat pe scena din faţa teatrului a fost coordonat de Matray Laszlo. Avem opinii şi viziuni diferite, însă scopurile noastre sunt comune: dăinuirea maghiarilor din Transilvania, propăşirea şi autodeterminarea acesteia – a declarat el.

Primarul Antal Arpad i-a salutat nu numai pe participanţi, ci şi pe tinerii nobili. Spiritul luptei pentru libertate ne transmite putere şi curaj – a declarat el la începutul cuvântării sale, după care a amintit de exemplul celor din Trei Scaune în lupta pentru libertate. Acea perioadă a fost şi una a creaţiei. La vremea respectivă au fost înfiinţate instituţiile naţionale, toate lumea a primit libertăţi, au fost elaborate legile spirituale care au slujit în interesul maghiarilor. A mai spus că aici, pe Pământul Secuiesc, avem sarcina de a înfiinţa lumea în care dorim să trăim, de a înfiinţa un cămin pentru generaţiile următoare. A declarat că visul său este de a crea un Pământ Secuiesc înfloritor, puternic şi bogat, care să se poată menţine, deoarece îl menţinem noi, locuitorii. Visul meu este ca oraşul Sfântu Gheorghe să devină un oraş european, în care oamenii să aibă posibilitatea să muncească cinstit. Visul meu este ca Pământul Secuiesc să devină o regiune unitară, iar Sfântu Gheorghe să fie capitala acesteia – a declarat Antal Arpad. Strămoşii noştri au fost capabili să depăşească situaţii mult mai dificile – a evidenţiat el, după care a spus: Să clădim împreună Sfântu Gheorghe. Să clădim împreună Pământul Secuiesc!

Câştigătorul concursului de oratorie organizat din Sfântu Gheorghe de Tinerii Maghiari din Transilvania, Albert Nagy Akos, student în anul II, a făcut o retrospectivă istorică, afirmând că poporul maghiar a fost sub foc încrucişat timp de secole, între Răsărit şi Occident. Nu a luptat pentru putere, ci pentru dăinuire, nu a vrut să îi domine pe alţii. Maghiarii nu au dorit altceva decât să trăiască în pace – a accentuat el. In opinia sa, noi, maghiarii din România, vom avea o viaţă fericită atunci când vom privi procesul de independenţă ca pe o cale corectă. In opinia lui Albert Nagy Akos, binecuvântarea autonomiei ar aduce şi un păcat asupra noastră, din cauza antipatiei celor din jur. Binecuvântarea autonomiei este printre noi şi va rămâne atâta timp cât vom fi capabili să ne solidarizăm în vederea ocrotirii culturii, limbii şi a drepturilor noastre – a declarat tânărul orator. Dacă vom fi capabili să ne solidarizăm, eu cred că naţiunea maghiară va dăinui în Bazinul Carpatic fără legiferarea autonomiei.

Oratorul festiv a fost Bajtai Erzsebet, soţia ambasadorului ungarla Bucureşti, Fuzes Oszkar. A acţiona pentru naţiune, a aduce jertfe pentru naţiune – au fost întotdeauna virtuţi ale celor curajoşi – a afirmat ea.

La finalul festivităţii care a durat aproximativ o oră şi jumătate, preotul catolic Szabo Lajos i-a binecuvântat pe cei prezenţi. El a rostit o rugăciune pentru puritatea sufletului naţiunii maghiare. Festivitatea dedicată zilei de 15 martie s-a încheiat cu intonarea imnurilor ungar şi secuiesc. Miile de oameni s-au putut întoarce la casele lor cu sentimentul şi cu credinţa că astăzi a fost din nou bine să fii maghiar, acasă!

Sursa: cotidianul Haromszek, nr. 6542 din 16.03.2012, autor Farkas Reka

 

 

Târgu Secuiesc / Locul de pelerinaj al luptătorilor pentru libertate

Ieri, la orele dimineţii, în ziua celei mai mari sărbători a naţiunii noastre, cu ocazia rememorării împlinirii a 164 de ani de la revoluţia şi lupta pentru libertate a maghiarilor, de la 1848/49, piaţa centrală a oraşului breslelor a căpătat o imagine festivă.

Preliminar deschiderii manifestărilor din centrul oraşului, la biserica reformată a fost celebrată o slujbă ecumenică, după care preşcolarii şi şcolarii, respectiv delegaţiile şcolilor înfrăţite – şcoala practicantă a Institutului de Pedagogie Kolcsey Ferenc din Debreţin şi Gimnaziul Reformat din Mezotur – au depus coroane la mormântul lui Turoczi Mozes, placheta memorială Szacsvay amplasată pe zidul Casei de Copiii Preşcolari, mausoleul Molnar Jozsias, basorelieful amplasat pe zidul şcolii care îi poartă numele, monumentul dedicat eroilor paşoptişti şi celor căzuţi în primul şi cel de-al doilea război mondial, statuia lui Kossuth, statuia lui Tuzson şi cea a lui Bem, basorelieful şi bustul lui Petofi, respectiv la statuia şi monumentul funerar al lui Turoczi. Elevii au evocat evenimentele revoluţionare petrecute în urmă cu 164 de ani, momentele în care oraşul Târgu Secuiesc s-a transformat în centrul turnării tunurilor.

