Cine sunt vionvații?! Cine ezită să dea pe mâna justiției asemenea monștri?!

 

După 1990, ne-am recăpătat cu toții libertățile de care regimul comunist ne-a privat. Una dintre acestea este și libertatea de a cerși, de a trăi din cerșit! Obișnuiesc să dau zilnic măcar un leu, primului cerșitor întâlnit. De cele mai multe ori nu trebuie să merg prea mult pentru a-l găsi, avem unul în cartier, Marin. Când, într-o zi, m-am scuzat la Marin că nu am mărunți, s-a oferit să-mi schimbe el suta de lei și să-mi dea restul… N-am să-l uit! Am aflat că toți ai casei umblă cu cerșitul prin zonă. Nu cred că le merge prea bine, Marin pare handicapat, gângav și cu privirea inexpresivă. Inspiră milă în mod spontan, nu o provoacă prin niscai trucuri, cum ar fi vreo infirmitate provocată sau simulată.

Unii mă ceartă că-i încurajez pe cerșitori. Dacă am timp le explic: la viața mea, am cerșit și eu cândva, la colț de stradă, pe Mangalia, în față la cinema Regina… Mă simt probabil solidar cu foștii mai colegi!…

De data asta trebuie să-mi fac timp să mă explic: nu aveam doi ani împliniți, când frate-meu m-a pus să cerșesc. Frate mai mare. Eu stăteam cu mâna întinsă, iar el de la distanță ținea contabilitatea. A mers șmecheria asta până a trecut primul vecin care m-a recunoscut și m-a raportat mamei. A rămas în amintirea familiei cum se mirau militarii germani ce bine îmbrăcați sunt cerșitorii din Constanța, din România deci! Și explicația: mama unui coleg de grădiniță de-al lui Aurel murise, copil sărac, doamna Caragea, educatoarea, făcuse o chetă printre părinți ca să ajute familia copilașului. Aurel se gândise să facă mai mult și m-a scos pe mine la …produs. Eu nu-mi mai aduc aminte. Relatez din spusele altora!… Doamna Leonte a avertizat-o pe mama, cu privire la frate-meu: „copilul ăsta o să-l demoralizeze și pe ăla micul!” Așa a zis: demoralizeze… O clar văzătoare doamna Leonte!

După 1990, la câțiva ani, frate-meu a remarcat că o țigancă de câțiva anișori care cerșea în același loc binecuvîntat, frumușică și cu o privire inteligentă, avea o infirmitate suspectă. Nu părea din naștere oloagă! Cum se nimerise că la spitalul din Mangalia, unde lucra Aurel, venise un ortoped din Basarabia, cu o mână extraordinară, frate-meu l-a adus la Constanța să vadă fetița și să-și spună părerea. Așa era: fata fusese mutilată cu intenție, chiar de tatăl ei. Dar, din fericire, o putea opera și o putea înzdrăveni, dar asta numai prin internare și cu acordul părinților! Ceea ce nu au putut obține… Banditul de tată o ținea sus și tare că fata se simte bine așa cum e! Până la urmă frate-meu a fost nevoit s-o răpească pe țigancă și s-o ducă la Mangalia cu acordul numai al mă-sii. Fata a fost operată, operația a reușit și țiganca, ajunsă după câțiva ani o frumusețe de fată, îl salută acum pe frate-meu cu Sărut-mâna, domnule doctor… Dar mâna salvatoare fusese a medicului din Chișinău, azi bucureștean… Un ortoped celebru.

…Un cunoscut mi-a relatat ce pățise: la o curbă mai strînsă, un țigan i-a aruncat în fața mașinii un copil. Cât pe ce să-l calce și să-l facă praf. A reușit să evite o nenorocire ireparabilă, dar copilul a fost oareșicât lovit, a rămas întins pe șosea țipând din gură de șarpe. Imediat, alături de țigan au apărut câteva fuste crețe care s-au pus pe bocit și blestemat șoferul, a cărui neatenție le-a omorît odorul!… Să vină poliția, țipau țigăncile! Țiganul însă s-a apropiat de șofer și i-a soptit câte milioane îl costă să nu mai ajungă la Poliție… Norocul șoferului a fost că în spatele său s-a aflat un TIR, din care au coborît doi zdrahoni care văzuseră scena, ba chiar cunoșteau trucul, despre care în lumea lor a șoferilor se vorbise de multe ori! Așa că aceștia, cu două bâte zdravene în mână, au pus pe goană șatra și l-au salvat pe bietul om!…

Azi, la TV, la Realitatea TV, o emisiune depre un țigănuș de 5-6 ani, adus la spital cu răni la ochi, despre care doamna doctor Pop se jena să spună pe șleau că fusese o rană provocată, pentru a produce orbirea copilului în vederea scoaterii sale la cerșit! Probabil că grijuliii de părinți vizează chiar o carieră internațională pentru odrasla lor… Prezentă la emisiune și o reprezentantă a comunității. O romă, așa s-a prezentat. Doamna romă X!…

Nu-i pe românește romă ăsta! De la ROM feminimul trebuie să fie ROAMĂ… Vezi POM-POAMĂ, NOD-NOADĂ, ROB-ROABĂ, FLOC-FLOACĂ etc.

De la ȚIGAN am ȚIGĂNUȘ. Dar de la ROM care ar fi dimnitivul?…

Văd mereu la TV sau în presă fel de fel de țigani „de mătase” care se dau apărători ai etniei. NU știu ca vreunul dintre ei, mari consumatori de fonduri europene, să fi făcut ceva pentru a stopa această practică tradițional țigănească: mutilatul copiilor! Curentă în Orientul de ieri, poate și de azi!

Frate-meu ar fi făcut o sesizare la Poliție, dar a renunțat când i s-a explicat că vor stârni astfel intervenția a nu știu ce organism care-i apără pe țigani de discriminare… Deci stimați etnici ROMI, vă întreb: când veți privi realitatea în ochi și vă veți ocupa de lucruri serioase? Țiganii nu au nevoie de o firmă nouă. Altceva nu ați găsit să faceți pentru binele lor?! Îi faceți mai cinstiți dacă le ziceți altfel, nu țigani?!

SESIZAȚI  POLIȚIA  ȘI  DECLANȘAȚI  CU SPRIJINUL  BULIBAȘILOR  ȘI  AL  STABORULUI ȚIGĂNESC  IDENTIFICAREA  ȚIGANILOR  CARE  ȘI-AU  MUTILAT  COPIII!

Nu e complicat! Dar fără participarea unor lideri țigani o asemenea acțiune ar pune toată țigănimea în capul Poliției. Cumva țiganii care fac asemena grozăvii câștigă bani frumoși din care cotizează și „la partid”?! De ce tolerați asemenea crime? De ce vă solidarizați cu criminalii?! Cu criminalii de cea mai joasă speță!… Sunteți de-o făptură și de-o seamă cu toții?!…

 

ion coja