Tema si problematica Horia SIma am trecut-o si eu prin filtru cand am scris cartea „De la inima spre cer”. Parerea care mi-am format-o si pe care am exprimat-o in carte este ca Horia Sima este un nedreptatit al istoriei.
I se pun in carca foarte multe lucruri, dar, din cate am citit eu, nici unul dovedit. Horia Sima a fost atacat de multi legionari, dupa plecarea celor care au putut scapa de puscarie, in exil. Dar, ce valoare pot sa aiba din punct de vedere al adevarului aceste atacuri, cand se vede clar cum ele incearca sa-l demoleze pe Sima. Ce inteleg eu prin demolare? Este acel atac, prin care agresorul, orbit de furie sau de alt sentiment negativ (invidie, de exemplu), produc „marturii” in care nu aduc nici cele mai mici argumente in favoarea tezei lor. Apoi, o alta caracteristica a acestor „documente istorice” este faptul ca fac tabula rasa din „obiectivul” pe care-l iau la ochi. De exemplu, lui Horia Sima i se contesta pana si inteligenta deosebita cu care l-a inzestrat natura. Foarte multi din acesti „critici”, nu-i gasesc lui Sima ABSOLUT nici o calitate! Ori, din mersul faptelor istorice, trebuie sa fi avut calitati, de vreme ce a jucat un rol esential in alungarea lui Carol si a formarii guvernului national-legionar.

Horia Sima avea calitati mari. Nu era deloc pripit. Dimpotriva, era judecat si tolerant, asa cum numai oamenii foarte inteligenti pot fi. De exemplu, el stabilise cu Papanace pornirea unei actiuni comune inca de la Berlin, dar Papanace „uita” sa faca ce-a promis si mai „uita” inca odata sa-l informeze pe Sima de decizia lui de a se retrage. Sima vine de la Berlin in Serbia si cu ajutorul Fratiilor de Cruce infiintate tot de el in Banat, trece in Romania. Este prins si atunci Carol, care simtea ca e pe duca, incearca o alianta cu Sima (El credea ca Legiunea are sprijin mare din partea lui Hitler). Acesta avea doua solutii: sa refuze si sa fie omorat, sau sa zica da si traind, sa incerce sa faca ce si-a propus. In aceste imprejurari, este trecut pe listele de plata a lui Moruzov. Dar, a fi pe listele de plata nu inseamna automat ca Sima era un tradator! Ce-a facut el din aceasta pozitie, in care Carol spera ca sa-si atraga, prin Sima, Legiunea de partea lui? Face o lista prin care multi legionari din inchisori sunt eliberati, fiindca Sima pretinsese ca nu poate lucra de unul singur si avea nevoie de sustinerea unor legionari. Tocmai a acelora care se aflau in puscarii!!!

Interesant este cazul Papanace. Acesta, cum am spus, a considerat planul de rasturnare a lui Carol ca prea riscant si s-a dezis de el, fara sa-i spuna lui Sima nici un cuvant. Sima reuseste insa, deghizat in cioban la Brasov, sa conduca manifestatiile de protest contra lui Carol, pornite de legionari, la care au fost antrenate apoi masele de oameni nemultumiti, devenind cu adevarat populare. La Brasov au fost si victime.

CIne poate sa nege calitatile unui conducator de revolutie, sau revolta, sau rascoala, numiti-o cum vreti, cand aceasta iese victorioasa? Cu ce a fost FIdel Castro, sau Simon Bolivar mai presus de Horia Sima? Eu zic ca cu nimic.

Am gasit in documentatia de pe internet (alta nici nu am avut!), cartea preotului Palaghita. O carte in care Palaghita descrie cu lux de amanunte cum Horia SIma a trimis un batalion al mortii ca sa-l suprime. Si aia, ca niste fete mari, n-au reusit, fiindca s-au sfiit: odata a aparut o caruta, odata mai stiu eu ce, etc. Dar Palaghita uita sa aduca macar un singur argument ca sa ne spuna de unde a dedus el ca acel batalion impotent a fost trimis de Horia Sima. In plus, cartea pare ilogica si neclara, ca si cum ar fi fost scrisa de un obsedat. Poate ca acel batalion nici nu a existat.