Intre orele 11:00 şi 12:00, în Piaţa Gabor Aron au defilat elevii, profesorii şi invitaţii şcolilor din oraş, reprezentanţi ai organizaţiilor civile, oaspeţi, păstrători de tradiţii, respectiv călăreţii şi atelajele din aşezările din Trei Scaune de Sus. La deschiderea festivităţilor din Piaţa Gabor Aron s-au strâns aproximativ 5.000 de oameni, însă au rămas puţini – aproximativ 150-200 de persoane, împreună cu jandarmii – pentru depunerea coroanelor.

Programul festiv din centrul oraşului a început la ora 12:00. Manifestările au fost deschise de primarul Racz Karoly, care a subliniat importanţa solidarizării şi a autonomiei. Poezia intitulată Către secui, semnată de Petofi Sandor, a fost recitată de Toth Balint, purtătorul de cuvânt din Transilvania al Mişcării de Tineret 64 de Comitate (HVIM). Mesajul lui Orban Viktor a fost transmis de Somogyi Laszlo, consilier al ambasadei Ungarieila Bucureşti. Innumele Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT) a vorbit Johann Taierling, vicepreşedintele filialei din Târgu Secuiesc a partidului. Li s-au adresat participanţilor şi senatorul Bokor Tibor, în numele UDMR, respectiv Biro Levente, în numele Consiliului Secuiesc din Scaunul Kezdi. Având în vedere că suntem în an electoral, acesta din urmă i-a îndemnat pe reprezentanţii celor trei partide maghiare să se solidarizeze. Toth Balint a vorbit în numele HVIM, după care Kertesz Eszter, elevă în clasa a XI-a a Liceului Teoretic Nagy Mozes, câştigătoarea concursului de oratorie Vuieşte martie, şi-a rostit discursul, urmată fiind de Szocs Andrea, elev-primar. Szinyei Andras, viceprimarul din Hatvan, a transmis mesajul localnicilor din oraşul înfrăţit. In cuvântarea sa, viteazul Vad Laszlo a calificat oraşul Târgu Secuiesc drept un loc de pelerinaj istoric. Cred într-un Dumnezeu, cred într-o patrie, cred în reînvierea Pământului Secuiesc – au fost cuvintele cu care şi-a încheiat discursul căpitanul. Au evoluat membrii formaţiei Role din Miercurea Ciuc, după care a vorbit Szasz Jeno, preşedintele naţional al Partidului Civic Maghiar (PCM). Dacă până atunci fiecare orator a încercat să respecte regulile jocului şi să rostească un discurs apolitic, în cuvântarea sa de peste 10 minute, Szasz Jeno a atacat vehement UDMR-ul, luând apărarea lui Racz Karoly. Trădătorii trăiesc şi azi printre noi. Bucureşti reprezintă şi azi locul în care se comite trădarea. Noi cu responsabilitate îi oferim fiecăruia programul nostru. Scopul nostru nu poate fi altul decât edificarea majorităţii morale maghiare din Transilvania, crearea alternativei naţionale, capabilă să se adreseze pensionarilor cu venituri mici, pedagogilor prejudiciaţi în urma ciuntirii salariilor, angajaţilor din domeniul sănătăţii, educaţiei, culturii şi din sfera publică sau şomerilor, tinerilor lipsiţi de speranţe care îşi caută un viitor, respectiv conaţionalilor noştri nevoiţi să emigreze – a spus Szasz Jeno la finalul discursului său. Manifestările din centrul oraşului s-au încheiat cu binecuvântările rostite de Varga Bela, arhiepiscop romano-catolic din scaunul Kezdi-Orbai şi Beder Imre, preot reformat, intonarea imnurilor ungar şi secuiesc, depuneri de coroane şi demonstraţii de luptă.

Sursa: cotidianul Haromszek, nr. 6542 din 16.03.2012, autor Iochom Istvan

 

 

Luptele noastre actuale pentru libertate

In pofida vremii, din ce în ce mai multe persoane cu cocarde în piept sosesc în piaţa centrală. In zona de sus a parcului stau poliţiştii – şi ei au fost destul de mulţi ierila Sfântu Gheorghe.Vorbesc în limba română şi stau mai la distanţă de masa de oameni. Este într-adevăr frumos, spune unul dintre ei, aruncând o privire pre scenă.

Este într-adevăr frumos. Să ne amintim de trecut şi să ne încărcăm sufleteşte pentru luptele noastre actuale şi pentru luptele noastre pentru libertate, în curs de desfăşurare.

Mulţi nu pot avea însă linişte. Sunt mulţi cei care, invocând o spiritualitate europeană mai neclară, ar taxa Ungaria numai pentru faptul că, pentru soluţionarea problemelor noastre comune,la Budapestase aplică un alt tip de soluţii, iar guvernul ungar caută calea de ieşire din această situaţie în baza valorilor noastre naţionale şi tradiţionale.

