Cum se vede situatia europeana de la Singapore:

LA CE SĂ NE AȘTEPTĂM ÎN CONTINUARE DE LA RĂZBOIUL DIN UCRAINA
De Stephen Bryen

Unii experți văd că Rusia câștigă încet în Ucraina. Alții, cum ar fi șeful personalului de apărare și al forțelor armate ale Marii Britanii, Sir Tony Radakin, susțin că Rusia a pierdut deja războiul și continuă să se lupte in inertia luptei terestre.

În orice caz, Rusia își consolidează poziția în Donbas și își întrerupe efortul principal pentru a se odihni, regrupa și întări forțele terestre. Când forțele ruse reiau luptele, există motive să credem că Rusia va anexa mari părți din estul și sudul Ucrainei și chiar va amenința Kievul.
Citirea in zatul de cafea este dificilă, deoarece unele dintre armele furnizate de SUA i-au ajutat pe ucraineni să evite înfrângerea deocamdata.

Rușii și-au extins zona de atac folosind racheta de croazieră Kalibr 3M-54. Cinci rachete de croazieră rusești Kalibr au lovitit în centrul orașului Vinnytsia din centrul Ucrainei, ucigând cel puțin 23 de civili și rănind alți 100 sau mai mult.
Potrivit rușilor, atacul a fost împotriva unei adunări a forțelor aeriene ucrainene și a furnizorilor străini de arme, iar rachetele Kalibr ar fi fost lansate dintr-un submarin rus în Marea Neagră.

Deocamdată, nu există rapoarte de confirmare despre ofițeri superiori ai Forțelor Aeriene Ucrainene decedați sau contractanți străini.
În săptămâna trecută, într-o mișcare surprinzătoare, Ambasada SUA la Kiev, care a fost redeschisă în mai, le-a spus tuturor americanilor din Ucraina să plece cat mai repede folosind „transport terestru disponibil în privat” cât mai curând posibil și să facă acest lucru singuri ca ambasada nu este în măsură să ofere asistență. Ambasada a avertizat, de asemenea, americanii să nu se adune în grupuri mari sau oriunde ar putea fi vizați.

Notificarea Ambasadei SUA este destul de izbitoare și sugerează o îngrijorare considerabilă că Rusia va viza cetățenii SUA sau chiar că Ambasada SUA consideră că războiul merge greșit și rămânerea în orice parte a Ucrainei este grav periculoasă.

Rusia a început o sesiune extraordinară de urgență a legislativului său, Duma. Până acum, acea sesiune legislativă nu a produs nimic definitiv despre intențiile Rusiei în războiul din Ucraina, dar s-ar putea încă sa o faca.

Președintele Dumei, Vyacheslav Volodin, a avertizat că Ucraina și-ar putea pierde suveranitatea dacă războiul continuă.
„Refuzul regimului de la Kiev și al stăpânilor lor occidentali de la negocieri pașnice nu afectează în niciun fel planurile și acțiunile țării noastre. Dar acest refuz afectează direct perspectivele de păstrare a statului ucrainean ca atare. De fapt, prin aceste acțiuni, regimul de la Kiev creează condițiile pentru ca Ucraina să dispară ca stat în viitor”, a declarat Volodin.

Nu este clar dacă Volodin face doar propagandă pentru poporul rus sau dacă reflectă o viziune întărită a Kremlinului asupra jocului final din Ucraina. Volodin este strâns asociat cu președintele rus Putin și este creditat că a contribuit la organizarea celei de-a treia alegeri ca președinte și i-a promovat trecerea la politici mai conservatoare și naționaliste.

În sudul Ucrainei, Evgeny Balitsky, șeful administrației de ocupație din Zaporizhzhia, a anunțat că la începutul toamnei va avea loc un referendum pentru a decide dacă regiunea va deveni parte a Rusiei. Balitsky nu a definit „regiune”, dar remarcile sale par să se refere la regiunea de sud aflată sub ocupația rusă.

Zona de sud de-a lungul Mării Azov și a Mării Negre este acum controlată de Rusia. Dacă zona este anexată de Rusia, ar lega orașe care se întind de la Herson în vest până la Mariupol și peste graniță până la orașul rusesc Rostov-pe-Don. Toate aceste locuri sunt legate de drumul M-14.