Sa revenim la Papanace. El a ramas la Berlin, de unde a fost foarte surprins sa afle ca puciul lui Sima a reusit si ca acesta tocmai forma guvernul national-legionar. In mod normal, Sima ar fi trebuit sa uite de Papanace, dupa ceea ce i-a facut. O tradare, as zice. Si totusi, Sima il cheama pe Papanace de la Berlin si il face al doilea om in ministerul de finante. L-ar fi pus ministru, daca Antonescu nu venea cu un candidat al sau. Intr-una din cartile sale despre aceste evenimente, Sima descrie cu lux de amanunte povestea cu Papanace. Stabilirea ministrilor legionari, care a fost opera lui Sima, a fost una ce n-a putut fi contestata de nimeni. A ales oameni pe spranceana, toti devotati Legiunii si natiunii. Toti fara exceptie, au avut o activitate rodnica. Si, culmea nerecunostintei, Papanace va fi unul dintre detractorii lui Sima in exil. Si totusi Sima, in aprecierile lui despre activitatea lui Papanace in guvernul din 1940-41, il lauda pe Papanace pentru munca depusa in cadrul ministerului de finante. Nu da dovada aici Sima de caracter si de obiectivitate? Cum sa nu, fiindca era un spirit superior.

Haideti sa stam si sa judecam un pic logic. Legiunea era decimata, cei mai buni oameni ai ei nu mai existau. Sima credea ca era nevoie ca acest impostor si rusine a omenirii, Carol al II-lea trebuie sa cada. Capitanul daduse, se pare, ordin ca Legiunea sa stea linistita. Sima nu se astampara si se pare ca organizeaza niste atentate si ambuscade, pentru care este acuzat ca ar fi actionat nepregatit, prea timpuriu, chiar instigator, ca sa dea prilej Sigurantei sa reactioneze. Dar, doi sau trei ani mai tarziu, cand revolta lui Sima reuseste, de ce n-a fost atunci prea devreme, prea pe nepregatite, prea nu stiu cum?

Este foarte usor sa judeci ulterior faptele unui om, dupa ce cunosti urmarile actiunilor lui. Atunci te poti arata destept, inteligent, moralist, Mafalda.

Problema este ca nu exista nici un singur document, sau marturie, sau amintiri despre Horia SIma, care sa intruneasca criteriile unor aprecieri obiective, scrise cu detasare. Toti cei care au scris despre Sima au avut interese proprii si deci s-au postat pe o pozitie total opusa adevarului istoric. Eu, ca sa pot cerne ceva din aceste lucrari, m-am orientat dupa fapte.

A fost Sima un ticalos? Nu putea fi, de vreme ce la initiativa sa, a fost construit Monumentul de la Majadahonda. Cine este ctitorul unui astfel de monument, nu poate fi un ticalos. Apoi, activitatea lui de a publica memoriile unor legionari, de a-si scrie propriile memorii, care cuprind 7000 de pagini si care sunt scrise logic si clar, cu argumente si explicatii pe care cu greu le poti respinge. Eu nu cred ca se va putea scrie istoria perioadei guvernului national-legionar fara a se lua in considerare lucrarile lui Sima.

Mai cred ca Sima nu a putut lasa un model legionar in urma sa fiindca nu a avut cu cine. Pe vremea Capitanului, erau cu totii o singura vointa. In momentul in care toata lumea contesta pe toata lumea, nu se va putea face mare lucru. Epoca de dupa razboi a Legiunii este una a dezbinarii. In aceste conditii, in care majoritatea celor care au jucat un rol in conducerea legiunii si nu erau in puscarii, n-au avut o activitate pozitiva, ci exclusiv destructiva, prin atacuri permanente asupra lui Horia Sima. Aflat sub un astfel de bombardament, cine ar fi putut realiza ceva? Si mai ales cu cine? El avea cativa devotati in jurul lui, cu care a reusit ceea ce a putut reusi, si nu putin. Sa-mi spuna mie cineva care dintre atacatorii lui Sima au realizat ceva concret? N-au realizat absolut nimic, au semanat numai vrajba, ura si dezbinare.