Oamenii nu pot fi liniştiţi nici în zona noastră, lucru oglindit şi de situaţia creată în cadrul universităţii de medicină din Târgu Mureş. Ne tratează ca pe nişte cetăţeni de rangul al doilea şi sunt în totalitate împotriva înfiinţării facultăţilor maghiare. Alarmează cu martie 90 şi unii se coboară până acolo încât vorbesc despre fărâmiţarea teritorială a ţării. Nici măcar din mesajul premierului român, adresat cu ocazia zilei de 15 martie, nu lipseşte apelul cinic la edificarea comună a statului naţional român, toate acestea indicând că nici măcar garda politicienilor mai tineri nu este în stare să scape de automatismele naţionaliste.

Făcând abstracţie de cele câteva divergenţe dintre partide, Trei Scaune a sărbătorit cu demnitate şi a transmis următorul mesaj: este gata să înfrunte luptele actuale pentru libertate.

Avem oare conducători care să se angajeze la aşa ceva sau nu vom face altceva decât să cerşim, pe coridoarele ministerelor dela Bucureşti, pentru drepturile noastre?

Sursa: cotidianul Haromszek, nr. 6542 din 16.03.2012, autor Farcadi Botond

 

 

Suntem solidari

Strămoşii noştri au demonstrat că poporul maghiar nu este un popor de slugi şi este bine să ne agăţăm de această forţă vitală pe care ne-au lăsat-o – aşa şi-a început discursul festiv preoteasă reformată Orban Judit, ieri,la Covasna. Eaa vorbit despre forţa vitală, iar acest lucru s-a potrivit cu momentul de dinaintea discursului, când prin faţa scenei au defilat călăreţi şi atelaje din localităţile din scaunul Orbai, pregătindu-i, în câteva minute, de sărbătoare pe cei mai bine de 1.000 de participanţi.

Primarul Lorincz Zsigmond a sosit călare, el fiind urmat de edili, tineri, călăreţi şi atelaje din localităţile din scaunul Orbai.

Corurile unite (Corul reformat de bărbaţi, Inimă curată, Hozsana şi Pastorala) conduse de Cseh Bela, Gyero Katalin şi Antal Erno au cântat cântece patriotice, după care câştigătorul concursului de oratorie, Bajko Edina, elevă a Centrului Şcolar Korosi Csoma Sandor, le-a vorbit celor prezenţi.

Comandantul Regimentului I de Husari din Zalaegerszeg, viteazul Szentgyorgyvolyi Csondor Csaba, sositla Covasnaîmpreună cu şase camarazi, le-a reamintit celor prezenţi că avem o cultură de care trebuie să profităm.

Vargha Mihaly, directorul Muzeului Naţional Secuiesc din Sfântu Gheorghe, oratorul manifestării, a vorbit despre lunile martie din copilăria sa, când,la Târgu Secuiescerau aprinse lumânări în secret la statuia lui Gabor Aron. Varga a continuat: asta facem şi în prezent, şi deşi e viscol şi frig, în inimi este căldură, deoarece simţim că suntem solidari.

Manifestarea s-a încheiat cu discursul protopopului romano-catolic Kovacs Gabor. El a accentuat că singura bogăţie pe care nu ne-o poate lua nimeni este comemorarea.

Sursa: cotidianul Haromszek, nr. 6542 din 16.03.2012, autor Fekete Reka

 

 

Acţiune de strângere de semnături în interesul UMF

Brassai Attila, profesor universitar, unul din pedagogii Universităţii de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş (UMF), a declarat că pe internet a fost demarată o acţiune de strângere de semnături în vederea înfiinţării facultăţii maghiare independente în cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş.

Uniunea Elevilor Maghiari din Târgu Mureş şi pedagogii maghiari ai UMF au postat pe forumul petitieonline.com poziţia lor intitulată Solicităm respectarea legii învăţământului în cadrul UMF . Petiţia a fost semnat de peste 600 de persoane, iar cei interesaţi pot sprijini acţiunea pe site-ul www.petiţieonline.com/respectaţi-legea-educaţiei-naţionale-la-umf-tg-mures.

Pe acelaşi site, Florin Buicu, profesor universitar, politician social-democrat, a iniţiat o acţiune de strângere de semnături în care adoptă o poziţie împotriva înfiinţării facultăţii maghiare. Iniţiativa română privind acţiunea electronică de strângere de semnături a fost semnată până aseară de 8.500 de persoane.

Sursa: cotidianul Haromszek, nr. 6542 din 16.03.2012

 

 

15 martie, sărbătoarea libertăţii maghiare şi a celei secuieşti

Fraţi secui!

Istoria poporului secuiesc este o luptă continuă pentru libertate şi autodeterminare comunitară. Mulţumită acestora putem fi împreună şi azi, aici, pe pământul nostru natal, şi avem posibilitatea de a-i omagia pe străbunii noştri.

Si poporul secuiesc s-a alăturat luptei maghiarilor pentru libertate de la 1848 -49. Exemplul dat de poporul nostru, atât individual cât şi comunitar, este şi azi o forţă şi un crez, care pot fi exprimate împotriva tiraniei şi a asupririi.

Dăinuirea noastră ca o comunitate este azi într-un pericol mai mare decât a fost de-a lungul istoriei noastre milenare.

Puterea statului naţional românesc, consolidat pe intoleranţă şi instigare, atentează la desfiinţarea comunităţii noastre!

In lupta noastră pentru dăinuire, pentru autodeterminare, va trebui să reedificăm Patria Secuiască bazându-ne doar pe propriile noastre puteri!