Singurul oraș important până acum care nu este sub controlul rusesc, dar cu siguranță de interes rusesc considerabil este Odesa. Deși au existat ocazional bombardări ale teritoriului în jurul orașului, nicio bătălie majoră nu a fost încă purtată acolo.

În timpul operațiunilor de la Luhansk și Donbas, forțele ruse, după ce au luat Mariupol, au reușit doar o operațiune de reținere în sud, concentrată la nord de Herson. Dar pentru ca Rusia să anexeze zona, ar trebui să inainteze mai mult, să termine de luat Zaporizhzhia și să forțeze forțele terestre ucrainene să se îndepărteze de Herson, deschizând posibilitatea unui atac terestru asupra Odessei.

Zonele din Herson și din jur au fost infiltrate de partizani, unii puternic înarmați. Oamenii din aceste zone auziți vorbind rusă au fost agresați, iar unii au fost uciși. Dacă Rusia va întări regiunea, așa cum pare probabil, armata ucraineană se va confrunta cu o perioadă grea.

Potrivit rapoartelor din Ucraina, aproximativ 80% dintre luptătorii din prima linie ai Ucrainei de la începutul războiului au fost uciși, răniți sau scoși din acțiune. Rapoartele de presă spun că există puțin entuziasm în rândul tinerilor din Ucraina de a se alătura armatei. Mulți au părăsit țara. Soldații de înlocuire nu au pregătirea și abilitățile luptătorilor originali.

Presupunând că SUA și NATO continuă să-l încurajeze pe președintele Volodymyr Zelensky să rămână în război și să nu negocieze cu Moscova, rușii pot răspunde în următoarele moduri.

Încheierea războiului ar necesita un acord politic între părți. Actualul guvern ucrainean, în ciuda presiunilor din partea Franței și Germaniei, a refuzat să negocieze cu Rusia.

De fapt, discuțiile recente, aparent de succes, de la Istanbul, găzduite de guvernul turc pentru a arbitra livrările de cereale din Ucraina pentru expedierea din porturile Mării Negre, au fost tratate ca o întâlnire militară, nu politică.
Gazda turcă a întărit acest punct prezentându-se la ședința de negocieri în uniformă completă. Reprezentanții ruși și ucraineni au venit în civil.

Deoarece nevoia de petrol și gaze rusești va crește în Europa odată cu schimbarea vremii de la sfârșitul verii, europenii ar putea să nu fie capabili să păstreze solidaritatea cu SUA cu privire la viitorul Ucrainei.
Dacă SUA continuă să susțină Ucraina și să susțină opoziția guvernului lui Zelensky la negocieri, cel puțin unii dintre europeni s-ar putea separa de SUA și s-ar putea ridica sancțiunile împotriva Rusiei.

În practică, aceasta înseamnă că marii jucători europeni precum Franța și Germania ar rupe consensul NATO. Dacă Marea Britanie sau Polonia, ceilalți doi jucători importanți, păstrează solidaritatea cu Ucraina este o întrebare deschisă dacă aceste evenimente ar putea avea loc.

Nu există nicio îndoială că majoritatea țărilor europene se confruntă cu condiții economice dificile și chiar tulburări dacă combustibilul pentru încălzire și energia electrică sunt întrerupte sau restricționate sever în sezonul de iarnă.
Șansa ca industriile majore să se închidă sau să-și elibereze lucrătorii ar fi deosebit de dăunătoare.

Dacă Germania și Franța încheie un acord cu Rusia pentru a menține fluxul de petrol și gaze naturale, SUA vor fi în cea mai mare parte singure în sprijinul Ucrainei. Turcii au încetat deja să livreze dronele TB-2 Bayraktar la Kiev.
Ungaria nu sprijină inițiativele de război ale NATO.

Există semnale clare că consensul NATO se destramă, chiar dacă Uniunea Europeană, depasita de realitatea politică, încearcă să înăsprească sancțiunile împotriva Rusiei, care pare a fi o modalitate sigură de a crește ostilitatea Rusiei și de a risca securitatea economică europeană în această iarnă.

Sursa: https://asiatimes.com/2022/07/what-to-expect-next-in-the-ukraine-war

Traducerea: CD