Un alt punct forte al sistemului meu de filtrare a documentatiei a fost aceea de a privi viata si activitatea legionarilor prin prisma doctrinei legionare. Exista in „Carticica sefului de cuib” un numar impresionanat de recomandari si legi dupa care un legionar treubuie sa se ghideze. Unul din ele este sa aiba „inima buna”. Ei, toti criticii lui Sima, incepand cu Papanace si terminand cu Palaghita, au incalcat foarte multe din aceste recomandari. La Horia Sima nu am gasit niciodata vreo fapta dovedita, nu inchipuita, care sa contrazica macar una din tezele Carticelei, care este doctrina legionara.

In concluzie, Sima a realizat in timpul guvernului national-legionar, deci atunci cand avea putere ca al doilea om in stat, dupa Antonescu, lucruri remarcabile, care sunt cuprinse in darea de seama a generalului Antonescu, privind realizarile guvernului sau, in octombrie 1940. Se recunoaste acolo, ca bugetul, sub administrarea legiunii, devenise excedentar, s-au executat cu peste 30% mai multe araturi de toamna ca in anul 1939, a fost ridicat nivelul de trai al muncitorilor prin marirea salariilor, s-a facut nationalizarea unor intreprinderi si terenuri evreiesti, prin ajutorul legionar s-a acordat ajutoare zecilor de mii de refugiati din teritoriile cedate. Sa nu uitam ca el a fost cel care a coordonat reabilitarea juridica a lui Codreanu si a altor legionari care au fost condamnati pe nedrept, i-a dezgropat pe Capitan si pe ceilalti 13 legionari impuscati odata cu el, i-a reinhumat la Predeal pe legionarii impuscati la Miercurea Ciuc in ultimul moment, inainte de cedarea nordului Ardealului la hortisti. Numai pentru asta ar fi trebuit ca Sima sa aiba statui si nume de strazi in toate orasele Romaniei.

Unii au spus despre Sima ca a fost ahtiat dupa putere. Nimic din activitatea lui nu confirma acest lucru. In timpul guvernarii legionare, Sima putea sa-l debarce pe Antonescu cu cea mai mare usurinta, atunci cand acesta s-a dus in vizita in Italia, la Il Duce, Mussolini. Sima ramasese la Bucuresti, cu tot guvernul pe mana sa. Putea sa-l aresteze pe Mihai Antonescu, mana dreapta a generalului si sa preia toata puterea. Dar n-a facut-o, respectand recomandarea din Carticica de a nu fi misel. „Mai bine sa cazi printr-o comportare demna, decat sa invingi printr-o miselie”.

Cand era insa batran si bolnav, fara sprijin si fara ajutor, ce pretentii sa avem de la el? Ca n-a lasat un model legionar? El nici nu putea lasa, pentru ca a fost un adept al Capitanului si modelul lui era cel lasat de Codreanu. Nimeni, niciodata, nu-si va putea imagina un model legionar care sa-l depaseasca pe cel al lui Codreanu. In asta consta genialitatea Capitanului.

*

Nota redacției. Trec peste câteva slăbiciuni ale agumentației dlui Kasper, prea prins în decizia sa de a fi avocatul cauzei, iar nu comentator imparțial. Mă opresc la precizarea că obiecția mea nu era că Sima nu a rămas ca un model, ci că nu a lăsat un succesor: o persoană numită să-i conducă opera sau un principiu de succesiune! După moartea lui Sima, Legiunea a rămas pînă azi fără o conducere. S-a produs un soi de decapitare a Mișcării! A făcut-o cu bună intenție? Adică cu intenție de distrugere? Căci rezultatul este cam pe acolo! Probabil că voi reveni!

i.c.