Fraţi secui!

Azi, există doar o singură cale de scăpare: exercitarea dreptului la autodeterminare, un drept cuvenit fiecărui popor! La referendumul organizat pentru exprimarea voinţei, poporul nostru a spus DA autodeterminării, autonomiei teritoriale a Pământului Secuiesc, autoguvernării. Astfel, Poporul Secuiesc, a învestit lupta pentru autodeterminare, pentru autonomia teritorială a Pământului Secuiesc, cu titlul de normă fundamentală a vieţii comunitare.

A face ceva pentru autodeterminare nu este o problemă de ordin individual, ci este o obligaţie inevitabilă pentru fiecare membru al comunităţii. Este valabilă în special pentru conducătorii noştri aleşi, pentru fiecare personalitate care face parte din viaţa publică, atât din rândul europarlamentarilor cât şi al deputaţilor, al primarilor, conducătorilor bisericilor, consilierilor judeţeni sau locali, conducătorilor de composesorate, antreprenorilor, directorilor de instituţii de învăţământ, etc. Cel care nu se conformează, acela se va împotrivi voinţei manifestate de propriul popor, autoizolându-se de popor!!!

Invităm deci la o acţiune comună pe fiecare frate al nostru, pe locuitorii Pământului Secuiesc!

Suntem indigeni pe Pământul Secuiesc şi străjeri ai acestui pământ. Să învingem şi să trecem peste pesimism şi temeri, alungând minciuna! Să ne asumăm identitatea, trecutul şi prezentul nostru de luptători pentru libertate! Să respectăm tradiţiile, simbolurile noastre, valorile strămoşilor noştri! Să ne ridicăm privirea! Să ne arătăm lumii întregi! Să arborăm drapelele secuieşti pe fiecare casă şi pe toate clădirile publice! Să amplasăm tăbliţe proprii – cu scriere runică – cu denumirile de comune. Să pornim neabătut pe drumul spre autodeterminare!

Sângele vărsat de eroii luptei pentru libertate şi sacrificiul generalilor executaţila Aradne obligă pe noi, nepoţii, să ne dobândim libertatea!

Domnul şi Maica Domnului să ne ocrotească faptele!

Şumuleu Ciuc, 15 martie 2012.

Forumul Secuiesc din Şumuleu Ciuc

Trăiască libertatea maghiară! Autodeterminare Poporului Secuiesc!

Sursa: www.szekelyhon.ro din 16.03.2012

 

 

Istoria nu este ireversibilă

Rememorăm de peste un deceniu de ceea ce s-a întâmplatla Târgu Mureş, în martie 1990. Ne amintim cu respect de cei care şi-au dat viaţa în conflictul sângeros, de cei încarceraţi, dar ne amintim cu respect şi cu pioşenie de cei care susţin cu fermitate ideea ca maghiarii din Transilvania să-şi poată crea, aici, viitorul. Ne amintim de acei maghiari care nu au dorit altceva decât o viaţă normală, respectarea legii, libertate şi drepturi egale -a accentuat Kelemen Hunor, sâmbătă,la Târgu Mureş, în cadrul manifestării organizate cu ocazia împlinirii a 23 de ani de la evenimentele sângeroase din luna martie.

Preşedintele UDMR, vicepremierul Marko Bela, dr. Kelemen Attila, preşedintele organizaţiei judeţene UDMR Mureş, i-au comemorat pe Csipor Antal, Gemes Istvan şi Kiss Zoltan – decedaţi în timpul evenimentelor din martie, dela Târgu Mureş- şi s-au întâlnit cu Cseresznyes Pal, Szabadi Ferenc şi Juhasz Ilona, condamnaţi la ani de închisoare. In cadrul întâlnirii au fost acordate donaţiile care se alocă victimelor, din anul 2000 încoace, din Fondul Solidaritate, al UDMR.

Kelemen a declarat în cuvântarea sa: învăţămintele evenimentelor din martie, dela Târgu Mureş, sunt valabile şi astăzi: pentru problemele maghiarilor din Transilvania trebuie găsite şi utilizate instrumente politice, nu strada. Eu nu cred că există aceeaşi situaţie ca în anul 1990. Ne-am schimbat şi noi, s-a schimbat şi societatea, dar nu cred că istoria nu se poate repeta. Istoria nu se repetă dacă suntem vigilenţi, dacă avem grijă ca aceasta să nu se repete şi dacă formulăm învăţămintele necesare.

In cadrul evenimentului a avut loc un moment comemorativ dedicat lui Suto Andras. Sâmbătă, înainte de masă, liderii UDMR au depus coroane la mormântul lui Suto Andras din cimitirul reformat din Târgu Mureş.

Sursa: cotidianul Haromszek, nr. 6544 din 19.03.2012

 

 

Amintirea înfiorătoare a lunilor martie cel negru

Omul se îngrozeşte – mai ales dacă s-a născut în Transilvania – de faptul că după câteva zile de la sărbătoarea idelor lui martie trebuie să organizeze o slujbă de doliu din cauza faptului că ţăranii români îmbătaţi şi induşi în eroare în luna martie a anului 1990, securiştii mascaţi în ţărani şi veneticii – care îşi fac griji pentru privilegiile lor – i-au atacat pe maghiarii din Târgu Mureş.

Parcă s-ar fi repetat o a doua perioadă a anului 1848: ţăranii români induşi în eroare şi momiţi cu fel de fel de momeli naţionale au executat la vremea respectivă mii de maghiari nevinovaţi, pe cei lipsiţi de apărare, femei, bătrâni şi copii. Nu au avut niciun motiv să facă acest lucru, dar totuşi au făcut-o. Aceştia nu au mai fost atât de viteji în faţa bărbaţilor care s-au angajat să lupte.

Aşa s-a întâmplat şi în luna martie a anului 1990, iar justiţia şi puterea română sunt tributare şi în momentul de faţă în privinţa cercetării adevăraţilor vinovaţi şi în privinţa tragerii lor la răspundere. Justiţia şi puterea au avut inteligenţa şi forţa să îi condamne pe maghiarii care au fost nevoiţi să se apere şi pe ţiganii care au sărit în ajutorul lor, însă nu au făcut acest lucru în privinţa identificării securiştilor instigatori, a preoţilor agitatori din Valea Gurghiului şi a persoanelor care au organizat întregul atac. Cred că acest lucru nici nu se va întâmpla niciodată, deoarece atâta timp cât minciuna istorică este considerată drept o scriere sfântă şi anume faptul că în perioada 1848-49 maghiarii din Transilvania au lichidat 40 de mii de români şi au distrus sate întregi, să nu ne aşteptăm la nici un fel de dreptate.

Se spune că ceea ce s-a întâmplat în martie 1990la Târgu Mureşnu se va mai putea repeta niciodată. Acest lucru nu schimbă însă ideea că această capitală secuiască a primit la vremea respectivă o rană care nu s-a putut vindeca nici până în momentul de faţă şi este posibil să nu se mai poată vindeca niciodată. La vremea respectivă, sute de maghiari au părăsit oraşul şi împrejurimile, exilul lor voluntar slăbind coloana vertebrală a comunităţii. Poate că acest lucru ar mai putea fi remediat printr-o solidaritate consecventă şi fermă, dacă ar exista puterea şi forţa necesare. Amintirea lui Suto Andras ne obligă la acest lucru.

Sursa: cotidianul Szekely hirmondo, nr. 55 din 20.03.2012, autor Magyari Lajos

 

 

Despre martie negru în Casa Terorii

In opinia istoricului Schmidt Maria, actualii conducători români trebuie să-i ceară scuze comunităţii maghiare şi celei româneşti din Târgu Mureş pentru faptul că în anul 1990, puterea a pus la bătaie – din cauza scopurilor sale politice – convieţuirea. In cadrul mesei rotunde intitulate Martie negru – Târgu Mureş 1990-2012- In trecut şi acum, organizată ieri, în Muzeul Casa Terorii, de către Institutul Secolul XX şi Institutul Cultural Român, istoricul a declarat că şi în momentul de faţă este important să se vorbească despre ceea ce s-a întâmplat în urmă cu 22 de anila Târgu Mureş, deoarece astfel este posibil ca maghiarii şi românii să nu se distanţeze unii faţă de alţii, ci să lucreze împreună pentru viitor.

In cadrul manifestării s-a dat citire scrisorii europarlamentarului Tokes Laszlo, în care acesta a declarat că nu a avut loc o confruntare sinceră cu trecutul.

Economistul şi politicianul Kiraly Karoly, a declarat că Transilvania a fost dintotdeauna o regiune multietnică şi a fost considerată de-a lungul secolelor un pământ al înţelegerii. Atâta timp cât puterea şi politica nu s-au implicat, convieţuirea nu a suferit prea mari probleme – a amintit el. Maghiarii nu au recurs la violenţă nici atunci când Transilvania i-a fost alipită României. In opinia sa, în contextul evenimentelor din martie, un rol aparte l-a avut şi televiziunea română, deoarece a relatat că maghiarii îi ucid pe români.

Sursa: cotidianul Haromszek, nr. 6546 din 21.03.2012

 

 

Conducerea UMF se teme să dea socoteală?

Conducerea actuală a Universităţii de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş se teme să dea socoteală, deoarece sume mari de bani ar fi trebuit să fi fost cheltuiţi pe altceva decât pe ce au fost cheltuiţi, iar din acest motiv sunt manipulaţi, prostiţi studenţii – a declarat dr. Benedek Istvan, în calitate de profesor la medicină. Se tem că vor fi traşi la răspundere, că li se va cere socoteală cu privire la cheltuielile făcute. Au construit terenuri de sport şi clădiri, au înfiinţat o catedră de sport şi cheltuiesc sume mari pentru întreţinerea echipei de badminton, la care se adaugă şi scandalul de plagiat. In ultima perioadă, aceste probleme nu au fost dezbătute, pentru a fi distrasă atenţia. Despre asta este vorba şi despre respectarea legii, nimic mai mult – a spus profesorul. A mai adăugat că afirmaţiile rectorului şi ale celor care îl susţin sunt nefondate, deoarece la nivel mondial au fost recunoscuţi mulţi absolvenţi ai UMF în perioada în care limba de studiu era maghiară (1948 – 1965).

Se tem de concurenţă şi de faptul că îşi pierd puterea. Când pacientul are probleme, e bolnav, cel mai bine se exprimă în limba sa maternă – aceasta este problema şi nu ceea ce susţin ei. Legea trebuie respectată – a declarat dr. Benedek Istvan.

Combinatul poluează in continuare, ne sufocă mirosul, de 30 de ani nu s-a făcut nimic în privinţa ameliorării problemei. Pe vremea studenţiei mele am făcut cercetări şi am constatat surprins cât de ridicat era numărul îmbolnăvirilor şi infecţiilor căilor respiratorii, a celor hepatice şi pulmonare. Aceste rezultate trebuie să mai existe pe undeva. Un oraş modern nu poate fi clădit cu un combinat chimic în localitate. Părerea mea medicală este aceea că treptat, combinatul va trebui să fie închis – a spus dr. Benedek Istvan.

Sursa: www.szekelyhon.ro din 21.03.2012, autor Gaspar Botond

 

 

Diaconescu: nici nu poate fi vorba de autonomie

Problema autonomiei nu poate face parte din relaţiile bilaterale româno-ungare – a afirmat ministrul de externe Cristian Diaconescu.

Sefului diplomaţiei române a fost citat miercuri, de hotnews.ro. Potrivit acestuia, ministrul de externe a declarat în cadrul unei emisiuni televizate că nici o formă de autonomie nu poate face parte din relaţiile interstatale româno-ungare. Intrebarea i-a fost adresată lui Diaconescu în contextul în care ministrul ungar de externe, Martonyi Janos, declarase anterior pentru cotidianul Evenimentul Zilei că România ar avea numai de câştigat dacă ar accepta descentralizarea accentuată pe Pământul Secuiesc.

Potrivit lui Diaconescu, Martonyi a făcut această declaraţie în calitate de politician şi nu de ministru de externe. El a adăugat că în discuţiile oficiale, ministrul ungar de externe nu a folosit niciodată cuvântul autonomie. A conchis: colaborarea cu autorităţile ungare este una foarte bună.

Sursa: www.szekelyhon.ro din 22.03.2012

 

 

Un minim naţional, din cauza discursului festiv

Filiala EMI Trei Scaune s-a văzut nevoită să dea explicaţii din cauza discursului susţinut de câştigătorul concursului de oratorie, Albert Nagy Akos, cu ocazia evenimentelor festive organizate în 15 martie. Concursul organizat de EMI a fost câştigat de studentul Albert Nagy Akos, însă în discursul său, acesta a pus sub semnul întrebării necesitatea autonomiei Pământului Secuiesc, identificând conceptul de autonomie cu cel de independenţă.

Nemes Elod, fost preşedinte al filialei EMI Trei Scaune, a declarat că textul discursurilor celor care s-au înscris în competiţie nu a fost şi nu va fi nici de acum înainte cenzurat, însă în urma sesizărilor primite din partea mai multor persoane din cauza discursului interpretabil care fusese rostit în faţa mulţimii, se vede obligat să sublinieze că şi în rândul tinerilor maghiari există necesitatea determinării unui minim naţional. EMI a elaborat o declaraţie – Minimul naţional – care poate fi consultată pe adresa emihirek$yahoo.com.

In declaraţie se arată că există valori fundamentale şi drepturi incontestabil de importante pentru maghiarii din Transilvania, la care nu se poate renunţa, cum ar fi autonomia, universitatea maghiară independentă şi folosirea limbii maghiare în toate domeniile vieţii. Autonomia este dreptul fundamental al secuilor indigeni, care a reprezentat secole de-a rândul autodeterminarea şi supravieţuirea secuilor.

In judeţele transilvănene care nu au dispus niciodată de autonomie, maghiarimea a ajuns să aibă o soartă vitregă, iar în judeţele de diasporă, azi trage clopotul bisericii ultimul maghiar – se arată în declaraţie. Cât despre universitatea maghiară independentă, ea este menţionată ca fiind de o importanţă vitală, deoarece universităţile mixte nu pun accent pe educaţia comunitară, pe intensificarea identităţii maghiare. Din cauza universităţilor mixte, fiecare al cincilea student îşi întemeiază o familie mixtă şi doar o mică parte din generaţia viitoare va deveni maghiară – formulează EMI. Folosirea limbii maghiare în fiecare domeniu este importantă, pentru ca şi maghiarii să se poată simţi cetăţeni de rang egal. Zilnic ne sunt lezate drepturile, deoarece în majoritatea instituţiilor publice, funcţionarii publici nu vorbesc limba maghiară, nu există inscripţii bilingve – se poate citi în declaraţia Minimul naţional.

Sursa: www.szekelyhon.ro din 23.03.2012, autor Biro Blanka

 

 

Budapesta sprijină autonomia Ucrainei Subcarpatice

Guvernul ungar sprijină un partid din Ucraina Subcarpatică în iniţiativa sa de a înfiinţa, pe teritoriul Ucrainei Subcarpatice, autonomia – a declarat ambasadorul Ungarieila Kiev, Bayer Mihaly, într-un interviu publicat pe portalul de ştiri Weekly.ua. Diplomatul a declarat: în cadrul recentei sale şedinţe, guvernul ungar a propus sprijinirea iniţiativelor lansate de organizaţiile politice legitime ale maghiarilor din Ucraina Subcarpatică. Aceasta este iniţiativa unuia din cele două partide maghiare din Ucraina Subcarpatică. Noi pur şi simplu am asigurat aceste iniţiative de sprijinul nostru, nu este vorba de nici o strădanie secesionistă – a subliniat. Răspunzând unei menţiuni făcute de un ziarist, potrivit căreia în Ucraina se spune că înfiinţarea raionului riveran Tisei i-ar putea oferi etniei maghiare ocazia de a anexa acest teritoriula Ungaria, Bayer Mihaly a declarat: de vorbit, se poate vorbi despre orice; în pensinsula Crimeea există o republică autonomă, (şi) în Europa există autonomii; în Moldova, unde am lucrat (anterior), a fost înfiinţată autonomie pentru găgăuzi, iar în România, autonomia transilvăneană a existat şi pe vremea lui Ceauşescu.

In interviu, ambasadorul a precizat că Ungaria nu are pretenţii teritoriale faţă de Ucraina. A reamintit şi de faptul că ideea autonomiei din Ucraina a apărut în urmă cu câţiva ani, iar faptul că un partid maghiar a reînviat-o este în corelaţie în primul rând cu probleme de cultură, de învăţământ şi cu păstrarea conştiinţei identitare.

Sursa: cotidianul Haromszek, nr. 6549 din 24.03.2012, autor Vary O. Peter

 

 

A fost aprobată înfiinţarea facultăţii maghiare

In cadrul şedinţei de ieri, guvernul a aprobat înfiinţarea facultăţii maghiare în cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş. Prin intermediul hotărârii de guvern, profesorii şi studenţii maghiari din cadrul UMF au posibilitatea să îşi decidă propriul destin. UDMR a îndeplinit toate sarcinile care i-au stat în putinţă unei formaţiuni politice – a declarat, în urma deciziei, Kelemen Hunor, preşedintele Uniunii. Cazul MOGYE nu s-a încheiat nici de departe: alianţa din opoziţie a semnalat deja faptul că va iniţia o moţiune de cenzură împotriva guvernului. Uniunea studenţilor români va ataca în contencios administrativ hotărârea de guvern, iar sindicatul universităţii îi va intenta proces ministerului învăţământului din cauza faptului că termenul de dezbatere a proiectului a fost de 10 zile şi nu de 30.

In opinia vicepremierului Marko Bela, acest lucru reprezintă rezultatul unor lungi discuţii, faptul că în cadrul UMF s-a reuşit asigurarea unor condiţii corespunzătoare învăţământului în limba maternă. A învins totuşi înţelepciunea şi nu cei care au dorit să creeze tensiuni între români şi maghiari, cei care au reuşit parţial să tensioneze atmosfera publică – a formulat el. Kelemen Hunor, preşedintele UDMR, a evidenţiat: uniunea a folosit toate instrumentele democratice şi politice pentru înfiinţarea în cadrul MOGYE a facultăţii maghiare independente.

Liga Studenţilor din Târgu Mureş, care îi grupează pe studenţii români, nu lasă lucrurile aşa: reprezentanţii organizaţiei au semnalat că vor ataca norma juridică în contencios administrativ. Sindicatul universităţii se pregăteşte să îi intenteze proces ministerului învăţământului. In opinia lor, ministerul nu a respectat prevederile legale referitoare la transparenţa adoptării deciziilor.

Sursa: cotidianul Haromszek, nr. 6552 din 28.03.2012, autor Farcadi Botond

 

 

Predarea scrierii runice este antistatală? Membrii HVIM sunt hărţuiţi

Cursul de scriere runică, lansat de filiala din Târgu Secuiesc a Mişcării de Tineret 64 de Comitate (HVIM), a trezit interesul serviciului secret român. După primul curs, preşedintele filialei locale, Szocs Zoltan, a fost luat, telefonic, la întrebări, iar poliţia locală a efectuat o vizită la instituţia de învăţământ care găzduieşte cursul.

Filiala din Târgu Secuiesc a HVIM a organizat sâmbătă, în oraşul breslelor, primul său curs de scriere runică. Primul etapă a acţiunii gratuite care se derulează pe parcursul a patru week-end-uri a fost găzduită de Scoala cu Clasele V-VIII Turoczi Mozes. 20 de persoane – din diferite categorii de vârstă – şi-au însuşit noţiunile de bază ale scrierii şi citirii cu caractere runice.

Preşedintelui HVIM, Szocs Zoltan, i s-a umplut paharul în momentul în care ulterior acţiunii, luni, a primit un telefon din partea serviciului secret român.

Persoana în cauză a vorbit în limba maghiară, cu un oarecare accent de Odorhei, şi s-a prezentat drept Kovacs Ferenc, de la serviciul secret român – ne-a relatat Szocs. – A spus că se interesează în urma unui ordin venit dela Bucureştişi că doreşte să ştie ce am predat noi la cursul de scriere runică, cine a ţinut cursul, câţi participanţi au fost, şi m-a tot bombardat cu întrebări de genul ăsta. Am rămas surprins, pe de-o parte pentru că am fost sunat de pe un număr ascuns – de fapt de-aia şi e serviciu secret – după care i-am răspuns că dacă este atât de interesat, să vină la următorul curs, pentru că noi primim cu plăcere pe oricine.

Szocs a declarat că ştie că activitatea membrilor HVIM este o aşchie în ochii autorităţilor, deşi ei nu au făcut niciodată nimic ilegal sau antistatal. Ei organizează manifestări, acţiuni caritabile, concerte, şi cu toate acestea sunt mereu ţinuţi sub observaţie.

Această ultimă întâmplare este revoltătoare, pentru că din câte ştiu, predarea scrierii runice nu este o acţiune antistatală – a răbufnit Szocs. Iar apelul telefonic poate fi interpretat ca o ameninţare, deoarece pentru că nu i-am putut oferi un răspuns satisfăcător, cel de la poliţia secretă a afirmat pe un ton răspicat că ne mai întâlnim noi.

In timpul cursului nu a fost tulburată liniştea, organizaţia i-a cerut conducerii şcolii permisiunea – pe care a şi primit-o, de altfel – de a ţine cursul. Cu toate acestea, în zilele ce au urmat, cineva i-a trimis pe angajaţii poliţiei locale la instituţia de învăţământ care a găzduit cursul.

In opinia preşedintelui HVIM, scopul acţiunii este intimidarea membrilor (n.t. -HVIM), respectiv a oamenilor şi a instituţiilor cu care colaborează aceştia.

Vor să incapaciteze întreaga mişcare. Ne-am obişnuit deja să îşi facă apariţia, să filmeze şi să ia notiţe la fiecare acţiune de-a noastră, însă luatul la întrebări de acum, interesul exagerat, sunt îngrijorătoare – a afirmat Szocs. Subliniez că la acest curs poate participa oricine, să vină şi poliţiştii, în civil sau în uniformă, este indiferent, pentru că oricum îi recunoaştem, dar cel puţin vor vedea cât de inofensiv este lucrul pe care l-au exagerat atât de mult.

In legătură cu plângerea membrilor HVIM am discutat cu purtătorul de cuvânt al poliţiei judeţene, Buzsi Andrea, care ne-a declarat că nu cunoaşte metodele serviciului secret, în schimb a menţionat că apelul de pe un număr ascuns ar putea fi şi o simplă farsă sau poate o provocare.

Sursa: cotidianul Szekely hirmondo, nr. 62 din 29.03.2012, autor Nagy Sz.Attila

 

 

UMF: ecourile hotărârii de guvern

Hotărârea de guvern care prevede înfiinţarea secţiei maghiare din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş (UMF) îi împarte pe cei vizaţi. Primarul municipiului Târgu Mureş susţine că ar fi o greşeală, cei de la universitate se gândesc cine să este cel care va trebui să aplice prevederile legii, iar liga studenţilor români vrea să intenteze un proces.

Rectorul UMF, Leonard Azamfirei, a declarat: recunoaşte că în România, legile sunt cele care dictează, iar din acest motiv a luat cunoştinţă hotărârea de guvern. Intrebarea mea este cine va trebui să aplice norma juridică, deoarece pentru aplicarea ei sunt necesare structurile de conducere ale universităţii. Atâta timp cât ministerul nu va recunoaşte corpul de conducere a universităţii, ne aflăm într-un spaţiu extraatmosferic – a afirmat Azamfirei, care a fost ales rector în pofida boicotului profesorilor maghiari.

Pedagogii maghiari vor alege o conducere proprie

Ca replică la cele rostite de Azamfirei, Brassai Attila, şef de catedră, a făcut o observaţie: conducerea MOGYE nu a intrat acum în ilegalitate. Întreaga lor activitate se desfăşoară din august într-o continuă ilegalitate. Brassai a mai adăugat: vineri, profesorii maghiari se vor întruni într-o şedinţă la care vor discuta despre organizarea alegerilor.

Florea susţine că este o greşeală

Au repetat greşeala comisă în cazul Liceului Bolyai Farkas din Târgu Mureş -a spus Dan Florea, referindu-se la decizia de marţi a guvernului. Potrivit primarului municipiului Târgu Mureş, problemele existentela Universitateade Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş nu ar fi trebuit să fie soluţionate prin adoptarea unei hotărâri de guvern.

Studenţii români ar intenta proces

Vicepreşedintele Ligii Studenţilor Români din Târgu Mureş, Nucu Marica, a declarat într-un interviu acordat postului de Radio Târgu Mureş, că din cauza hotărârii de guvern intenţionează să intenteze proces împotriva ministerului învăţământului. S-a declarat dezamăgit de faptul că la adoptarea hotărârii de guvern nu s-a ţinut cont de voinţa ligii studenţilor români. A mai declarat că organizaţia va face tot posibilul pentru a stopa procesul care îi afectează negativ pe studenţi. Preşedintele organizaţiei studenţeşti, Dan Zolog, a afirmat: nu exclude nici posibilitatea de a organiza proteste şi pe viitor.

Sursa: www.szekelyhon.ro din 03.2012, autor Hajnal Csilla şi Szasz Cs. Emese

Sf. Gheorghe

04.04.2012

Biroul   de presă al

Centrului   European de Studii Covasna – Harghita